Expertbetyg
Fördelar
- Välbyggd och uppgraderingsvänlig
- Bra prestanda för pengarna
- Fri från bloatware
Nackdelar
- Inte snabbaste cpu:n
- En del fläktljud
Omdöme
Config Core, är just det, en kärna som fungerar bra, men en som du kan konfigurera om och bygga ut med tiden utefter dina egna behov. Den har ett bra pris, ger dig allt du behöver för att köra direkt, och lägger få hinder i vägen för framtida uppgraderingar.
Webhallens egna stationära datorer heter Config, och säljs under parollen “No nonsense. Pure power” och utlovar en dator byggd med kända kvalitetskomponenter “som en kräsen användare själv hade valt”. Jag skulle kanske kalla mig själv för halvkräsen på den punkten, och bygger jag min egna pc så kan jag ofta satsa på budgetvalet av vissa komponenter, som minne och ssd, medan grafikkort och kylning får mer fokus. Håller jag med Webhallen om deras val, och bygge? Vi får väl se.
Datorn jag har fått in att testa heter Config Core, och är den lägsta prisklassen av Config, under 20 000 kronor. Det finns AMD-baserade Config Core för så lite som 9 990 kronor, men min är mer påkostad med en prislapp på 15 990 kronor. Den är byggd på Intel-chipset och Inte Core-processor, och har Nvidia-grafikkort. Den är inte den mest kraftfulla dator jag testat, men med tanke på priset är det en bra uppsättning hårdvara du får. Jag har testat datorer för nästan 20 000 kronor som bara är marginellt snabbare.
Processorn är inte den allra mest kraftfulla. Här sitter en Intel Core i5-12400F, alltså en av förra generationens stationära mellanklass-processorer, med sex kärnor och en klockfrekvens på upp till 4,4 GHz. Den har inte några energieffektiva stöd-kärnor för multitasking, vilket de flesta Intel-processorer i den generationen har, utan det är de sex kärnorna du får klara dig på.

Mattias Inghe
Det går visserligen undan i många program och tillämpningar, men systemet kan då och då stöta på en flaskhals då fler processer hade varit välkomna. Likaså ramminne, 16 gigabyte ddr4-minnen är inte dåligt, men det finns konkurrenter med snabbare och mer ram. Du får också en terabyte ssd i m.2-format som är godkänt men inte blixtrande snabb.
Spela snabbt på rätt skärm
Det viktigaste för att kunna spela spel på datorn är ju dock grafikkortet. Det gör tyngsta jobbet och processorn behöver egentligen bara hänga med så att den kan låta grafikkortet jobba, och det gör den, så länge du inte försöker spela, strömma live, röstchatta och spela in video samtidigt. Här får du ett Geforce RTX 4060ti-kort från Asus, samma tillverkare som också står för moderkortet, vilket alltid är ett plus. Du kan få koll på temperaturer och prestanda för grafikkort, processor och chassikylning i samma program, Armoury Crate, som också blir direkt installerat vid första uppstart.
RTX 4060ti är enligt Nvidia ett grafikkort främst tänkt för 1080p-gaming, och där kan du få mycket hög bildfrekvens utan att tumma på kvaliteten, men jag skulle säga att du tryggt kan haka upp en 1440p-skärm till den här datorn och få en bra spelupplevelse. Det beror lite på vilka spel du vill köra och hur höga ambitioner när det gäller effekter och strålspårning du har. Denna senaste 4000-generationen från Nvidia är bra på intelligent bildförbättring med tekniken dlss 3, och korten är dessutom relativt strömsnåla.

Mattias Inghe
Config Core har ett 650 watts kraftaggregat, så det är det ingen risk för att det skulle bli för lite. Du kan lätt uppgradera grafikkortet eller processorn till något maffigare utan att effekten skulle ta slut. Du kan lätt dubbla minnesmängden med två lediga dimmplatser, fast du är fortfarande begränsad till ddr4 om du inte helt byter moderkort. Det sitter en m.2-plats på moderkortet som är lätt att komma åt om du vill stoppa in en extra ssd.
Lätt att bygga vidare
Med gott om platser för extra sata-diskar i 2,5 eller 3,5-tumsformat lär du aldrig få brist på lagringsutrymme om du vet hur man monterar in en disk. Det finns också fler platser än i de flesta datorer att montera in hårddiskar på. Interna kabeldragningen är exemplariskt prydlig och det är minimal risk att någonting skulle komma i vägen när du är inne och skruvar i datorn.
Den stora datorlådan har tre stora fläktar framtill som alla är upplysta i regnbågsfärger från första uppstart, och en diodlist under lådans glas-sida samt ram-minnesmodulerna lyser alla i samma färg. Först hittar jag inget sätt att kontrollera dessa så att jag kan dämpa discot, men efter att ha bökat med ett flertal uppdateringar och installerbara moduler i Armoury Crate så lyckas jag koppla alla till Asus belysningssystem Aura Sync och kan kontrollera dem från programmet.
Samma sak behöver göras för att få någon som helst kontroll över kylningen. Den är dock begränsad till låga varvtal eller höga varvtal. Inga varvtal och passivt luftflöde istället för spinnande chassifläktar är inte ett alternativ. Och även om en mätning med ljudmätare placerar fläktbruset på en acceptabelt låg nivå så har ett par av chassifläktarna en påtagligt väsande ton som är mer påträngande än vissa mer högljudda fläktars ljud. Det är inte diskvalificerande högljutt. Bara inte idealt.

Mattias Inghe
Fritt från onödigheter
Några andra program får du inte med, förutom Windows 11, Armoury Crate och sådant som Nvidias kontrollprogram för Geforce-grafiken. Så du slipper allt vad bloatware heter. Det är givetvis ett plus. Moderkortet har både snabb 2,5 gigabits ethernetport och inbyggt bluetooth och wifi 6 med en extern antenn som du kan ställa ovanpå datorn och ansluter med en kabel på baksidan. Utan den är mottagningen usel, men med antenn ansluten går det snabbt och problemfritt. Är det något som saknas så vore det en usb typ c-port, något som en del tillbehör numera börjar förvänta sig.
Det här är inte den mest kraftfulla stationära datorn du kan köpa, men med tanke på priset förväntade jag mig inte det. Det Config Core däremot är, är en prisvärd grundbult som du kan köra idag med goda resultat, och lätt uppgradera med tyngre processor, mer minne och biffigare grafikkort i framtiden om du känner att det behövs.
Precis som en bra stationär pc ska vara, med andra ord. Du får också utmärkta tre års garanti, något som verkar vara en fördel med ”hemmabygda” datorer jämfört med de stora märkestillverkarna som HP och Acer.
Specifikationer
Produktnamn: Webhallen Config Core D23-0208
Testad: Augusti 2023
Kontakt: Webhallen
Processor: Intel Core i5-12400F, 6 st Performance upp till 4,4 GHz
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 4060ti, 8 GB
Anslutningar, fram: 2st usb 3 gen 1 typ a, headset
Anslutningar, bak: 2st usb 3 gen 2 typ a, 4st usb 2.0, ps/2, lan, hdmi, 3st displayport, audio ut, audio in
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Expansionsplatser: 2st dimm, 1st pcie x16, 1st pcie m.2, 2st sata
Kraftaggregat: 650 W
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 30-38 dBa
Strömförbrukning under användning: 68-225 W
Storlek: 20 x 46,5 x 45,5 cm
Pris: 15 990 kr hos Webhallen
Garanti: 36 mån
Prestanda
Cinebench R23, en kärna: 1 607 poäng
Cinebench R23, flera kärnor: 11 857 poäng
Geekbench 6, en kärna: 2 266 poäng
Geekbench 6, flera kärnor: 9 236 poäng
Geekbench 6, grafik: 133 014 poäng
3dmark Fire Strike (Directx 11): 26 210 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 12 545 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 7 930 poäng
Lagring, läsning: 2 194,20 MB/s
Lagring, skrivning: 1 849,45 MB/s