Expertbetyg
Fördelar
- Välbyggd och greppvänlig
- Bra bildkvalitet i skärm
- Mångsidig kamera
- Genomtänkt system
Nackdelar
- Begränsade prestanda
- 60 Hz-skärm
- Mediokra högtalare
- Långsam laddning
Omdöme
Xperia 10 V är nära målet för en bra mellanklassmobil, men det blir stolpe ut tack vare en knippe detaljer som inte håller rätt standard. Det som är bra, som design, gränssnitt och batteritid, är dock väldigt bra. Kan du få den för nedsatt pris, vilket inte är ovanligt, kan den vara värd sin slant. Men inte för Sonys rekommenderade prislapp.
Pris vid testtillfället
Unavailable in the US
Sony släpper inte många mobiler per år utan håller sig till främst tre. Toppmodellen Xperia 1, kompakta Xperia 5 och lika kompakta mellanklassmodellen Xperia 10. Nu har jag testat årets Xperia 10, med långsmal oled-skärm och ett rekommenderat pris på 4 990 kronor, även om den verkar säljas billigare i flera stora butiker. Trots en hel del goda egenskaper är jag inte helt övertygad om att den är värd de pengarna.
Ettan, femman och tian har sett mer eller mindre likadana ut sedan första generationen av serien 2019, och i år är de uppe i generation fem. Eller V, Sony vill använda romerska siffror, och insisterar på att det ska uttalas ”mark five”. Det får de hävda bäst de vill, en femma är en femma och något ”mark” ser jag inte så det tänker jag inte säga.
Läs också: Mobiler under 4 000 kr
Xperia 10 V har en ovanligt smal design som gör den enkel att greppa. Den är lika bred som lilla mobilen Asus Zenfone 10, faktiskt till och med en tiondels millimeter smalare, och nästan en millimeter tunnare. Mer om du räknar in Zenfonens stora kamerapuckar på baksidan. Men den har långsmal 6,1 tums skärm med 21:9 i bildförhållande, och extra millimeter både ovanför och nedanför skärmen för att rymma selfiekamera, högtalare och annan elektronik.

Mattias Inghe
Smidigt för en hand, för det mesta
Det gör den nästan en centimeter längre och riskerar att sticka upp ur en del mindre fickor. Korta mått på bredden har vissa fördelar. Jag når lätt hela bredden på mobilen med en tumme, och Sonys Android-gränssnitt är också precis som Asus bra anpassat för navigation med en hand.
Du behöver inte sträcka dig till överkant för att svepa fram notifikations- och snabbmeny, och det är lätt att aktivera ett enhandsläge som krymper den aktiva skärmen på höjden. Sony gör också andra saker utmärkt i sitt gränssnitt. Hanteringen för delad skärm är smidig och genomtänkt och du får flera smarta funktioner för att optimera energiåtgången.
Det, strömsnål hårdvara och ett stort 5 000 milliamperetimmars batteri gör att Xperia 10 V har en av de bästa batteritider jag sett. Jag kan strömma video på full ljusstyrka i över ett dygn och surfar, mejlar och använder andra blandade appar ungefär lika länge med medelhög ljusstyrka.
Tyvärr kan jag inte ge samma beröm till batteriladdningen. Sony avslöjar inte hur hög effekt som stödjs och någon medföljande laddare får du inte. Den enda officiella informationen är att telefonen ska stödja Quickcharge och USB Power Delivery. Med en 30 Watts och en 65 Watts usb pd-laddare får jag samma resultat, 35 procent påfyllt på en halvtimme, och över två timar för fullt batteri.

Mattias Inghe
Greppvänlig och vattentät
Lätt välvda ramen och ett plant bakstycke är byggda i matt plast, som känns tålig och stabil och är bekväm att greppa. Framsidan i tåliga Gorilla Glass Victus är helt plan. Mobilen har en del andra typiska Xperia-detaljer när det kommer till design och funktion, som analogt hörlursuttag på ovansidan och Sonys typiska släde för sim-kort och sd-kort som du kan dra ut med en fingernagel. Den har inte plats för dubbla sim, men du kan också aktivera e-sim i mobilen.
Trots det är det en helt vattentät konstruktion och är klassad som IP65 vilket innebär att den tål till exempel avspolning under en kran, och IP68 vilket innebär att den tål att sänkas ner i vatten i upp till 30 minuter. Dock inte för djupt, det är ingen dykarmobil, men en vattenpöl, ett dike eller ett badkar tål den. All form av vattentålighet är givetvis bra, och på den punkten överträffar Xperia 10 V de flesta andra mellanklassmobiler som antingen har IP68 eller IP65, eller inget alls.
Skärmen är av oled-typ och ger därmed utmärkt kontrast och rika, intensiva färger som kan hålla hög färgkorrekthet, både i standardläget som håller dci p3-klass och ett som kallas Original som matchar srgb. Standardläget är dock från början ställt till ovanligt kall vitbalans, men det går lätt att justera manuellt.

Mattias Inghe
Ljusstark men långsam skärm
Skärmens ljusstyrka ligger officiellt på upp till 1 000 cd/m2 för automatisk maxljustyrka och hdr-visning. I standardläge får jag som bäst knappt 700 cd/m2 på en helvit skärm, och eftersom solen skiner kan jag också mäta toppljusstyrka i automatiska läget som håller vad Sony lovar. Att använda skärmen ute en solid dag går utmärkt. Du får också hdr10-stöd och Sony har sett till att Xperia 10 V har de rätta drm-certifikaten för de flesta viktiga strömningstjänster.
En bra oled-skärm är dock inte sällsynt i mellanprisklass, och många är bättre än denna, med ännu högre ljusstyrka, och framför allt högre frekvens. Här är jag fast på 60 Hz vilket blir en påtagligt otrevlig upplevelse när jag sedan flera år är van vid 90. Och 120 Hz-skärmar. Det sitter ju till och med 90 Hz-skärmar i de flesta riktiga budgetmobiler nu för tiden så nog det är dags för Sony att komma ikapp?
Namnet Sony brukar vara en garant för bra ljud, och ja, med rätt hörlurar stämmer det definitivt. Analogt inpluggade matas de av en bra dac, och du får stöd för High Resolution Audio både trådat och trådlöst samt DSEE Ultimate, en teknik som med hjälp av AI kan skala upp ljud i cd-kvalitet eller lägre till en mer High Res-liknande upplevelse. Men ska jag vara ärlig hör jag ingen skillnad, och det drar också extra batteri att aktivera det.
Att spela upp annat än röst i de inbyggda högtalarna är mindre roligt, de saknar båda nästan helt basregister och tappar bort mycket detaljer i diskanten. Stereospridningen är bra tack vare att elementen sitter framåtriktade i vardera kant, men det är det enda positiva jag kan säga. Sony borde kunna bättre än så här.

Mattias Inghe
Mångsidig kamera testar tålamodet
Du får precis som i föregångaren Xperia 10 IV ett komplett trippelkamerasystem, med vidvinkel, optisk zoom och en huvudkamera med brännvidd mitt emellan, och en smart zoomfunktion i kameraappen som låter dig zooma steglöst hela vägen från 0,6x till 10x hybridzoom. Det hoppar till lite i sökaren när den byter sensor, men det stör inte så mycket. Det går också att aktivera ett behändigt läge i appen som visar utsnitten för olika fasta zoomnivåer.
Tyvärr är skillnaden på kvalitet i de olika sensorerna enorm. Huvudkameran har en stor halvtums 48-megapixelsenor, Sonys IMX582, med optisk bildstabilisering och quad bayer pixelbinning som levererar skarpa 12-megapixelbilder med god dynamik och mycket detaljer. Färger blir lite dämpade, men det är en typisk Sony-karakteristik, adopterad från deras färghantering i systemkameror. Det är mer naturlig återgivning än intensiv och effektfull.
Ett långexponeringsläge går automatiskt igång vid fotning i mörkare miljöer, på kvällen eller inomhus, och med stadig hand tar den okej bilder. Det går fortfarande hjälpligt att ta snabba ögonblicksbilder, du behöver inte hålla kameran still alla de sekunder som appen indikerar, men du tappar mycket i färgkontroll och dynamik. Autofokus blir också hoppig, långsam och tålamodsprövande när det blir det minsta mörkt.
De andra två sensorerna är mer blygsamma på åtta megapixlar vardera och betydligt mindre yta. Det gör till exempel att hybridzoomningar på mer än 2x snabbt blir suddiga och de har inte alls samma förmåga att ta foton i mörker som huvudkameran. Det blir snabbt nattsvart, brusigt och flammigt där andra kameror kan urskilja nyanser. Även selfiekameran är baserad på samma åtta-megapixelsensor och delar dess egenskaper.

Mattias Inghe
Prestanda steget efter
Kanske hade Xperia 10 V hjälps av en modernare och snabbare systemkrets. Den är utrustad med Snapdragon 695 som kom 2021, och som levererar bra multitaskingegenskaper men inte så hög peak-prestanda. Enskilda processorintensiva moment får telefonen att gå på knäna. Till exempel vissa kameraoperationer.
Även något så grundläggande som att rendera en komplex webbsida kan orsaka mikropauser. Det är inte heller någon mobil att spela krävande spel på, en omgång Candy Crush och lite Roblox går fint, men du får inte vara kräsen med konsekvent hög bildfrekvens. En mobil som ska vara det näst bästa en tillverkare har att erbjuda, och med en prislapp nära fem tusen kronor, bör leverera snäppet mer än så här.
Även vibrationsmotorn i mobilen känns som om den hör hemma i ett riktigt budgetbygge. Det är ingen taktil feedback, bara ett enerverade skakigt surrade som jag snabbt får stänga av för att inte bli tokig.
Det är en lika lång lista av plus- och minuspoäng för Xperia 10 V, så det är upp till dig vilka värden som är viktiga för att du ska känna dig lockad till köp. Jag kan inte tveklöst rekommendera den, då det finns stor risk att någon viktig egenskap inte är bra nog, även om det finns vissa saker som den briljerar på.
Specifikationer
Produktnamn: Xperia 10 V
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695
Processor: 2st Kryo 660 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 660 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Skärm: 6,1 tum oled, 1080×2520 bildpunkter, 60 Hz
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 2x tele med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13 med Xperia UX, 2 års uppdateringar
Övrigt: Esim, fingeravtrycksläsare på sidan, vattentät (IP65/68)
Batteri: 5 000 mAh, 25 tim videoströmning (max ljusstyrka), 19 tim 20 min blandad användning (Pcmark Work, 200 cd/m2 ljusstyrka), ca 33 tim samtal (4g)
Batteriladdning: usb 21 W (pd, qc), 0-18% på 15 min, 0-35% på 30 min, laddare ingår ej.
Storlek: 15,5 x 6,8 x 0,8 cm
Vikt: 159 gram
Rek. pris: 4 990 kr
Pris: Från 3 490 kr hos Webhallen
Prestanda
Geekbench 6: 2 076 poäng
Geekbench 6 en kärna: 858 poäng
Geekbench 6 compute: 1 377 poäng
GFX Bench Aztec OpenGL High: 11 fps
GFX Bench Manhattan: 40 fps
Lagring, läsning: 477,22 MB/s
Lagring, skrivning: 369,46 MB/s