Tyska Strato har nyligen expanderat till Sverige och erbjuder några av marknadens lägsta priser på webbhotell. Stratos webbplats är maskinöversatt till svenska men det finns åtminstone support på svenska via telefon och e-post. Någon chattsupport finns däremot inte, vilket de flesta andra har. Supporten kan du tyvärr behöva, för såväl butiken som admingränssnittet är förvirrande och det är svårt att hitta hur du ska göra något.
Expertbetyg
Fördelar
- Lågt pris och mycket för pengarna
- Domännamn ingår
- Enkelt när du väl är igång
Nackdelar
- Förvirrande utbud
- Krånglig adminpanel
- Domän måste hanteras av Strato
Omdöme
Strato har en del att jobba på vad gäller presentationen av sina tjänster och adminverktyg, men har ändå gjort en stark entré på den svenska marknaden med en prisvärd tjänst.
Förvirrande tjänsteutbud
Nästan inget webbhotell har ett busenkelt och lättförståeligt utbud av paket och tjänster, men Strato är i en klass för sig. Inte nog med att det finns paket med olika mycket utrymme och trafik, med namn som Starter, Basic och Advanced – det finns dessutom olika paket med samma namn, men lite olika funktionsinnehåll.

Foundry
Webbhotell Basic har till exempel möjlighet att installera WordPress eller någon av en handfull andra innehållshanterare, men har inte tillgång till Stratos sidbyggare. Detsamma gäller paketet WordPress Basic, vars skillnad mot Webbhotell Basic jag inte har lyckats utröna. För att få sidbyggaren måste du skaffa paketet Sitebuilder Basic (eller Advanced, eller Pro).
Starter-paketet, som är det billigaste, finns inte i Sitebuilder-utförande, och jag har därför testat det med WordPress istället. Det kostar 36 kronor i månaden och då ingår 25 gigabyte lagring med obegränsad trafik till en webbplats. Du får även upp till 2 000 e-postkonton som delar på ytterligare 25 gigabyte. Framför allt ingår utöver detta ett domännamn gratis, inklusive förnyelse så länge du behåller webbhotelltjänsten. Strato stödjer .se, .com och ett gäng andra vanliga toppdomäner.

Knepig adminpanel och märkliga begränsningar
Stratos admingränssnitt får mig att sakna det mer avancerade men ändå mer intuitiva Cpanel. Cpanel är inte på något sättsjälvförklarande, så det säger en del om Strato.
När jag med hjälp av Stratos pressavdelning har fått ett testkonto inser jag att det inte går att börja skapa någon webbplats utan att registrera ett domännamn. Eftersom det ingår ett gratis är det inget större problem, men det känns ändå onödigt. Det går inte heller att peka en domän du har någon annanstans till Strato eftersom du inte kan lägga till externa domäner. Det går hos alla andra webbhotell jag har testat.
Precis som hos Inleed måste du aktivera certifikat för ssl/tls för hand, men Strato gör åtminstone inställningarna automatiskt. En annan sak tjänsten gör automatiskt är säkerhetskopiering, vilket få andra gör i sina billigaste paket, så det är en stor bonus.
För den som vill ha WordPress eller designar sin egen webbplats på datorn och vill ladda upp den med sftp är Strato en av de vettigaste leverantörerna. Det låga priset blir ännu lägre om du räknar in kostnaden för domännamn, som ingår, och utrymmet är frikostigt.
Fakta: Strato
Testad: Augusti 2023
Utrymme: 25 GB
Antal sajter: 1
Bandbredd/trafik: Obegränsad
Sidbyggare: WordPress
Mejlkonton: Upp till 2 000, 25 GB utrymme
Domän: Ingår
TLS-certifikat: Ingår, halvautomatiskt
Pris: Från 29 kronor per månad (gratis första 3 månaderna) eller gratis första 12 månaderna för paketet Basic (därefter 59 kr per månad)