Expertbetyg
Fördelar
- Stor snygg skärm för både spel och skapande
- Snabbast möjliga processor
- Rätt grafikkort för skärmen
Nackdelar
- Mer ram-minne hade varit bra
- Nästan obefintlig batteritid
- Dålig webbkamera
Omdöme
Det finns saker Asus kan putsa på, från den sorgligt otillräckliga webbkameran till en del osmarta handhavandeval, men som representant för ett underrepresenterat laptop-format får ROG Strix G18 väl godkänt. Jag hade också satsat mer pengar på ytterligare ram-minne eller ett RTX 4080-kort, än den maxade Intel-processorn.
Då och då får jag frågan från er läsare, varför finns det så få större laptops? Tillverkarna satsar det mesta krutet på premium-bärbara med 13- till 14-tumsskärm med slimmad design och låg vikt. Det är vad jag själv vill ha när jag letar bärbart. Något som är så bärbart det bara går, men fortfarande någorlunda användbart.
Alla är uppenbarligen inte som jag, och en del vill tydligen ha något portabelt och hopfällbart, men inte behöva sitta och huka sig över en minimal skärm. Testa fler 17-tummare! Recensera de riktigt stora bärbara pc-datorerna! Som ni vill, här är en ny kraftfull jättelaptop från Asus, med inte bara 17 utan hela 18 tums skärm.
Det är mycket sällsynt, och jag känner bara till ett par andra datorer i den storleken som säljs i Sverige. ROG Strix G18 finns i ett antal konfigurationer för mellan 22 och 47 tusen kronor. Min testade modell är i mitten av prisspannet och blir din för mellan 27 000 och 31 000 kronor beroende på butik. Asus rekommenderade pris är 30 999 kronor.
Bästa möjliga processorn
ROG-datorer är primärt till för att spela spel på, och ROG Strix G814J bockar av många bra egenskaper för den som vill spela spel. Du får höga prestanda, med till att börja med 24-räkniga Intel Core i9-13980HX. Det är den mest kraftfulla laptop-processorn från Intel just nu, och därmed en bra kandidat till mest kraftfulla mobila cpu:n någonsin. Jag får inte riktigt samma toppresultat som när jag testade ROG Strix Scar 16 i våras med samma processor, men det är inte långt ifrån.

Mattias Inghe
En orsak till det kan vara att denna testade modell bara har 16 gigabyte ram-minne medans min ROG Strix Scar 16 hade 32 gigabyte. Kylningen kan givetvis också påverka, och kanske är den inte lika aggressiv här. Det är mest när grafikkortet ska kylas av som fläktarna går på högvarv.
Grafikkortet är inte det allra snabbaste, utan ett Geforce RTX 4070, som med 12 gigabyte videominne ger respektabla prestanda för att spela på datorns inbyggda skärm. Speciellt i spel med stöd för Geforce 4000-seriens nya DLSS 3-teknik. Det går att få riktigt bra flyt och stabilt över 60 fps i de flesta spel på den inbyggda 1600p-skärmen. I fps-optimerade spel kan det verkligen gå undan.
Specifikationsgenomgången avslutas med en relativt snabb en terabytes ssd. Vill du ha mer lagring finns det ingen plats för minneskort, utan du får ansluta usb-disk. Eller uppgradera internt, det ska finnas en ledig m.2-plats under huven.
Stor och färggrann skärm
Precis som 14-tummare är 13,3-tummare med extra pixlar på höjden och 16-tummare är 15,6-tummare med detsamma, är 18-tummare lika breda som 17,3-tummare. Det som skiljer dem åt är att de har 16:10 i bildförhållande istället för 16:9, och extra pixelrader. I detta fall 2 560 x 1 600 pixlar, där en motsvarande 17-tumsskärm hade haft 1 440 pixlar på höjden. Det ger dig både en stor arbetsyta rent fysiskt, och tillräcklig punkttäthet för en behagligt skarp bild.

Mattias Inghe
Det är en skärm som är riktigt bra både för spel, mediaströmmande och kreativt jobb. Du får upp till hela 240 Hz bildfrekvens, korta svarstider på ner till tre millisekunder, och stöd för Nvidia G-sync. Den har också stort färgomfång i p3-klass och Pantone-validerad hög färgkorrekthet. Asus uppger själva 100 procent p3-färgomfång, men den verkar vara lite beskedligare. Dock fortfarande ett bra val för till exempel fotoredigering. Du får Dolby Vision-stöd för hdr, och med upp till 500 cd/m2 i ljusstyrka går det att få övertygande dynamik i bilden.
Jag lyckas inte mäta upp hela 500 cd/m2, utan landar som bäst på 480 cd/m2 i mitten av skärmen, och blekare utåt kanterna, ner till 380 cd/m2. Svärtan i panelen är inte heller optimal, men väl godkänd, så du får fin upplevelse vid visning av film och foton. Och när du spelar spel.
Jag fick leta ett tag men hittade till slut var jag kunde växla mellan olika förinställda färgprofiler, från ett färgglatt Native-läge till kontrollerad srgb, och både dci-p3 och display p3. Det är gömt under fliken Game Visual i kontrollprogrammet Armoury Crate, där du också kan få inställningar anpassade till spel-genre.
Snyggt ljud kunde varit starkare
Datorns inbyggda högtalare som sitter på undersidan ger rent ljud med gott om detaljer och med Dolby Atmos-stöd går det att få bra eq-kontroll och luftig surround. Men med ett så stort chassi hade jag hoppats på större element och resonanslådor som kan leverera mer tryck och djup. Det blir aldrig någon riktig tyngd i basen, så för riktig inlevelse när jag spelar föredrar jag ett bra headset.
Ett sådant kan lätt anslutas till en av två usb typ a-portar, och usb-mus till den andra. Sedan har du två typ c-portar fria för dockning, fast nätverk om du inte vill ansluta med wifi 6e, och hdmi-utgång för att tillexempel koppla till en tv.

Mattias Inghe
I Armoury Crate kan du också få koll på fläktar för att antingen dämpa bruset ända ner till helt tyst, eller maximera prestanda med mer aktivt fläktflås. Du kan ändra färger på tangentbordets zonindelade rgb-belysning samt diodlister på undersidan av datorn, du kan göra inställningar för inbyggda mikrofonen, och du kan programmera en rad bonusknappar ovanför det vanliga tangentbordet med valfria kortkommandon.
Sedan finns också My Asus, där du har ytterligare inställningar, för batteriladdning, nätverksprioritering, systemuppdateringar, support med mera. Det här blir rörigt, med tre gränssnitt för inställningar om du räknar in Windows egna, och ingen direkt logik i vad som är var.
Rymligt tangentbord
Tangentbordet kan som sagt ställas in med full rgb-belysning, men inte enskilt per knapp utan i zoner. Färdiga effekter kan nås med en snabbknapp i tangentbordet och du kan även ställa ljusstyrkan på det där. Från halvintensivt till mycket intensivt, eller helt släckt.
Tangentbordet i sig är brett och rymligt, med bra utrymme för allt, trots att det också har ett siffertangentbord vid sidan av, en av fördelarna med stora formatet. Enstaka detaljer hade kunnat vara bättre, som pilligt placerade pilknappar och onödigt minimerad shift-tangent på ena sidan. Du får välbyggda tangenter med halvhög slaghöjd, bekväma matta ytor att vila handlederna på och en stor musplatta med godkänd kontroll.

Mattias Inghe
QWER och ASDF-knapparna, de som är vanligast att använda i spel, är mer genomskinliga för att bli tydligare, men det fungerar bara med bakbelysningen släckt. Tänder jag den går det inte att se vad det står på dem. Och är det släckt är trycket på övriga knappar irriterande vagt. Rätt ambition, men fel genomfört.
Ett par svagare punkter
Med så mycket som håller toppkvalitet är det en besvikelse att inte webbkameran också gör det. Den har 720p-upplösning och ger en både utsmetad, ofokuserad och brusig bild, och datorns inbyggda mikrofon har en burkig klang. Ska du bara vara med på ett videomöte då och då så duger den med nöd och näppe, men en dator som denna, där du kan tänkas vilja liveströmma, förtjänar bättre kamera och mick.
Att batteritiden inte är något att hurra för är däremot ingen överraskning, så det blir ingen besvikelse att den bara klarar upp till trekvarts spelande, eller tre till fyra timmar jobb i krävande program. Som mest får jag ut åtta timmar ur datorn men då står den mest passivt på för sig själv, och då och då skickar jag ett mejl eller gör en webbsökning. Så det blir till att ha en laddare med sig. Den som medföljer är på 280 watt och är ungefär lika platt som datorn.

Mattias Inghe
Du lär behöva en stor datorväska, men är du ute efter ett så här stort format lär du vara beredd på det. Att datorn också väger hela tre kilo är nog inte heller någon överraskning. Det var låg vikt för en maffig gaming-laptop för några år sedan.
Specifikationer
Produktnamn: ROG Strix G18 G814JI-N6062W
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i9-13980HX, 8st Peformance upp till 5,6 GHz, 16st Efficient upp till 5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 4070 Laptop,
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärmar: 18 tum matt ips, 2560×1600 bildpunkter, 240 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 gen 2 typ c med displayport, 2st usb 3 gen 2 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, sifferknappsats
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 45 min (hög belastning, full ljusstyrka), 8 tim 10 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 39,9 x 29,4 x 3,1 cm
Vikt: 3 kg
Pris: 26 990 kronor hos Mediamarkt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 30 519 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 2 096 poäng
Geekbench 6, cpu: 16 247 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 910 poäng
Geekbench 6, gpu: 126 832 poäng
3dmark Fire Strike (DirextX 11): 27 413 poäng
3dmark Time Spy (DirextX 12): 13 173 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 7 704 poäng
Disk, läsning: upp till 4 873,05 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 510,41 MB/s