Expertbetyg
Fördelar
- Dubbla högklassiga oled-skärmar
- Många möjliga konfigurationer och lägen
- För det mesta smidig och genomtänkt hantering
- Bra ljud och webbkamera
Nackdelar
- Inte mer än kontorsprestanda
- En del handhavande att putsa på
- Pennan är underutnyttjad
Omdöme
Det finns fortfarande småsaker i gränssnittet att finputsa, men inga avgörande problem. Yoga Book 9i är lyxig, välbyggd, funktionsrik och en för det mesta smart lösning för dig som vill göra mycket på datorn, samtidigt. Du får kompakt och bärbar dator när du vill, och stora arbetsytor när bägge skärmarna utnyttjas. Frågan är om prestanda alltid räcker, om du har höga ambitioner.
Jag spanade in Yoga Book 9 för första gången i januari i år på CES, och blev då omedelbart intresserad. Laptops med dubbla skärmar har det varit surr om länge och flera tillverkare har byggt konceptmodeller, men ingen har lyckats fullt ut med att lansera en kommersiellt gångbar modell. Om man inte räknar Asus Zenbook Pro Duo-datorerna med en och en halv skärm och fast tangentbord under. Och deras nya Zenbook Fold med böjbar skärm, men den har jag inte fått tillfälle att testa.
I Lenovos dator har de gått hela vägen, med 13,3 tums skärm i fullstorlek både på traditionell skärmplats, och där tangentbord och mus annars skulle ha suttit. Bägge givetvis med pekskärmsfunktion och täckta med blankt, tåligt glas. I standardläge fungerar nedre skärmen som en extra ansluten bildskärm som du kan flytta fönster till och dra runt med muspekaren på.
Läs också: Bästa kraftfulla datorerna för kreativa jobb
Nedre skärmen kan bli till virtuellt tangentbord med lika virtuell musplatta under, med en enkel gest på pekytan. Stör du dig inte på att du är helt utan mekaniska knappar är den då fullgott användbar. Du får haptisk feedback från en vibrationsmotor vid tangenttryck och musknapp-tryck, men ingen mer mekanisk känsla än så.

Mattias Inghe
Tangentbord med riktiga knappar
Du får också med ett bekvämt och välbyggt bluetooth-tangentbord med samma bredd som datorn. Lägger du det på övre halvan av bottenskärmen så blir det datorns tangentbord istället för virtuella knapparna, med skärm-musplatta på lediga skärmytan framför. Det känns som att jobba på vilket laptop som helst, förutom att ytorna jag får vila handlederna på är blankt skärmglas och det kan bli ganska svettigt efter ett tag.
Lägger du tangentbordet på undre halvan får du upp en widgetpanel i halv höjd ovanför. Den visar Outlook-kalender och nyhetsflöde, och det går att ställa in så att den även visar annat som passar dig bättre. Då får du sköta muskontroll via pekskärmen eller med en extern mus.
På några ställen gör inte gränssnittet som jag vill. För det första får jag inte svenskt åäö-tangentbord på skärmen. Med Windows egna skärmtangentbord finns det om jag valt svenskt språk vid installation. Men för att aktivera det på Lenovos egna krävs att jag går in i programmet Lenovo Vantage och gör ett par uppdateringar, inklusive en för en färskare bios. Jag får hoppas att det är färdiganpassat och uppdaterat för svenska kunder. Men räkna inte med det.

Mattias Inghe
Småsaker att förbättra
Vissa typer av systemmedelanden i Windows dimmar och inaktiverar hela skärmen, och låter dig bara klicka på knapparna i popup-meddelandet. Då slocknar även tangentbordet i nedre skärmen. Och framför allt musplattan, så att jag måste ta till mina flottiga fingrar och peta på skärmen för att komma vidare.
Det blir också virrigt att virtuella tangentbordet, eller för den delen ytan under bluetooth-tangentbordet, samt musplattan fortfarande är del av skrivbordsytan. Så det går att dra muspekaren ända ner till musplattans yta. Jag kom på mig själv flera gånger att undra var muspekaren var, och svaret var, under mina händer.
Likaså kan bluetooth-tangentbordet störa skärmtangentbordet om bägge är aktiverade och det fysiska tangentbordet ligger vid sidan av. Det här känns som problem Lenovo borde ha kunnat jobba sig runt, och med lite användarfeedback och mjukvaruuppdatering finns det ju fortfarande hopp om det.
Du får också med Lenovos stylus-penna för skisser och anteckningar. Den är bekväm, har snabb och korrekt respons och ser ut att göra sitt jobb. Men stödet i systemet för den är lite torftigt. Lenovo har satsat mycket på sitt egna smidiga virtuella tangentbord, men någon motsvarighet för att istället använda handskriftstolk finns inte. Då är du hänvisad till Windows egna. Den funkar, men passar inte lika sömlöst in i gränssnittet.
Lenovo har ett par appar och funktioner som använder pennan. Enkla anteckningsblocket Smart Note öppnas alltid på nedersidan om du är i laptopläge, men du måste bereda plats för det genom att stänga tangentbordet, och det fungerar inte för textinmatning. Du får också pennkontroll för att ta skärmbilder, och du kan göra snabba anteckningar på en låsskärm.

Mattias Inghe
Främst för kontorsjobb
Men nej, pennan känns underutnyttjad, och till skillnad från bluetooth-tangentbordet som snäpper fast i skärmlocket med magnet, finns det inget naturligt sätt att bära med den. Förutom i ett medföljande tillhörande stöd (mer om det nedan), och det är också helt separat.
Det här är mer av en ultrabook för webb- och kontorsjobb än Zenbook Pro Duo. Fokus är på mobil produktivitet, och alla de olika sätten att använda datorn som de dubbla skärmarna möjliggör. Så det är just typiska kontrosprestanda i datorn. Men bra sådana, med en Intel Core i7-processor i strömsnål U-klass och Intel Iris Xe-grafik, 16 gigabyte snabba ddr5-minnen och en pigg ssd på en terabyte.
Den har inga problem att multitaska kontorsprogram, strömmade media, och webbläsarflikar, eller göra enklare medieredigering på, men det finns en övre gräns för när det börjar gå segt med tyngre program som Adobe Premiere Pro eller Blender. En processor i Intels P-serie hade kanske varit bättre ur den synvinkeln. De sitter med framgång i många ultralätta laptops och drar inte så mycket mer ström. Avsaknad av cuda-kompatibelt grafikkort gör också att det blir måttlig prestandahjälp för processorn.

Mattias Inghe
Toppkvalitet på skärmarna
Skärmarna är bägge högupplösta oled-paneler, med 2 880 x 1 800 bildpunkter, klockren kontrast och rika färger. De uppges ha hundraprocentig matchning mot dci p3-färgskala och testbilder på skärmen ser mycket bra ut. Jag hittar inga inställningar för färgprofiler, så det går inte att lätt växla ner till exempelvis srgb-läge. De skärminställningar som finns i programmet Lenovo Vantage har med blåljusfilter och inställningar för att skydda oled-panelerna mot sådant som inbränning.
De har 400 cd/m2 i statisk ljusstyrka angiven men jag mäter upp närmare 490 med en enkel luminansmätare. Då blir skärmens hdr-certifieringar, Dolby Vision och Vesa HDR True Black 500, mer begripliga. Med så mycket ljusstyrka är det inget problem att jobba utomhus eller i ett rum med stora fönster, så länge det inte är intensivt solsken eller reflexer. Skärmarnas ljusstyrka går att justera individuellt, vilket är bra om du till exempel tittar på film på den ena och inte vill bli störd av den andra.
Givetvis gör två högupplösta och dessutom relativt ljusstarka skärmar att batteritiden blir lidande. Yoga Book 9 har ett hyfsat stort batteri på 80 Wh, en orsak att den väger mer än de flesta 13-tummare, förutom då en extra glastäckt pekskärm. Så vid hög belastning räcker batteriet längre än i de flesta kompakta laptops. Det är när jag försöker hålla datorn vid liv länge som stora skärmytor gör att det inte går att sträcka ut timmarna hur mycket som helst. Jag får som bäst ungefär tolv timmars batteritid ur datorn, med dämpad ljusstyrka och sporadiskt Word-jobbande. Absolut inte uselt, men inte i toppklass.

Mattias Inghe
Thunderbolt för hela slanten
En 65 watts usb-c-laddare fyller på batteriet ganska snabbt. Den pluggas in i en av datorns tre usb c-portar. Några andra anslutningar finns inte, inte ens hörlursuttag, så en dockningsdosa kan vara en god idé att investera i. Speciellt eftersom du annars kan tänkas vilja ha datormus i en av dem, om du inte har det på bluetooth. Det är thundertbolt 4-stöd på alla tre portarna, så du kan plugga in både laddare, extra skärm och tillbehör i valfria portar.
Med ett medföljande ställ du kan luta upp en helt uppfälld Yoga Book mot kan du köra den med två vertikala skärmar sida vid sida, så att du i princip får en 4k 18 tums skärm. Fast med en glipa i mitten. Eller så kan du vända den på höjden i samma ställ och få samma sak, fast på högkant. Eller så ställer du den i bildramsläge, med en skärm åt dig och en riktad mot andra i rummet, om du till exempel vill göra en presentation.
Det är anmärkningsvärt hur smidigt det för det mesta fungerar. Skärmar orienterar sig snabbt rätt, växling mellan imatnings- och muskontroll-metoder är snabbt och intuitivt, och Yoga Book 9i har solid mekanik som är lätt att ställa i olika positioner. Och väl där står den stadigt, även i mer akrobatiska lägen som på högkant.

Mattias Inghe
Klass på kamera och högtalare
Ovanför skärmen, på traditionell plats, sitter en webbkamera med 1440p-upplösning, i alla fall om du håller dig till 30 bilder per sekund. Den ger fin skärpa, snabb respons och har god automatisk ljus- och färghantering. Den får dock en hel del brus i mörkare miljöer, då sensorns yta är i minsta laget. Tillsammans med bra mickar som matchar det – hög baskvalitet och dynamik på upptagningen, men inte bästa brusreduceringen – kan du få ett riktigt proffsigt videosamtal, men det kan krävas att du kontrollerar din miljö.
Yoga Book 9i har fyra välljudande högtalare, två i botten på underdelen som ska stå för bastoner, och mellanregister och diskant från uppåt- och framåtriktade högtalare i gångjärnet. Både i laptop-läge, uppställd på högkant och i bildramsläge är de rikta de rätt för en bra ljudupplevelse. Det är bara i bokläge med vertikala skärmar som du inte får någon vidare stereo.
Datorn kostar 26 995 kronor, vilket givetvis är mycket pengar, men för en lyxigt byggd och tekniskt välutrustad kompakt laptop med pekskärm, penna på köpet och en skarp, snygg oled-skärm är det inte hutlöst. Och här får du en skärm till, och helt nya möjligheter till smart, produktiv multitasking. Det kan det vara värt.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Yoga Book 9 13IRU8 82YQ002JMX
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1355U, 8st Peformance upp till 5 GHz, 8st Efficient upp till 3,7 Hz
Grafik: Intel Iris Xe 96 EU
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärmar: 2st 13,3 tum blank oled, 2880×1800 bildpunkter, 60 Hz, multitouch
Webbkamera: 1440p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 3st Thunderbolt 4
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Flippbar till tabletläge, pekskärm i nederdelen, ryggstöd, bluetooth-tangentbord, pekpenna
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 3 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), 12 tim 20 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 29,9 x 20,4 x 1,6 cm
Vikt: 1,38 kg
Pris: 26 995 kr hos Elgiganten
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 6 799 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 606 poäng
Geekbench 6, cpu: 8 251 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 530 poäng
Geekbench 6, gpu: 16 041 poäng
Disk, läsning: upp till 4 948,7 MB/s
Disk, skrivning: upp till 4 561,03 MB/s