Expertbetyg
Fördelar
- Godkänt snabb som surfdator
- Bra pekkontroll
- Pålitliga portar och uppkoppling
- God batteritid
Nackdelar
- Något blek skärm
- Billig, plastig känsla
- Periodvis irriterade seg
- Fortfarande dyr för vad du får
Omdöme
Du kan få klart snabbare laptops för vad Acer vill ha betalt för denna budgetosande laptop. En bättre än väntat skärm, webbkamera och högtalare räcker inte riktigt. Speciellt eftersom de bara är godkänt mellanklass-bra. Bästa egenskapen är batteritiden, som också den har potential att vara bättre.
Det är inte ofta jag får tillfälle att testa nya men enklare datorer, med instegsmodeller av senaste generationen processorer och begränsningar i funktion och prestanda. Förutom en och annan Chromebook. Tillverkarna vill gärna skicka hit sina bästa alternativ, men de är också rätt så dyra, med hårdvara av mer högpresterande typ. Alla har inte råd med en laptop för en halv månadslön. Därför spanade jag in denna färsking, Aspire 3 Spin 14, en 360 graders vikbar pekskärmslaptop från Acer.
Det första intrycket är att det är en väldigt enkel och grundläggande dator. Bastant byggd med yttre helt i matt plast, några millimeter bredare än dyrare och lyxigare 14-tummaren, och framför allt tjockare och tyngre. Det här är allt annat än ultrabook-klass, utan vikten ligger på hela 1,54 kilo. Hela bygget känns billigt, chassit knakar när jag utsätter det för ett lätt bändningsförsök, tangentbordet är stumt och har samma grova plastyta som resten av ytorna, och saknar helt bakbelysning.
Läs också: Bästa billiga laptop – under 8 000 kronor
Det enda som sticker ut och ger ett dyrare intryck är skärmen som är täckt av tempererat glas. Den har 1200p-upplösning och en ips-panel med god kontrast och vida betraktningsvinklar. Den saknar det lilla extra i ljusstyrka och färgomfång, men fungerar utmärkt för surf i inomhusmiljöer.

Mattias Inghe
Bra pekkontroll
Det är som sagt en pekskärm. Glaset ger den en mycket bekväm yta att fingerstyra datorn på, och kontrollen går inte att klaga på. Någon penna medföljer inte så hur bra den är på att klottra anteckningar på har jag inte kunnat testa. Ytan har bra behandling som gör att den lättare kan hållas fri från fingeravtryck. Ytbehandlingen gör dock inte så mycket åt reflexer, vilka kan bli tydliga i skärmen.
Datorn är inte extremt billig, utan kostar 8 999 kronor i butik. Det går att få tag på billigare modeller, men den jag fick in för test är den mer kraftfullt utrustade versionen med en åttakärnig 13:e generationens Intel Core i3-processor istället för en fyrkärnig Intel N100.
Jag hade helst testat N100 modellen, då det är en processor med exceptionellt låg strömförbrukning, ned till nio watt. Det vore intressant att se vad den går för. Men Core i3-N305 med 15 watts tdp, gör också ett bra jobb med att skona batteriet. Jag få ut mellan fem och tolv timmar under normal blandad användning med surf och kontorsjobb, bra för en pekskärmsdator.
Skärmens ljusstyrka verkar vara en avgörande faktor. På fullt ljus och med hög processorbelastning räcker inte batteriet i mer än två och en halv timme. Men dämpa den lite, och du har fortfarande fullgott ljus för inomhusbruk.

Mattias Inghe
Snabb nog, till en viss gräns
Åtta kärnor kan låta mycket, speciellt eftersom fyrkärniga processorer var standard för bara några år sedan. Men kraven höjs konstant, och med Windows 11 har ökad fokus på multitasking gjort att just parallella processer blir allt viktigare. Det är ingen multitrådning, så åtta processer är vad den klarar av. Det räcker för det mesta för en funktionell Windows-upplevelse.
Jag får vissa problem i början av min användning, då systemet är färskt, och Windows håller på att trimma in drivrutiner, nya appar och systemuppdateringar i bakgrunden. Om det är processorn eller datorns 8 gigabyte ram-minne som inte räcker till i alla lägen är svårt att säga, men jag försökte till exempel installera och öppna webbläsaren Chrome, och fick en första starttid för programmet på fyra minuter. Efter en förmiddag av frustration är det nedtrimmat till fyra sekunder, andra irritationsmoment är borta, och det mesta går hyfsat smidigt, från att surfa till att skriva denna artikel i Microsoft Word.
Visst finns det gränser för vad datorn klarar av, att redigera foton i Photoshop Elements går frustrerande segt, och att skrolla i långa, tunga webbsidor kan hacka en del. Men allt funkar så länge jag inte tappar tålamodet. Frågan är hur högt förväntningarna ska vara ställda på en laptop för nästan nio tusenlappar. Du kan få betydligt mycket mer prestanda ur en AMD Ryzen 5- eller Ryzen 7-lapop från till exempel HP, Lenovo eller Asus till samma pris. Och de är dessutom mindre plastigt budgetaktiga i bygge och design. Går du sedan bara upp 1000 kronor i pris så ökar nivån på vad du får markant.
Moderna anslutningar
Datorn har en del positiva sidor också. Pekskärmen med sin goda kontroll och behagliga bild är en, rätt så snabb ssd, snabba usb-portar och stabil wifi 6 är andra. Och förutom att de inbyggda högtalarna har absolut noll bas, så låter de mycket rent, detaljerat och tydligt. Tillsammans med en stabil samt brus- och problemfri liten 720p-webbkamera och godkänd mikrofonkvalitet så är det lätt att hänga med på ett videomöte.

Mattias Inghe
Datorn levereras med Windows 11 i S-läge. Det innebär att den är låst till appar som kör Windows ramverk och som går att hämta i Windows Store. Du kan inte ladda hem och installera program från annat håll, men i gengäld får du ett mer optimerat system med högre säkerhet. Det går bra att växla över till Windows 11, men det går inte att gå tillbaka till S-läge efteråt.
Jag vill kunna köra mina bechmarkprogram, så jag låser givetvis upp den. Och märker ingen kännbar skillnad. I instruktionerna står det att den ska låsas upp till Windows 11 Pro, men det jag får i slutänden är Windows 11 Home. Det som då omedelbart aktiveras är en prova på-version av McAfee Livesafe, som man ju så ofta blir påprackad med en Windows-dator. Acer håller sig hyfsat lugna med övrig bloatware i datorn, så jag drar inte av poäng bara för det. Den är lätt att ta bort.
Aspire 3 Spin 14 hade kunnat förtjäna en stor tumme upp och en rekommendation, men inte till det här priset. Nu ger den ett mycket billigare intryck, som om den skulle kosta runt 6 000 – 7 000 kronor, och det är svårt att se var de extra tusenlapparna sitter. Det är väldigt enkelt, väldigt budget och bara knappt godkänt snabbt.
Specifikationer
Produktnamn: Aspire 3 Spin 14 A3SP14-31PT-375E (NX.KN1ED.002)
Testad: Augusti 2023
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i3-N305, 8st kärnor upp till 3,8 GHz
Grafik: Intel UHD Graphics 32 EU
Minne: 8 GB ddr5
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920×1200 bildpunkter, 60 Hz, muiltitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, 2 st usb 3 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 S, uppgraderbar till Windows 11 Home
Övrigt: Flippbar till tabletläge
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 2 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 15 tim (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 32 x 22,8 x 1,9 cm
Vikt: 1,54 kg
Rek. pris: 8 999 kr
Aktuellt pris: 8 999 kr hos Power
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 4 790 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 983 poäng
Geekbench 6, cpu*: 5 011 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna*: 1 288 poäng
Geekbench 6, gpu*: 6 388 poäng
Disk, läsning: upp till 3 450,9 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 995,14 MB/s