Expertbetyg
Fördelar
- Tunn och lätt för 15 tum
- Bra batteritid
Nackdelar
- Svaga prestanda
- Blek bildskärm
- Ganska plastig
Omdöme
Det här är den svagaste av de Samsung-datorer jag har testat i år. Både i rena specifikationer, kvalitet och prisvärde. Den är inte direkt underkänd, men det finns mer dator att få om du ska spendera 12 till 13 tusenlappar, så ta dig tid att leta alternativ.
Samsung har rönt stora framgångar med senaste årens Galaxy Book-datorer. Flera av dem har fått toppbetyg i mina tester och jag kör pigga, lyxiga och framför allt underbart lätta oled-13-tummaren Galaxy Book 2 Pro från 2022 som min egna laptop.
Läs även: Stort test av prisvärda laptops
Galaxy Book 3 som släpptes under senvintern har inte mycket gemensamt med den, förutom tillverkaren och namnet. Här är det en betydlig enklare byggd dator som trots ett liknande pris inte alls lever upp till mina högt ställda förväntningar. Den är visserligen relativt tunn och lätt, i alla fall för att vara en 15-tummare, med vikt på bara 1,57 kilo.
Men där man oftast ser lyxiga lättmetallchassin i Samsungs laptops är Galaxy Book 3 ett bygge som mixar aluminium och plast. Och det känns plastigt på ”fel” ställen, som i upphängning och gångjärn för skärmen, samt i det ovanligt stumma tangentbordet.
Annars är tangentbordet snyggt och väl tilltaget, med kompakt sifferknappsats vid sidan av, och med en på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare i ena hörnet, där den inte riskerar att kommas åt av misstag. På de smala sidorna sitter vad jag skulle kalla en standarduppsättning av externa anslutningar, två usb av typ c och två av typ a, en hdmi-port och en 3,5 millimeters gemensam hörlurs- och mikrofonport.
Beskedliga specifikationer
Det är inte thunderbolt 4-funktion på typ c-portarna som hos en del andra nya laptops, men du får de viktigaste funktionerna, stöd för laddning, usb-dockning och displayport. En kompakt laddare i mobilladdarstil medföljer.

Mattias Inghe
Datorn är utrustad med en 13:e generationens Intel-processor. Men det är en av de svagare, en Core i5-1355U, byggd för svalare och mer strömsnål drift än för långvarigt höga prestanda. Den är utmärkt för att surfa och köra Office på, men att utmana den med högupplöst fotoredigering eller videoklippning blir just en utmaning, och det kan bli bitvis tålamodsprövande. Även om det går. Men med bara två så kallade Performance-kärnor som ska ta hand om de mest krävande processerna, så är det inte idealt.
Processorn, med måttliga 15 watts baseffekt, gör ett bra jobb med att hålla nere strömförbrukningen när den inte max-belastas. En full arbetsdag av surfande, Excel-jobb, mejlande och sporadiska videoströmmar räcker batteriet till utan större problem. Och att packa med den lilla laddaren för nödsituationer är ju lätt.
Blek men behaglig skärm
En bidragande orsak till god batteritid är en energisnål skärm. Den kan lysa i upp till ungefär 300 cd/m2, vilket inte riktigt räcker till för dagsljus ute, men duger gott och väl inomhus. Och dämpar du då ljusstyrkan en bit så belastar den inte batteriet mer än marginellt. Men så är det en rätt så enkel bildskärm. 1080p-upplösning, 60 Hz bildfrekvens, och ingen större färgrymd att tala om. Den klarar av drygt 60 procent av srgb-färgskalan, så utöver webb- och kontorsgrafik så blir upplevelsen begränsad.
Svarta ytor blir inte så djupt svarta som en del bättre ips- och pls-paneler klarar av, och det blir lite vitpunktsskiftning i olika betraktningsvinklar. Har du inte höga krav på färg och dynamik är det dock en behaglig, flimmerfri skärm du kan spendera många timmar framför.

Mattias Inghe
Ljudet är också det godkänt, men spelar inte i de högre divisionerna. Det är behagligt, ger bra stereo och bra balans mellan bas, mellanregister och diskant. Men utan något vidare tryck i endera. Det faller bort smådetaljer i musik som jag spelar upp, och effekter och muller i filmtrailers återges korrekt, men utan någon riktig tyngd. Du kan få ljudförbättring med Dolby Audio, men det är avstängt som standard. Att slå på det ger lite equalizerkontroll, men det är hårdvaran som sätter gränserna.
Små mervärden, mycket onödigt
Samsung vill gärna göra Galaxy Book-datorerna till en del av deras ekosystem, med Galaxy-mobiler, surfplattor och tillbehör. Därför finns det en knippe program och funktioner som möjliggör det. Du kan snabbdela media med andra Galaxy-enheter, utöka bildskärmen på en Galaxy-surfplatta och styra olika enheter från varandra.
Det är smart och smidigt om du har rätta prylarna runtomkring. Jag testade flera av funktionerna med en Galaxy Z Fold 5 jag har inne för test, och de fungerar som utlovat. Jag har ännu inte kommit på riktigt vad jag har för nytta av dem, men det kanske är min bristande fantasi som sätter gränsen.

Mattias Inghe
Samsung har också en egen svit program som är tänkta att ge mervärde i datorn, men där är jag mer tveksam till vad de egentligen tillför. Samsung Gallery är ett bildvisningsprogram där Windows redan har två bra. Samsung Studio Plus låter dig redigera video, men värdet på det tillägget har dalat i och med att Clipchamp numera ingår i Windows. Egna sökfunktionen, och Bixby-stöd kan jag också vara utan. Det är i alla fall ingen påtaglig bloatware i datorn, förutom det ofta förekommande 30 dagars McAfee Livesafe, och en Amazon-länk.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Book 3 NP750XFG-KB8SE
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-1355U, 2st Performance upp till 4,6 GHz + 8st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för micro sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 1 typ c med displayport, 2 st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, bakbelyst tangentbord, sifferknappsats
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 1 tim 50 min (hög belastning), 17 tim 30 min (låg belastning)
Storlek: 35,7 x 22,9 x 1,54 cm
Vikt: 1,57 kg
Pris: Från 12 190 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 427 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 661 poäng
Geekbench 6, cpu: 8 460 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 223 poäng
Geekbench 6, gpu: 15 314 poäng
Disk, läsning: 2 199,18 MB/s
Disk, skrivning: 1 194,66 MB/s