Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda till rätt pris
- Bra tangentbord och mus
- Snabb skärm
Nackdelar
- Bleka färger i skärm
- Tung, tjock och kantig
- Kort batteritid
Omdöme
Medion visar att de kan leverera mycket laptop för lite pengar, och prestanda går det inte att klaga på. De gör det dock inte med särskilt mycket finess, och denna tjocka, tunga dator blir bara värd sin slant om du spelar mycket spel.
Tyska datortillverkaren Medion hör inte till de mest kända, men försöker att etablera sig som en prisvärd utmanare till jättar som Dell, HP och Asus. Framför allt är det gaming-datorer som är deras vanligaste och mest sålda modeller, under varumärket Erazer. Du hittar deras datorer främst bland de stora elektronikjättarna som Power och Netonnet.
Läs också: Bästa kraftfulla laptop för kreativa jobb
Den dator jag fått in för test heter Erazer Crawler E40 och är en prispressad laptop med spelfokus. Det innebär att den har kraftfullare Intelprocessor i H-serien, Nvidia Geforce RTX-grafikkort och en skärm med hög bildfrekvens. Du får också färgglad rgb-belysning i tangentbordet, men för övrigt är det inget som lyser. Förutom skärmen då.
Det är inte extrema specifikationer, det här är trots allt fortfarande en laptop för under 15 000 kronor. Du får en 13:e generationens Core i5-processor med 12 kärnor, 16 gigabyte ram-minne och 512 gigabyte ssd. Det är minne av snabb ddr5-typ, och cpu-prestanda är mycket bra i prisklassen.
Det mesta jag har att jämföra med där är dock antingen strömsnålare Intel-processorer i P-serien, relativt gamla AMD Ryzen-processorer eller Intel-processor från tidigare generationer. Grafikkortet är också det enklaste i senaste generationens RTX-kort för laptops, RTX 4050 med 6 gigabyte inbyggt grafikminne. Så visst, en gaming-dator, men inget för den som har skyhöga krav.

Mattias Inghe
Bättre i spel än i benchmarks
För att köra spel på sin egna 1080p-skärm klarar den sig riktigt bra. Du kan inte köra alla spel på maximala inställningar och förvänta dig hög bildfrekvens, men med lite kompromiss med strålspårning och detaljinställningar, och aktiv dlss i spel som stödjer det, går det att få en bra upplevelse.
Jag kör Cyberpunk 2077 med mellan 40 och 70 bilder per sekund, och Borderlands 3 på runt 50. Inte fantastiskt, men hur mycket ska man begära av en gamingdator på en budget? Kortet är också hjälpsamt med att pressa upp prestanda i Adobe Creative Cloud och andra video- och bildredigeringsprogram.
Enda problemet är att både processor och grafik både slukar batteri och kräver rejält med kylning. Körtiden på batteri kan ligga på mellan en och sex timmar beroende på hur du belastar datorn, spel och processortungt jobb tömmer batteriet snabbt. Och tyvärr är den inte så strömsnål vid försiktig körning heller. Du lär behöva ha den halvstora laddaren med var du än befinner dig.
Erazer 40 kan ibland köra sina fläktar på fullt blås och då låter den mer som en elvisp än som en dator. Det kan bli väldigt högljutt, och enbart ett par brusreducerande lurar dämpar tillräckligt för att jag ska få rätta spel-inlevelsen.

Mattias Inghe
Många olika sätt att ansluta
Hörlurarna är lätta att ansluta tack vare bluetooth 5.3-stöd. Nätverksuppkoppling kan ske med wifi 6e, eller med fast gigabit ethernet-port. Jag hade bara wifi 6-router hemma för mitt test, men där fick jag stabil och snabb uppkoppling, så jag brydde mig inte ens om att mäta över ethernet-porten.
Övriga anslutningar är många och onödigt varierade. Datorn har i princip en usb-port av varje sort, en snabb typ c, och tre typ a, en snabb, en halvsnabb och en långsam. Externa skärmar kan anslutas via både hdmi, mini-displayport och usb-c-porten. Anslutningar är placerade både på sidorna och i bakkant, och trängs på alla sidor med stora kylningsgaller för fläktutblås.
Skärmen är en ips med 1080p-upplösning och upp till 144 Hz bildfrekvens. Den har stöd för Nvidia G-sync, vilket gör mycket för att hålla bilden jämn och snygg i spel där du inte kommer upp i 120 Hz eller mer. Utanför spel så får du en duglig men vardaglig skärm. Den har måttlig ljusstyrka på ungefär 250 cd/m2, vilket räcker gott och väl inomhus, och dess matta yta är bra på att hålla reflexer till ett minimum.

Mattias Inghe
Färgomfånget kommer inte ens upp i srgb-klass, men färgerna är neutrala och naturliga, även om mättnaden är låg. 1080p-upplösning på 15,6 tums yta gör pixlar synliga på armslängds avstånd, men överlag är det en behaglig skärm att även surfa och jobba i kontorsprogram med. Det är möjligen för filmvisning den kommer till korta, med dess svaga färger och måttliga kontrast. Inbyggda högtalarna är också rätt så tunna och svaga.
Maffiga mått och hög vikt
Som de flesta gaminglaptops är den betydligt tjockare och tyngre än de flesta andra bärbara datorer. Vikten ligger på nästan 2,3 kilo, och den reser sig 3 centimeter från bordsytan, om jag räknar med gummifötterna på undersidan. Chassit är en kombination av svart hårdplast och svart aluminium, alla med kantiga obekväma vinklar och hörn. Det här är en dator som passar bäst fast placerad på ett skrivbord.
Då kan du också docka in en usb-docka, med bättre högtalare samt tangentbord. Det inbyggda är relativt trångt då det både har sifferknappsats vid sidan och ett par centimeter onödig marginal på vardera sida. Knapparna har trevligt hög slaghöjd, och utmärkt tydlig bakbelysning, men mjuk respons i knapparna som kan kännas odistinkt.

Mattias Inghe
Bakbelysningen är enhetlig men kan ändras i Medions program Erazer Control Center. I det kan du också skapa tangentbords- och mus-makron, samt göra en del inställningar för tangentbord, webbkamera och kylning. Webbkameran är knappt värd att bry sig om. 720p, släpig och brusig.
Det, och ett kontrollprogram för Nahimics ljudförbättring är de enda extra programmen på datorn. Eller tja, du får prova på-version av McAfee Livesafe. Men det kan du lätt avinstallera.
Specifikationer
Produktnamn: Erazer Crawler E40 MD 62518
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Medion
Processor: Intel Core i5-13500H, 4st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 4050, 6 GB
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, usb 3 gen 2 typ a, usb 3 gen 1 typ a, usb 2, lan, mini displayport, hdmi, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.3
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, sifferknappsats
Ljudnivå: 0-45 dBa
Batteritid: 1 tim 30 min (hög belastning), 6 tim 10 min (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 23,8 x 2,8 cm
Vikt: 2,29 kg
Pris: Från 14 249 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 16 101 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 733 poäng
Geekbench 6, cpu: 10 847 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 278 poäng
Geekbench 6, gpu: 81 391 poäng
Disk, läsning: 4 965,66 MB/s
Disk, skrivning: 3 761,88 MB/s