Expertbetyg
Fördelar
- Goda prestanda
- Stor, högupplöst skärm
- Hög byggkvalitet
- Utmärkt batteritid
Nackdelar
- Skärmen når inte proffsnivå
Omdöme
Lenovo håller hög nivå på nästan allt i denna Yoga-dator, och viktiga enskilda saker som skärm, webbkamera och batteritid är bättre än man kan begära. Mycket mer är det svårt att begära av en 16-tummare för under 15 000 kronor.
Den här datorn är bara listad som “Lenovo Yoga 7” i butiker, men det finns dussintals Lenovo Yoga 7. Det här är närmare bestämt 2023 års modell i 16-tumsstorlek, med 360 graders flippbar pekskärm. Min testade modell är en konfiguration som i Sverige säljs enbart hos Elgiganten, inte ens Lenovos egna webbutik har den. Den är bara identifierad med sina specifikationer, i7-13/16/1000, det vill säga en 13:e generationens Intel Core i7-processor, 16 gigabyte ram-minne och 1 000 gigabyte eller en terabyte ssd.
Priset ligger på 14 990 kronor, vilket är lite i högsta laget för de siffrorna, det finns andra välbyggda laptops med liknande specifikationer som kostar runt 13 000 kronor. Men så har Lenovo också en joker på sin hand, en högupplöst 1600p-skärm som ger dig mer arbetsyta och skarpare bild än en vanlig full hd-skärm.
Stort test: Bästa kraftfulla laptop för kreativa jobb
Den bockar också av en del andra funktioner som kan vara värdefulla. Fingeravtrycksläsare för enkel och säker inloggning och identifiering, sifferknappsats bredvid qwerty-tangentbordet, medföljande pekpenna, snabbt ram-minne av ddr5-typ, en snabbare typ av ssd, och en ljusstark skärm med Dolby Vision-stöd.
Väldesignat och välbyggt
Det är hög nivå på det mesta, helt enkelt. Inklusive byggkvalitet. Chassit är helt i aluminium med varmt mörkgrå ytbehandling och rundade kanter som gör den bekväm att greppa, och dess två kilo blir aldrig jobbiga att bära runt på.

Mattias Inghe
Skärmen har en liten utbuktning i ovankant där webbkameran sitter, vilket gör den lätt att fälla upp. Det går inte riktigt att göra med en hand, men då det är full flippbarhet på den så kan jag förlåta det, eftersom den typen av dator behöver lite styvare gångjärn.
Tangenter och musplatta är skjutna något åt vänster för att få plats med sifferknappar på höger sida, men det är fortfarande gott om plats för att vila handlederna på för det mesta svala aluminiumytor. Tangenterna har bakbelysning som är ställbar i två steg. Jag tycker nog att högsta läget gott kunde varit ljusstarkare, men det gör jobbet. Knapparna har låg slaghöjd med kvalitets-mekanik och tydlig klickkänsla.
Pålitlig penna utan plats
Du styr musen snabbt med plattan, eller med en aning släp med finger eller penna på skärmen. Precisionen är det aldrig fel på, och med pennan går det att både klottra anteckningar, köra handskriftstolk och teckna med bra resultat. Pennan är lika solitt byggd som resten av datorn, med välbalanserad tyngd och skönt grepp.
Den drivs av ett smalt standardbatteri av aaaa-typ. Så det räcker klart längre än laddbara pennor, men du får skaffa påfyllning själv. Tyvärr finns det inget bra sätt att fästa pennan i plattan. Du får med ett fäste du kan trä runt den och sedan stoppa in i en av datorns usb-a-portar, men det känns riskabelt.

Mattias Inghe
Prestandamässigt är det svårt att klaga, Core i7-1360P ger både höga toppar och effektiv multitasking, och tillsammans med snabbt ram-minne är det sällan jag upplever att jag hade behövt mer. Möjligen mer minne, när jag testar att redigera extra högupplösta foton och 4k-video, men även det går med lite tålamod för mikropauser när ssd får jobba extra. Det som saknas är extra grafik, här är det processorns integrerade Intel Iris Xe-krets som gäller. Den driver skärmen problemfritt, men gör inte mycket för prestanda-boost i program som kan utnyttja sådant, eller för spel.
Men att driva en 60 Hz-skärm med 2d-grafik är inte så krävande, inte ens en mer högupplöst som denna. Skärmen har fin lyster i färgerna, och matchar srgb-färgomfång med bra färgkorrekthet. Men inte mer, utan det landar på runt 65 procent av p3-standard. Det kan vara en orsak att se sig om efter alternativ om du vill ha datorn för professionellt kreativt jobb.
Läs också: Stort test av bärbara datorer för kreativa jobb
Mångsidig skärm
För alla andra syften är den dock väldigt bra. Den har lugn och behaglig flimmerfri bild och ljusstyrka som gör att jag kan jobba utomhus på den så länge det inte är solljus direkt på skärmen eller bakgrunden reflekterar något för ljust. Med ljusstyrkan på 100 procent är svarta ytor något bleka, men så ljust behöver du bara ha i utomhusmiljöer. Den blanka ytan är relativt skonsam med reflexer.
Du får hdr i skärmen med Dolby Vision-stöd, men med tanke på det bara halvstora färgomfånget och en ljusstyrka på max 400 cd/m2 så får du inte riktigt den rätta effekten som från till exempel en smart-tv eller en bra surfplatta. Nej, bäst är den för att visa webbsidor, dokument, kontorsprogram och för att spela sdr-video på. Och då är den lysande.

Mattias Inghe
Inbyggda stereohögtalarna på två gånger två watt har rent och välbalanserat ljud som tack vare Dolby Atmos låter mer och bättre än de borde. Men det är en lite klen förutsättning och det saknas en del tryck i bastonerna, liksom detaljer i diskanten. Det är absolut bra nog för ett avsnitt av en strömmade serie, eller ett videomöte, och en snabb och brusfri webbkamera med 1080p-upplösning gör att du även kan se bra ut. Ljudupptagningen från inbyggd mikrofon är även den tydlig.
Det är inga överraskningar vad gäller anslutningar och uppkopplingar, Lenovo levererar här vad som i princip är industristandard år 2023. Två thunderbolt 4-portar, två usb 3 typ a, hdmi och 3,5 millimeters headsetport. Trådlöst får du wifi 6e-uppkoppling med stabil mottagning och bluetooth 5.1.
Räcker hela dagen
Lenovo överraskar positivt med batteritiden. Skärmen måste vara av riktigt strömsnål typ, eller batteriet ovanligt stort, för här får jag ut en hel arbetsdag av aktivt jobb med flera timmar över. Pressar jag processorn till max och kör hög skärmljusstyrka så räcker den fortfarande i över två timmar, och med en riktig snålkörning kan jag surfa från tidig morgon till sen kväll utan att behöva ladda upp.
Vill du ha med dig laddklossen är den inte heller överdrivet stor, och det går rätt så snabbt att fylla på med mer energi. Du kan också välja bort snabbladdning i Lenovos inställningsprogram Vantage, om du vill slita mindre på batteriet.

Mattias Inghe
Här väljer du även annat, som aktivering eller blockering av webbkamera och mikrofon, hur funktionsknappar fungerar, och prestanda- och kylnings-nivå – från prestandaläge med fullt blås vilket inte är så mycket, till helt tyst med begränsad processorbelastning. Kylningslägena kan du sedan växla mellan med snabbkommando.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Yoga 7 16 16IRL8 82YN001HMX
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1360P, 4st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 Gb ddr5
Lagring: 1 TB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 16 tum blank ips, 2560×1600 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, flippbar till tabeltläge, medföljande stylus, bakbelyst tangentbord, sifferknappsats
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 2 tim 15 min (hög belastning), 19 tim 40 min (låg belastning).
Storlek: 36,2 x 25 x 1,7 cm
Vikt: 1,98 kg
Pris: Från 14 995 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 11 623 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 838 poäng
Geekbench 6, cpu: 10 945 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 443 poäng
Geekbench 6, gpu: 20 728 poäng
Disk, läsning: 5 237,25 MB/s
Disk, skrivning: 4 439,89 MB/s