Expertbetyg
Fördelar
- Hög byggkvalitet
- Bra pennkontroll
- Utmärkt ljud och webbkamera
Nackdelar
- Inte i topp prestandamässigt
- Måttlig batteritid
- Något blek skärm
Omdöme
Om du inte kan ha dedikerad skribordsplats för en stationär dator så är det här ett bra hemmakontorsalternativ, för just alla dina kontorssysslor, från Office till videokonferens. Skärmen och prestanda räcker dock inte till mer, och kort batteritid gör datorn mindre mobil än den kunde varit.
HP:s Envy-serie är ett lite lyxigare alternativ till billiga basmodellerna utan eget varumärke och fortfarande prisvärda standard-serien för konsumenter, Pavilion. Men det betyder inte att det måste bli onödigt dyrt. Denna flippbara 15-tummare med både pekskärm och penna kostar bara 12 000 kronor, vilket ger dig mycket kvalitet för pengarna.
Det är en välbyggd laptop med tunn design, mörka aluminiumytor och aningen rundade kanter och hörn, vilket gör den bekväm att greppa och bära runt på. I alla fall i hopfällt läge. Viker jag den ut och in gräver skarpare kanter sig in i handen på ett obekvämt sätt. 360-designen är mest till för att kunna ställa upp datorn i fotoramsläge eller lägga den platt på ett bord för pennkontroll.
Datorn jag fått in för test har en AMD Ryzen 7-processor i 5000-serien, byggd på Zen3-arkitektur och 7-nanometersteknik. Den placerar sig prestandamässigt ungefär mitt emellan 12:e och 13:e generationens Intel Core i7-processorer, vilket ger den gott om kraft för alla typer av vardags-användning.
Snabb nog för det mesta
Surf, kontorsprogram och enklare bildredigering flyter på bra, och multitasking är inget problem så länge du inte försöker rendera video, hålla Zoom-konferens och surfa på dussintals flikar samtidigt. Du får 16 gigabyte ram-minne, vilket är standard i prisklassen, och en lite liten ssd på 512 gigabyte, där en del konkurrenter ger dig 1 TB. Disken är också inte den snabbaste, men det ska krävas intensiv skrivning av stora mängder data för att du ska uppleva skillnaden.

Mattias Inghe
Processorn verkar kämpa med att hålla strömförbrukningen nere, trots sin 7-nanometersarkitektur. I mina mätningar får jag inte ut mer än som mest tio timmars aktiv driftstid, med datorn påslagen och med minimal användning på en skärm med dämpad ljusstyrka.
Datorns 15,6-tumsskärm med 1080p-upplösning känns lite som en relik från en laptop för fem, sex år sedan. 16:9-format istället för numera populära 16:10, svag ljusstyrka på som bäst 250 cd/m2 och färgomfång strax under srgb-standard. Den är absolut inte dålig i rätt inomhusljus, och betraktningsvinklar och kontrast övertygar, men det blir ingen riktig ljus- eller färgintensitet varken för filmvisning eller kreativt skapande.
Pennan ger pluspoäng
Det är synd det, för med en utmärkt penna med bra kontroll hade den kunnat vara lysande för teckning och detaljerad bildredigering. Pennan ger direkt och detaljerad kontroll med naturlig tryckkänslighet, och är bekväm att greppa. Den laddas med usb-c-kabel, förslagsvis direkt i datorn, och är färdigt hopparad med datorn.
För det mesta lär du dock styra datorn med musplatta och tangentbord, och de har jag inte heller några stora klagomål på. Förutom att tangentbordet är något trångt utformat, för att ge plats till högtalargaller och en rad navigeringsknappar på sidorna, och att datorns på-knapp är en helt vanlig tangent ovanför backstegsknappen, vilket gör den lätt att komma åt av misstag.

Mattias Inghe
Varför tillverkare envist fortsätter göra på det viset kommer jag aldrig förstå, och jag kommer att gnälla på det varenda gång de inte gör något för att åtgärda den risken. Tangentbordet har annars god skrivkänsla och tydlig bakbelysning, och den halvstora musplattan är bekväm och ger rätt kontroll.
Bästa webbkameran i klassen
Högtalarna vid sidan av tangentbordet, kombinerat med två extra på undersidan av datorn, ger rent, distinkt och kraftfullt ljud. De passar bra att spela musik med, och även för att återge röster. Tillsammans med en överraskande bra 1440p-webbkamera och kompetenta inbyggda mikrofoner blir Envy X360 allt du behöver för ett lyckat videomöte. HP har även ett extraprogram som kan dra igång automatiskt när webbkameran aktiveras. Det använder skärmen som en sorts ringlight. Enkelt och smart.
Uppkoppling och anslutningar överraskar inte. Du får wifi 6e-stöd, och fyra usb-portar, två av typ c och två av typ a. Typ c-portarna hade varit thunderbolt 4 i en laptop med Intel-chipset, men här får du klara dig utan vissa funktioner, som externt pci express. Men du får snabba data, strömförsörjning och displayportutgång på bägge typ c-portarna. Så det är nästan lika bra.

Mattias Inghe
En del irriterande bloatware, som Livesafe, Lastpass och Express VPN slänger HP med. Samt flera egna appar för funktionalitet och systemkontroll. En del av dem känner jag inget behov av, som Duet Display som kan koppla en surfplatta till datorn, och Quickdrop som kan föra över filer från och till en mobil. Men de kan säkert vara praktiska för någon, så någon nackdel att de existerar ser jag inte.
Specifikationer
Produktnamn: HP Envy X360 15-ey0036no
Testad: Juli 2023
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 7 5825U, 8st kärnor upp till 4,5 GHz
Grafik: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1440p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st usb 3 gen 2 typ c med displayport och pd, 2 st usb 3 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.3
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Flippbar till tabletläge, medföljande stylus, bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 0-36 dBa
Batteritid: 1 tim 30 min (hög belastning), 10 tim (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 22,9 x 1,86 cm
Vikt: 1,82 kg
Pris: 11 990 kronor hos HP
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 10 866 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 436 poäng
Geekbench 6, cpu: 6 904 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 1 895 poäng
Geekbench 6, gpu: 15 153 poäng
Disk, läsning: 2 909,23 MB/s
Disk, skrivning: 1 666,82 MB/s