Har du sett en servitör korka upp vinflaskor med en schweizisk armékniv – och har du sett en kock använda arméknivens konservöppnare? Hur ofta brukar hantverkaren använda universalknivens skruvmejsel – och vilken fotomodell gör sig fin med nagelfilen och tandpetaren?
Nej, de verktyg vi hittar i en schweizisk armékniv är fantastiska i nödsituationer, men annars är ett specialverktyg en bättre lösning.
Precis samma sak gäller våra mobiltelefoner, och det här är förklaringen till att vi ännu inte har fått någon superapp som kan göra allt. Att appar som Swish, Whatsapp och Bank-ID har blivit sådana succéer beror inte på deras breda användningsområde utan på att de gör en enda sak väldigt bra.
En annan nischad framgångssaga heter Twitter. Under lång tid var Twitter den ledande medieplattformen för opinionsbildning, men i slutet av juli hände något. Tjänstens ägare, den excentriske Elon Musk, beslutade att Twitter skulle byta namn till X.
Varumärkesexperter sågade snabbt beslutet. Förutom problemet med att skrota Twitters urstarka varumärke är namnet X hopplöst att använda (”jag har x:at”, ”jag har läste en intressant x”). Att det finns oklarheter kring upphovsrätt och domännamn gör inte saken bättre.
Men på sikt tycker jag Elon Musks planer på att i grund och botten förändra tjänsten är ännu intressantare än namnbytet. I framtiden ska X nämligen bli mycket mer än en sociala medier-tjänst. Bolagets nytillträdda vd, Linda Yaccarino, har förklarat att X ska bli en ”global marknadsplats för idéer, varor, tjänster och möjligheter”. Betalningar och banktjänster ska vara en central del och Linda Yaccarino skriver att X ska leverera ”well… everything”.
Kanske kommer jag få äta upp den här krönikan om några år, men jag tror att satsningen är dömd att misslyckas. På samma sätt som att servitören, kocken, hantverkaren och fotomodellen inte vill byta ut sina skräddarsydda specialverktyg mot en schweizisk armékniv tvivlar jag på att särskilt många användare skulle vara intresserade av Elon Musks superapp.
Det enda exemplet på en superapp som verkligen fungerar är kinesiska Wechat – men med tanke på att Kina är en diktatur som blockerar exempelvis Facebook, Youtube, Twitter och Wikipedia är det svårt att dra några paralleller.
En stor del av aktörerna på den ”globala marknadsplatsen” är dessutom högst lokala. Att övertyga tusentals banker i hundratals länder att bli en del av X tror jag är en uppgift som till och med är övermäktig den energiske Elon Musk.
Nyligen lanserade Facebook-ägaren Meta sin Twitter-utmanare Threads, och inom en vecka fick den över 100 miljoner användare. Förhoppningsvis kommer Threads snart till Sverige, så att vi med egna ögon kan se om tjänsten kan bli ett reellt hot mot X. Men med tanke på att Metas tjänster har 3,9 miljarder användare varje månad är det inte otroligt att Twitter-kaoset gör att Threads snabbt tar över Twitters ställning – framför allt när X ska fokusera på ”well… everything”.
Sedan Elon Musk förra året köpte Twitter har tjänsten tappat hälften av sin annonsering och bolagets värde sjunkit med två tredjedelar. Själv tror jag inte botten är nådd. Det är Twitters kraschlandning vi just nu ser.