Tänk dig att det bara hade gått att ringa till 112 med ett Telia-abonnemang – och att Tele2- och Telenor-kunder hade fått använda något annat nödnummer. Eller tänk dig att alla mobiltillverkare hade använt olika larmcentraler med olika rutiner.
Lyckligtvis ser det inte ut så här. Oavsett vilket abonnemang du har och oavsett vad din telefon heter kan du alltid ringa till 112. Det spelar ingen roll om din operatör saknar täckning eller om ditt kontantkort har slut på pengar – samtalet kopplas alltid fram utan kostnad. Som regel kan larmtjänst även se din position när du ringer. Att ringa nödsamtal är till och med möjligt även när telefonens skärm är låst tack vare knappen Nödsamtal.
Det spelar inte heller någon roll var du befinner dig. Så länge du är inom EU kopplas du automatiskt rätt när du slår 112. Det här är en standardisering som räddar liv och som gör våra utlandsresor tryggare.
Men mobilen skulle kunna rädda ännu fler liv – om alla aktörer hade valt att samarbeta kring en gemensam lösning för medicinsk information.
Om du exempelvis är med om en trafikolycka är det livsviktigt att vården snabbt kan få reda på vilken blodgrupp du har, vilka mediciner du tar och hur man får ta i dina anhöriga, men här finns det ingen gemensam lösning.
Det finns inställningar som man kan göra för att den här informationen ska bli tillgänglig även när mobilen är låst, men här har olika tillverkare olika upplägg. I Iphone heter funktionen Mediciskt ID och ligger som en del i appen Hälsa. I nya Android-mobiler finns en app som heter Personlig säkerhet (men kallas Säkerhet i applistan). För andra telefoner kan man hitta verktyg under namn som Nödsamtal SOS och Lägg till nödinformation. Vi svenskar kan dessutom ladda hem appen SOS Alarm – om telefonen är fem år eller yngre.
På ingen av de telefoner jag har ägt har det kommit några påminnelser om att aktivera funktionen, och resultatet blir förstås att många inte har den påslagen. Tro mig, jag slog själv på den först när jag nyligen skrev guiden till tjänsten…
Själv önskar jag att Google, Apple, mobiloperatörerna och larmföretagen skulle kunna samarbete. En app som fungerar på samma sätt och som aktiveras som standard för alla som inte väljer bort den skulle inte alls vara en omöjlighet.
De vitala grundfunktionerna för att göra nödkontakter och viktig medicinsk information på låsskärmen skulle kunna fungera på alla mobiler – oavsett hur gamla de är. När det gäller andra funktioner skulle de förstås kunna variera utifrån vad telefonen klarar av.
I dag har nästan alla människor en smart mobiltelefon i fickan. Den finns med oss i så gott som alla situationer i livet – och det är obegripligt att de inte används på ett bättre sätt för att rädda liv.
Här borde faktiskt även de tuffaste av konkurrenter kunna samarbeta. Det skulle inte vara konstigare än att det alltid går att ringa till 112.