Alla som någon gång har prenumererat på till exempel strumpor, vitamintabletter och underkläder vet hur lätt det är att börja – och hur svårt det är att avsluta.
Första månaden är allt som regel gratis och enkelt, men när man ska säga upp prenumerationen börjar krånglet. I stället för att skapa enkla rutiner har företagen gjort det så komplicerat som möjligt och det är inte svårt att förstå varför. Strumptillverkarna litar inte riktigt på sin egen affärsidé, och de måste därför lura kunderna att stanna kvar.
Jag kunde inte låta bli att tänka på strumpföretagens metoder när jag skrev PC för Allas stora guide till it-säkerhet. För på precis samma sätt har it-jättarna valt att göra allt som har med integritet så krångligt som möjligt.
Den grundläggande affärsmodellen för både Facebook och Google handlar om att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om mig som konsument för att kunna skräddarsy reklamen jag får se.
Om de vet att jag är en kosmopolitisk innerstadsbo utan villa, vovve och Volvo så kan de ersätta annonserna för gräsklippare, hundmat och vinterdäck med gym, hotellbokningssajter och flygbolag – och få mycket bättre betalt.
It-jättarnas problem är att de, lika lite som strumptillverkarna, verkar lita på att vi konsumenter ska vara förtjusta i den här affärsidén. Det är därför det är så krångligt att avsluta och begränsa.
Som du ser i vår guide är väldigt mycket som skulle kunna vara enkelt löjligt krångligt. Låt mig bara ta tre exempel.
I Facebook styrs annonserna av ämnen, men du kan inte ta bort ett ämne helt. Du kan bara välja Visa mindre. Jag har med andra ord ingen chans att radera ämnen som Travel & Tourism in Russia…
På samma sätt kan jag leta upp enskilda varumärken i Googles inställningar – utan någon möjlighet att ta bort dem. Eller ta Microsoft som exempel. De låter oss användare använda systemet med eller utan inloggning med ett Microsoft-konto, men det senare måste du göra själv i efterhand.
Vi konsumenter kan förstås helt välja bort it-jättarnas tjänster, men för de flesta av oss är det här inget alternativ. Gmail, Outlook, Facebook, Onedrive och Instagram blivit för viktiga delar av våra liv.
Vi kan också nöja oss med att knyta nävarna i byxfickorna och förbanna it-jättarna – men inte heller det är speciellt konstruktivt.
Jag tror i stället att det bästa är att acceptera krånglet och börja storstäda i it-jättarnas menyer. Likaväl som det tar emot att sitta i den långa telefonkön för att kunna säga upp strumpprenumerationen tar det emot att sätta sig framför datorn och ändra olika onödigt krångliga inställningar. Men det här är saker som vi måste göra. Vi kan se det som en storstädning som är enormt tråkig, men som gör allt bättre när det är klart.
Ja, vi kan till och med se det som en motståndshandling. Vi konsumenter kan faktiskt slå tillbaka – när it-jättarna gör livet onödigt krångligt.