Expertbetyg
Fördelar
- Utmärkt ergonomi
- Hög byggkvalitet
- Många och anpassningsbara knappar
Nackdelar
- Lång invänjningskurva
- En del irritationsmoment
- Dyr
Omdöme
Har du behov av muskontroll som är skonsam för händer och leder, så är Slidermouse Pro ett kvalitetsbygge som ger dig god kontroll och bra möjlighet till personlig anpassning. Det kan dock ta ett tag att vänja sig vid ett nytt sätt att jobba, och det är en dyr investering som bara är värd det för vissa användare.
Orden ergonomisk mus för oftast tankarna till en vanlig datormus som är lite mer greppvänligt utformad, så att du slipper handflatan platt mot bordsytan. Det kan lägga på viss belastning för armen och förebygga musarm.
Men det är inte enda typen. En annan sort är den som Danska Contour Design är en av få tillverkare av. Jag har nu testat deras nya Slidermouse Pro, som placeras framför tangentbordet på skrivbordet och som där ersätter en traditionell mus.
Den ändrar arbetsställningen mer radikalt. In med händerna framför tangentbordet, och styr musen med en fingertopp. Det ska vara en mycket mer naturlig och mindre påfrestande arbetsställning för både handleder, axlar och rygg. Bara det faktum att du inte behöver sträcka dig åt sidan för att nå musen kan vara en lättnad för påfrestade kontorsjobbare.
Låter det bekant? Det är så du jobbar på en laptop, och även om laptops har andra ergonomiska bekymmer som gamnacke för att huka sig ner till den låga skärmen, så är de bra för just det. Contour Designs Rollermouse, där du styr musen med en rullande och glidande pinne på musplatte-plats, har länge varit en räddning för kontorsjobbares armar och handleder.

Mattias Inghe
Rulla på höjden, svep på bredden
Slidermouse är mycket lik den, men istället för en rullande pinne får du ett gummibeklätt tre centimeter långt… tja… rullband, är nog bästa beskrivningen. I höjdled glider det upp och ner obehindrat, och för rörelser i sidled skjuts hela bandet till höger och vänster.
Det är inte första gången jag ser en sådan typ av mus. Jag testade Mousetrapper Alpha från svenska Mousetrapper för ett par år sedan, med en musplatta som fungerade på ungefär samma sätt. Men det var en mobil lösning med rätt så liten pektya och inbyggt tangentbord. Slidermouse Pro har en större och bredare yta att peka på, och är i designen och upplevelsen mer lik just Rollermouse.
Det ger en skönt taktil och direkt känsla som jag inte får med en vanlig musplatta i en laptop. Här flyttar jag verkligen något fysiskt, som när jag drar en mus utmed en yta, vilket överförs till muspekaren. Men friktionen i Slidermouse Pro mekanik är extremt låg, och jag behöver inte mer än minimal ansträngning för att kontrollera den.
Lösningen är inte helt perfekt, speciellt för rörelser i sidled stöter jag på problem. Det går bara att föra enheten ungefär en decimeter i sidled, och går jag in i en vägg kan jag inte lyfta på fingret och fortsätta svepa från mitt i som jag gör med en musplatta. I höjdled finns inte det problemet eftersom rullbandet helt enkelt loppar runt.

Mattias Inghe
Överkänsligt klick
Under styr-rullbandet sitter en knapp-panel med totalt sex knappar. Längst ner sitter en rad med musens traditionella höger- och vänsterknapp samt en specialknapp i mitten vilken som standard är inställd på att göra dubbelklick. Ovanför sitter två extra kommandoknappar som är inställda för kopierings- och inklistrings-kommando och ett rullhjul med mittenknappfunkiton.
Det går också bra att klicka uppe på muspekytan för ett vanligt vänsterklick. Faktum är att det går på tok för bra. Jag kan nästan inte nudda ytan utan att den sjunker ner en halv millimeter och ett vagt klick hörs. Antalet gånger jag råkat klicka av misstag och drar iväg en ikon eller ett fönster istället för att flytta musmarkören från dem är fler än jag vill erkänna.
Kanske är jag för våldsam i mitt muspekande, men jag tror inte jag är onormal på den punkten, utan att det är mekanik som Contour Design byggt alldeles för känslig. Då det är en helt mekanisk trigger går det inte att ställa in känslighet på den. Så bästa lösningen blir att koppla bort funktionen helt. Det kan göras i ett tillhörande program, där du också kan ändra funktion alla de andra knapparna, ändra muskänslighet, acceleration och annat som påverkar muskontrollen. Du kan även spara undan profiler och koppla dem till specifika program.

Mattias Inghe
Mycket att ställa in
Programmet finns för Windows och Mac och kräver Windows 7, macOS El Capitan (10.11) eller nyare. Själva musen har annars universell plug n play-kompatibilitet och kan anslutas till i stort sett vad som helst. Äldre system, Linux, Chromebook, Android med mera. Antingen med bluetooth eller med en 2,4 GHz rf-mottagare på usb. Då tangentbordet är trådlöst drivs det på batteri, vilket uppges räcka i ungefär tre månader mellan laddningarna. Jag kan inte uttala mig om det efter en veckas testande, men det låter rimligt.
När det börjar sina med energi laddas du batteriet med en usb-kabel in i en dator eller en mobilladdare. Usb-porten sitter på undersidan och är lite knepig att komma åt. Jag skulle rekommendera att en usb-kabel får sitta i permanent så den är lätt att trycka i en strömkälla vid behov. Jag kan inte se att det går att få information om batterinivå, om jag inte är Bluetooth-ansluten. Det är något som tillverkaren borde bygga in i kontrollprogrammet.
Nedre delen av enheten är bara ett brett och bekvämt handledsstöd klätt i textil. Det går att ta loss och byta ut mot ett smalare eller ett kortare om utformningen inte ör perfekt för just dig, men jag tycker att det ger utmärkt komfort.

Mattias Inghe
Para ihop med eget tangentbord
Du får också med ett par stadiga centimeterhöga plattor med gummiyta ovanpå och justerbara gummifötter på undersidan. De är till för att du ska kunna ställa ett tangentbord på dem och höja upp det till rött nivå. Slidermouse är nämligen ett par centimeter högt i bakkant, och om du placerar ett alltför slimmat tangentbord precis bakom så kan det bli ett obekvämt dropp ner till knapparna.
Jag fick med ett tangentbord från Contour Design som hade lagom upphöjd framkant från början, men det ska du inte behöva utan du bör kunna behålla ditt favorittangentbord. Med lite justeringar kunde jag placera mitt egna Logitech-tangentbord där istället med bekväm arbetsställning.
Nu har jag aldrig haft eller känt mig i riskzonen för musrelaterade besvär, och jag får aldrig den rätta kontrollen när jag försöker styra muspekare med en musplatta, så jag är nog inte i målgruppen för en Slidermouse. Men för den som vill minimera risken för framtida musarm så är den ett högintressant alternativ. Du får betala en hel del, den trådlösa Slidermouse Pro kostar över 4 000 kronor om du köper den direkt från tillverkaren, men lite mindre i en del svenska butiker.
Specifkationer
Produktnamn: Contour Design Slidermouse Pro Wireless Regular
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Contour Design
Produkttyp: Ergonomisk mus
Rörelseupplösning: 2 800 dpi
Anslutning: Bluetooth, rf med usb-mottagare
Antal knappar: 6
Storlek: 38,3 x 16,7 x 2,4 cm
Övrigt: Tangentbordsstöd
Systemkrav: Windows 7 eller nyare, macOS10.11 eller nyare för full funktionalitet
Rek. pris: 4 022 kr
Pris: Från 3 290 kronor via Prisjakt