Hoten mot vår teknik byter skepnad. En gång i tiden var det framför allt virusangrepp och hackerattacker som vi fruktade, men i dag handlar oron i högre grad om saker som ransomware och nätfiske.
Förklaringen kan vi hitta i den katt och råtta-lek som vi kan se mellan brottslingarna och branschen. Brottslingarna utnyttjar de säkerhetsbrister som finns till max i olika system medan säkerhets- och teknikföretagen försöker täppa till de här luckorna.
Att vi hade så stora problem med virus och hackare för 20 år sedan berodde på att dåtidens datorer var väldigt osäkra. Dåtidens Windows-versioner var byggda för disketter och cd-skivor och när vi kopplade upp datorerna på internet blev de ett lätt byte för brottslingarnas virusattacker.
Idag ser det annorlunda ut. Dagens pc-datorer, som framför allt kör Windows 10 eller 11, är byggda för att ständigt vara uppkopplade och de har ett bra skydd mot virus. Det här gör att det inte längre är lika lockande för brottslingarna att skapa konventionella virus.

Gamla datorer är mer utsatta för virusangrepp än nya.
Dell
Mer socialt
Men brottslingarna har givetvis inte gett upp. I stället har deras fokus hamnat på nätfiske och olika sociala angrepp. Ett växande problem är exempelvis människor som ringer upp och utger sig för att komma från Microsoft eller banken. Genom god social förmåga lyckas de övertyga människor om att installera ett skadligt program på datorn. Det kan exempelvis handla om ransomware (utpressningsprogram). Den som drabbas kan få sina privata bilder och filmer låsta, och brottslingarna kräver en lösensumma för att låsa upp dem.
Men det handlar inte bara om telefonsamtal. Även mejl, popup-rutor i webbläsaren eller meddelande i olika Messenger program är vanligt. Även här handlar det om kommunikation som verkar så trovärdig att användaren frivilligt installerar ett program på sin dator eller betala pengar till ett konto.
LÄS MER: Dölj dina spår på nätet – tips, appar och inställningar
Det blir också vanligt med så kallade id-kapningar, alltså att brottslingarna tar över din digitala identitet och använder den för allt från att beställa varor, låna pengar eller skicka meddelanden till dina vänner.
Den här typen av hot befaras växa lavinartat i och med genombrottet för olika sorters artificiell intelligens. Vi har redan sett exempel på människor som har blivit lurade på stora summor pengar när någon har ringt upp och utgett sig för att vara en släkting i nöd. Det djävulska är att man har använt artificiell intelligens för att härma personens röst.
I takt med att det går lättare att med hjälp av ai fejka video kan vi även befara att det blir vanligare med falska videosamtal med ai-skapade avatarer i stället för riktiga människor.

Telefonen har blivit ett allt vanligare verktyg för cyberbrottslingarna.
Jättarnas övervakning
Men internetsäkerhet handlar inte bara om att skydda sig mot olika sorters brottslingar. Många av oss är också oroliga för vår personliga integritet. Här kommer inte hotet från kriminella utan från datorjättar som Google och Facebook. Dessa jättar övervakar redan nu vårt surfande för att kunna skräddarsy personlig reklam, och artificiell intelligens gör förstås de möjligheterna ännu större.
Att skydda sin personliga integritet har med andra ord börjat spela en allt viktigare roll när det gäller att slå vakt om vår it-säkerhet.
Men oavsett om det handlar om brottslingar eller it-jättar finns det förstås stora möjligheter att skydda sig, och i den här guiden har vi samlat ett antal konkreta tips. Använder du dem kommer it-hoten definitivt bli mindre.
8 viktiga säkerhetstips du inte får missa
- Får du ett telefonsamtal från ”Microsoft” eller din bank? Lägg på! Det är bara bluff. Är du osäker – ring tillbaka via företagets officiella växel.
- Använd aldrig ditt Bank-ID om du inte vet exakt vad du gör och varför.
- Kommer det mejl med fantastiska erbjudanden? Klicka inte på länken utan kontrollera saken via företagets officiella kanaler. Mejlbluffar är vanliga.
- Mejlar någon och hotar avslöja pinsamma foton eller filmer på dig, eller påstår någon att hen har tillgång till ditt lösenord? Var lugn! Det är nästan alltid falska massmejl som går ut till tusentals människor. Släng bort!
- Poppar det upp uppmaning om att installera ett program när du surfar? Gör det inte! Installera aldrig något om du inte vet exakt varifrån de kommer.
- Har då råkat installera ett program som låst dina filer eller gjort någon annan skada? Kräver brottslingarna betalning för att lösa problemet? Betala aldrig! Risken är stor att pengarna är borta och att filerna förblir låsta.
- Får du chattmeddelande från en vän som ber om hjälp med pengar? Ring upp personen och förvissa dig om att det inte är en bluff.
- Är du rädd att bli utsatt för id-kapning? Läs mer om hur man gör i vår guide här.

Tänk alltid en gång extra innan du använder ditt Bank-ID.
Bank-ID
Säkerhet i Windows 11 – här är tipsen som skyddar din dator
De senaste versionerna av Windows har blivit allt bättre när det gäller säkerhet. Det inbyggda programmet Windows Defender ger dig ett bra skydd mot virus, och Microsoft har även lanserat allt fler verktyg som exempelvis skyddar dig mot så kallade utpressningstrojaner och andra hot.
Många saker när det gäller säkerhet och integritet kan vi som användare inte påverka, men det finns trots allt tips som gör att du kan känna dig säkrare.
Läs vidare i vår guide till säkerhet i Windows
Skydda din integritet i Windows – inställningarna du bör känna till
I den här guiden visar vi hur du bättre skyddar din integritet i Windows – både från Microsoft och andra aktörer. Ju mer av våra liv som levs digitalt desto viktigare är det.
Läs vår guide om integritetsskydd i Windows
Skydda routern – knepen som gör ditt nätverk säkrare
Ditt hem är din borg – och det borde ditt hemnätverk också vara. Se till att stänga till om dig. Här är de bästa tipsen om hur du skyddar ditt nätverk.
Läs vår guide om router-säkerhet
Bästa tipsen för maximal säkerhet i mobilen
Du har säkert lärt dig att vara noggrann med säkerheten i din dator, men hur är det med mobilen? Här är de viktigaste tipsen för att få maximal säkerhet
Läs vår guide om hur du skyddar din mobil
10 viktiga tips som gör Google Chrome säkrare
Handen på hjärtat: Har du koll på säkerhetsinställningarna i din webbläsare? Här hittar du de viktigaste tipsen som gör att du kan surfa säkrare.
Läs vår guide om säkerhet i webbläsaren
Enkla tips som gör Gmail säkrare
Vår mejltjänster är fulla med personlig information och det är viktigt att skydda den.
Här är tipsen om gör din e-post säkrare
Så gör du dina lösenord säkra – utan krångel
Lösenord kan vara svåra att komma ihåg. Här är de bästa tipsen som gör lösenorden både säkra och lätta att minnas.
Läs vår guide om säkrare lösenord
Tipsen som ökar säkerheten i sociala medier
Via Facebook och andra sociala medier delar många människor mycket privat information. Är du en av dem är det viktigt att hålla koll på säkerheten.