När detta har skett måste alla tillverkare som vill sälja telefoner i EU se till att de har utbytbara batterier senast 2027. Vare sig Apple, Samsung eller Google kommer undan, de måste ha utbytbara batterier. Punkt. Förordningen gäller inte bara telefoner utan även surfplattor, datorer och elektriska fordon, detta skriver Android Authority.
I och med att förordningen börjar gälla 2027 har tillverkare gott om tid sig att designa om sina produkter. Förordningen säger specifikt att användare ska kunna byta ut ett batteri i sin telefon utan vare sig speciell expertis eller verktyg. Eftersom nästan alla smartphones idag är kompakt designade och förlitar sig på omfattande användning av lim, står tillverkarna inför stora förändringar.
Genom att driva igenom detta tvingas tillverkare att skapa en cirkulär ekonomi för batterier, en tillverkningsmodell där resurser som använts återvinns eller återanvänds så mycket som möjligt.
Den nya lagen omfattar även följande:
- Insamling av avfall: OEM-tillverkare kommer att behöva samla in 63 procent av batterier som normalt skulle deponeras i slutet av 2027. I slutet av 2030 bör den siffran vara 73 procent.
- Återvinning av avfall: Litiumåtervinningen från förbrukade batterier måste vara 50 procent till 2027. I slutet av 2031 bör den vara på 80 procent, vilket innebär att 80 procent av litiumet i ett batteri kan återvinnas och användas för nya batterier.
- Återvinningsminimum: Industri-, sli- och ev-batterier måste bestå av vissa procentandelar av återvunnet innehåll. Inledningsvis kommer detta att vara 16 procent för kobolt, 85 procent för bly, sex procent för litium och sex procent för nickel.
- Mål för tidig återvinningseffektivitet: Nickel-kadmiumbatterier bör ha ett mål för återvinningseffektivitet på 80 procent i slutet av 2025. Alla andra batterier bör ha ett effektivitetsmål på 50 procent till 2025.