Expertbetyg
Fördelar
- Bekvämt grepp
- Genomtänkt gränssnitt
- Fjärrhjälpsfunktionerna
- Godkänd kamera
Nackdelar
- Alltjämt på efterkälken i prestanda
- Litet batteri med långsam laddning
- Varken vidvinkel eller zoom
- Svag monohögtalare
- Ingen fingeravtrycksläsare
Omdöme
Det är lika mycket bra som dåligt med Doro 8210. De senior-specifika egenskaperna fungerar som utlovat, även om handhavandet ibland kan bli förvirrande, och det är en bekväm och lättanvänd mobil i vardagen. Men opålitliga prestanda och kort batteritid håller den tillbaka från att bli rekommendations-värdig.
Doros smartphones för seniorer har varit av varierad kvalitet genom åren. Ibland har de lyckats, ibland har de fallit pladask. De ger alltid mervärde med smarta åtkomlighetsfunktioner för hörsel- syn- och rörelsenedsatta, samt guidning och hjälpverktyg för den teknik-ovane. Men de har också kompromissat alltför mycket med det grundläggande.
De vågar inte riktigt ta betalt för sina mobiler, och då extrafunktioner kostar på blir det inte mycket budget över till det som gör en ”vanlig” mobil bra: prestanda, batteritid, skärm, uppkoppling… Ibland också byggkvalitet. Nya Doro 8210 är dock övertygande på just den punkten med repfria och greppvänliga ytor i len matt plast, droppformade kanter på glasframsidan och välplacerade knappar med rätta klicket. Den är också stänktålig med ip54-certifiering. Du kan tryggt använda den även i ett ösregn.
Den har ett pris på 3 490 kronor. Innebär det 2 490 kronor ”vanlig” mobil med tusen kronor senioranpassning? Nej, bedömer jag Doro 8210 bara som en smartphone bland alla andra skulle jag säga att den är värd en bra bit under 2 000 kronor. Den underlevererar även i jämförelse med andra budget-mobiler. I alla fall på vissa punkter.

Mattias Inghe
Antik hårdvara
Doro 8210 drivs av Mediatek Helio P22, en fem år gammal systemkrets som visserligen har åtta kärnor och klarar multitasking bra, men som inte lyckas övertyga för mer krävande enskilda moment. Den, samt fyra gigabyte långsamt ramminne, 64 gigabyte långsam lagring och en svag grafikkrets gör att en del tillämpningar hackar, laggar eller tar irriterande konstpauser.
Jag öppnar till exempel Google Foto och möts första gången av en 20 sekunders tom skärm med en spinnande laddningssymbol. Sedan går väntetiden ned till tre sekunder nästa gång, och att skrolla i bildkatalogen är konstant hackigt, liksom att navigera i webbsidor, vilket gör det lätt att missa länkar eller svepa för långt. Det är en sådan sak som kan få en ovan pekskärms-användare att undra om det är telefonen som krånglar eller om det är de som gör fel.
Samtidigt kan det gå långa perioder utan någon som helst upplevd seghet. Det beror mycket på vilka appar och filer jag vill komma åt. Videoströmning med Netflix, Prime och Youtube? Problemfritt. Messenger och Whatsapp? Inga problem. Google Docs? Överraskande smidigt. Facebook och Instagram? Konstant irritation. Webbsidor i Chrome och navigering i Google Maps? Segt och hackigt till och från.

Mattias Inghe
Bättre bild än ljud
Skärmen i sig är det inget fel på, det är en drygt sex tums ips med 720p-upplösning. Det räcker bra för att vara skarp nog då inte skärmen är överdrivet stor. Du får utmärkta betraktningsvinklar och hög nog ljusstyrka för att vara läsbar även i solljus. Kontrasten är inte den bästa, helt svart blir skärmen aldrig, men det förhindrar inte att det ser rätt bra ut för att strömma film och visa foton.
Med 60 Hz bildfrekvens och relativt långsam skärmrespons blir det en viss släpighet i rörliga bilder, särskilt när jag scrollar i ett textdokument eller en webbsida. Men överlag är det fortfarande en positiv upplevelse, och ett steg uppåt jämfört med tidigare Doro-mobiler jag testat.
En monohögtalare i botten står för ljudet, och det är tunt, saknar detaljer, och har svårt att få någon riktig volym. Du kan aktivera en ”Volume Booster” i inställningsmenyn, vilket pressar upp mellanregistret något. Det är allt. För en telefon som ska vara anpassad för seniorer, där en del kan ha hörselnedsättning, är det inte direkt lovande. En ringsignal eller röster i högtalartelefonläge, kan bli alltför svaga i en stökig ljudmiljö.

Mattias Inghe
Med telefonen vid örat, eller med headset ansluten, är det bättre kvalitet för samtal. Du får en funktion kallad Clearsound som förtydligar röster. Det ska göra skillnad även för högtalarsamtal, men där tror jag att mer effekt i högtalaren hade gjort susen. På ovansidan sitter en 3,5 millimeters analog hörlursport. Doro har också som alltid stöd för hac-läge så att du kan koppla samman den med en hörapparat.
Eget system med guidat gränssnitt
Det best utpräglade med Doros Android-mobiler är deras eget gränssnittet Eva, med sitt egna navigeringsupplägg, som ger enklare guidning till olika appar och funktioner, stora anpassningsmöjligheter av gränssnittet för den som till exempel vill ha större ikoner eller tydligare text, och en samling extra trygghetsfunktioner. En knapp på baksidan kan aktivera ett larm och skicka meddelande till nära och kära i en förberedd kontaktlista. Det går också att göra mobilinställningar via ett webbgränssnitt både för användaren och hjälpande tredje part. Likaså går det att fjärrstyra hela mobilen tack vare att mobilen är förberedd med Teamviewer-klient.

Mattias Inghe
Att sätta upp allt detta så att det fungerar kräver dock en hel del tålamod, och dras med en del osmarta hinder. En senior med Doro-mobil kan till exempel inte vara nödkontakt och administrationshjälp för en annan senior med Doro-mobil. Ska inte seniorer kunna supporta varandra?
Telefonen är baserad på Android 12, och vad som gäller för framtida Android- och säkerhetsuppdateringar är oklart. Men jag antar att det inte är någon omedelbart förestående Andoid 13-uppgradering och att det är budgetklass på mjukvarustödet, ett par år uppdateringar som mest.
Du får stabil 4g-uppkoppling och wifi 5, så du kan kan ansluta till 5 GHz wifi. Inte en självklarhet i en mobil med 720p-skärm. Du får dock bara en sim-kortplats och esim stödjs inte, så du kan bara använda ett nummer i taget. I sim-kortssläden finns också plats för mikro sd-kort, om du inte tycker att 64 gigabyte lagring räcker till. En sak som tyvärr saknas är säker biometri. Det finns ingen fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning att låsa upp telefonen med. Men som vanligt i Android-mobiler är den inte säker nog för riktig identifiering för till exempel din bank-app och andra tjänster som använder Bank ID-inloggning.

Mattias Inghe
Enkel kamera med godkända egenskaper
Det finns tre kameror på baksidan av telefonen, men bli inte för upprymd av det. Det handlar om en enkel 16-megapixel huvudkamera, en enkel 2-megapixel makrokamera och en stödsensor för porträttfotografering med kortare skärpedjup. Inga av dem är mer än knappt godkända. I dagsljus fotar huvudkameran med behaglig färgbalans, men med platt dynamik som gör att mörka delar av bilder tappar detaljer.
Den klarar sig faktiskt bättre än väntat för fotografering på kvällen. Här hade jag inga förväntningar alls, men jag fick brusfria bilder med gott om nyanser och bra färgbalans. Skärpan på detaljnivå kan brista, men det är inte Doro ensamma om bland mellanklass- och budgetmobiler. Det kan behövas en stadig hand för att ta bra bilder, särskilt i det nattläge med långexponering som går att välja manuellt.
Du kan filma video hjälpligt, fast utan bildstabilisering, och med hoppig autofokus. Det är svårt att se hur hög upplösning det blir. I kameraappen får du bara alternativen Hög, Med och Låg utan vidare förklaring. Men hög innebär 1080p-video med 29 Hz bildfrekvens.
Batteribrist
Med ett batteri på 3 000 milliamperetimmar, där konkurrenterna ligger på mellan 4 000 och 5 000, en ljusstark ips-skärm och en gammal systemkrets byggd på 12 nanometers halvledarteknik har jag inte stora förhoppningar om batteritiden, men Doro lyckas ändå göra mig besviken. Den spelar upp video hälften så länge som de flesta andra moderna mobiler. Enskilda mer krävande appar som Instagram eller Tiktok kan tömma batteriet på bara ett fåtal timmar.

Mattias Inghe
Den som är försiktig med surfande och socialt medie-scrollande kan kanske förlänga driftstiden så att den räcker från morgon till kväll. Men nej, någon mobil för aktiva smartphoneanvändare är Doro 8210 inte. Den är inte heller snabb att ladda, utan klarar bara av grundläggande fem watts effekt. Och det tar då åtskilliga timmar att fylla på. Då det gör du förslagsvis på natten.
En laddare medföljer, och också en laddningsdocka som du kan stoppa in laddarens usb-kontakt i. Då dockar du mobilen och den går in i ett aktivt alltid på skärmsläckarläge, så att du kan ha den som digital bordsklocka med analog eller digital urtavla, med möjlighet att röststyra mobilen med Google Assistent. Här hade jag gärna sett fler funktioner, som notifikationsikoner och fler än två val av urtavla. Att få koll på hur långt laddningen fortskridit hade också varit bra.
Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är en mobil för alla, utan just för seniorer. Fokus på förenklad navigering, ökad tillgänglighet, distanshjälp och trygghetsknapp är saker du inte vill betala för om du inte verkligen har behov av det. För den som har det finns det mycket att uppskatta. Men tyvärr påverkar mobilens andra tillkortakommanden även upplevelse och kvalitet på de funktionerna. Och även en senior skulle uppskatta anständiga prestanda, ljud och batteritid. Hade Doro satsat på bättre grundhårdvara och låtit mobilen kosta mer hade det kunnat bli riktigt bra.
Specifikationer
Produktnamn: Doro 8210
Tillverkare: Doro
Systemkrets: MediaTek Helio P22
Processor: 4 st Cortex-A53 2.4 GHz + 4st Cortex-A53 1.65 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,09 tum ips, 720×1560 bildpunkter, 60 Hz
Kameror: 16 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med EVA
Övrigt: Stänktålig (IP54), larmknapp, hac-stöd, fjärrstyrning, laddningsställ
Batteri: 3 000 mAh, 7 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 11 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 60Hz), ca 21 tim samtal
Batteriladdning: 5W usb. Laddare medföljer.
Storlek: 15,6 x 7,3 x 0,92 cm
Vikt: 169 gram
Pris: 3 490 kr
Prestanda
Antutu Benchmark 10: 149 938 poäng
Geekbench 6: 800 poäng
Geekbench 6 en kärna: 182 poäng
Geekbench 6 compute: Ej mätt
3dmark Sling Shot Extreme: 438 poäng
Lagring, läsning: 284,3 MB/s
Lagring, skrivning: 201 MB/s