Expertbetyg
Fördelar
- Lågt pris
- Lättanvänd och olåst
- Många smarta funktioner
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Gammal usb-kontakt
- Något plastig
Omdöme
Det är egentligen inget fel på Kobo Nia, och för några år sedan hade den varit ett bra val. Men med tanke på att Clara 2E slår den på alla punkter finns det inget skäl att köpa Nia. Förutom priset.
Pris vid testtillfället
$99.99
Bästa pris idag: Kobo Nia
E-boksläsare är en produkt med lång livslängd. Till skillnad från mobiltelefoner och datorer finns det inte så väldigt många delar på produkten som kan utvecklas, och det gör att även gamla modeller fortfarande finns till försäljning. En av dem är Kobo Nia, som släpptes 2020.
Nia är alltså ett äldre syskon till Clara 2E, som släpptes två år senare. De bägge modellerna påminner mycket om varandra, och många av fördelarna med Clara 2E hittar vi även i Nia.
Det viktigaste är att Kobos öppna lösning kombinerar det bästa av två världar. Det finns en inbyggd e-boksbutik som låter dig köpa dina e-böcker direkt från Kobo utan krångel och att du även kan göra det på svenska. Föredrar du att handla från någon annan aktör går det precis lika bra eftersom Kobo stödjer de epub-filer som är standard i e-boksvärlden. Och precis som Clara 2E har Nia stöd för kopieringsskyddade epub-filer så att du kan låna e-böcker på biblioteket (se sidan 68).
Att vi konsumenter på det här sättet har valfrihet får alltid tummen upp i PC för Allas tester.

Att läsa böcker med e-bläck är en behaglig upplevelse.
Kobo
Smarta koppling till Wikipedia
Även när det gäller storlek och vikt är Clara 2E och Nia identiska och det är inte heller några större skillnader när det gäller gränssnitt och hantering. Placeringen av avstängningsknappen är en av få synliga skillnader – och det här är den enda knapp som finns. Även Nia styrs med andra ord helt och hållet via pekskärmen, vilket för mig är en nackdel. Att bläddra med knappar är i mitt tycke smidigare än att använda pekskärm.
I likhet med Clara 2E har Nia inte bara en inbyggd ordlista utan även samma smarta koppling till Wikipedia. När du ser ett begrepp som du inte känner till kan du markera det och direkt gå till Wikipedia-texten.
Nia har också Kobos smarta koppling till Pocket, som är en tjänst för att spara artiklar på webben. Ser du något intressant på datorn, mobilen eller surfplattan kan du med andra ord spara det till Pocket – och du kan sedan öppna och läsa den i Kobo Nia. Det enda som krävs är att du loggar in med samma konto.

Kobo Nia har en något sämre skärm än mer moderna e-boksläsare.
Kobo
Sämre skärm
Tittar man under ytan finns det ett antal tydliga skillnader mellan Clara 2E och Nia. För det första har den senare ingen högupplöst skärm utan här får du nöja dig med 212 dpi i stället för 300 dpi. Det betyder i praktiken att den är lite mindre skarp och att allting blir lite ”taggigare”. Personligen är jag inte speciellt känslig för det här och jag upplever aldrig Nias låga upplösning som något stort problem, men det är förstås en viktig skillnad. Nia saknar dessutom stöd för bluetooth, så du kan inte använda den för att lyssna på ljudböcker. Något annat som Nia saknar är Clara 2E:s miljövänliga konstruktion med återanvänd plast. Den något plastiga känslan är dock densamma.
Även när det gäller övriga specifikationer är Nia snäppet sämre. Du får 8 GB lagringsutrymme (i stället för 16 GB) och 900 MHz processor (i stället för 1 GHz). Dessutom får du nöja dig med laddning via gamla micro-usb-sladd i stället för den modernare lösningen usb c. Har du en modern mobiltelefon måste du med andra ord ta med dig en extra sladd på resan.
Med andra ord: Det märks att Nia har två år på nacken och Clara 2E är en mer modern lösning.
Allt det här hade jag kunnat acceptera om Nia hade varit markant billigare, men prisskillnaden är bara några hundralappar. Skulle du få tag i Kobo Nia till ett fantastiskt bra pris kan det vara läge att slå till, för det är egentligen ingen dålig produkt. Men Nia är inte bättre än Clara 2E på något sätt – och jag har svårt att förstå varför Kobo inte skickar den till teknikkyrkogården.
Specifikationer
Produktnamn: Kobo Nia
Testad: Juni 2023
Tillverkare : Kobo, www.kobo.com
Språk: Svenska
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck, 212 dpi
Belysning: Ja
Batteritid (enligt tillverkaren): Flera veckors batteritid
Stöd för e-pub (som standard): Ja
Övriga format: Flepub, pdf, mobi, jpeg, gif, png, bmp, tiff, txt, html, rtf, cbz, cbr
Stöd för ljudböcker: Nej
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 8 GB
Storlek: 159 x 112 x 9
Vikt: 172 g
Vattentålig: Nej
Laddare: Micro-usb, sladd medföljer
Pris: Från 1 090 kronor via Prisjakt