Det går bra nu – för de svenska storbankerna. När de presenterade sina kvartalsrapporter kunde vi läsa rubriker som ”SEB spöar förväntan”, ”Swedbank skräller”, ”Nordea krossar förväntan” och ”Handelsbanken övertygar”.
Den viktigaste förklaringen till miljardvinsterna är förstås att bankerna har chockhöjt räntorna på bostadslånen samtidigt som de behåller nollräntan på våra lönekonton. Men storbankerna har även andra sätt att blåsa oss – och du som ska resa i sommar gör klokt i att välja rätt plastkort. Storbankerna tar nämligen rejält betalt, även om avgifterna ofta göms i det finstilta.
I grund och botten rör det sig om tre olika avgifter:
1. Det första är kortavgiften. Storbankerna tar mellan 200 och 2 400 kronor om året för dig som vill ha ett kreditkort.
2. Du får också betala en uttagsavgift när du tar ut kontanter i en bankomat. Det handlar som regel om 40 kronor per uttag – och tar du ut pengar utanför EU kan det bli ännu dyrare.
3. Ett ännu större problem är det så kallade valutapåslaget, för det behöver du betala även när du använder kortet i butiker och restauranger. Det ligger som regel på 1,65 procent, men SEB tar hela 2 procent på flera av sina kort.
Läs också: Nu kan du skaffa digitalt id-kort i Bank-ID – så gör du
För några år sedan utmanade ett antal nischbanker storbankerna genom att ge bättre villkor på sina bankkort, men det här har förändrats. Idag tar även Ica Banken, Skandiabanken och Ikano-banken ut dryga valutapåslag när du betalar med deras kort.
Men när även uppstickarna har förvandlats till feta katter har det lyckligtvis växt fram en grupp digitala utmanare.
Själv har jag exempelvis skaffat PFC Freemium, som är ett debetkort utan årsavgift, valutapåslag och uttagsavgifter (gränsen för fria kontantuttag är 1 000 kr/mån). Kortet är kopplat till Swish, så jag sätter in pengar i takt med att jag handlar. Eftersom det inte finns någon kredit på kortet kan jag inte förlora några stora summor om kortet skulle bli stulet. Smart!
All hantering sköts via en app i mobilen – och när jag gör en betalning så kommer det en avisering. PFC finns som plastkort, men det går precis lika bra att betala med Google Pay och Apple Pay i mobilen.
Och PFC är bara ett exempel. Lunar, Klarna, Revolut och Rocker har liknande erbjudanden för dig som inte vill bli blåst av din bank. Och eftersom deras kort inte har någon årsavgift fungerar de perfekt som extrakort på resan.
Att vara otrogen mot sin bank är privatekonomernas favorittips, och att vänsterprassla med ett nytt kortföretag kan vara en bra början. Och på sikt lär vi få se mer av det här. Nyligen lanserade Apple sitt kreditkort Apple Card i USA och man lockar där sina kunder med 4,5 procent sparränta.
Själv är jag övertygad om att Apple Card och övriga digitala utmanare snart kan börja nagga på bankernas övervinster. Och på lite längre sikt kanske bankernas kvartalsrapporter inte blir lika munter läsning.