Expertbetyg
Fördelar
- Smarta funktioner med Tensor G2
- Kraftfullt ljud med dockning
- Rent Android 13
Nackdelar
- Inte topp-prestanda
- Lite billig känsla att greppa
- Risk för glapp i dockan
- Måttlig snabbladdning
Omdöme
Någon Pixel-magi som den jag får av en Pixel 7– eller Pixel Pro infinner sig tyvärr inte. De tar många poäng med sina lysande kameror, men på surfplatte-sidan kan inte Google hävda sig mot Apple och Samsung. Dockan är snygg och låter bra, men den gör inte att denna annars alldagliga platta blir värd det Google vill ha för den.
Pris vid testtillfället
$499 (128GB) | $599 (256GB)
Bästa pris idag: Google Pixel Tablet
Efter att ha suktat efter Pixel C och Pixel Slate på avstånd var det så äntligen dags, en Google-surfplatta har kommit till Sverige. Den presenterats 10 maj och sedan tog det ytterligare några veckor tills vi kunde börja förbeställa Pixel Tablet. Men nu går det, och jag har ägnat en lång helg till att bekanta mig med den. Är det en Ipad-utmanare på samma sätt som Pixel-mobilerna är Android-sidans mer prisvärda motsvarighet till Iphone, eller är dess öde att bli mer av en parentes i mobila teknik-historien?
Specifikationsmässigt är inte Pixel Tablet särskilt imponerande. Det är en rätt så högpresterande platta, byggd på Googles Tensor G2-krets, samma som driver Pixel 7-serien. Det ger i och för sig goda resultat för en Android-platta, konkurrenterna från Samsung, Lenovo och Oneplus har inte heller högpresterande toppkretsar från 2023 års generation. Men den var inte ledande i råstyrka när den kom och har inte blivit snabbare under året.
Google lever mycket på utmärkta integrationen med Android och optimeringen av ai-baserade funktioner och processer i systemet. Det kan löna sig att vara sin egna helhetsleverantör av både kisel och operativsystem. Se bara på Apple. Skillnaden är att Apple kombinerar det med enormt mycket mer processor- och grafikmuskler i sina Ipad.

Mattias Inghe
Android som en Pixel
Snabba säkerhets- och funktionsuppdateringar, samt exklusiva funktioner framtagna just för Tensor-enheter, är också ett plus. Det är samma uppdateringspolicy här som på Pixel-mobiler. Tre år av Android-generationer och fem år av säkerhetsuppdateringar. Google gör ett bra jobb med tablet-anpassning av Android 13, även om det saknas en sak, ett riktigt fönsterdrivet skrivbordsgränssnitt och anpassning för musstyrning.
Du får till 8 gigabyte lpddr5-minne och 128 eller 256 gigabyte halvsnabb lagning, utan möjlighet att utöka med micro-sd-kort. Du får wifi 6-uppkoppling, men varken stöd för gps, nfc eller mobilt bredband, ens som tillval. Istället förlitar sig Pixel Tablet på ip-adress och ultra-wideband (uwb) för positionering. Det funkar så länge du är uppkopplad mot ett fast wifi, men ansluter du ute mot en mobil hotspot så blir plattan förvirrad.
Du får en tio tums ips-skärm med god ljusstyrka och både ljus, och rgb-sensor som anpassar ljusstyrka och färgton efter omgivningen. Ljusstyrkan ligger på som mest 500 cd/m2, och det är tillräckligt för att skärmen ska vara läsbar i direkt solljus. Läsbar, men inte njutbar. Den har påtagliga problem med reflexer, även inomhus, och fingeravtryck från att ha aktivt ha använt skärmen blir mycket tydliga.

Mattias Inghe
Skärm utan det lilla extra
Skärmen har ingen extra bildfrekvens utöver vanliga 60 Hz, vilket kan göra att uppdateringen känns seg när du scrollar. En 90- eller 120 Hz-skärm hade varit ett stort lyft. Med 2 560 x 1 600 bildpunkter är bilden skönt skarp, och du kan med fördel strömma 4k-film på den. Även om färgomfånget inte verkar nå upp till till dci-p3-nivå och det enda hdr-stöd som anges är hdr10, så ser de filmer på Google Play, Netflix och Prime Video jag spelar upp ganska bra ut. Men nej, den där extra lystern från en oled-skärm eller intensiv hdr-glans klarar den inte av.
Skärmen har stöd för pekpenna av usi 2.0-typ, men någon sådan medföljer inte i paketet. Så hur bra Pixel Tablet är som ritplatta kan jag inte säga. Pekresponsen i skärmen är i alla fall korrekt, snabb och felfri, så jag har ingen orsak att tro att Google skulle slarvat med pennkontrollen.
Detta får du betala nästan 8 000 kronor för. 7 799 kronor för 128 gigabyte och 1 000 till för 256 gigabyte. Det är mer än en Pixel 7 och inte långt ifrån priset för en Pixel 7 Pro. En 256 gigabytes Pixel Tablet kostar precis lika mycket som en 256 gigabytes Ipad med den numera uråldriga A14 Bionic-kretsen. De matchar varandra rätt såväl i prestanda, stil, funktion och kvalitet.

Mattias Inghe
Inte rätta lyxkänslan
Med sitt beiga eller grå yttre drar Pixel Tablet inte direkt åt sig blickar, utan är precis så återhållsam i designen som jag förväntar mig av en Google-pryl. Den uppges ha ett keramiskt yttre med matt ytbehandling, men det känns i ärlighetens namn som att greppa en bättre plastyta. Inte dåligt, men långt ifrån någon taktil lyxkänsla. Plattan har rundade kanter på baksidan, men en vass rand runtom på framsidan. Den skär in lite i handen när jag greppar den, vilket lätt hade kunnat undvikas med en droppformad rundning även på framsidan. Med en vikt på under ett halvt kilo är det dock hanterbart.
Det Google har i rockärmen är den medföljande högtalar- och laddningsdockan. Det är en elegant liten kil täckt av färgmatchande textil och en matt yta framtill där du fäster plattan. På baksidan av plattan sitter fyra ytkontakter och plattan snäpps på plats med magnetlås. Det ser inte ut som det ska fungera, men på något sätt träffar en helt rätt varje gång, och plattan sitter säkert när den väl får kontakt.
Här får du batteriladdning med 15 watts effekt, och en inbyggd högtalare som ger dig framförallt fylligare och djupare bas än om du har plattan lös. Du har fyra högtalare runt plattan som ger detaljer och diskant, och med plattan dockad får du resten av ljudupplevelsen från dockans bakåtriktade högtalare.

Mattias Inghe
Det är i alla fall tanken. När jag testade plattan och gick från handhållet till dockat läge så hände det enstaka gånger att jag tvingades vicka lite på plattan för ett den skulle registrera att den var dockad och dels aktivera högtalaren, dels ladda batteriet. Vid ett par tillfällen tappade den kontakten mitt under pågående filmuppspelning.
Det smarta sitter i plattan
Mer funktion än så innehåller inte själva dockningsstationen, men med den på plats håller du Pixel Tablet med ström och den går in i ett dockat läge som gör att den blir en smart-hem-hubb med Google Home, och en Google Assistent-smarthögtalare du kan prata med. Är du bekant med en Nest Hub så får du samma sak här, med skillnaden att du kan plocka med dig skärmen om du vill.
Dockan fungerar mindre bra att ha som fast videotelefon. Dels för att kamerorna, åtta megapixel både fram och bak, är halvdana, med släpig videoupptagning. Dels för att du kan få märklig vinkel och grodperspektiv med plattan dockad.

Mattias Inghe
Framför allt blir dockan för mig ett sätt att få mer ljud. Med den på soffbordet i vardagsrummet fyller jag lätt hemmet med musik eller en podd, eller klickar fast den för bättre tyngd i ljudet med en film eller tv-serie. Fast det är klart, då kan jag ju lika gärna strömma det till tv:n istället. Och det kan jag göra från mobilen.
För hemmet, inte jobbet
Google har inte heller i skrivande stund något tangentbordsfodral till plattan. Jag testade dock att ansluta mus och tangentbord via bluetooth med laddningsdockan för att hålla plattan i laptop-läge. Då blir den smidig att köra vissa appar på, som mobila Microsoft Word. Jag skrev detta test på plattan utan problem. Men det går inte helt att släppa pekstyrning till fördel för musen. Det som finns i tillbehörsväg är ett fodral med inbyggt stöd, som går att använda även om du vill docka plattan.
Google uppger själva att Pixel Tablet ska ha batteri för tolv timmars videoströmning. Och det kan stämma, med helautomatisk och därmed dämpad ljusstyrka i ett mörkare rum. Jag utsatte plattan för mitt ”hängmattetest”, videoströmning utomhus från Netflix, på full ljusstyrka. Då klarar den av nio timmar innan den ger upp. Sedan tar det ett par tre timmar av uppladdning, med dockan eller usb-c-kontakten på sidan, innan det är fullt och redo för nästa session. Inte direkt bländande snabbladdning här.

Mattias Inghe
Uppskattar du en bra surfplatta, tycker att 10-tumsformatet är helt rätt för dig och inte har behov av en laptopersättare, kan Pixel Tablet träffa helt rätt. Är du redan en Google Home- och Google Assistent-användare får du här bästa möjliga och mest flexibla gränssnittet för det, men skillnaden mot vilken annan Android-platta som helst, eller din smartphone i fickan, är mestadels akademisk. Är det värt att lägga ner nästan 8 000 kronor för, eller slänga ut Ipaden? Troligen inte.
Specifikationer
Produktnamn: Pixel Tablet
Testad: Juni 2023
Tillverkare: Google
Systemkrets: Google Tensor G2
Processor: 2 st Cortex-X1 2,85 GHz, 2 st Cortex-A78 2,35 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G710 MC10
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 10,95 tum ips, 2560×1600 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.2, uwb
Operativsystem: Android 13, 3 år Android-uppdateringar
Övrigt: Fingeravtrycksläsare på sidan, högtalar- och laddningsdocka
Batteri: 27 Wh, ca 9 tim onlinevideo (hög ljusstyrka), ca 11 tim blandad användning (låg ljusstyrka)
Batteriladdning: 15 W med docka eller usb
Storlek: 25,8 x 16,9 x 0,9 cm
Vikt: 493 gram
Pris: Från 7 799 kronor via Prisjakt (128 GBB),
Prestanda
Antutu Benchmark*: 742 882 poäng
Lagring, läsning: 1 135 MB/s
Lagring, skrivning: 827,7 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-enheter, inte Iphone. Google blockerar installation av Geekbench, därför presenterar jag inga mätresultat från det.