Expertbetyg
Fördelar
- Mycket bandbredd
- Lätt att komma igång
- EasyMesh-stöd
- Smidigt med nfc
Nackdelar
- Inte bästa topphastigheten
- Få extra funktioner
- Segt webbgränssnitt
- Högt pris
Omdöme
Det här är en stabil och lättinstallerad router som inte bjuder på så mycket i funktionsväg, men som som ger dig ordentligt med bandbredd. Om du har ett litet hem smockfullt med uppkopplade prylar och absolut vill ha alla anslutna till internet med ett 5g-abonnemang. Men jag hade förväntat mig högre topphastighet och fler funktioner till det höga priset. Och ett webbgränssnitt som inte frestar på tålamodet.
För många svenskar kan en 5g-uppkoppling bli deras nya, enda bredband. Medan fiber kan vara dyrt att dra fram till slutpunkten i till exempel en nybyggd villa, är en trådlös uppkoppling mycket lättare. Även en som 5g, där räckvidden på basstationen är mycket begränsad. Har du täckning så har du, och det byggs ständigt ut. Operatörerna säljer lockande abonnemang med obegränsade data som gör att det enkelt går att klippa kablarna.
För att det ska funka bra behövs det en router som konverterar mobilsignalen till ett lokalt wifi, och kanske också några fasta nätverksportar för stationära datorer, skrivare och liknande. Routrar med 5g-modem inbyggt är idag allt annat än gratis, och MC888 Pro från ZTE är inget undantag. Den kostar 7 500 kronor och går att beställa från ett par större webbutiker.
ZTE är en kinesisk tillverkare som föll från svenska radarn samtidigt som Huawei, och av samma anledning. Handelsembargon från USA som misstänkte för nära koppling till kinesiska regeringen. Det gjorde att de haltade sin försäljning av mobiler, nätverksprodukter och annat i större delen av västvärlden. Det var trist, speciellt eftersom de gjorde några av mina favoritmobiler för några år sedan.

Mattias Inghe
Gör comeback, försiktigt
Hur det är med det politiska tänker jag inte lägga mig i, men kan konstatera att de tydligen är så pass betrodda nu igen att svenska operatörer vill ha in dem i sin verksamhet och erbjuder ZTE-produkter till sina abonnenter. Inga mobiler ännu, men väl hemnätverkshårdvara. Denna router ingår bland annat i vissa mobila bredbandserbjudanden från Telia.
Men du kan också köpa en på egen hand och stoppa in valfritt sim-kort. Själv har jag testat den med ett Telenor- och ett Tele2-abonnemang och det fungerar felfritt. Bara att plugga in och köra. Det vita, två decimeter höga tornet har en kortläsare för nano-sim lätt tillgänglig bakom en lucka på undersidan. Där sitter också en reset-switch och en usb-c-port som används för service.
Enheten är dubbelt så hög som den är bred, med ventilationsspalt runt om i ovan- och nederkant. Vid drift kan den bli lite ljummen, och varm luft läcker då ut upptill med självdrag. På framsidan sitter tre enkla statusdioder för wan-uppkoppling, wifi och ström, samt en lättillgänglig wps-knapp, och på baksidan sitter två gigabit nätverksportar och en mindre port där du kan ansluta en ip-telefon om du har ett abonnemang med stöd för det.
En av de två fasta nätverksportarna kan du också ansluta till ett wan, så har du redan fiber hemma går det bra att ansluta routern till det, och sedan ha mobiluppkoppling i routern som så kallad failover, som den växlar över till om uppkopplingen skulle gå ner.

Mattias Inghe
Hög bandbredd för många användare
Wifi-delen i routern har stöd för wifi 6 och har en kapacitet på cirka 5 400 Mbit/s över 5 GHz-bandet, och cirka 600 Mbit/s över 2,4 GHz. Det är inget som ZTE berättar i sina specifikationer, det får jag räkna mig fram till med kanalbredd och mimo-konfiguration (2×2 för 2,4 GHz och 4×4 för 5 GHz), men det landar på att den har samma bandbredd som andra AX6000-klassade routrar.
Det är mycket bandbredd för en dubbelbandsrouter, och gör att det är lätt att ansluta många enheter till den. I teorin ska firmware hantera upp till 128 samtidiga prylar. Det har jag inte kunnat testa, men ett tiotal datorer, mobiler och surfplattor, samt en näve smarta hemmet-prylar anslutna ställer inte till med några problem.
Hastighet till en enskild dator med 2×2-mottagning är inte det snabbaste jag sett, men väl godkänd. Med stark signal får jag surfhastighet på över 700 Mbit/s i både samma rum och ett intilliggande, men därefter börjar hastigheten snabbt att dala. Det går fortfarande godkänt snabbt med wifi 6-mottagare två rum bort, men har du äldre eller enklare klienter med wifi 5 blir då 2,4 GHz-bandet ett bättre alternativ. Du kan själv välja om du vill dela upp ssid på två eller om routern ska styra vilket band du får.

Mattias Inghe
Det går lite snabbare att ansluta till internet med ethernetuppkoppling än med 5g, men det antar jag har mer med mina operatörer att göra än vad 5g-modemet i MC888 Pro klarar av. Det bästa jag får i hastighet är drygt 700 Mbit/s, och bara vid enstaka tillfällen, för det mesta landar jag på ungefär en halv gigabit. Men jag får samma resultat med en 5g-mobil på samma plats, så flaskhalsen är onekligen vad Telenor vill ge mig, och hur många andra surfare som trängs på en viss mobilmast.
Det MC888 Pro däremot gör bättre än telefonen är att ge mig korta svarstider. Tre till fem millisekunder jämfört med runt tio för min mobil. Det trots att det alltså är en passthrough till genom routern och ut på wifi innan data når slutmottagaren.
App för det mesta men inte för allt
MC888 Pro styrs främst med en mobilapp, och där gör jag min första installation. Det är inte mycket som måste göras, pluggar jag in sim-kort och använder förkonfigurerat wifi så är det bara att köra, lösenord står på undersidan. Men vill du ha kontroll på enheten eller nyttja några av dess extra funktioner så är appen ett måste.

Mattias Inghe
Appen är enkel och lättnavigerad, men går tyvärr inte att få på svenska. Du får bra översikt över nätverksstatus och hur mycket mobildata du förbrukat. Grundläggande wifi-inställningar, felsökning och optimering, samt en flik för att öppna ett gästnätverk går också att nå. Men det är i stort sett allt. Här finns ingen vpn-funktion, ingen QoS-inställing och inga föräldrakontroller. Det går också att öppna ett webbgränssnitt för lite extra routerinställningar, möjlighet att konfigurera brandvägg och aktivera nfc i routern, så att du lättare kan ansluta till ditt wifi.
MC888 Pro säljs i en-pack, men har stöd för Easymesh-standarden, så att du kan koppla in förlängarenheter i mesh-konfiguration, även från anda tillverkare. Jag hade ingen kompatibel annan router eller nod tillgänglig och kunde testa, men du får enkelt gränssnitt för det i appen, och jag har inte haft några problem med Easymesh-anslutning i andra prylar, så det bådar gott. I webbgränssnittet får du dessutom en pedagogisk guide till var det kan vara lämpligt att placera ut noder du ansluter.
Det här är en lätthanterad och sympatisk router som inte erbjuder några revolutionerande prestanda eller spännande funktioner, men som gör huvudjobbet bra. Får du en med ditt abonnemang finns det ingen brännande orsak att se sig om efter alternativ. Men som ett separat inköp är den väldigt dyr. Lite mer funktionalitet och högre topphastighet hade jag nog väntat mig för den slanten.

Mattias Inghe
Specifikationer
Produktnamn: ZTE MC888 Pro
Testad: Juni 2023
Tillverkare: ZTE
Modemtyp: 4g, 5g (sub 6), med mikro-sim.
Wifi-typ: Wifi 6, 2,4 (2×2) + 5 GHz (4×4)
Wifi-kapacitet: 600 + 5400 Mbit/s, upp till 128 anslutna wifi-enheter
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3
Anslutningar: 1 st gigabit wan/lan, 1st gigabit lan,
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till gigabit ethernet: 848 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till 5g: 712 Mbit/s *
Räckvidd, wifi: ca 21 meter inkl tunn vägg på 5 GHz
Admin-gränssnitt: App, webb.
Övriga funktioner: Gästnätverk, stöd för EasyMesh
Storlek: 10 x 10 x 20,5 cm.
Pris: 7 506 kronor hos Computersalg
*Genomsnitt av topp 20% av mätresultat vid olika mättillfällen i Stockholmsområdet, med Telenor och Tele2 som operatörer.