Expertbetyg
Fördelar
- Gediget välbyggd
- Tunn och lätt
- Bra bild och ljud
- Lång batteritid
Nackdelar
- Begränsade prestanda
- ”Bara” 1080p-skärm
Omdöme
Förutom att den inte är så löjligt lätt som jag hoppades på och att den inte har toppade prestanda för att på bästa sätt kunna utnyttja den färgglada skärmen, är det svårt att hitta stora fel. Hade det varit bra med mer pixlar i skärmen? Ja. Är det en deal-breaker? Nej.
Pris vid testtillfället
From $999.99
Bästa pris idag: Samsung Galaxy Book3 360
2022 var Samsung en frisk fläkt bland de bärbara datorerna. De tog lovande Galaxy Book-serien, som debuterade året innan, och vässade konceptet på nästan alla punkter. Jag gav då 13-tums Galaxy Book2 Pro full poäng i betyg och titeln årets bästa bärbara dator. Mycket tack vare att Samsung lyckades kombinera utmärkt kvalitet på mekanik och oled-skärm, goda prestanda och helt okej batteritid i ett nästan bisarrt lätt bygge på under 900 gram.
Det här lyckas inte Samsung med 2023. Det blev tyvärr ingen direkt uppföljare till Galaxy Book 2 Pro. Jag har testat den minsta modellen av Galaxy Book3 Pro i år, men den är en 14-tummare med betydligt högre vikt och bastantare chassi. Så den lättaste Samsung-modellen i år är denna flippbara 2-i-1-dator, 13,3-tummaren Galaxy Book 3 360. Den är allt annat än tung och väger in på 1,16 kilo. Väldigt lätt för en 360-laptop med pekskärm, men långt från lättast i klassen om vi tar med datorer utan.
Galaxy Book 3 360 är annars precis så välbyggd som jag har kommit att vänta mig vid av Samsungs datorer: Ett slimmat och prydligt aluminiumchassi med mörkgrå ytor och ett tunt skärmlock som följer med smidigt när jag fäller upp det. Datorn är nästan opraktiskt tunn, med ont om plats för intern kylning och batteri, men alla externa portar får plats på sidorna, inklusive fullstor usb a och hdmi-port för extern skärm. Om än med minsta möjliga marginal.

Mattias Inghe
Även laddaren är liten
De två viktigaste anslutningarna är dubbla thunderbolt 4 med typ c-kontakt. Där ansluter du allt från extern displayport-skärm till dockningsdosa eller strömförsörjning. Du får med en kompakt strömadapter till datorn, inte mycket större än en mobilladdare. Det ger extra plus i kanten för mobiliteten, och du kan skippa laddare till mobilen och använda den som universalladdare till det mesta.
Slutligen får du också med en Samsung S-Pen, för om du vill teckna eller klottra anteckningar på skärmen. I 360 graders flippat tablet-läge får du mycket fin kontroll med den, både i precision, tryckkänslighet och snabb följsamhet. Det ska vara samma smarta rutiner här som i Galaxy Tab-surfplattorna för att öka känslan av direkt kontroll, speciellt med handskriftstolk. Tyvärr glider pennan lite väl mycket på den blanka ytan för att det ska bli perfekt papperskänsla.
Det är också påtagliga reflexer och risk att du konstant spanar in din egna spegelbild i skärmen, om du inte drar upp skärmljusstyrkan markant. Då det är en oled-skärm innebär det att du får både höga ljustoppar och helt svarta pixlar där det ska vara svart. Ljusstyrkan ligger på upp emot 500 cd/m2 och datorn är certifierad för Vesa Display HDR True Black 500, och hanterar även hdr10-video.
Att spela strömma en film kan se väldigt bra ut, och kan också låta helt okej, med inbyggda högtalare som ger distinkt och detaljerat ljud, med rätta tyngden i basen och utmärkt Dolby Atmos-stöd. Atmos är som alltid lite halvdant på att identifiera rätt mediatyp för ljud, den tror att filmer är musik och musikvideor bio, men med manuellt valda ljudprofiler låter det klockrent.

Mattias Inghe
Många nyanser, färre pixlar
Färgomfånget i skärmen är brett och du får samma färgkvalitet här som i Galaxy Book3 Pro. Klockren matchning mot srgb och dci-p3, och så nära Adobe RGB att du utan problem kan jobba på hög ambitionsnivå även med sådant som fotoredigering. Det enda problemet här är att skärmupplösningen inte är särskilt hög. Det är en traditionell 1920×1080-skärm, så extra pixelskärpa får du klara dig utan. Likaså högre frekvens, det är 60 Hz som gäller och inget annat.
Färgprofil kan väljas i programmet Samsung Settings, där du också hittar extra inställningar för sådant som ljud, webbkamera, batteriladdning, tangentbordsbelysning och prestanda- och kylningslägen. När det gäller det sista kan du välja mellan helt tyst fläktlöst läge, ett ganska tyst som bara drar igång kylning i nödfall, ett balanserat standardläge kallat Optimerat, och Höga prestanda, som tar ut så mycket som möjligt ur processorn, men också öser på med mycket fläktkylning. Dessa lägen går också att smidigt växla mellan med en snabbknapp på tangentbordet.
Datorn drivs processorn Intel Core i5-1340P, med fyra prestandakärnor och åtta strömsnåla för multitasking. Till det får du 156 gigabyte ddr5-minne och en halvsnabb ssd på 512 gigabyte. Det går också att uppgradera till en terabyte ssd, för ett par tusen kronor till, och du kan också snåla och gå ner till åtta gigabyte ram. Det skulle jag dock inte rekommendera, då lär du få problem med multitasking.

Mattias Inghe
Processorn underpresterar något jämfört med vad den borde kunna klara av. Men det är inte ovanligt för Samsungs laptop-modeller, där de hellre väger av det hela så att du får tillräckligt med prestanda i ett slimmat chassi med dämpad kylning. Datorn blir något varm på undersidan vid hög belastning, speciellt i de tystare lägena, men aldrig obehagligt het.
Mervärde med Samsung-prylar
Förutom Settings så har Samsung en hel drös med egna program förinstallerade på datorn, som ger dig möjlighet att använda en Galaxy Tab som andra skärm, låter sig snabbsynka andra Galaxy-tillbehör som Buds, och dela innehåll lätt mellan Galaxy-mobilen och datorn. Samsung försöker aggressivt få in dig i sitt eko-system, vilket kan vara irriterande om du liksom jag inte har någon Galaxy-mobil eller platta. Alla de funktionerna går bra att ignorera, mer påträngande är det att Norton 360 är förinstallerat i 30-dagarsversion och tjatar om registrering och uppgradering till köpt version.
Det är inte heller fritt från andra extra program, men de flesta ger mervärde, som ett par olika alternativ för enklare videoredigering, röstkommandon med Bixby, och flera program som drar nytta av S-pen för anteckningar.
En oro med en Intel-processor i P-klass och en ljusstark amoled-skärm, är att det frestar på batteriet. Här lyckad Samsung utmärkt med att hålla strömförbrukningen till ett minimum. Ett par, tre timmars processorintensivt jobb eller en lång dag av passivt påslagen dator som då och då surfas på är inga problem alls. Och som sagt, men den lilla batteriladdaren är det enkelt att fylla på mer om det skulle behövas.

Mattias Inghe
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Book 3 360 730QFG-KA1
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-1340P, 4 st Performance upp till 4,6 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 gen 1 typ c, usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vridbar till tablet-läge, S-pen medföljer
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 2 tim 15 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 21 tim 20 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 30,44 x 20,2 x 1,3 cm
Vikt: 1,16 kg
Rek. pris: 18 490 kr
Aktuellt pris: 18 490 kronor hos Samsung
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 947 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 598 poäng
Geekbench 6, cpu: 8 007 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 233 poäng
Geekbench 6, grafik: 12 649 poäng
Disk, läsning: 4 037,07 MB/s
Disk, skrivning: 1 950,68 MB/s