Expertbetyg
Fördelar
- Obegränsad tillgång till Android-appar
- Smal, förstklassig design
- Mycket anpassningsbar frontbelyst skärm
- Säkrare pennförvaring än föregångaren
Nackdelar
- Begränsade materialuppgraderingar jämfört med Note Air
- Laddningsporten är otillgänglig med fodral
- Dyr jämfört med rivaler
- Kör ett gammalt Android 11
Omdöme
Boox Note Air 2 Plus är en smart, snygg, förstklassig och kraftfull läsplatta och är så bra som det går när det gäller 10-tums läsplattor som behöver köra tredjepartsappar, även om den inte är lika strömlinjeformad eller raffinerad som vissa konkurrenter.
Pris vid testtillfället
From $499.99
Bästa pris idag: Onyx Boox Note Air 2 Plus
Det finns något av ett spektrum när det gäller läsplattor, från enkla till smarta, och Note Air 2 Plus är den smartaste av dem alla. Den kör fullfjädrade Android-appar, även om vissa må se klumpiga ut på e-bläck-skärmen, har obehindrad tillgång till Google Play Store och den mest anpassningsbara skärmen av alla läsplattor som vi har testat.
Den är inte bara smart utan också snygg, med en smal profil, metallkonstruktion och roliga färgklickar som ger den klassiska designen lite stil. Med en styluspenna i lådan glömmer Onyx inte bort dig som antecknar, och med en svit av programvara som hjälper dig att komma igång, från en Notes-app till en digital bokhandel, vill den definitivt vara en allsidig läsplatta.
Design och skärm
Solid och elegant, det är de mest slående egenskaperna hos Note Air 2 Plus. Surfplattans 10,3-tums E-Ink Carta-skärm är placerad på höger sida av frontpanelen, och på vänster sida finns ett område för att greppa den. Skärmen är har en måttlig ram och är inte lika kantfri som på Huawei Matepad Paper, men den känns ändå modern.
Den är också otroligt tunn, 5,8 mm, vilket återigen gör att den känns modern. Note Air 2 Plus är knappt tjockare än usb-c-porten som används för att ladda den.
Dess matta yta sprider ljuset så att den är läsbar i nästan alla miljöer, och när ljuset släcks kan du manipulera både det varma och det kalla frontljuset.

Basil Kronfli / Foundry
Det finns inga portar eller knappar på tablettens övre, nedre eller högra sida, medan den vänstra sidan har strömknapp, usb-c-port samt högtalare.
Med en vikt på 445 gram har Onyx, trots att den är tunn, gjort en välvägd läsplatta som känns solid. Det finns en rad fodral tillgängliga för den, och jag testade den med Magnetic Case i orange.
När det gäller skärmen är det en berättelse i två delar: hårdvara och mjukvara. Vi börjar med hårdvaran, och den monokroma e-bläckskärmen visar klar text med 227 ppi. Endast Kindle Scribe klår den när det gäller skärpa. Dess matta yta sprider ljuset så att den är läsbar i nästan alla miljöer.

Basil Kronfli / Foundry
Anledningen till att programvaran spelar en så stor roll för Note Air 2 Plus-skärmen jämfört med konkurrenterna är att du kan välja en rad olika uppdateringsstilar. Dessa inkluderar Regal, Speed, A2 och X, som sträcker sig från långsam och skarp (Regal är bäst för böcker) till snabb och orädd för ghosting (X är bäst för video).
Det finns även utmärkta appspecifika anpassningar som Note Air 2 stöder. Du kan till exempel tvinga fram fet stil på titlar, vilket hjälper till att skapa en tydligare visuell hierarki, vilket ibland saknas när det inte finns någon färg på skärmen.
Tillbehör
Första generationens Note Air led av en mycket svag magnet för att fästa pennan på plats på höger sida. Dess fodral saknade också magneter och hade istället självhäftande kuddar för att fästa fliken på den.
Tack och lov har Onyx förbättrat både pennmagneten och fästet på fodralet genom att lägga till magneter på baksidan – en enorm förbättring på båda punkterna.
Onyx har förbättrat både pennmagnet och hållfastheten på fodralet genom att lägga till magneter på baksidan – en enorm förbättring på båda punkterna.

Basil Kronfli / Foundry
Pennkroppen är texturerad vilket ger den ett hyfsat grepp. Konstruktionen är mer ihålig och känns mer plastig än Amazons och Remarkables pennor, och den är också lite kortare. Men den klarar ändå av jobbet.
Det som är häftigt med Note Air 2 Plus är att det fungerar med en rad bluetooth-enheter, så du kan koppla ihop hörlurar, högtalare eller till och med tangentbord. Faktum är att med tillgång till appar som Google Docs och Microsoft Word skulle jag gå så långt som att säga att Onyx är det bästa alternativet för alla som är på jakt efter att skriva på en läsplatta.
Specifikationer och prestanda
Qualcomm Snapdragon 646 är knappast en kraftfull processor, men för att läsa e-böcker, öppna dokument och skriva anteckningar är prestandan helt okej. Till och med tunga pdf-dokument på 150 MB öppnades utan att det gick långsamt i den inbyggda appen Boox Reader.

Basil Kronfli / Foundry
Jag märkte dock att läsplattan tog sin tid på ett viktigt område – att vakna upp. Andra läsplattor som kör lättare gränssnitt tenderar att vara relativt snabbstartade. Note Air 2 Plus tar däremot en minut på sig att vakna upp efter att ha stängts av – vilket den automatiskt gör efter 15 minuter.
Tack och lov kunde jag anpassa inställningarna för vila och avstängning, precis som på en dator, på bekostnad av lite batteritid.
Surfplattan har 64 GB lagringsutrymme, vilket inte låter som mycket, men för dokument och ljudfiler räcker det långt.
Programvara
Trots att den kör en anpassad version av Android 11 ser kärngränssnittet inte alls ut som en Android-telefon eller surfplatta. Det skräddarsydda gränssnittet gör att du inte ser mycket Android i det hela, och det tar udden av att plattan levereras med en två år gammal Android-version. Funktionerna som Google introducerat i sina senaste OS-versioner, som Material U, kommer trots allt inte vara synliga genom Boox användargränssnitt.
Onyx programvara för anteckningar är kraftfull, med stöd för lager, text, bildbilagor och till och med optisk teckenigenkänning (OCR)

Basil Kronfli / Foundry
Den gamla versionen av Android kan bekymra vissa som vill ha de senaste säkerhetsuppdateringarna på sin e-boksläsare. När du trots allt kör Android-appar som Gmail vill du säkert att din platta ska ha de allra senaste säkerhetsuppdateringarna, och min Note Air 2 Plus verkar inte ha det i skrivande stund.
Onyx programvara för anteckningar är kraftfull, med stöd för lager, text, bildbilagor och till och med optisk teckenigenkänning (OCR), även om den är mindre intuitiv än Remarkable.
Jag trodde att Play Store skulle vara till plattans fördel, men det gäller bara vissa appar som Google Docs och Amazon Kindle. Att skriva i tredjepartsappar som Wacom Bamboo Paper går segt, så om du inte kan stå ut med fördröjning är det förinstallerade anteckningsverktyget rätt väg att gå.

Basil Kronfli / Foundry
Batteritid och laddning
Om du låter Note Air 2 Plus vara i sitt standardläge, med full avstängning efter 15 minuter, får du troligen ut två till fyra veckor av plattan med 30-60 minuters användning per dag. Om du använder den mer intensivt som arbetshjälpmedel med högre skärmljusaktivitet och med förlängd avstängningstid kan du räkna med närmare en vecka.
Använder du den på dagen kan du också räkna med att få ut ännu mer tid. Batteriet laddades upp på något mindre än ett par timmar, inte särskilt snabbt, men med tanke på hur länge den här saken håller var det inget problem för mig.

Basil Kronfli / Foundry
Det som var mer irriterande än själva batteritiden var dess laddningsport. Denna är täckt när den ligger i fodralet, och gör att du inte kan ladda plattan med skyddet på.

Basil Kronfli / Foundry
Slutsats
Om du vill ha den smartaste e-boksläsaren på marknaden är det Note Air 2 Plus som gäller. Den kör Kindle-appen och visar dina e-böcker och pdf-filer samt fungerar som ett fantastiskt digitalt anteckningsblock – utan problem.
Den spelar också upp ljudböcker och musik, kopplar upp sig mot bluetooth-tangentbord och fungerar som en ögonvänlig e-bläcks-dokumentredigerare i Google Docs, och ger dig maximal kontroll över allt från skärmens uppdateringsfrekvens till ljusets nyans.
Så om du är en självutnämnd nörd och vill ha en pryl som verkligen ger dig möjlighet att vara flexibel, är Note Air 2 Plus det rätta. Om du däremot vill ha något för allmän mediekonsumtion är det bättre med en traditionell surfplatta.
Specifikationer
- Operativsystem: Android 11
- Skärm: 10,3 tums e-ink Carta-skärm, frontljus med ctm (varmt och kallt ljus)
- Upplösning: 1404 x 1872, 227 ppi
- Processor: Qualcomm Snapdragon 646
- Minne: 4 GB ram-minne
- Lagringsutrymme: lagringsutrymme: 64 GB
- Stylus: Boox Pen Plus stylus med magneter X1 (ingår)
- Knappar: Ström på/av
- Anslutningsmöjligheter: Wi-Fi (2,4 GHz + 5 GHz) + Bluetooth 5.0, usb-c
- Ljud: Högtalare, mikrofon
- Batteri: 3700 mAh, upp till fem veckors batteritid (standby)
- Dimensions: 229 x 195 x 5,8mm
- Vikt: 445 g
- Vattentätning: Ingen
Det här testet är översatt och bearbetat av Kristian Kask.