Expertbetyg
Fördelar
- Goda prestanda
- Lysande högupplöst oled-skärm
- Kompakt och lätt
Nackdelar
- Högljudd kylning
- Något dyr
Omdöme
Vore det inte för intensivt fläktbrus så hade Asus Zenbook S 13 Oled varit en allvarlig utmanare till titeln årets bästa ultrabärbara laptop hittills. Den har rätta prestandan, bra batteritid, en fantastisk skärm och väger under kilot. På ett par punkter är den dock för kompakt för sitt eget bästa, och tangentbordet och kylningen drar ned betyget.
Pris vid testtillfället
$1,399.99
Bästa pris idag: Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304)
De ultralätta Asus Zenbook-modeller jag tidigare testat har varierat stort i vikt, och de har sällan hört till de allra lättaste. Det blir den ändring på med årets toppmodell, som är en av de lättaste i årets startfält på precis under ett kilo. På Asus webbsida för Zenbook 13S Oled står det är att den är ”lättare än någon annan 13,3-tums laptop i sin klass”.
Det kan stämma, om vi ignorerar förra årets otroligt lätta Samsung Galaxy Book 2 Pro. Och visst finns det några 13-tummare som vägt in på under kilot förut. Så frågan är vad Asus menar med ”sin klass”. Redan innan jag slår på Zenbook S 13 Oled är det en dator som drar blickarna till sig. Dess slimmade design och slipade skåror i skärmlocket, inspirerade av Asus nya logotyp, gör att den inte går att missta för någon annan.
Det är en 13-tummare i klassiskt format, med 13,3-tumsskärm i 16:9-bildförhållande, och tunna skärmkanter, vilket gör att den är under 30 centimeter bred. Den är byggd i stabila stycken lättmetall, och håller en styv form, även om det knakar lite när jag vrider och vänder på den. Den uppges dock vara testad för stöttålighet enligt den så kallade mil-std-metoden. Bakdelen av skärmlocket går ner bakom datorn när det öppnas, och lyfter upp baksidan en extra centimeter, för att få bättre arbetsställning och luftflöde för kylning.

Mattias Inghe
Rätt konfiguration för pengarna
Zenbook 13S Oled är dyrast bland de ultralätta bärbara datorer jag har testat i vår med ett pris på precis under 19 000 kronor, men det är fortfarande en anständig prislapp med tanke på hur mycket du får för pengarna. Med både Intel Core i7-processor i P-klass ur senaste 13:e generationen, 16 gigabyte ram-minne, en stor snabb ssd på en hel terabyte och högupplöst oled-skärm är mina förväntningar på Zenbook S 13 Oled höga, och Asus lyckas undvika att grusa dem.
Vill du spara en slant så finns det en version med AMD Ryzen 7-processor istället, för ett par tusenlappar mindre med samma minne och ssd. Men hur snabb och energieffektiv den är vet jag inte, här är det Intel-modellen som testats. Och den är snabb, den matchar i stort en Macbook Air med M2-processor, förutom i grafikprestanda där den ligger lite efter. I gengäld har den extremt snabb lagring: Läshastigheten på dess ssd ligger på upp till sju gigabyte i sekunden. Och vill du satsa en tusenlapp extra kan du få hela 32 gigabyte ram-minne.
Det finns ännu snabbare laptop-modeller med samma processor, eller till och med motsvarande processor i 12:e generationen, men hur mycket en datortillverkare väljer att pressa ur kärnorna med extra aggressiv kylning kan påverka det. Här är kylningen fortfarande rätt så mild.
En del fläktljud
Jag testar datorn i Performance-läge, vilket ska vara valet med mest aktiv kylning, och får då fläktar som drar igång även när jag gör enklare saker som att spela ett Youtube-klipp eller installera ett nerladdat program. De kan gå upp i varv och bli påfrestande men håller sig för det mesta ganska lugna, även om de konstant har en påträngande vinande ton.

Mattias Inghe
Datorn kan även bli ganska varm på undersidan. Så jobba med den på ett bord, inte i knät. Trots utmaningen med kylning i ett så pass kompakt chassi levererar hårdvaran rätt datorkraft. Du kan problemfritt redigera video och högupplösta foton på denna Zenbook.
Dess bildskärm passar utmärkt för det. Det är som sagt en oled-skärm, med den stora färgrymd och utmärkta kontrast som det innebär. Den uppges ha upp till 550 cd/m2 i toppljusstyrka, men det märks bara i hdr-läge, så för det mesta ligger den på runt 350 cd/m2. Den är certifierad för Vesa Display HDR True Black 600, och kan ge riktigt imponerande hdr-upplevelse.
Lätt färgkontroll
Till skillnad från Acer Swift Go 14 Oled, en annan prisvärd liten laptop med oled-skärm, så får du här också bättre kontroll över färgerna. Du kan välja mellan fyra färgpaletter: native, srgb, dci-p3 och display p3. Skärmen har tack vare Pantone-validering hög färgkorrekhet med delta-e-värden under två på samtliga förutom native. Du kommer också tillräckligt nära Adobe RGB-färger för att du ska kunna jobba med det, med 96-procentig täckning.
Zenbook S 13 Oled har stereohögtalare inbyggda på undersidan av datorn, och med Dolby Atmos-stöd i systemet får du luftigt, rikt och fylligt ljud, speciellt för musik med distinkt bas, och film med extra surround.

Mattias Inghe
Asus utnyttjar inte bredden på datorn fullt ut, och tangentbordet har breda marginaler på sidorna. Det är därmed sätt hoptryckt och kompakt, en del kontrolltangenter som Skift och Tab är extra kompakta. Slaghöjden i knapparna är något kort, men mekaniken behagligt tydlig, och bakbelysningen stark. Under tangentbordet sitter en stor, bekväm musplatta som ger problemfri precision.
Förväntade kontakterna
För externa anslutningar får du en god grunduppsättning, dubbla thunderbolt 4 varav en används för batteriladdning, en usb typ a och en hdmi-port. Det kan vara lockande att gå minimalist-vägen här som i Dell XPS 13, och bara ha ett par typ c-portar. Jag uppskattar att Asus gör det mer praktiskt än så. Den trådlösa anslutningen är också stabil, med hög hastighet på 6 GHz med wifi 6e, och bra räckvidd på 5 GHz med wifi 6.
Ovanför skärmen sitter en stabil 1080p webbkamera som levererar bild med bra färger och neutral vitbalans, men en del bakgrundsljus. Asus har ett ai-assisterat läge för sin webbkamera som antingen kan lägga ofokus på bakgrunden, korrigera blicken så att du tittar rakt in i kameran, eller panorera och zooma in på ditt ansikte. Det fungerar bra, men frestar på processorn och ger intensivt fläktbrus.
Den version av Zenbook S 13 Oled som säljs i Sverige har tillägget PURE5X i slutet på artikelnumret. Det innebär att det är en så ren installation av Windows som Asus kan göra den. Det enda extra som systemet innehåller är Realteks och Dolbys inställningsprogram för ljud, Intels kontrollprogram för processor och systemkrets, och programmet Myasus. Det innehåller extra skärminställningar, kontroll över kylningsläge och diverse andra inställningar, till exempel för webbkameran.

Mattias Inghe
Specifikationer
Produktnamn: Asus Zenbook S 13 Oled UX5304VA-PURE5X
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5-1335U, 2 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 13,3 tum oled, 2880×1800 bildpunkter
Webbkamera: 1080p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st Thunderbolt 4, usb 2 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.3
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Mil-std 810h, bärfodral
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 2 tim 55 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 18 tim (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 29,6 x 21,6 x 1,2 cm
Vikt: 1 kg
Rek. pris: 18 999 kr
Aktuellt pris: 18 999 kronor hos ASUS
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 8 226 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 788 poäng
Geekbench 6, cpu: 8 630 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 2 419 poäng
Geekbench 6, grafik: 15 123 poäng
Disk, läsning: 7 018,81 MB/s
Disk, skrivning: 5 277,83 MB/s