Jag minns fortfarande den magiska känslan. Året var 2003 och jag hade köpt min första mobiltelefon som var uppkopplad på internet. Plötsligt kunde jag surfa oavsett var jag befann mig och världen blev lite mer öppen.
Idag är tanken på en telefon utan ständig internetuppkoppling en omöjlighet för de flesta, men när det gäller våra bärbara datorer är det annorlunda. Även om det finns gott om lätta resedatorer har de sällan stöd för mobilt bredband. Av över 2500 bärbara datorer hos prisjämförelsetjänsten Prisjakt är det bara 32 som har 5g-stöd.
På samma sätt är våra mobilabonnemang som regel gjorda för just en mobiltelefon. Alla som vill använda datorn på exempelvis kaféer, bibliotek, bussar, stationer, flygplatser får med andra ord räkna med en del onödigt krångel för att kunna koppla upp sig.
Själv tror jag det är dags att även göra datorerna ständigt uppkopplade, och det finns flera skäl till att det är rätt tid just nu:
- Behovet har blivit större. Under pandemiåren insåg många att det är onödigt att sitta på kontoret 40 timmar i veckan – och våra kaféer är numera fullproppade med människor som arbetar och studerar vid sina bärbara datorer.
- Utbudet datorer som är lätta och har bra batteritid växer. Min egen väger under ett kilo och klarar nästan en hel arbetsdag utan laddning – om jag snålar.
- De elektroniska sim-korten (esim) har slagit igenom på bred front. Det krävs med andra ord inte längre något fysiskt sim-kort för att surfa mobilt, och kostnaden för att utrusta en dator med mobilt bredband blir knappast speciellt hög.
- Esim gör det också lätt att erbjuda mobilabonnemang som fungerar på flera produkter. Idag är det en självklarhet att vi kan använda exempelvis Spotify, Netflix och Storytel på mer än en enhet. På samma sätt skulle det förstås gå att sälja mobilabonnemang som fungerar för flera enheter. Sådana finns redan i dag, men de är långt ifrån standard.
- Det viktigaste skälet till att även våra datorer kan bli ständigt uppkopplade tror jag stavas 5g. Den nya generationens mobilnätverk är skapat för att ge alla prylar en snabb och stabil uppkoppling. Branschen pratar om självkörande bilar och smarta hemmet-prylar – men det kan betyda en revolution även för våra datorer.
Naturligtvis är det redan idag möjligt att surfa med wifi på många platser. Problemet är att det ofta kräver obegripliga lösenord, komplicerade inloggningar och opålitliga uppkopplingar. Tro mig, som distansarbetare har jag sett det mesta… Att använda ett öppet wifi-nätverk är dessutom en betydligt osäkrare lösning än att surfa via mobilnätet.
Alternativet är att använda mobilens funktion för internetdelning, men även det här är en nödlösning som kan vara irriterande långsam.
Att ta fram datorer som alltid är uppkopplade vore en naturlig utveckling. Precis lika naturlig som när mobiltelefonerna blev ständigt uppkopplade för 20 år sedan.