Internet är fullt av hot mot både dig och din dator. För dig som användare handlar det om phishingattacker, bedrägerier, id-stöld och annat. För datorn, skadeprogram av olika slag, där utpressningsprogram har blivit det största (eller kanske snarare värsta) hotet. Om ett utpressningsprogram tar sig in i datorn och krypterar alla dina filer är det inte ens säkert att du kan få tillbaka dem genom att betala, så det gäller att skydda sig och ha en gedigen backupplan.
Många hot kan stoppas med hjälp av antivirusprogram och annan mjukvara som skyddar dig och din dator.
MARKNADSFÖRING
Skolstarten är tuff nog utan hot på internet

Skolstarten innebär nya vänner, nya upplevelser och tyvärr också nya hot på internet. För det är nu som barn är som mest uppkopplade. Och de gör inte alltid de bästa valen. I år kan du skicka tillbaka dem till skolan ännu säkrare online med Norton.
Funktionerna inkluderar:
Övervaka webbaktivitet och blockera webbplatser
Begränsa distraktioner på internet
Prisbelönt säkerhet för digitala enheter
VPN för integritet på nätet

Foundry
Microsoft Defender – inbyggt och mer kapabelt än någonsin
Windows har länge haft inbyggt skydd mot skadeprogram av olika slag i form av Microsoft Defender. I början var skyddet inte mycket att hänga i den digitala julgranen, men företaget har fortsatt att utveckla det och i dag är det faktiskt riktigt bra. Om du är misstänksam mot gratisprogram (hur ska utvecklarna tjäna pengar på dig om du inte betalar?) eller orolig att ett antivirusprogram kommer slöa ner datorn kan du klara dig med enbart Defender.
Inställningarna för Defender ligger i programmet Windows-säkerhet, som samlar alla funktioner som rör de inbyggda säkerhets- och integritetsskydden. Det finns en genväg hit från Inställningar, där de flesta nog letar först.

Foundry
Om alla kategorier under Säkerhetsöverblick har gröna bockar behöver du egentligen inte göra något mer, men om någon av dem har en gul varningstriangel är det bäst att klicka på den kategorin och se vad problemet är och om det är något du kan (och vill) åtgärda.
På en av bilderna ovan ser du att Enhetssäkerhet har en varning om att minnesintegritet inte är aktiverat. I mitt fall kan jag inte aktivera det eftersom det kräver stöd för virtualisering som inte finns på den här datorn, men du bör definitivt testa att aktivera det. Om det inte går kan det vara så att virtualisering är avstängt i bios-inställningarna. Var du kontrollerar och eventuell aktiverar det får du slå upp för just din dator- eller moderkortstillverkare.
Utpressningstrojanskydd
Under Skydd mot virus och hot finns en underkategori kallad Utpressningstrojanskydd. Där hittar du funktionen Reglerad mappåtkomst, som skyddar utvalda viktiga mappar från att skrivas till av obehöriga program. Om du aktiverar skyddet kommer systemet börja fråga stup i ett om du vill tillåta olika program att komma åt de skyddade mapparna, så beroende på hur du använder datorn kan det vara så irriterande att det inte är värt mödan för skyddet mot utpressningsprogram det ger.

Foundry
Ett oftast bättre sätt att skydda dig är att göra krypterade backuper med versionshistorik till minst två platser. Versionshistorik gör att om ett utpressningsprogram tar sig in på din dator och krypterar alla filer så kommer du kunna återställa från tidigare versioner av filerna – även om de krypterade versionerna hinner säkerhetskopieras innan du upptäcker problemet.
Gratis antiviruspaket med realtidsövervakning
Känner du dig tryggare med ett fullfjädrat antivirusprogram som konstant skannar datorn efter skadlig kod och intrångsförsök? Betalprogram erbjuder kraftfullare skydd mot fler hot, men om din budget inte har plats för det finns flera antivirusprogram med realtidsövervakning som ändå gör ett gott jobb med att skydda datorn.
Avast One Essential och AVG Antivirus Free
De här programmen kommer från samma företag och använder samma antivirusmotor. De är högst rankade gratisprogrammen på AV Comparatives. Fångade 100 procent av skadeprogrammen i testet med sju falska träffar, bara snäppet sämre än det allra högst rankade programmet, Bitdefender. Båda får dock kritik ibland för att installera onödiga tilläggsfunktioner och reklam för betalversionerna. En webbläsarplugin från Avast avslöjades 2019 med att samla in och sälja användarnas surfvanor, men det finns inga rapporter om att det är något som sker idag, och det är värt att notera att företaget har sitt säte i ett EU-land.

Foundry
Bitdefender Antivirus Free
Bitdefender är ett av de bäst rankade betalprogrammen, och finns även i en gratisversion som är riktigt kapabel. Faktum är att skyddet mot virus och andra skadeprogram är identiskt – det du får extra om du betalar är bland annat mer avancerat nätverksskydd, mer avancerat skydd mot utpressningsprogram och vpn. Har högst träffsäkerhet på AV Comparatives och är resurssnålt. Mitt förstahandsval i dag.
Offline-sökning
Om din dator har drabbats av ett så kallat rootkit eller annat allvarligt skadeprogram som vanliga antivirusprogram inte lyckas ta bort kan du testa att använda Microsoft Defender Antivirus (offlinesökning), en funktion du hittar under Alternativ för sökning under Skydd mot virus och hot. Funktionen startar om datorn till en särskild antivirusfunktion utan att starta Windows, och kan både hitta och radera skadeprogram som inte går att ta bort inifrån Windows.

Foundry
Flera utvecklare av antivirusprogram tillhandahåller också specialversioner som kan installeras på ett usb-minne du kan starta om datorn från för att undvika att ladda ett potentiellt infekterat system. Här är några som är gratis, uppdateras regelbundet och inte kräver att du installerar det vanliga programmet från samma utvecklare:
Skaffa en manuell virusskanner som komplement
Oavsett om du använder Microsoft Defender eller ett tredjepartsprogram för aktiv övervakning av datorn kan det vara vettigt att även skaffa ett manuellt antivirusprogram som kan söka igenom datorn eller enstaka filer och mappar när du vill.
Det finns ett antal program att välja mellan. Några vettiga alternativ är Malwarebytes (som kommer varna dig om att du inte har en prenumeration och därmed inget aktivt skydd, men det kan du ignorera), F-Secure Online Scanner (som namnet till trots är ett Windows-program) och Norton Power Eraser.

Foundry
Syftet med en manuell virusskanner är dels att då och då söka igenom datorn med ett annat företags virusdefinitioner – för då och då händer det att även ett av de bättre betalprogrammen missar något – och dels att snabbt kunna kolla en extra gång på något du har laddat ner eller fått skickat till dig och inte litar på helt. Om både ditt aktiva antivirusskydd och den manuella skannern ger grönt ljus kan du förmodligen lita på det.
En del av dessa gratisprogram kan bara skanna hela datorn och inte utvalda filer och mappar. Ett tips om du vill vara extra försiktig med en fil är att ladda upp den till Virustotal där den kontrolleras av alla de stora antivirusmotorerna.
Hindra program att ringa hem med Safing Portmaster
Förutom skydd mot skadeprogram är många intresserade av skydd mot integritetsintrång. Du kan skaffa webbläsartillägg som blockerar spårare av olika slag, ställa in krypterad dns för att hindra internetoperatören att se vilka sajter du ansluter till, skaffa en Pi-Hole-server för att säkra hela hemmet via dns, och många säkerhetspaket har olika integritetsskyddande funktioner.
Men vill du verkligen se till att det bara är du som bestämmer vilka program som får ansluta och till vilka sajter ska du skaffa en så kallad applikationsbrandvägg. Det är en typ av brandvägg som separerar nätverksanslutningar för varje app/program/systemprocess, så att du till exempel kan stänga av all nätverksåtkomst för ett program du bara vill använda offline.
Det bästa gratisalternativet för Windows (och Linux) är Portmaster från Safing. Det är öppen källkod och har både nätverksövervakning och brandväggsfunktion. För normalanvändare är möjligheten att kryssa i automatisk blockering av olika kategorier kanske det mest användbara.

Foundry
Programmet har filterlistor för reklam och spårare, skadeprogram, bedrägerier, blandat, vuxet innehåll (”NSFW”) och Big Tech (Google, Facebook, etcetera). Du väljer vilka du vill använda första gången du startar Portmaster och kan sedan ändra i programmets inställningar.

Foundry
Blockera eller tillåt
Nära toppen i inställningarna gör du ett av de viktigaste valen i Portmaster: om anslutningar automatiskt ska tillåtas, blockeras eller om du vill bli tillfrågad om varje. För normalanvändare är det enklast att automatiskt tillåta, och sedan gå igenom listan över program och processer som ansluter till internet och blockera de du inte vill ska komma ut på internet. Om du inte går in och blockerar något kommer Portmaster enbart använda sina filterlistor för blockering utåt.
Är du lite mer paranoid kan du välja att bli tillfrågad, men det kommer leda till att du måste godkänna eller blockera hundratals anslutningar. Tyvärr finns inget sätt att säga åt den att godkänna alla anslutningar från just det programmet.
Lättast, om du vill ha en högre nivå av säkerhet, är istället att välja att automatiskt blockera anslutningar och sedan gå igenom listan över program och manuellt stänga av blockering för de du vill ska komma åt internet. Det tar lite tid och du kommer behöva öppna Portmaster ganska ofta i början när du upptäcker att något program du har startat, eller någon bakgrundsprocess i Windows, inte fungerar som det ska utan internetåtkomst. Men efter några veckor lär du ha fått till det och kan använda datorn i trygg förvissning om att något nytt program som smugit sig in inte kan ansluta till internet utan att du går in och ger det tillstånd.

Foundry
Regler och inkommande anslutningar
- Börja med att byta från Simple Interface till Advanced Interface längst upp till höger i Portmaster.
- Gå till inställningar och skrolla ner tills du hittar sektionen Rules.
- Under Incoming Rules kan du lägga till regler för att släppa igenom viss trafik, till exempel alla från det lokala nätverket eller trafik till en viss port. Klicka på Quick Settings för att få några förslag.
- Du kan också lägga till regler för enskilda program. Om du till exempel vill att ett spel ska kunna agera server på det lokala nätverket kan du lägga till en inkommande regel som godkänner alla anslutningar från LAN till det programmet.
Användarhandboken har mer information om hur du formaterar regler.

Foundry
Säker dns
En annan funktion i Portmaster är säker dns och blockering av andra dns-anslutningar. Det innebär att andra program inte kan kringgå din inställda dns genom att försöka ansluta till andra dns-tjänster (krypterade eller inte). I inställningarna kan du välja mellan fyra förinställda krypterade dns-tjänster eller fylla i egna. I nuläget stöds bara dns-över-tls och inte dns-över-https, men för de flesta är det inget problem.
Vill du fortsätta använda systemets dns-servrar – exempelvis om du har en Pi-hole på nätverket – kan du helt enkelt ta bort alla adresser från listan i inställningarna.
Glöm inte webbläsaren
Även om du har ett bra antivirusprogram och använder en brandvägg som Portmaster kan du åka dit på phishingattacker, spåras och utsättas för andra hot på nätet. Många tillbringar i dag en majoritet av tiden framför datorn i webbläsare, så det gäller att du har en säker webbläsare och håller den uppdaterad. Om du använder Chrome eller Edge måste du även tänka på att själv skaffa skydd mot spårning med ett webbläsartillägg. Alternativet är att använda en webbläsare med inbyggt skydd, till exempel Brave med samma motor som Chrome eller Firefox som har sin egen motor.