Acer debuterade som routerleverantör sent förra hösten, i alla fall här i Sverige. Jag testade deras lovande men något ojämna gaming-routern Predator Connect W6 i vintras. Nu är det dags att kolla in en andra Acer-router, bärbara mobila 5g-hotspoten Enduro Connect M3.
Expertbetyg
Fördelar
- Stryktålig
- Lätthanterlig
- Smarta Simo-tjänsten
- Bra pris
Nackdelar
- Ingen vidare wifi
- Få övriga funktioner
- Minimala inställningsmöjligheter
Omdöme
Den märkligt sega wifi-prestandan är det som på allvar håller Acers mobilrouter från ett toppbetyg. Den är utmärkt lättanvänd, har en behändig form, och batteritiden går inte att klaga på. Smarta bonustjänsten med virtuellt sim har också lysande potential för vissa typer av användare.
Enduro är Acers varumärke för stöttåliga prylar, framförallt laptops och surfplattor. Och Enduro Connect M3 har en stöttålig konstruktion, med gummibeklädda hörn, extra stabilt chassi och stryk- och reptåligt ytterhölje. Den är ändå bekväm att greppa och i ett behändig format som gör den lätt att stoppa ner i en ficka. Inga bärbara 5g-routrar är direkt små i måtten så det är ingen besvikelse att den inte är nättare.
Och visst känns det tryggt med MIL-STD-certifiering för stöttålighet. Den uppges vara testad för fall på 1,22 meter, och den ger mig inga orsaker att tvivla på det. Routern är också IP54-klassad för damm- och vattentålighet. Det innebär att den tål regn och fukt, och kan försiktigt spolas ren från smuts, men undvik att bada med den eller spola den med högt tryck.

Skärmen är ljusstark så länge du inte har reflexer i bilden. Här syns information som signalstyrka och förbrukade data tydligt.
Mattias Inghe
Avskalat och enkelt
Routern har inga fysiska knappar på enheten, utan styrs från en pekskärm på framsidan. Den är funktionell, och går lätt att använda för att navigera bland routerns mycket begränsande inställningar. Den är dock inte så vacker att titta på med extremt stora skiftningar i kontrast i olika vinklar, vilket kan bli klart irriterande, och ljusstyrkan är svag om du är utomhus.
Det finns också en app och ett webbgränssnitt. Å andra sidan är det inte mycket som behöver kontrolleras. Enduro Connect M3 har egentligen bara en funktion, internet-uppkoppling via mobilt bredband. Du har ingen fast nätverksport för annan wan-delning, du kan inte ansluta till andra wifi-nät, och det finns ingen usb-port att ansluta till exempel lagring till. Du har också knappt någon möjlighet att detaljstyra nätverk eller wifi, och har inte ens möjlighet att sätta upp sådant som gäst-wifi.
Routern har inte heller anslutningar för externa antenner, som en del av konkurrenterna. På nedre kortsidan sitter en usb-c-port för batteriladdning, som också kan användas som trådbunden anslutning till en dator, så att du kan använda den som usb-modem utan att ansluta med wifi. Finns det anledning till det? Ja, kanske, för wifi-prestanda i routern lämnar en del att önska.

Mattias Inghe
Svårt att få full fart
Till en början tror jag att det är 5g-uppkopplingen som underpresterar. Jag pluggar in samma sim-kort som jag använt för att testa andra 5g-modem och 5g-mobiler, och får snabbt indikation på skärmen att jag är ansluten med stark signal. Men datahastigheten hamnar på minst sagt mediokra 100-130 Mbit/sek. Det är definitivt 5g, för 4g-hastigheten med min operatör på platsen jag mäter ligger konstant på ungefär 30-40 Mbit/sek, och det är 5g-snabba svarstider. Med samma kort i en 5g-mobil får jag istället mellan 400 och 650 Mbit/sek, på samma plats, och vid samma tillfälle. Så något står inte rätt till.
Testar jag wifi separat visar det sig det sig att hastigheten där är synnerligen låg. Jag ansluter en laptop till den med wifi 6, och får som bäst 600 megabits tilldelad länkhastighet, och prestanda i verkliga livet ligger på runt 120 till max 140 megabit per sekund, mellan två wifi 6-anslutna datorer på 5 GHz-bandet.
Det förklarar den saken. Frågan är om det går att få ut mer 5g-hastighet med en direktkoppling till dator. Jodå, via usb går det helt plötsligt undan och hastigheten är precis vad jag förväntar mig av 5g från min operatör. Men då bara för just en dator i taget, otympligt ansluten med kabel. För mobiler och surfplattor har du ingen glädje av det. Å andra sidan kommer man långt med stabil hastighet så länge den inte är diskvalificerande låg, och drygt 100 Mbit/sek räcker med god marginal till det mesta.
Oavsett om du kör långsam wifi eller snabbare usb-anslutning så är det väldigt enkelt att sätta igång. Allt ät förkonfigurerat, inklusive säker inloggning på separata ssid för 2,4 och 5 GHz wifi. Bara tryck in ditt sim-kort, vänta någon minut, och kör.

Lite regn klarar den av, men hoppa inte i poolen med den.
Mattias Inghe
Surfa… utan sim?
Det går faktiskt också att mobilsurfa med Acer Enduro Connect M3 utan sim-kort. Och då pratar vi inte om e-sim-stöd, det har den inte. Istället har den en annan funktion, virtuellt sim via en tjänst som heter Simo. Den har jag inte tidigare sett i varken modem, routrar eller mobiler i Sverige, men den fungerar utmärkt för svenska kunder.
Istället för sim eller esim hos en lokal operatör har du ett konto hos Simo, som ger dig tillgång till mobiloperatörer i 135 länder, inklusive 33 i Europa. Det inkluderar de fleta stora länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Australien. Färre i mellanöstern och Afrika, men även där funkar tjänsten i vissa länder.
Routern kopplar då upp sig till den operatör som har bäst täckning precis där du befinner dig. Det framgår inte om alla operatörer är med på banan, men när jag testade så kunde jag rycka ur mitt vanliga Telenor-simkort i routern, och den bytte till ”Tele2 SIMO” med stabil uppkoppling.

Simo
Köp data efter behov
Du köper dataplan i en webbshop, antingen europeisk eller global dataplan. Europa-priser är inte särskilt mycket högre än svenska operatörers kontantkort. Till exempel 399 kronor för 50 gigabyte och 499 för en månad obegränsad data, och med fördelen att det fungerar i fler länder än vad din operatörs fria roaming inom EU gör. Global dataplan kostar mer, men du kan fortfarande få en obegränsad månad för en tusenlapp. Mindre datakvoter kan dock bli relativt dyra. Du väljer själv om det är ett engångsköp eller om det förnyas automatiskt.
Det är ungefär som att använda internationell roaming med ditt vanliga abonnemang, men du har inget ”hemland” för din operatör och behöver inte oroa dig för olika kostnader, datakvoter och så vidare beroende på var du är. Det gör Enduro Connect M3 med Simo till en utmärkt resekompanjon.
Enduro Connect M3 kostar strax under 4 000 kronor i Acers egna webbshop, och säljs även i många stora svenska butiker, då istället för strax över 4 000 kronor. Det är ett bra pris för en mobil 5g-router. Den tåliga konstruktionen, den enkla hanteringen, och intressanta virtuella sim-tjänsten gör att den absolut blir intressant. Att det i slutändan inte går snabbare, och att routern för övrigt är begränsad i funktionalitet, är givetvis påtagliga minuspoäng.
Specifikationer
Produktnamn: Enduro Connect M3
Testad: April 2023
Tillverkare: Acer
Modemtyp: 4g, 5g (sub 6), mikro-sim.
Wifi-typ: Wifi 6, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: Upp till 16 enheter
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3
Anslutningar: Usb 3.0 typ c (laddning och internetdelning)
Uppmätt hastighet, 5g till wifi 6: 149 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5g till usb: 421 Mbit/s
Räckvidd, wifi: ca 15 meter på 5 GHz
Batteri: 6500 mAh, ca 16h surftid
Admin-gränssnitt: Pekskärm, app, webb.
Övriga funktioner: Vattentlig (IP54), stöttålig (IP54, MIL-STD-810H), stöd för Simo vsim, 2 års garanti
Storlek: 13,9 x 8,3 x 1,7 cm.
Vikt: 250 g
Rek. pris: 3 899 kr
Pris: 3 899 kronor hos Acer