Expertbetyg
Fördelar
- Mycket prestanda för liten slant
- Rejäl batteritid
- Överraskande bra ljud
Nackdelar
- Plastig konstruktion
- Blek och ljussvag bildskärm
- Snålt med anslutningar
Omdöme
På vissa punkter imponerar Laptop 15. Prestanda som matchar datorer för flera tusen till, bra batteritid för formatet och välljudande högtalare. Men du får kompromissa mycket för att HP ska kunna hålla nere priset, framförallt med skärmen. Är det värd det? Inte för alla, men kanske för vissa.
Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
HP har flera olika varumärken för laptops, Spectre, Omen, Elitebook och tre, fyra till. Sen finns datorerna som inte fått något eget namn, de alla enklaste instegsmodellerna. De har jag sällan orsak att ta in och testa. Men den senaste HP Laptop 15 är ett undantag, då den är en av de första bärbara datorerna med AMD:s nya Ryzen 7000-serie av processorer. Det gör den värd att spana in.
Vill du ha stenkoll på tekniken så bör du veta att AMD från och med i år har ett annat sätt att benämna och gruppera sina processorer än Intel. 7000-serien, processorer med modellnummer 7xxx, är helt enkelt alla Ryzen-processorer som släpps under detta år, oavsett om de har ny teknik eller är byggd på ny mikroarkitektur.
Andra siffran i modellnumret anger om det är Ryzen 3, 5, 7 eller 9, kort och gott olika prestandaklasser med fler kärnor och högre klockfrekvens ju högre siffra. Lite onödigt kanske eftersom de också alltid säljs som ”Ryzen 5”, ”Ryzen 7” och så vidare. Är det stora tekniska framsteg du är ute efter så är det arkitekturen Zen du ska hålla koll på, och för att se vilken en viss processor har tittar du på tredje siffran i modellnumret.

1 är Zen 1, 2 är Zen 2, och så vidare. Det finns Ryzen 7000-processorer med allt från gammal Zen 2 till senaste Zen 4-teknik. Sen har processorerna också en bokstav på slutet, precis som Intels, och de liknar varandra i de flesta modeller. U är strömsnåla och svala, HS är halvkraftfulla och HX extra kraftfulla.
Konkurrerar i pris, nästan i prestanda
I den HP Laptop 15 jag fått in för test sitter en Ryzen 7 7730U. Den är byggd på lite äldre Zen 3-arkitektur med sju nanometers halvledare, och har åtta kärnor med basklockfrekvens på 2 GHz och boost-frekvens på upp till 4,5 GHz. Det ger den prestanda som är ungefär jämförbar med en Intel Core i7-processor i 12:e generationen, av P-typ. Senare i år förväntas det komma andra U-processorer baserade på Zen 3+ som ska mäta sig med 13:e generationens Intel, men de kommer troligen att sitta i dyrare laptops.

Det här är trots allt en dator om inte i absoluta budgetklass så i alla fall klart prispressad, och då ger denna processor mycket kraft för pengarna. Du får datorn för 7 990 kronor, och den säljs till en början bara via HP:s egna webbshop. För det får du även 8 gigabyte ram-minne av ddr4-typ och en relativt snabb 512 gigabyte ssd. Det finns också en billigare modell med Ryzen 5 7530U och 256 gigabyte ssd för 5 990 kronor om du verkligen vill snåla.
Datorn går långa stunder helt fläktlös, men belastas processorn med tunga arbetsuppgifter eller mycket multitasking så kan kylningen spinna igång. Den är aldrig särskilt högljudd, men HP har inte heller extra tyst fläktmekanik i datorn, så det blir ett lätt irriterande mekaniskt surr.
Billigt bygge
Chassi och ytterhölje är mestadels i plast, och det känns när jag plockar upp datorn, med ett knarrande i fogarna och inte så tilltalande grovmatta ytor. I skärmlocket och runt tangentbordet är plasten av lite högre kvalitet och ger en viss aluminiumkänsla att vila händerna på. Tangentbordet har knappar med något låg slaghöjd och stum respons, men samtidigt tydlig klickmekanik. Musplattan är riktigt skön att använda, även om precisionen i den inte räcker till för till perfekt kontroll på pixelnivå.

Du får en enkel uppsättning externa portar, tre usb 3-poster vara en är typ c och två typ a. Usb-c-porten stödjer varken skärmutgång eller batteriladdning, vilket känns som ett klart minus så här 2023. Det finns det många datorer i prisklassen som klarar, även till exempel billigare Chromebooks från HP. Datorn har ju annars absolut rätta prestandan för att kopplas till en större skrivbordsskärm, så usb-c-dockning hade varit idealt.
Extern skärm får du istället ansluta till hdmi, och batteriet laddas enbart med traditionell rund laddport från medföljande adapter. Du får också klara dig utan fast nätverksport och sd-kortläsare. Trådlösa anslutningarna känns modernare med wifi 6 som ser ut att ha bra mottagning, och senaste Bluetooth 5.3. En 720p webbkamera ovanför skärmen levererar en bild med bra ljuskompensation vid dunkel belysning, men inte så mycket mer. Det är bleka färger, släpig bild och halvdan fokus. Dock plus för att den har linsskydd och att mikrofonen håller god klass för just röster.
Blek skärmupplevelse
Skärmen är nog datorns svagaste punkt. Den har 1080p-upplösning och traditionell 16:9-storlek, och vanlig 60 Hz bildfrekvens. Mer ska man nog inte begära i en billigare laptop som denna. Däremot hade jag hoppats på mer kvalitetsmässigt. HP anger den som en ips-panel, men skärmen beter sig mer som en gammal tn-skärm, med väldigt snäva betraktningsvinklar och blek svärta. Toppljusstyrkan är också ganska låg, som bäst runt 250 cd/m2, vilket inte räcker långt utomhus.

Färgomfånghet är uppgivet till 45 procent av standarden ntsc. Ntsc har större färgrymd än srgb, men 45 procent täckning innebär att den bara som bäst kan matcha ungefär 70 procent av srgb, och mitt spontana intryck av skärmen är att den inte gör ens det. Färger är bleka och framförallt röda och gröna toner saknar lyster. Så även om den är skarp nog och tydlig för surf och kontorsjobb så är den inte så kul att strömma film på.
Det är synd, för högtalarna överraskar istället positivt. Dyrare HP-datorer har Bang & Olufsen-brandat ljud, men det får du inte här. Det hindrar det dock inte för att låta mycket, och faktiskt rätt så bra. Det kan rista lite i basen när jag maxar volymen, men annars är det både detaljerat, fylligt och välbalanserat, med god stereospridning. Det som saknas är den Bang & Olufsen-app som ger andra HP-datorer detaljerad ljudkontroll och equalizer, men det låter bra nog utan, så jag känner ingen stor saknad efter det.
Kan räcka hela dagen
Skärmen må vara blek och ljussvag, men den ser istället ut att vara extra strömsnål, vilket tillsammans med energieffektiva AMD-processorn med 15 watts så kallad avledningseffekt ger den riktigt bra batteritid för lågintensivt och medelintensivt jobb. Om du bara surfar, strömmar media och kör program i Microsoft Office-klass, samt dämpar skärmljusstyrkan, bör ett fulladdat batteri räcka en hel arbetsdag. Det går dock att bli överambitiös och tömma batteriet på ett par, tre timmar. Så jag rekommenderar inte att du lämnar laddaren hemma.

Goda prestanda och bra batteritid till trots är det inte helt lätt att rekommendera HP Laptop 15. Det är ett bra betyg för både HP och AMD att jag får leta mig upp en bra bit över 10 000 kronor för att hitta en annan laptop med matchande prestanda.
Om en tusenlapp till i pris hade gett mig aningen bättre bildskärm och kanske usb c-laddning eller bakbelyst tangentbord så hade den lockat mer. Och fortfarande gett mest kraft för pengarna just nu. Bryr du dig inte om det och bara behöver en snabb processor, snabb lagring och snabb wifi så får du här precis det för fynd-pris.
Specifikationer
Produktnamn: HP Laptop 15-fc0074no
Testad: April 2023
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 7 7730U, 8 kärnor 2-4,5 GHz
Grafik: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, 2st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.3
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 1 tim 50 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 17 tim 30 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 36 x 23,6 x 1,9 cm
Vikt: 1,59 kg
Rek. pris: 7 990 kr
Aktuellt pris: 7 990 kr hos HP
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.
Cinebench R23, cpu: 10 169 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 446 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 913 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 452 poäng
Geekbench 5, gpu: 17 113 poäng
Geekbench 6, cpu: 6 231 poäng
Geekbench 6, cpu en kärna: 1 577 poäng
Geekbench 6, gpu: 15 420 poäng
Disk, läsning: upp till 3 726,79 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 402,49 MB/s