14 tums Galaxy Book 3 Pro är enligt alla objektiva mätstickor en mycket bra laptop utan några uppenbara fel. Snygg, välbyggd, hyfsat snabb, med en fantastisk skärm och hög kvalitet i alla funktioner och detaljer. Men Samsung har i jakten på mer premium-vinkel tappat det som gjorde föregångarna så intressanta. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Det krävs något extra för att bli en fullpoängare i ett PC för Alla-test. Det lyckades Samsung med i 2022 års Galaxy Book 2 Pro. Den lilla 13-tummaren har hög klass på allt från byggkvalitet och prestanda till skärm och batteritid, och framför allt är den otroligt lätt, utan att den kostar skjortan. Nu har jag testat uppföljaren Galaxy Book 3 Pro. Tyvärr infinner sig inte samma magi, även om kvaliteten kvarstår.
Där Galaxy Book 2 Pro erbjöd rekordlåg vikt för en laptop med sina smått löjliga 870 gram, och Galaxy Book Pro året innan var nästan lika lätt, är Galaxy Book 3 Pro en mer konventionellt vägande lättviktare på 1,17 kilo. Det är givetvis ganska lätt det också, men om du som jag hoppades på en fortsättning för den extremt slimmade och lätta laptopen, är det en klar besvikelse. Och det är inte så att Samsung har någon annan så superlätt modell i årets startfält. I alla fall ingen de avslöjat hittills.
Ett större skärmformat, 14 tum med 16:10-bildförhållande, är den främsta orsaken till den ökade vikten. Men det är inte hela orsaken. Batteriet är också ett snäpp större, och datorn har blivit någon halvmillimeter tjockare. Fast då den som mest mäter 11,3 millimeter rakt över, om man bortser från fyra gummifötter på undersidan, så vore det lögn att kalla den tjock.
Större och skarpare skärm
Skärmen har 1800p-upplösning, det vill säga 2 880 x 1 800 bildpunkter, vilket ger en utmärkt skarp och pixelfri bild, med rymligare arbetsyta än en 1080p-skärm. Panelen är av samma utmärkta amoled-typ om sitter i de andra två störreSamsung-laptops jag testat under vintern. Det innebär färgomfång som till och med överstiger dci-p3-standard och gör att den även kommer mycket nära full AdobeRGB-färgpalett. Ljusstark och färgstark skärm. Den har även även hög ljusstyrka och Vesa DisplayHDR True Black 500-certifiering samt HDR10-stöd. Det gör den lätt att ta med sig och jobba med utomhus och ger intensiv upplevelse vid uppspelning av hdr-film.
Du kan själv lätt växla mellan färgprofiler för olika ändamål. Skärmens blanka yta har viss reflexbehandling, men du får ändå tänka efter var du placerar datorn och vad du har bakom ryggen. Slutligen har skärmen också fått hög bildfrekvens upp till 120 Hz. Som standard är den inställd på att byta från 60 till 120 Hz automatiskt vid behov. Det ser den ut att göra sömlöst och problemfritt.
En förväntad uppgradering
Nytt år innebär givetvis ny processor, och Samsung gör här en rak uppgradering, från Intel Core i7-1260P till Intel Core i7-1360P. Det ger en ökning på mellan fem och 30 procent i topprestanda beroende på vad du vill göra. Största lyftet är för flertrådade sysslor, medan prestandaökningen på en kärna är så liten att den knappt märks.
Hur bra eller mindre bra det är, är svårt att säga. Det är fortfarande bara Samsungs datorer som börjat levereras med den nya Intel-processorerna, så innan jag hunnit köra ett par konkurrenter med samma processor, så finns det inte mycket att jämföra med. Men spontant känns det som en plikttrogen och förväntad uppdatering. Kanske lite svag på en kärna.
Datorn finns liksom i fjol även i en lite billigare Core i5-modell. Du får i bägge fallen 16 gigabyte ram-minne och 512 gigabyte ssd. Core i7-modellen kan du även få med en terabyte, och det finns mikro sd-kort på sidan om du vill utöka med ännu mer. Just ssd:n har fått en mer markant prestandaökning, upp mot tredubblad läs- och skrivhastighet. Det är givetvis ett plus, men hur mycket det påverkar upplevelsen i vardaglig användning är svårt att säga. Inte längre unikt lätt. Men ändå inte så värst tung.
Batteriet räcker en arbetsdag, och lite till
Trots ett större batteri är batteritiden kortare här är än i Galaxy Book 2 Pro. Det beror troligen mest på skärmen, som har större yta och fler pixlar att lysa upp. Dessutom med ofta dubblad bildfrekvens om du använder den så att du får bästa upplevelsen. Har den dålig batteritid? Nej då, den räcker fortfarande för en hel arbetsdags surfande, Office-jobbande och strömmande.
Den hänger med en bit in på kvällen om kör den strömsnålt. Ett sätt att göra det är med Samsungs förinställda kylningsprofiler. Ställer du den i Tyst läge, vilket är lätt med ett tangentbordskommando, så blir datorn fullt fläktlös, och får ett prestandatak som gör den bra för vanligt kontorsjobb men inte mer. Du kan dock också manuellt behöva dra ner ljusstyrka och gå ner till 60 Hz-skärm.
Fläktarna är för det mesta inte särskilt störande i standard-läget Optimerat, men växlar du upp till Höga Prestanda-läge så blir kylning både mer ivrig att dra igång fläktar och det låter mer när de snurrar på högvarv. Det kan vara bra om du ska göra något enskilt krävande, som att exportera en video, men annars skulle jag undvika det.
Elegant och välbyggd laptop
Designen är sig lik, med ytor i mörk, matt metall, avskalad och stilren form och en undersida som avrundas ut mot kanterna för en mer slimmad upplevelse. Färgtonen kallas Graphite både här och i förra årets modell, men den är aningen ljusare i tonen i år. Jag gillar det då det gör att de mörkare tangenterna i tangentbordet är lättare att identifiera snabbt.
Funktionsmässigt är det inte mycket som är nytt, men enstaka saker har trimmats en aning. Webbkameran med 1080p-upplösning har blivit något bättre på att klara mörka rum. Högtalarna levererar lite mer tryck i mellanregister och bas. Ljudet var rent och detaljerat redan i föregångaren och är inte sämre här, så lite extra fyllighet gör susen. Datorn har Dolby Atmos-stöd, men det är egentligen bara för spel och kanske biofilm som det låter bättre att ha det aktiverat än avslaget.
Du får samma uppsättning externa portar, två Thunderbolt 4 som också använda för batteriladdning, en usb 3 typ a-port, en hdmi-port och hörlursuttag. Det är en av de saker jag uppskattar med Samsungs datorer, de begriper att folk faktiskt behöver åtminstone en eller två traditionella port och att det är tio gången enklare att ha tillgång till dem direkt i datorn än att krångla med adaptrar och mini-dockningdosor. Och uppenbarligen går det bra att bygga in det. Galaxy Book 3 Pro är marginellt tjockare än Galaxy Book 2 Pro, så gick det i den går det givetvis också här. Både fullstor hdmi-port och stor usb-port, på motsatta sidan. Det är det inte alla ultralätta laptops som har längre. Är jag gammal och mossig för att jag uppskattar det?
Hög klass men utan fokus
En Galaxy Book 2 Pro med Core i7, 16 gigabyte ram och 512 gigabyte ssd kostade vid lansering 15 495 kronor. Motsvarande Galaxy Book 3 Pro kostar 21 990 kronor, en ökning med hela sex och ett halvt tusen. För det får du alltså en proffsigare skärm, bättre lämpad för komplexa program som kräver mer yta. Till exempel foto- och videoredigering.
Men du får knappast prestanda nog för att effektivt jobba i sådana program om du har höga ambitioner. Då får du kolla in en tyngre laptop med diskret grafik istället. Eller kanske en 13 eller 14 tums Macbook Pro. Jag får samma känsla här som med 16 tums Galaxy Book 3 Pro 360, en viss förvirring över vem datorn är till för. Visst är det även ett plus med 16:10-skärm för att se mer när du surfar, men det känns inte som en förbättring värd påtagligt högre prislapp och kännbart högre vikt. Speciellt när skärmen också äter mer batteri.
Visst är det fortfarande kvalitet, från högklassig hårdvara, till problemfri uppkoppling, lysande mediaupplevelse och en stor samling extra appar som oftare ger mervärde än är bloatware. Och visst, den är fortfarande rätt så portabel. Men nu känns den som en lyxlaptop i mängden, bland befintliga och troligen kommande konkurrenter. Det räcker till en säker rekommendation, men inte till absolut toppbetyg, och det skulle förvåna mig om den är med på en topp fem när det är dags att summera 2023.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Book 3 Pro NP940XFG-KC4SE Testad: Mars 2023 Tillverkare: Samsung Processor: Intel Core i7-1360P, 4st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient upp till 3,7 GHz Grafik: Intel Iris Xe 96 EUs Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 512 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 14 tum blank amoled, 2880 x 1800 bildpunkter, 120 Hz Webbkamera: 1080p Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare, 2 år garanti Ljudnivå: 0-38 dBa Batteritid: 1 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 17 tim (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 31,2 x 22,4 x 1,13 cm Vikt: 1,17 kg Rek. pris: 21 990 kr Aktuellt pris: 21 990 kronor hos Samsung
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.
Cinebench R23, cpu: 10 151 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 630 poäng Geekbench 5, cpu: 9 377 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 637 poäng Geekbench 5, gpu: 21 044 poäng Geekbench 6, cpu: 9 843 poäng Geekbench 6, cpu en kärna: 2 215 poäng Geekbench 6, gpu: 16 320 poäng Disk, läsning: upp till 5 040,45 MB/s Disk, skrivning: upp till 3 737,03 MB/s