Trust Trezo är stabilt, funktionellt och för sitt låga pris riktigt välbyggt. En viss plastig budgetkänsla går inte att undvika, och den mjuka mekaniken i knapparna är mindre trevlig. Några direkta premium-funktioner får du inte. Men för den som inte har skyhöga krav är det en enkel investering för mer hemmafrid. Test: Logitech MX Mechanical Mini for Mac
Har du stationär dator eller dockning for laptopen, och arbetar på ett fullstort tangentbord och vanlig datormus? Då vet du att det finns en risk att det kan skramla, med knattrande knappar och konstant klickande. Om du funderat på att göra något åt det, för att skona familjen, bordsgrannen på jobbet, eller dig själv om någon annan knattrande stör, då kan Trusts nya mus- och tangentbordskombination Trezo vara av intresse.
Det är ett enkelt och inte alltför dyrt paket med trådlöst tangentbord och mus, bägge byggda i stadig men inte direkt särskilt lyxig svart och gråsvart plast. Tangentbordet har full knappuppsättning med stora tangenter och sifferknappsats på sidan, samt ett fast handledsstöd. Det hade dock gärna kunnat vara något längre med mindre sluttnning, nu glider vi allt som oftast av det. På undersidan finns stöd som går att fälla upp för upphöjd arbetsvinkel i två steg.
Musen är relativt liten, men med bekväma ytor, även om den plastiga budgetkänslan smyger sig på. Den är symmetrisk så du kan användas den även i vänster hand, men lyckas ändå få till ett ergonomiskt grepp. Du får inga överraskande knappar, höger och vänsterklick samt mittenknapp i rullhjulet. Musen har enkel ir-baserad optisk sensor och får att ställa i tre känslighetslägen, 1 000, 1 400 och 1 800 dpi.
Allt ansluts till datorn med en gemensam mikro-mottagare för usb, som vi hittar bakom batteriluckan för musen. Här pluggar vi in ett av tre medföljande aa-batterier, och de andra två hamnar i tangentbordet. Med det ska musen ha batteri för ett år och tangentbordet för två. Men det beror givetvis på hur mycket du använder dem. Utfällbar fot på undersidan ger dig tre vinklar att välja mellan.
Plugga in och kör
Allt är plug-and-play, ihopkopplat och det funkar utmärkt för alla datorer som har en ledig usb-port och kör uppdaterat Windows 10 eller 11, MacOS eller ChromeOS. I teorin bör även andra datorer med till exempel Linux eller Android kunna använda Trezo, men Trust garanterar inte det och tillhandahåller inte drivrutiner om det skulle behövas.
Det är dock främst tänkt för Windows, komplett med en Windows-startknapp. En del snabbkommandon som vi kommer åt via funktionsknappsraden är Windows-specifika, som att dölja alla fönster, öppna Windows inställningsmeny eller starta filhanteraren. Om dessa motsvarar andra kommandon på en Mac-dator eller Chromebook har vi inte kunnat testa, och Trust varnar vagt för att funktionen ”kan variera”. Likaså för en särskild rad mediaspelarkontroller ovanför de vanliga knapparna.
Knapparna i tangentbordet har högre slaghöjd än tangentbord i laptop-stil, men inte lika högt som ett traditionellt mekanisk tangentbord. Knapparna har mjukt tyckmotstånd som ger ett svampigt intryck, men som också har en tydlig mekanisk klickmekanik som känns taktil när ett tryck registrerar. Efter en halvtimme har vi vant oss och det går helt okej att skriva. Men det känns forfarande märkligt, som att peta i en mashmallow.Dämpad mekanik, som påverkar både hur tangentbordet låter och känns. Det låter bättre än det känns. Det kan absolut vara en smaksak, och det finns en risk att det inte alls faller dig i smaken. Vi hade även uppskattat mindre knappar med mer avstånd istället, som i många gaming-tangentbord. De sitter så tätt att det är lätt att trycka ned en knapp-granne av misstag.
Tyst, men inte knäpptyst
Håller det löftet om tyst användning? Ja, och nej. Det är nästan inget mekaniskt klickande och det är mer dämpat mot annat mekaniskt skrammel än de flesta andra tangentbord. Men unikt tyst är det inte, det är fortfarande en del skrammel som resonerar i plastchassit. Ett välbyggt slimmat tangentbord med lågprofilknappar låter mer. Men de är å andra sidan för det mesta betydligt dyrare. Musen är betydligt tystare. Höger och vänster knapp liksom klicket i rullhjulet är väl dämpat, om än inte ohörbart. Musen är behaglig att greppa men inte särskilt stor, om den passar dig beror på vad du är van vid. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är några påkostade prylar. Trezo-paketet kostar mellan 500 och 700 kronor i butik, ett bra pris för ett trådlöst tangentbord och mus, även om det inte hade varit något annat speciellt med det. Och för det priset är det välbyggt, hyfsat bekvämt och fullt funktionellt. Att det dessutom är mer dämpat än de flesta enkla skriv- och styrdon gör det helt klart intressant, i alla fall om du kan komma till freds med den okonventionellt mjuka responsen i tangenterna.
Den ger dig även lite grönare samvete tack vare helt plastfri förpackning och 85 procent återanvänt råmaterial, vilket vi gissar är det mesta av plasten. Det är ju alltid sympatiskt.
Specifikationer
Produktnamn: Trezo Wireless Keyboard & Mouse Tillverkare: Trust Produkttyp: Tangentbord och mus-paket Anslutning: 2,5 GHz rf till usb-mottagare Batteridrift: 1st aa till mus, 2st aa till tangentbord Övrigt: Mediakontroller, sifferknappsats på tangentbord, ställbar känslighet på mus Storlek, tangentbord: 43,6 x 18,2 x 2,8 cm Vikt, tangentbord: 660 gram Storlek, mus: 10,4 x 6,9 x 3,3 cm Vikt, mus: 82 gram Pris: 689 kronor hos Komplett