Microsoft årliga Build-konferens för utvecklare drar igång i morgon, men redan i slutet av förra veckan släppte företaget en ny förhandsversion av Windows 10 till allmänheten. I den förra versionen fanns bara en (om än en ganska stor) nyhet: Project Spartan. Den här gången svämmar uppdateringen över av nya och förbättrade funktioner.

Start-menyn i Windows 10 bygge 10061.

Förbättrade möjligheter att ställa in färger och annat.
Om du inte gillar ändringarna kan du enkelt justera dem. Inställningarna för utseendet har nu byggts ut ordentligt, sedan de i förra versionen var väldigt spartanska. Under Färger kan du ta bort det svarta och stänga av genomskinligheten.

Windows 10 bygge 10061 har ett nytt Mail.
Mail i Windows 10 har fått mycket kraftfullare redigeringsmöjligheter, inklusive möjligheten att klistra in och skapa tabeller.
Kalender i Windows 10 är en enorm förbättring jämfört med den bleka och fördummade versionen i Windows 8.

AttackSloth32 är en riktigt skön lirare. Kolla anseendet bara!






Windows 10:s surfplatteläge är minst sagt spartanskt.
Så här ser gränssnittet för virtuella skrivbord ut i Windows 10 bygge 10061.
Den senaste testversionen av Windows 10 med det interna versionsnumret 9926 finns nu att ladda ned för dig som är modig nog att testa. Den nya versionen visar upp flera intressanta nyheter blandat med tveksamma val vad gäller användargränssnittet. Vi hoppas dock att de senare kommer att rättas till innan den färdiga versionen släpps någon gång i höst.

Den nya startmenyn i Windows 10 har i sitt nuvarande utförande både för- och nackdelar. Eftersom det handlar om en testversion lär den slutliga versionen förhoppningsvis bli bättre.

Genom ett enkelt knapptryck anpassas nu startskärmen till datorer med pekskärmar. Du behöver inte längre växla mellan skrivbordet och det moderna gränssnittet.

Notiscenter är en välkommen nyhet som samlar in alla system- och programmeddelanden under ett och samma tak.

Appen för inställningar ser allt annat än klar ut i Windows 10, men den är å andra sidan rejält mycket enklare att använda jämfört med Windows 8.

Filhanteraren har uppdaterats och borta är nu Hem-mappen. Istället får du snabbare åtkomst till de mappar du använder oftast för olika typer av filer.

Snabbknappsfältet är äntligen borta och har ersatts med en mer logisk åtkomst i menyn högst upp till vänster i varje fönster.

Den digitala assistenten Cortana är en av de stora nyheterna i Windows 10. Du kan använda både röst och tangentbord för att ställa en fråga till henne.

Kommandon till både Cortana och sökningar skickas till Microsoft så att det kan bygga en profil kring dig. Något som sedan används för annonser. Det går dock att stänga av den här funktionen.

Via ett menyval i Cortana kan du kontrollera vilka uppgifter om dig som skickats till Microsoft och hur mycket företaget vet om dig.

Alla appar i Windows 10 ska bli universella och fungera på alla plattformar. Än så länge är inte samtliga av Microsofts appar konverterade till det nya gränssnittet.

Photos är en helt ny app som ska hålla redan på dina bilder, både lokalt och på Onedrive. Du kan även utföra enklare redigeringar och applicera filter på dina bilder.

Kalkylatorn har äntligen uppdaterats med nya funktioner. Nu finns det en omvandlare av vanliga enheter som mått, vikt och sträckor.
Den senaste testversionen av Windows 10 har nu stöd för vad Microsoft kallar Continuum, en funktion som automatiskt växlar mellan skrivbordet och det moderna pekanpassade gränssnittet om du har en hybriddator. Plockar du loss bildskärmen så att den agerar som en surfplatta kommer Windows 10 automatiskt att byta gränssnitt.
Windows 10 har inte särskilt höga krav när det gäller hårdvara. En processor på 1 gigahertz, 16 gigabyte hårddiskutrymme och 1 gigabyte minne räcker, men det är givetvis önskvärt med mer maskinkraft. Vi har bland annat testat operativsystemet på en drygt fem år gammal dator med en AMD-processor på 3,21 gigahertz och 1 gigabyte minne och det fungerade utan problem. Du som siktat på att uppgradera från ett äldre operativsystem behöver med andra ord inte nödvändigtvis uppgradera hårdvaran.
I äldre Windowsversioner kan du bara ha i gång ett skrivbord i taget men i Windows 10 går det att öppna ett flertal så kallade virtuella skrivbord. Det är en perfekt lösning för dig som arbetar med flera olika projekt samtidigt eftersom varje skrivbord rymmer en egen uppsättning program och fönster. Du som brukar använda Linux eller Mac OS X känner säkerligen till konceptet sedan tidigare.
Start-menyn
Det första du lär märka när du startar 10061 är att Windows 10:s Start-meny återigen har ändrats. Den har nu blivit bredare och har två kolumner med program, vilket gör att den känns mer som Windows 8:s Start-skärm. Om du inte gillar det kan du ändra storlek på den (både större och mindre).

Start-menyn i Windows 10 bygge 10061.
Strömknappen har också flyttats från övre högra hörnet till nedre vänstra. Det är kanske en liten förändring, men en trevlig sådan för de som kör Windows på stora skärmar med mus och tangentbord. Vi hoppas den stannar där.
Svartmåla Windows
Bygget har också ett nytt svart systemtema som hamnar i Start-menyn, Aktivitetsfältet och Åtgärdscentret. Start-menyn och Aktivitetsfältet har även fått lite genomskinlighet, så att du ser lite av det som ligger bakom genom dem. Det är en trevlig effekt och de är inte så genomskinliga att det stör.

Förbättrade möjligheter att ställa in färger och annat.
Kraftigt förbättrade Mail och Kalender
När du tagit in de uppenbara designförändringarna kommer du fram till bygge 10061:s viktigaste nyheter: De många omstöpta programmen.

Windows 10 bygge 10061 har ett nytt Mail.
Allra mest anmärkningsvärda är de nya Mail- och Kalender-programmen som först dök upp i den läckta versionen 10051 men inte har setts i en officiell förhandsversion tidigare. Mail har en tredelad layout, där du kan lägga in en valfri bakgrundsbild i förhandsvisningsavdelningen som visas när inget mejl är markerat.
Om du har en pekskärm kan du använda gester som i Outlook-appen för mobiler: Svep åt vänster för att radera ett mejl och åt höger för att flagga (eller andra åtgärder som du ställer in i programmets inställningar).

Mail i Windows 10 har fått mycket kraftfullare redigeringsmöjligheter, inklusive möjligheten att klistra in och skapa tabeller.
När du skrivet ett mejl har du nu mycket bättre redigeringsmöjligheter och Mail påminner mer om Word. Du kan till exempel både skapa nya och klistra in tabeller från Word och Excel direkt i ett brev. För användare som fortfarande behöver stöd för pop-mejl har Microsoft lagt till det – något som saknas i mejlprogrammet i Windows 8.
Kalender å sin sida har fler färger och kontraster än det grådassiga monstret som kallas Windows 8:s Kalender. Den har också fått en smal vänsterspalt med en liten månadsvy och en lista där du snabbt kan välja vilka kalendrar som ska visas i den stora vyn.

Kalender i Windows 10 är en enorm förbättring jämfört med den bleka och fördummade versionen i Windows 8.
Desto viktigare är att Kalender återigen får stöd för Google Calendar, en funktion som togs bort i Windows 8.1 som en del i en barnslig strid med Google. Äntligen.
Båda programmen har nya funktioner som gör dem betydligt bättre än motsvarigheterna i Windows 8, men de största förändringarna har skett under ytan. Medan Windows 8-programmen – precis som de flesta Windows-program – var lite slöa som bäst har Windows 10-versionerna blivit snabba och responsiva.
Kärlek till Xbox-appen
Microsoft har också lagt möda på att göra Xbox-programmet bättre, sedan företaget släppte det nya programmet Xbox Avatars i Windows Store i förra veckan.Förändringarna är subtila. Xbox panel på Start-skärmen är nu levande och uppdateras med din avatar-bild, inkomna meddelanden och annan information. Du kan se andra spelares status och bakgrunder genom att klicka på Mer info på deras profiler. Om du har en Xbox One kan du även se en lista över de senaste spelen och apparna du har kört på den. Xbox One får samtidigt en uppdatering för att fungera bättre ihop med Windows 10, inklusive stöd för skärmdelning via Miracast.

AttackSloth32 är en riktigt skön lirare. Kolla anseendet bara!
För spelare har Microsoft även lagt till nya möjligheter att spela in video och ta enklare skärmdumpar av spel, men det är funktioner vi får testa närmare vid ett senare tillfälle.
Harpan är tillbaka!
Glöm Xbox – den verkliga spelnyheten i Windows 10 bygge 10061 är att Harpan är tillbaka som standardprogram. I Windows 8 förpassades Harpan och flera andra gamla spel som varit standard på Windows sedan urminnes tider till Windows Store och ingick inte i en fräsch installation.

I Windows 10 är de tillbaka, men du hittar dem inte i varken Start-menyn eller under Alla Program. Men dra upp Cortana och sök på Harpan eller Solitaire så hittar du den.

Det är den nya designen på Harpan och inte den riktigt klassiska.
Ring upp mig
Windows 10 bygge 10061 har ett nytt intressant program kallat Kontakta Supporten där du hittar information om hur du kan få hjälp när du kört fast eller har problem. Du kan chatta med en supportperson eller be om att bli uppringd, och kan direkt se hur lång tid det lär dröja innan det blir din tur.

Just nu fungerar det inte, men det lär bli en användbar funktion när Windows 10 väl släpps.
Nya Nyheter
Windows 10:s Nyheter-program har också uppdaterats i 10061. Designen har blivit mer kompakt jämfört med Windows 8-versionen. Istället för en stor toppnyhet syns fler nyheter, och förstasidan tas nu upp av ett rutnät bilder med rubriker, helt utan text från artiklarna. En menyrad i ovankanten leder till olika ämnen.

På det hela taget är det en stor förbättring gentemot den halvtaskiga versionen i Windows 8, med en mer tilltalande estetik och smidigare navigering för både pekskärmar och mus-och-tangentbord.

Till sist har appen Alarm och klockor gjorts om med ett vitt tema, istället för det gamla mörka temat. Kalendern som dyker upp när du klickar på klockan i Aktivitetsfältet/Systemfältet.
Surfplatteläge och nyheter i virtuella skrivbord
Microsoft har även gjort ändringar i Continuum, tekniken som används för att växla mellan vanliga skrivbordsmiljön och den mer pekvänliga versionen av gränssnittet.

Windows 10:s surfplatteläge är minst sagt spartanskt.
När du aktiverar surfplatteläget (som du gör via Åtgärdscentret) försvinner alla appar från skärmen och kvar i Aktivitetsfälter blir bara knappen för att växla mellan virtuella skrivbord, Start och Cortana. Knapparna för dessa har blivit större, vilket är bra för de av oss som har stora fingrar. Till och med öppna och låsta appar försvinner från Aktivitetsfältet, men du kan återställa dem genom att ändra i inställningarna.
I samma inställningar kan du även välja att starta datorn direkt till surplatteläget. Du hittar inställningen för standardgränssnitt under ”När jag loggar in”.

Så här ser gränssnittet för virtuella skrivbord ut i Windows 10 bygge 10061.
På tal om gränssnittsförändringar: Microsoft har även putsat upp gränssnittet för virtuella skrivbord, så att allt övrigt försvinner och du bara ser dina olika skrivbord och de appar som är öppna på dessa. Om du älskar virtuella skrivbord kan du nu dessutom ha hur många du vill.
Sammantaget
Windows 10 bygge 10061 är fortfarande en betaversion, och har flera ofärdiga bitar och grovslipade detaljer som behöver förbättras. Kanske den mest uppenbara av dessa är att traditionella skrivbordsprogram helt enkelt inte kan startas från Start-menyn.För att öppna dessa program kan du antingen söka efter dem med Cortana eller låsa dem till Aktivitetsfältet. Det senare har vi redan vant oss vid att göra med de program vi använder oftast (ett beteende som fick Microsoft att helt ta bort Start-menyn från Windows 8).
Med det sagt är bygge 10061 en klar förbättring mot tidigare förhandsversioner. Den är betydligt mindre buggig, och vi börjar nu skönja hur allt håller på att smälta samman till en enhetlig, tillfredsställande upplevelse som lyckas kombinera Microsofts moderna idéer med det traditionella skrivbordet som användare med mus och tangentbord – med rätta – älskar. Med andra ord ser Windows 10 ut att bli vad Windows 8 skulle ha varit.
Redan i morgon kan vi få höra mer om Windows 10 på Build-konferensen, speciellt om ryktena om en lansering redan i sommar stämmer.
Den senaste testversionen av Windows 10 med det interna versionsnumret 9926 finns nu att ladda ned för dig som är modig nog att testa. Den nya versionen visar upp flera intressanta nyheter blandat med tveksamma val vad gäller användargränssnittet. Vi hoppas dock att de senare kommer att rättas till innan den färdiga versionen släpps någon gång i höst.
Besvikelser i den nya startmenyn

Den nya startmenyn i Windows 10 har i sitt nuvarande utförande både för- och nackdelar. Eftersom det handlar om en testversion lär den slutliga versionen förhoppningsvis bli bättre.
I den senaste testversionen av Windows 10 har Microsoft gjort några missar vad gäller utformningen av startmenyn. Bakgrunden består av väldigt monotona färgval och ser allmänt lite tråkig ut. Det har ryktats om att startmenyn ska gå att göra mer transparent i kommande uppdateringar, så vi lägger inte för stor vikt på det.
Den andra besvikelsen är att startmenyn inte längre kan justeras i sidled eller höjdled, trots att det gick i den föregående testversionen av Windows 10. Startmenyn är nu helt statisk, men det går i alla fall att skrolla brickorna i den högra delen av menyn.
Dessutom går det inte längre att skräddarsy mappar i startmenyn, vilket fungerade i den tidigare testversionen och har fungerat så långt tillbaka som Windows Vista. Vi hoppas att detta kommer att fixas i en kommande uppdatering.
På den positiva sidan är startmenyn nu mycket renare och mer strukturerad. Avstängningsknappen är enklare att hitta och möjligheten att namnge grupper för de olika brickorna gör det enklare att navigera.
- Missa inte: Här är allt du behöver veta om Windows 10
En bättre startskärm

Genom ett enkelt knapptryck anpassas nu startskärmen till datorer med pekskärmar. Du behöver inte längre växla mellan skrivbordet och det moderna gränssnittet.
När du klickar på de fyra pilarna i den övre högra delen av startmenyn visas en startskärm som är anpassad för pekskärmar. Den skiljer sig en del från startskärmen i Windows 8 och känns mer logisk.
Trots att den tidigare testversionen av Windows 10 lät dig växla mellan skrivbordet och det moderna gränssnittet går inte det längre i den senaste versionen. Istället har den här startskärmen ersatt den tidigare.
Blandade känslor kring det nya Notiscenter

Notiscenter är en välkommen nyhet som samlar in alla system- och programmeddelanden under ett och samma tak.
Det nya Notiscenter visas när du klickar på ikonen för notiser på den högra delen av aktivitetsfältet nära klockan. I sin nuvarande version är inte alla notiser klickbara, så det går inte att hoppa till programmet för en viss notis. Det kommer säkerligen att fixas i den färdiga versionen.
Längst ned i Notiscenter finns en grupp med ikoner som tar dig till olika platser i Kontrollpanelen (Inställningar). Via Connect-ikonen kan du nu hantera flera bildskärmar. Det är dock lite förvirrande att när du klickar på ikonen för bildskärmsinställningar visas många av de inställningar som även finns när du klickar på Connect-ikonen.
En enklare app för inställningar

Appen för inställningar ser allt annat än klar ut i Windows 10, men den är å andra sidan rejält mycket enklare att använda jämfört med Windows 8.
Den nya appen för inställningar lär inte vinna några skönhettävlingar i sitt nuvarande utförande men den är rejält mycket enklare att använda än någon av de appar för det moderna gränssnittet vi sett tidigare. Appen erbjuder heller inte alla inställningar som finns i exempelvis Kontrollpanelen. Varför finns det exempelvis två olika ställen för att göra inställningar av systemet?
Goda nyheter kring Filhanteraren

Filhanteraren har uppdaterats och borta är nu Hem-mappen. Istället får du snabbare åtkomst till de mappar du använder oftast för olika typer av filer.
Filhanteraren har ändrats något från den förra testversionen av Windows 10. Hem-ikonen (Home) har nu tagits bort och du har nu snabb tillgång till mappar för olika filtyper som bilder, dokument och musik. Du kan även “pinna” vissa mappar så att de visas i en snabblista. det går dock inte att dra en mapp till snabblistan, utan du måste högerklicka och sedan lägga till mappen. Något som känns lite omständligt. Det går heller inte att lägga till dokument eller program i snabblistan.
Hej då Snabbknappsfältet

Snabbknappsfältet är äntligen borta och har ersatts med en mer logisk åtkomst i menyn högst upp till vänster i varje fönster.
Snabbknappsfältet (Charms bar) från Windows 8 har tack och lov tagits bort helt i Windows 10. Samma funktionalitet hittar du nu under menyn som visas om du klickar på ikonen högst upp till vänster i ett fönster i en app.
Ange hur mycket Cortana ska få veta om dig

Den digitala assistenten Cortana är en av de stora nyheterna i Windows 10. Du kan använda både röst och tangentbord för att ställa en fråga till henne.
Den nya digitala assistenten Cortana ska låta dig tala in olika kommandon. Det kan handla om allt från enkla uppgifter på datorn till sökningar på internet. Cortana fungerar dock både med röststyrning och skrivna kommandon.
Än så länge fungerar Cortana endast i ett par länder, men i den färdiga versionen ska du kunna ange hur mycket Cortana vet om dig och ditt användande.
Microsoft vet allt om dina sökningar

Kommandon till både Cortana och sökningar skickas till Microsoft så att det kan bygga en profil kring dig. Något som sedan används för annonser. Det går dock att stänga av den här funktionen.
I standardinställningarna för Windows 10 håller både Cortana och sökfunktionen reda på vad du söker på. Varje gång du ger ett kommando till Cortana skickas informationen till Microsoft servrar. Detsamma gäller lokala sökningar på datorn. Räkna med att informationen kommer att användas för att servera annonser anpassade efter din profil. Du kan dock stänga av den funktionen så att ingen information läcker ut till Microsoft.
Ta reda på vad Microsoft vet om dig

Via ett menyval i Cortana kan du kontrollera vilka uppgifter om dig som skickats till Microsoft och hur mycket företaget vet om dig.
Är du orolig att Microsoft vet för mycket om dig finns det ett sätt att kontrollera vilken information som skickats till företaget. Genom att klicka på menyn högst upp till vänster i fönstret för Cortana kan du klicka på en meny för att hantera dina annonser från Microsoft. Här visas all information som samlats in om dig, förutsatt att du inte har stängt av informationsinsamlingen.
Inte alla appar har fått det nya utseendet

Alla appar i Windows 10 ska bli universella och fungera på alla plattformar. Än så länge är inte samtliga av Microsofts appar konverterade till det nya gränssnittet.
En stor nyhet i Windows 10 är att alla appar ska bli universiella. Det betyder att de kommer att fungera på alla plattfromar, pc, surfplattor och mobiltelefoner. Apparnas utseende kommer dessutom att ändras jämfört med Windows 8.
I den senaste testversionen av Windows 10 har arbetet dock endast påbörjats och långt ifrån alla appar är klara. Ett exempel på detta är Onenote som har en lång väg att gå innan det är helt anpassat till det nya utseendet.
En ny app för bilder

Photos är en helt ny app som ska hålla redan på dina bilder, både lokalt och på Onedrive. Du kan även utföra enklare redigeringar och applicera filter på dina bilder.
Den senaste testversionen av Windows 10 innehåller en helt ny app för hantering av dina bilder som i den engelska versionen heter Photos. Det märks dock att appen är långt ifrån färdig och mycket kommer säkert att förbättras innan den färdiga versionen släpps.
Appen kan dock arbeta direkt med bilder både lokalt och på Onedrive. Det går även att göra enklare redigeringar och lägga på olika typer av filter.
Nya appar för Alarm, Kalkylatorn och Kartor

Kalkylatorn har äntligen uppdaterats med nya funktioner. Nu finns det en omvandlare av vanliga enheter som mått, vikt och sträckor.
Förutom Photos och Onenote har Microsoft skapat nya universiella appar för Alarm, Kalkylatorn, Kartor, Nildinläsning och Xbox. Den nya appen för alarm har lagt till en världskarta så du enkelt kan se tider i olika länder. I övrigt är den ganska lik appen från Windows 8.
Kalkylatorn har uppdaterats med lite trevliga funktioner. Nu kan du exempelvis konvertera mellan olika enheter som längd, mått, vikt, temperatur med mera. Helt klart än förbättring jämfört med tidigare.
Byte mellan laptop och surfplatta
Den senaste testversionen av Windows 10 har nu stöd för vad Microsoft kallar Continuum, en funktion som automatiskt växlar mellan skrivbordet och det moderna pekanpassade gränssnittet om du har en hybriddator. Plockar du loss bildskärmen så att den agerar som en surfplatta kommer Windows 10 automatiskt att byta gränssnitt.
Enkel installation och blygsamma systemkrav
Windows 10 har inte särskilt höga krav när det gäller hårdvara. En processor på 1 gigahertz, 16 gigabyte hårddiskutrymme och 1 gigabyte minne räcker, men det är givetvis önskvärt med mer maskinkraft. Vi har bland annat testat operativsystemet på en drygt fem år gammal dator med en AMD-processor på 3,21 gigahertz och 1 gigabyte minne och det fungerade utan problem. Du som siktat på att uppgradera från ett äldre operativsystem behöver med andra ord inte nödvändigtvis uppgradera hårdvaran.
Microsoft är tydliga med att testversionen av Windows 10 i första hand är till för avancerade användare. Med det i åtanke är det lätt att tro att den ska vara svår att installera, men så är det inte alls. Installationsprocessen är extremt enkel och känns fulländad. Klarar du av att installera Windows 8 kan du också hantera testversionen av Windows 10.
Flera skrivbord
I äldre Windowsversioner kan du bara ha i gång ett skrivbord i taget men i Windows 10 går det att öppna ett flertal så kallade virtuella skrivbord. Det är en perfekt lösning för dig som arbetar med flera olika projekt samtidigt eftersom varje skrivbord rymmer en egen uppsättning program och fönster. Du som brukar använda Linux eller Mac OS X känner säkerligen till konceptet sedan tidigare.
Funktionen aktiveras genom att du trycker på ikonen Task view i aktivitetsfältet. Då visas alla öppna skrivbord samt en ikon för att skapa ytterligare ett skrivbord. Från samma vy går det också att flytta applikationer mellan olika skrivbord och stänga skrivbord. För dig som föredrar att arbeta med tangentbordet i stället för med mus finns det också ett antal nya snabbkommandon att plugga in.
Det fungerar mycket bra att arbeta med virtuella skrivbord, men funktionen känns inte lika smidig och genomarbetad som i Mac OS X. Lite fler finesser hade varit trevligt.