Höstens stora uppdatering av Windows 10 är här
Från och med nu är det möjligt att ladda ner den skarpa versionen av Windows 10 Fall Creators Update, en uppdatering som bjuder på mängder av nyheter. Nedan listar vi ett antal av de största nyheterna.
Urklippsfunktionen ska också förbättras, nu ska det gå utmärkt att klippa och klistra mellan olika enheter. Det spelar ingen roll om det är text, bilder eller länkar.

Vi får även se diverse förbättringar av Onedrive, bland annat ska filerna på molntjänsten synas direkt i operativsystemet. Klickar du på en fil laddas den ner direkt och öppnas sedan precis som en fil som du lagrar lokalt.
En annan nyhet är Story Remix, en app som kombinerar dina bilder och filmklipp med musik, teman och övergångar.
Vidare har gränssnittet förändrats en aning, detta tack vare en satsning på Fluent Design System (tidigare känt under namnet Project Neon). Den mest synliga nyheten är att du nu kan skymta bakgrunden bakom menyerna.

Avslutningsvis kommer stödet för Linux att utökas, detta genom att Suse och Fedora blir tillgängliga via Windows Store.
Windows 10 Creators Update släpptes officiellt den 11 april. Uppdateringen rullas ut i vågor och det kan dröja innan du får den.
Här är de största nyheterna i Creators Update:
1. Windows Capture 3D och Paint 3D
Anledningen till att Microsoft har valt att kalla uppdateringen för Windows 10 Creators Update är att fokus ligger på att öka vår kreativitet, bland annat genom en rad nya 3D-verktyg. Med hjälp av funktionen Windows Capture 3D kan det du fotograferar med din mobilkamera enkelt och smidigt förvandlas till tredimensionella objekt.
Dessa objekt exporterar du till Paint 3D, en helt ny version av det klassiska bildprogrammet. Här går det även att skapa tredimensionella bilder på egen hand, detta tack vare en mängd nya verktyg och filter.

Vill du dela med dig av dina skapelser använder du dig av Remix 3D, en ny sajt som Microsoft ligger bakom.
Du kan dessutom använda dig av dina tredimensionella bilder i Microsoft Office, till exempel för att piffa upp dina Powerpoint-dokument.
Missa inte: Det här är nya Microsoft Paint
MS Paint 3D – så funkar det.
2. Inbyggt stöd för både AR och VR
Windows 10 Creators Update lägger till stöd för både förstärkt verklighet (augmented reality) och virtuell verklighet (virtual reality), med andra ord kommer operativsystemet vara fullt kompatibelt med Microsoft Hololens och liknande prylar från företagets samarbetspartners.Ett användningsområde som Microsoft har föreslagit är att förvandla 3d-bilder av dina möbler till hologram. Tanken är att du med hjälp av Hololens exempelvis ska kunna testa hur du bäst ska möblera ditt rum. Till det kommer möjligheten att besöka andra världsdelar med hjälp av programmet Holotour.

Det är i skrivande stund oklart när Microsoft Hololens kommer att erbjudas till allmänheten. För tillfället är det endast utvecklare som kan köpa ett exemplar och prislappen ligger på mellan 30 000 och 50 000 kronor styck.
Missa inte: Första testet: Så häftig är Microsoft Hololens
3. Nytt spelläge ger bättre prestanda
För att maximera prestanda när det kommer till spel erbjuds ett helt nytt spelläge. När detta aktiveras ändras ett antal inställningar automatiskt och förhoppningsvis kan du lira dina spel problemfritt även om du har relativt klen hårdvara.

En annan nyhet är möjligheten att strömma dina spelsessioner till Xbox Live med hjälp av den nya funktionen Beam. På så sätt kan dina vänner följa och kommentera dina framsteg om de så önskar.

Om du är förälder och vill begränsa tiden dina barn sitter och spelar på datorn blir det också möjligt, detta tack vare ett antal nya inställningar.
Missa inte: Windows 10 Creators Update får spelläge med extra kraft
4. Minska resurserna till program i bakgrunden
Behöver du frigöra mer resurser till ditt aktiva program använder du dig av en ny funktion som kallas för App Throttling. Då stryps nämligen resurserna till alla program som ligger i bakgrunden.

Funktionen lär bli särskilt användbar om din dator har några år på nacken och du inte har möjlighet eller råd att köpa mer arbetsminne.
5. Ny funktion låser datorn automatiskt
Med hjälp av Windows Hello går det att logga in på datorn enbart genom att du sätter dig framför den, förutsatt att datorn är utrustad med en kamera. Nu kommer den motsatta funktionen som fått smeknamnet Windows Goodbye, men som egentligen heter Dynamic Lock. Här handlar det helt enkelt om att datorn låser sig automatiskt en stund efter att du lämnat rummet. På så sätt minskar risken för att obehöriga ska komma åt innehållet.

Vill du inte använda dig av funktionen går den att stänga av bland inställningarna.
Missa inte: Ny funktion låser automatiskt Windows 10 när du går ifrån datorn
6. Förbättringar av Cortana – den digitala assitsenten
Den digitala assistenten Cortana förbättras en hel del i och med Creators-uppdateringen. Bland annat blir det möjligt att få månatliga påminnelser, till exempel att betala en viss räkning en bestämd dag.

Det blir dessutom enklare att få reda på vad Cortana kan hjälpa till med. Skriv bara in ett lämpligt ord så föreslår Cortana relevanta sökningar att välja mellan.
I sammanhanget bör nämnas att Microsoft bestämt sig för att byta ut kortkommandot för Cortana. I fortsättningen räcker det med att trycka Win+C för att starta assistenten, så glöm trefingervalsen Win+Skift+C.
Missa inte: Så får du igång Cortana i Sverige
7. Enklare att växla mellan olika apparater
Microsoft har inspirerats av konkurrenten Apple och lanserat sin egen motsvarighet till Continuity, funktionen som gör det smidigt att växla mellan dator, mobil och pekplatta. I och med Windows 10 Creators Update kommer till exempel öppna webbsidor i Edge att synas även på dina andra apparater.

Har du glömt bort vad du höll på med på dina andra apparater är det bara att ta en titt på Åtgärdscenter (Action Center), så syns aktiviteterna där.
8. Kom åt dina vänner via aktivitetsfältet
En annan av nyheterna i Windows 10 Creators Update är My People, en funktion som låter dig fästa ikoner för dina fem viktigaste kontakter i den högra delen av aktivitetsfältet.

Därifrån kan du snabbt skicka ett meddelande till någon av dem eller dela med dig av dina bilder, filmklipp eller dokument.
9. Mappar i Startmenyn och fler genvägar i Åtgärdscenter
En liten, men trevlig, nyhet i Windows 10 Creators Update är möjligheten att skapa mappar i Startmenyn. Det gör du genom att dra en app till en annan och vips har en mapp skapats.

Syftet med detta är förstås att skapa mer ordning, särskilt för användare som har installerat många appar under årens lopp.
I och med den kommande uppdateringen blir det dessutom möjligt att anpassa Åtgärdscenter mer än i dagsläget. Bland annat går det att lägga till reglage för ljusstyrka och volym för smidig åtkomst.

10. Förbättringar av webbläsaren Edge
Som bekant är Microsoft i full färd med att fasa ut Internet Explorer till förmån för Edge. Därför är det trevligt att vi får se ett antal nyheter i den sistnämnda webbläsaren. Bland det vi bjuds finns förhandsvisningar av flikar. På så sätt kan du snabbt hitta rätt om du har många flikar öppna samtidigt.

Du kan även spara en hel uppsättning flikar för smidig åtkomst vid ett senare tillfälle, något som kan komma väl till pass för oss som ofta öppnar samma webbsidor gång på gång.

En annan nyhet är att Flash-innehåll inte längre spelas upp automatiskt, i stället behöver du klicka på önskat innehåll. Det bör leda till både ökad säkerhet och längre batteritid på bärbara datorer.
Vi får även se stöd för epub, något som gör det möjligt att läsa elektroniska böcker direkt i webbläsaren.
Dessutom läggs stöd för betaltjänsten Microsoft Wallet till, något som i dagsläget först och främst berör användare i USA.
Missa inte: 10 funktioner du måste kolla in om du kör Edge i Windows 10
11. Ändrade systeminställningar
Microsoft har ändrat på flera systeminställningar, bland annat är det nu möjligt att justera mängden blått ljus på skärmen. Därmed ska det förhoppningsvis bli aningen lättare att somna om kvällarna.

Vidare har man delat upp inställningarna för mus respektive styrplatta. Som en följd kan du nu ställa in exakt hur du vill att dina tillbehör ska fungera, till exempel vad som ska hända när du använder olika gester.

Inställningarna för alla dina inkopplade tillbehör har för övrigt samlats på en gemensam huvudsida. Här återfinns allt från skrivare till pekpennor och usb-minnen.

12. Nya integritetsinställningar
Microsoft har beskyllts för att spionera lite väl mycket på sina användare. Därför är det glädjande att vi får se nya integritetsinställningar i Windows 10 Creators Update. Med hjälp av de nya inställningarna undviker du personligt anpassade annonser, något som åtminstone minskar känslan av att vara övervakad av storebror.

Vi hade gärna sett större möjligheter att anpassa inställningarna efter eget tycke och smak, men det är ändå ett steg i rätt riktning.
Missa inte: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10
13. Utökat stöd för teman och fler färger
Windows 10 Creators Update ger större möjligheter än någonsin att anpassa utseendet på våra datorer. Det blir till exempel helt fritt att välja färger, även om Windows kommer att varna om du vill ha kombinationer som gör det svårt att läsa texter.

Vill du ha fler teman än de som medföljer köper du nya via Windows Store.
14. Powershell och Windows Defender
Den klassiska kommandoprompten har fått en efterträdare med fler funktioner som kallas för Powershell. Du kommer åt programmet via Startmenyn eller Utforskaren.

Misstänker du att skadeprogram har nästlat sig in på din dator kan du glädjas åt en ny version av Windows Defender. Här bjuds vi på ett uppiffat utseende, fler sökmöjligheter och en inställning för att återställa datorn. Väljer du det sistnämnda ska dina personliga filer och inställningar bevaras, men de flesta av dina appar ryker.

Vi kan även nämna att den klassiska blåskärmen från och med nu är grön om du använder dig av en förhandsversion av Windows.

15. Förbättringar av Windows Update
Vill du själv bestämma när du ska installera uppdateringar kommer Windows 10 Creators Update som en välkommen nyhet. Om du kör Windows 10 Professional, Education eller Enterprise kommer du nämligen kunna vänta med att installera uppdateringar i upp till 35 dagar. Tyvärr omfattas inte Windows 10 Home av förändringen.En annan positiv nyhet är att det går att utöka antalet timmar (från tolv till 18) då uppdateringar inte ska äga rum. På så sätt kan du se till att de endast installeras när du sover.

Microsoft har även filat på hur uppdateringar ska gå till, något som innebär att filstorleken reduceras och att de går snabbare att installera.
Missa inte: Microsoft lanserar ny uppdateringsmotor för Windows 10
Det är nu ett och ett halvt år sedan Windows 10 lanserades. En av de stora nyheterna var att Windows numera uppdateras successivt – på samma sätt som exempelvis webbläsarna görs.
Missa inte: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10
Här är 12 spännande funktioner som gör din dator smidigare och ger den fler funktioner.
Använd Windows nya emoji-paket

Det blir allt mer populärt att använda emoji, alltså små uttryckssymboler, när man skriver meddelanden. Windows har fått en ny emoji-uppsättning som ska passa bättre i form och stil.
HUR?
Högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Visa knappen Pektangentbord. Nu ser du en ny tangentbordsikon långt ner till höger. Klicka på den för att ta fram tangentbordet och välj emoji-ikonen till vänster om mellanslagstangenten. Nu visas alla nya symboler och du använder dem genom att klicka.
Surfa med tillägg…

Windows inbyggda webbläsare Edge har äntligen fått så kallade tillägg. Precis som i Chrome och Firefox kan andra tillverkare med andra ord släppa små miniprogram som körs direkt från webbläsaren. Det sociala nätverket Pintrest kan exempelvis lägga till en knapp – för dig som snabbt vill dela bilder härifrån.
HUR?
För att visa funktionen Tillägg öppnar du Microsoft Edge och klickar på Mer, alltså knappen med tre punkter. Välj Tillägg, Hämta tillägg från Store. Du kommer nu till en samlingssida med Edge-tillägg. Klicka på ett tillägg och installera genom att trycka på Skaffa. När installationen är klar väljer du Starta och därefter Aktivera för att börja använda tillägget.
… och ändra dem

Du kan givetvis ändra inställningar för ett tillägg och du kan välja att helt ta bort det om du inte längre har nytta av det.
HUR?
Öppna Edge och klicka på Mer, Tillägg. Dina installerade tillägg visas nu, och genom att klicka på inställningsknappen slår du på eller av tillägget. Du kan även lägga till en snabbknapp i Edge-menyn – och välja Avinstallera för att ta bort det.
Kör Skype modernt

I Windows 10 plockade Microsoft bort den Skype-app som fanns i Windows 8. Du var alltså tvungen att köra det traditionella Skype-programmet – utan det moderna gränssnittet. Nu har dock Skype-appen kommit tillbaka, även om den fortfarande beskrivs som Förhandsversion.
HUR?
Klicka på sökikonen, alltså förstoringsglaset bredvid Start-knappen. Skriv Skype och öppna appen som heter Skype förhandsversion. Om du inte hittar den kan du öppna Windows Store (ikonen som ser ut som en shoppingpåse) och söka efter Skype.
Rita i Foton

Microsofts inbyggda app Foton har aldrig varit särskilt imponerande – men den har fått ett antal nya funktioner. Numera kan du kan exempelvis rita i en bild för att exempelvis lägga till text eller markera något intressant.
HUR?
Öppna appen Foton via Startknappen. Klicka på Rita så får du fram ett antal pennor. Genom att dubbelklicka byter du färg och storlek.
Genväg till kalendern

Microsoft erbjuder alla användare en digital kalender som du når den genom att surfa till calendar.live.com och logga in med din Outlook-, Live- eller Hotmail-adress. Om du har valt att logga in i Windows finns även en smart genväg.
HUR?
Klicka på klockan nere till höger på skärmen. Du ser nu dina möten, och för att skapa ett nytt klickar du bara på plus-knappen.
Skippa sajten – öppna appen

Vissa sajter har tagit fram egna Windows-appar. Om du surfar till en sådan sajt kan du välja att öppna appen i stället för sajten. Det är dock än så länge ganska ovanligt med stöd för den här funktionen.
HUR?
Gå till Inställningar, System, Appar för webbplatser. Om det finns några appar som kan visa webbsidor visas de här.
Skippa uppdateringar med Aktiva timmar

I Home-versionen av Windows 10 uppdateras Windows 10 automatiskt – oavsett om det passar dig eller inte. I Anniversary Update blir det här dock mindre irriterande tack vare funktionen Aktiva timmar. Det här är den tid då du använder datorn, och då du slipper bli störd av uppdateringarna.
HUR?
Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Ändra aktiva timmar och ställ in den tid du inte vill bli störd. Bekräfta med Spara.
Schemalägg en omstart

När det kommer en ny uppdatering så måste datorn som regel startas om. Lyckligtvis kan du numera själv välja när det ska ske.
HUR?
Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Omstartsalternativ. Här kan du lägga in en egen tid då du vill att datorn ska startas om. Det här fungerar bara när det finns en schemalagd uppdatering.
Återställ en krånglade dator

Ibland kan en Windows-app börja krångla, men det finns numera att enkelt sätt att snabbt återställa den till originalläget. Observera att det även betyder att alla dina inställningar försvinner.
HUR?
Välj Inställningar, System, Appar och funktioner. Leta upp en app, klicka på den och välj Avancerade alternativ, Återställ.
Spara på batterierna

Dålig batteritid är ett problem i de flesta bärbara datorer, men lyckligtvis finns det sätt att bättra på den lite grann. För moderna appar går det att välja att det inte ska få arbeta i bakgrunden.
HUR
Klicka på Inställningar, System, Batteri och välj Batterianvändning efter app. Nu kan du gå in på en app och klicka på Tillåts aldrig i bakgrunden.
Rensa datorn från skräpprogram

Ett problem i Windows 10 är bloatware, alltså skräpprogram som datortillverkarna förinstallerar på sina datorer. I de flesta fall är det helt meningslösa reklamprogram, och vill du slippa dem kan du numera välja att göra en ren Windows-installation.
HUR?
Välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Återställning. Klicka på Lär dig hur du börjar om med en ren installation av Windows. Nu öppnas en webbsida där du kan välja att ladda hem verktyget RefreshWindowsTool. Du får också tydlig information om hur det fungerar och vilka risker som finns med att använda det.
Missa inte: Stor guide – så slipper du bloatware på din Windows 10-dator
Gör en tuff viruskoll

Windows Defender körs automatiskt i bakgrunden utan att du behöver tänka på det. Om du vill öka säkerheten kan du använda en funktion som heter Windows Defender Offline. Den startar om datorn och gör en mer noggrann genomsökning, som varar i cirka 15 minuter.
HUR?
Öppna Inställningar och välj Uppdatering och säkerhet, Windows Defender. Klicka på Sök igenom offline.
Hitta inställningarna

Det mesta du göra för att förändra Windows sker via inställningsmenyerna. De ser ut som i tidigare versioner, men du hittar dem på ett lite annat sätt.
HUR?
Klicka på Start-knappen så ser du fyra ikoner längst ned till vänster. Den understa låter dig stänga av eller starta om datorn. Ovanför hittar du Inställningar (för att styra kontrollera Windows) och Utforskaren (för att hantera dina filer). Du ser även en profilbild som du klickar på för att ändra allt som handlar om ditt Microsoft-konto. Om du är osäker kan du välja ”hamburgermenyn” högst upp, alltså den knapp som ser ut som tre streck. Du ser då beskrivningar av de fyra knapparna.
Läs också! 5 enkla tips: Så ger du Windows 10 en rejäl energiboost
Fixa genvägar till inställningarna

Använder du ofta en viss inställning? Du behöver inte längre gå omvägen via inställningsmenyn utan du kan lägga till en genväg direkt på Startknappen.
HUR?
Öppna Inställningar och leta upp den inställning du vill använda. Högerklicka på den och välj Fäst på Start så skapas en genväg.
Rensa i Åtgärdscentrum…

Åtgärdscentrum är den meny som visas om du klickar på knappen längst ned till höger. Även den har fått en ansiktslyftning. Du kan exempelvis högerklicka på knappen för att komma åt de viktigaste inställningarna. Det är också lättare att välja vad som ska visas här.
HUR?
Välj Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Du kan nu ändra ordning genom att markera en knapp och flytta den. Det här är smart om du väljer det kompakta läget där bara fyra knappar visas. För att bestämma vilka knappar som ska visas klickar du på Lägg till/ta bort snabbåtgärder.
… och tysta apparna

I Åtgärdscentrum visas meddelanden från olika appar, exempelvis när du har fått ny e-post eller när en molntjänst tar emot nya filer. Du kan dock själv vilka som ska visas.
HUR?
Välj Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Längst ner hittar du en lista över appar, och genom att föra reglaget till höger eller vänster slår du på eller av funktionen.
Jobba svart

En efterlängtad liten detalj är att du kan göra dina appar mörka i stället för ljusa. Bakgrunden blir alltså svart och texterna vita. Det här kan vara bekvämt när man surfar i mörka miljöer.
HUR?
Välj Inställningar, Anpassning, Färger. Under Välj en appstil kan du växla mellan Ljus och Mörk.
Anteckna med penna

En kul nyhet är Windows Ink. De är en funktion som gör det lättare för dig som har dator med pekskärm och penna. Genom att slå på den visas ett nytt verktygsfält som innehåller anteckningslappar och ett skissblock. Du kan också ta en bild av skärmen och rita på den.
HUR?
För att använda Windows Ink måste du aktivera funktionen genom att högerklicka på Aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Här väljer du Visa knappen Windows Ink-arbetsytan. Klicka på den nya knappen Windows Ink-arbetsytan till höger på skärmen. För att stänga den klickar du på samma knapp – eller på datorns skrivbord.
Få texten uppläst automatiskt

Windows har fått en förbättrad skärmläsare, alltså den funktion som gör att den som har synproblem kan få texten uppläst med en digital röst. Du kan använda den i valfritt program, och även om resultatet inte är att jämföra med radio och ljudböcker så är den helt begriplig. Den kan med andra ord även användas av alla som tycker att det är mer bekvämt att lyssna än att läsa.
HUR?
Öppna Inställningar och klicka på Hjälpmedel, Skärmläsaren. Slå på den med reglaget högst upp och flytta dig till den text du vill ha uppläst.
Lägg fönster på alla skrivbord

En av nyheterna i Windows 10 var de virtuella skrivborden. Genom att klicka på knappen Aktivitetsvyn (till höger om förstoringsglaset i Aktivitetsfältet) och välja Nytt skrivbord kan du skapa flera olika skrivbord – till exempel ett för jobb och ett för fritid. Numera kan du även enkelt låta ett fönster automatiskt hamna på samtliga skrivbord.
Missa inte: Här är 19 saker att tänka på innan du köper en ny dator
HUR?
Öppna det fönster du vill placera på alla skrivbord och tryck på knappen Aktivitetsvyn. Högerklicka på fönstret och välj Visa det här fönstret på alla skrivbord. Från den här menyn kan du även välja att flytta och fästa fönster.
Styr musiken – utan att låsa upp

Låsskärmen är den skärm som visas innan du har loggat in på datorn. Om du använder datorn som musikspelare lär du uppskatta att nu inte behöver låsa upp för att växla låt.
HUR?
Om du använder Microsoft-appen Groove Music märker du att det visas ett uppspelningsfönster på Låsskärmen – så du kan bläddra och stoppa även utan att logga in.
Växla mellan hörlurarna

Har du flera ljudprylar, till exempel både hörlurar och hörlurar? Att växla mellan dem har blivit smidigare.
HUR?
Klicka på hörlursikonen till höger och välj pilen. Nu visas dina ljudenheter – och du kan snabbt växla mellan dem.
Ändra Startmenyn

När du klickar på Startknappen visas Startmenyn, och även den har fått en ansiktslyftning. Bredvid inställningsknapparna längst till vänster har du en spalt som visar alla program och appar i en lista – samt en samling så kallade paneler där du kan placera dina favoritprogram. Numera har du också fler möjligheter att styra hur Startmenyn ska se ut.
HUR?
Öppna Inställningar och välj Anpassning, Start. Här kan du bland annat visa fler paneler och du kan bestämma vilka mappar som ska visas i Startmenyn. Du kan även dra i Startmenyns ytterkanter för att ändra storlek på den.
Visa alla program och appar

Är du på jakt efter ett visst program eller en viss app som ligger på din dator? Det har blivit lite enklare.
HUR?
Om du kör Windows 10 i datorläge är det bara att klicka på Startknappen så visas alla appar i alfabetisk ordning – med de mest använda överst. Kör du i surfplatteläget pekar du på Startknappen och väljer sedan knappen Alla appar högt upp till vänster. Nu ser du en ny och mer lätthanterlig alfabetisk lista.
Missa inte: 7 tips som maxar ditt konto i Windows 10
Windows 10 Anniversary Update
Tidigare har nya Windows 10-användare haft 30 dagar på sig att byta tillbaka till en äldre version av Microsofts operativsystem. I och med släppet av Anniversary Update har denna tidsfrist nu kortats ned till ynka 10 dagar. Det rör sig om en ny policy hos Microsoft, som börjar gälla i samma ögonblick som du installerar Anniversary Update på din maskin, skriver IDG News.

Funktionen att rulla tillbaka till exempelvis Windows 7 har varit en räddningsplanka för de som upplever stora problem i samband med uppgraderingen till Windows 10. Vanliga orsaker för en tillbakarullning har varit kompatibilitetsproblem med viktiga drivrutiner och äldre program. Anledningen till den kortare ångerperioden uppges vara att Microsoft vill undvika att ditt hårddiskutrymme tas upp av backup- och återställningsfiler längre än nödvändigt.
Har du skaffat Anniversary Update? Här är två smarta knep du kommer gilla!
1. Hindra Windows 10 från att installera uppdateringar automatiskt:
Less på att Windows 10 startar om din dator i tid och otid för att installera nya uppdateringar? Här kommer ett glädjande besked: En av nyheterna i Anniversary Update, kallad Aktiva Timmar, låter dig ställa in ”förbjudna” tider för automatiska uppdateringar.
Du kan också ställa in specifika tider för när en uppdatering ska äga rum, men Aktiva Timmar låter dig inte blockera mer än 12 timmar om dygnet. Funktionen kan med andra ord inte användas för att effektivt motarbeta Microsofts uppdateringsverktyg.
Så här använder du Aktiva Timmar:


2. En blå popup-ruta dyker upp, där du kan ställa in start- och sluttid för blockeringen. Nu är det bara att ändra efter behov och behag.
2. Aktivera det mörka temat i Windows 10:
Tro det eller ej, men det mörka färgtemat var en av de mest emotsedda nyheterna i Windows 10 Anniversary Update. Så fort du lagt vantarna på den senaste Windows-versionen är det bara att släppa in mörkret i ditt digitala liv. Så här gör du:

1. Gå in på Start – Inställningar – Anpassning – Färger. Här scrollar du ned till botten för att hitta ”Välj din appstil.” Välj mörk. Detta kommer att tvinga appar som stöder funktionen att använda en svart bakgrund, men du kan behöva gå ett steg längre för att skapa ett så enhetligt tema som möjligt.
2. I samma inställningsmeny behöver du säkerställa att ”Visa färg på Start, i Aktivitetsfältet och i Åtgärdscenter” är avstängt. Detta gör att det mörka färgtemat även syns på ovanstående områden.
3. Slutligen, återigen i samma vy, väljer du en accentfärg som du känner går bäst ihop med det mörka temat. Accentfärgen syns inte på så värst många ställen, men återfinns likväl i delar av startmenyn, Action Center och inställningsappen.
Största nyheterna i Anniversary Update:
Fler annonser att vänta
I och med Anniversary Update ser vi ut att mötas av mer reklam i startmenyn på Windows 10. Det rör sig om så kallade ”promoted apps”, som redan marknadsförs i dag, men där reklamplatserna uppges öka från 5 till 10 stycken.
“Promoted Apps” är helt enkelt appar som Microsoft vill att du laddar ner från Windows Store. De finns med andra ord inte förinstallerade på datorn, utan måste laddas ned manuellt. För att få bort reklamen för dem kan du högerklicka på ikonerna i startmenyn och sedan plocka bort dem en i taget. Detta medför mer plats för dina frivilligt hämtade och installerade appar i start-vyn, vilket ju inte är fy skam.
Bash flirtar med utvecklarna
Cortana blir smartare
Uppdateringar till Microsoft Edge
Snart blir det äntligen möjligt att installera tillägg i Microsofts egen webbläsare. Tidiga partnerversioner har testats i förhandsversionen Windows Insider. När ett Edge-tillägg släpps för den breda massan kommer du att kunna installera det via Windows Store.Mer biometrisk säkerhet via Hello
Användare har tidigare kunnat använda Windows Hello för att logga in på sina burkar via biometrisk igenkänning. Anniversary Update planerar att utöka stödet till att även gälla webbläsaren Edge och appar du hämtat via Windows Store. Snart kan du med andra ord logga in i supportade appar och webbtjänster via ansiktsigenkänning eller ett tryck med fingret.
Nya emojis
Bättre Windows 10-aktivering
Microsoft använder ett sofistikerat system för att försäkra sig om att minimera piratkopieringen av Windows. Men systemet blir ibland för aggressivt och kan slå ned på folk som försöker återaktivera en legitim Windows-version, exempelvis efter att ha bytt moderkort i sin dator. Det nya verktyget ska hjälpa drabbade med felsökningar kring processen för återaktivering, vilket kan komma till stor nytta för de som ofta byter ut sin hårdvara.Activation Troubleshooter, som verktyget kallas, finns för närvarande bara tillgängligt för medlemmar i Windows Insider-programmets ”Fast Ring”, som för övrigt fick en ny betaversion av Windows 10 att lattja med i tisdags. Genom att använda Activation Troubleshooter kan användare koppla ihop en digital Windows 10-licens med sitt Microsoft-konto.
Verktyget ska också hjälpa användare som ominstallerar Windows 10 att gå tillbaka till önskad version av operativsystemet. Om du tidigare haft en digital licens för Windows 10 Pro, och sedan installerat Windows 10 Home på samma maskin, kan Activation Troubleshooter hjälpa dig tillbaka till Pro-versionen.
Nu har Windows 10 börjat kosta pengar
Efter ett års gratiskampanj är det nu dags för Microsoft att börja ta betalt för Windows 10, något som gör att många användare ställer sig frågan om operativsystemet är värt att betala för.Med tanke på alla nya funktioner som erbjuds är det inget snack om att Windows 10 är ett bra val för de flesta användare. Ännu bättre lär det bli när Windows 10 Anniversary Update släpps den 2 augusti, då åtgärdas nämligen flera av de mest uppenbara bristerna i operativsystemet.
I den här artikeln kommer vi att göra ett försök att besvara några av de vanligaste frågorna kring Windows 10 – och om du ska eller inte ska uppdatera.
1. Går det att nedgradera om jag inte är nöjd med Windows 10?
Lyckligtvis har Microsoft insett att vissa användare föredrar gammalt framför nytt, så det är ganska enkelt att backa till din gamla version av Windows.Har du uppgraderat till Windows 10 och inte gjort dig av med de gamla systemfilerna kan du nedgradera genom att klicka på startmenyn och välja Inställningar, därefter Uppdatering och säkerhet. Där hittar du Återställning i menyn till vänster. Nu kommer du se alternativet Återgå till Windows 7 eller Återgå till Windows 8.1.
Har det gått mer än 30 dagar sedan du uppgraderade till Windows 10 har de gamla systemfilerna raderats automatiskt. Då återstår bara att plocka fram dina gamla installationsskivor och installera om Windows 7 eller Windows 8.1 på nytt.
2. Är inte Windows 10 först och främst avsett för surfplattor?
I och med lanseringen av Windows 8 häromåret inledde Microsoft en process som syftar till att erbjuda ett och samma operativsystem till både datorer, surfplattor, spelkonsoler och mobiltelefoner.Med rätta fick Windows 8 en hel del kritik för att det var mer anpassat för surfplattor än datorer, men Microsoft har tagit åt sig av kritiken och åtgärdat de flesta av bristerna.
3. Vad är vitsen med Cortana?
En av de mest omtalade nyheterna i Windows 10 är Cortana, en virtuell assistent som kan jämföras med Apples Siri och Google Now.Med hjälp av Cortana kan du styra din dator med hjälp av rösten, men det går även bra att använda tangentbordet om du föredrar det. Assistenten kan bland annat hjälpa dig med sökningar, schemalägga möten, lägga till anteckningar och påminnelser, samt sköta uppspelning av musik och filmer.
4. Måste jag skaffa ett Microsoft-konto för att använda Windows 10?
Nej, ett Microsoft-konto är inget krav för att köra Windows 10. Du kan välja att köra din dator med ett så kallat lokalt konto, vilket du kan läsa mer om här.Det är ändå en klok idé att skapa ett Microsoft-konto, eftersom det används för att ladda ner appar eller synkronisera innehåll med molntjänsten Onedrive. Det är också detta som Microsoft rekommenderar.
5. Vilka fler funktioner än Cortana erbjuds?
Är du inte intresserad av virtuella assistenter kanske virtuella skrivbord är mer tilltalande?Virtuella skrivbord har länge funnits till andra operativsystem och ger kort sagt tillgång till ett antal arbetsytor som du kan växla mellan. På så sätt kan du arbeta mer effektivt utan att behöva investera i fler skärmar på skrivbordet.
6. Hur fungerar det med spel och Windows 10?
Lyckligtvis har de flesta spelen för Windows 7 redan anpassats för Windows 10, så det är inte längre något stort argument mot att uppgradera din dator.
7. Hur är det med integriteten i Windows 10?
Microsoft vill gärna samla in så mycket information som möjligt om dig och dina vanor, bland annat i syfte att förbättra Cortana. Efter hård kritik från vissa användare har det emellertid blivit möjligt att stänga av de flesta av funktionerna som samlar in data om dig.
8. Hur fungerar Windows 10 med äldre hård- och mjukvara?
Microsoft vill naturligtvis att så många som möjligt ska uppgradera till Windows 10, så därför har systemkraven satts så lågt som möjligt. Officiellt krävs det därför endast en dator med en processor på minst 1 gigahertz, en gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte hårddiskutrymme.Även om det går att installera Windows 10 på äldre hårdvara är det inte att rekommendera, då går nämligen det mesta som sirap. Har din dator mer än 5-6 år på nacken gör du nog klokast i att skippa uppgraderingen, alternativt köper du en ny dator med Windows 10 förinstallerat.
9. Hur är det med buggar i Windows 10?
När Windows 10 lanserades för ett år sedan skrevs det en hel del om buggar, men vid det här laget har de flesta rensats ut. Ännu fler lär ryka när Windows 10 Anniversary Update släpps den 2 augusti.
10. Går det att uppgradera från Windows XP eller Vista?
Microsoft har fram tills nu erbjudit användare av Windows Windows 7 med Servicepack 1 eller senare en kostnadsfri uppgradering, med andra ord har användare av Windows XP eller Vista fått betala för uppgraderingen ända sedan dag ett.
Så får du full kontroll över apparna i Windows 10
Appar har hittills varit Windows stora akilleshäl. Medan Ipad, Iphone och Android har erbjudit oss miljontals appar har utbudet varit skralt för den som har velat köra Windows. Microsofts app-butik har ekat tom – oavsett om du har haft dator, mobil eller surfplatta.
En förklaring har varit att Microsoft hittills har haft två olika sorters appar. Mobilapparna har inte gått att använda för surfplattan och vice versa. Dessutom har gränsdragningen mellan traditionella Windows-program och de nya apparna varit förvirrad. Nu gör Microsoft helt om.
I somras lanserades Windows 10, och en av de stora nyheterna är det Microsoft kallar för ”universella appar”. Windows 10 fungerar lika bra på dator, surfplatta och mobiltelefon, och även apparna är desamma. Nu går alltså en datorapp även att köra på mobilen. Microsofts förhoppning är förstås att apptillverkarna ska blir mer intresserade av att satsa på Windows, eftersom antalet användare blir mycket större.
I den här tredje delen av vår Windows 10-skola tittar vi närmare på just program och appar fungerar. Precis som tidigare börjar vi med de vanligaste frågorna.
Hur skaffar jag Windows 10?
Om du inte redan har skaffat Windows 10 kan du göra det genom att klicka på ikonen Skaffa Windows 10 nere till höger och följa instruktionerna. Saknas den kan du öppna Kontrollpanelen för att få mer information.
Skulle detta inte fungera kan du ladda hem installationsprogrammet för Windows 10 manuellt. Surfa till surftips.se/win10download, klicka på Ladda ned verktyget nu, dubbelklicka och följ instruktionerna.
Att uppgradera till Windows 10 är gratis om du har Windows 7 eller senare. För äldre versioner eller för datorer utan Windows kan du köpa det för 1 300 kronor på www.windowsstore.com.
Fler råd hittar du i Windows 10-skolans första lektion (PC för Alla 8/2015) pcforalla.se/installerawin10.
Vad skiljer program och appar?
I de här sammanhangen betyder program den sortens traditionella Windows-program som vi är vana att köra, exempelvis Photoshop och Word. Det är alltså program som vi installerar från en dvd-skiva eller genom att ladda hem ett installationsprogram på nätet. I grund och botten är de gjorda för att styras med mus och tangentbord.
Appar är däremot namnet på den nya sortens program som lanserade i Windows 8. Vi hämtar dem via Windows Store, och både nedladdning och installation sker automatiskt (se nästa sida). Appar är gjorda för att passa pekskärmar, men de fungerar som regel också bra om du har mus och tangentbord.
Kan jag ändra apparnas storlek?
I Windows 8 kunde apparna bara köras i ett läge där de fyllde hela eller halva skärmen. Det fungerade utmärkt för surfplattor men mindre bra för datorer.
I Windows 10 kan apparna däremot bete sig som vanliga fönster. Det är med andra ord möjligt att ändra en apps storlek, och du kan jobba med både appar och program samtidigt. Skillnaden mellan appar och program har alltså blivit betydligt mindre.
Kan jag köra vanliga program?
Som regel är det inga problem att köra äldre program i Windows 10, men har du riktigt gamla program kan det bli problem. Om du är osäker kan du kolla med programtillverkaren eller via Microsofts webbtjänst Compatibility Center (surftips.se/compatcenter).
Även Windows 10-mobilerna ska faktiskt klara av vanliga program enligt Microsoft, men exakt hur det kommer att fungera vet vi inte. I skrivande stund har det inte lanserats några telefoner som kör Windows 10.
Vilka program försvinner?
I och med lanseringen av Windows 10 plocka Microsoft bort en del program och appar som har funnits i tidigare versioner:
-
Mediespelaren Windows Media Center går helt i graven. En bra gratisalternativ är Kodi (kodi.tv).
-
Möjligheten att spela upp dvd-filmer försvinner. Det här kan du i stället göra med programmet VLC Player.
-
De tre Windows 8-apparna Mat & Dryck, Resor och Hälsa försvinner. Den här sortens material finns i stället kvar på Microsofts webbplats MSN (www.msn.com).
Var finns Microsofts gratisprogram?
Precis som tidigare kan du ladda ned Microsoft programpaket Windows Essentials gratis på surftips.se/windowsessentials. Det innehåller bildprogrammet Fotogalleriet, bloggverktyget Windows Live Writer, videoredigeringsprogrammet Movie Maker och e-postprogrammet Windows Live E-post.
Hur ändrar jag standardinställning?
Vissa program och appar startar automatiskt. Du kan exempelvis låta appen Foto starta så snart du klickar på en bildfil. För att styra dessa standardprogram väljer du Inställningar, System, Standardappar. Klicka på den kategori du vill ändra och välj en annan.
Vad gör jag om en app krånglar?
Om en app börjar krångla kan du skaffa verktyget Troubleshooter. Du hämtar det gratis på surftips.se/troubleshooter.
Hur stänger jag av meddelanden?
Många appar skickar ut aviseringar och meddelanden. Du bestämmer själv vilka program som ska få göra det genom att öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Under rubriken Visa meddelanden från de här apparna väljer du vilka som ska vara på och av.
Hur stor plats tar apparna?
Om det är trångt på din hårddisk kan det vara bra att veta vilka program och appar som tar upp plats. Det här får du veta genom att välja Inställningar, System, Appar och funktioner. Nu visas en lista som du kan sortera i storleksordning. Om du vill avinstalla appen eller programmet klickar du på ikonen och väljer Avinstallera.
Så funkar grunderna i Windows 10
Vänsterklicka med musen motsvaras på en pekskärm av att ”peta”. För att högerklicka håller du kvar fingret en stund.
Kontrollpanelen öppnar du genom att högerklicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen. Du kan även gå via Windows+X på tangentbordet. Menyn Inställningar finns på Start-menyn.
För att öppna Sök klickar du på förstoringsglaset till höger om Start-knappen. Åtgärdscenter öppnar du genom att klicka på ”pratbubblan” bredvid klockan. På en pekskärm sveper du med fingret från vänsterkanten in mot mitten.
I en dator samlas program och appar under Windows 10:s Start-meny, som du öppnar genom att klicka på Start-knappen i nedre vänsterhörn. Till höger ser du de viktigaste och till vänster de senast använda. För att visa samtliga väljer du Alla appar. I en surfplatta visas det viktigaste direkt på skärmen och för att visa det senaste eller alla appar klickar du på ”hamburger-ikonen”, alltså de tre strecken uppe till vänster.
I förra delen av Windows 10-skolan gick vi igenom hur du ställer in Start-menyn. Läs tipsen på surftips.se/anpassawin10.
Så hämtar du appar i Windows Store
Klicka på bilden för att se i stort format
Shoppa loss. Via Windows Store köper du inte bara appar utan även musik, film och tv.
För att hämta en app klicka du på Start-knappen och väljer Windows Store. Om du vet vad appen heter skriver du namnet i sökfönstret (A), annars bläddrar du via kategorier (B).
Innan du bestämmer dig kan du läsa mer om appen (C) och kolla in betyg från andra användare (D).
Om det är en gratisapp installerar du den genom att klicka på Gratis (E). Om det är en betalapp står det istället ett pris här. Första gången du handlar får du välja Lägg till en ny betalningsmetod och för att i efterhand kolla köpinformationen surfar du till account.microsoft.com.
För att avinstallera en app klickar du på Start-knappen och väljer Alla appar. Högerklicka och välj Avinstallera. Du kan även gå in via Inställningar, System, Appar och funktioner. Markera ett program och välj Avinstallera.
21 appar du får på köpet
Alarm och klocka. En kombinerad väckarklocka, timer och stoppur. Du kan även välja se vad klockan är på olika platser runt om i världen.
Film & tv. Titta på rörlig bild på två sätt. För det första kan du titta på filer på den egna hårddisken. Appen klarar av de flesta videoformat, exempelvis mp4, avi och wmv.
För det andra kan du köpa eller hyra tv-serier och filmer direkt från Microsofts butik Windows Store. Ditt bibliotek kan synkroniseras mellan olika enheter, så du kan exempelvis börja titta på en film på din dator och sedan fortsätta på surfplattan. Än så länge finns det dock ingen möjlighet att prenumerera på film och tv via tjänsten.
Foton. Den här appen håller ordning på de bilder som finns på din egen hårddisk och i molntjänsten Onedrive. Har du många bilder kan du skapa egna album. Du kan visa upp dem på din egen skärm som ett bildspel eller dela bilderna med dina vänner.
Appen Foton har dessutom ett smidigt verktyg för att redigera dina bilder. Välj mellan grundläggande funktioner som att rotera och beskära eller mer avancerade som att ändra högdagrar, färgtemperatur och mättnad. Du kan också välja Filter för att snabbt förbättra resultatet med några standardinställningar. Den här appen fanns även i Windows 8, men har fått en ansiktslyftning.
Groove Musik. Microsoft försöker utmana Spotify och Google Play Musik med en inbyggd musiktjänst. Den heter Groove, och precis som konkurrenterna kostar den cirka 100 kronor om du vill ha obegränsad tillgång till cirka 40 miljoner låtar. Du kan lyssna via webbläsaren, Xbox, Android, Iphone/Ipad och Windows Phone (music.groove.com).
Om du inte vill betala kan du använda appen för att lyssna på dina egna mp3-låtar som du lagrar på hårddisken eller i molntjänsten Onedrive.
Ekonomi. Ekonominyheter, börskurser, valutakurser, bolånekalkylator och andra verktyg för din privatekonomi.
E-post. App som låter dig samla all e-post på ett och samma ställe, oavsett vilken mejltjänst du använder.
Kalender. En app som visar din Outlook- eller Google-kalender.
Kalkylatorn. En digital miniräknare som även kan hjälpa dig att konvertera olika mått.
Kamera. Om din surfplatta eller dator har en inbyggd kamera använder du den här appen för att ta bilder.
Kartor. Gratis karttjänst som kör Microsofts egen tjänst Bing Kartor.
Kontakter. Din digitala adressbok. Appen fungerar både för Outlook och Google Kontakter.
Läsare. Visa upp digitala dokument i pdf-formatet.
Nyheter. Läs nyheter från Sverige och världen.
OneNote. En digital anteckningsbok som ligger i molnet och är går att nå överallt.
Röstinspelaren. En diktafon som spelar in din egen röst.
Skype. Microsofts tjänst för att ringa gratis eller billigt via internet.
Skanna. Läs in text och bilder – om du har en skanner ansluten.
Sport. Hitta resultat för dina favoritsporter och läs allmänna sportnyheter.
Windows Media Player. Microsofts traditionella mediespelare, både för ljud och video.
Väder. Väderprognoser för den plats där du befinner dig – eller annan valfri ort.
Xbox. En app för dig som vill använda datorn för att spela spel.
Skillnaderna mellan Windows 10 Home och Professional ligger under huven. Den allmänna upplevelsen är densamma i båda.
5 fördelar med Windows 10 Pro
Windows 10 Professional är inte bara till för kontorsråttor som inte har något eget val. De som har en ”proffs-pc” som Surface Pro 3 uppgraderas automatiskt till Pro-versionen av Windows 10, men även småföretagare och frilansar av olika slag kan ha nytta av en del av funktionerna som öppnas med uppgraderingen.
Pro-uppgraderingen tar inte bort några funktioner från Home utan lägger helt enkelt till ytterligare ett gäng. Det kostar dock en tusenlapp om du har köpt Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium eller Windows 8.1 och fått uppdateringen till Windows 10 Home gratis.
Microsoft har en egen sida som jämfört Home och Professional, och vi har lusläst den i jakten på de mest användbara funktionerna du kan vilja ha.
1. Bitlocker
Microsofts krypteringssystem har hängt med sedan Windows Vista och sedan Windows 8.1 kan det kryptera hela startskivan så väl som andra interna och externa diskar och till och med usb-minnen.
Bitlocker är särskilt praktiskt för de som reser med datorn, även om det bara är från kontoret till ett café. Med hela disken krypterad är din data säker även om katastrofen skulle vara framme och någon stjäl datorn. Bitlocker jobbar i bakgrunden och krypterar alla filer som läggs på den krypterade disken, medan filer du kopierar till andra lagringsmedier dekrypteras.
Självklart måste du ha ett lösenord för att det ska fungera, och det bör vara starkt. I händelse av att du glömmer lösenordet får du även en extra återhämtningsnyckel, som du bör förvara på en mycket trygg plats. Förlorar du båda går nämligen all din data förlorad för alltid.
Det kan vara praktiskt att lagra filer på Onedrive eller Dropbox, men för känsliga filer kan ett Bitlocker-krypterat usb-minne på nyckelknippan vara ett bättre sätt att alltid ha dem till hands.
2. Remote Desktop Connection
Både Windows 10 Home och Professional kan fjärrstyra andra Windows 10-maskiner med Remote Desktop Connection. Båda versionerna kan även fjärrstyras i det som kallas Fjärrhjälp – där den styrda datorn är aktiv som vanligt men mus och tangentbord kontrolleras av den andra datorn.
Med Windows 10 kan du använda den tryckkänsliga pennan som följer med Surface Pro 3 via Remote Desktop Connection, för att till exempel måla i Photoshop.
För traditionell Windows-fjärrstyrning där den styrda datorn slocknar under arbetet krävs däremot Windows 10 Professional för att datorn ska kunna styras. Det gör att den som har Pro på jobbet och Home hemma kan logga in och styra jobbdatorn hemifrån men inte tvärt om.
För småföretagare som inte gör lika stor skillnad mellan jobb och fritid kan det därför vara praktiskt med Pro-versionen.
3. Virtualisering – Client Hyper-V
Moderna datorer har processorer som stödjer virtualisering – att fördela en del datorresurser till en virtuell maskin som kan köra ett helt annat operativsystem än det aktiva. Det används kanske allra mest av Macanvändare som även behöver köra ett och annat Windows-program, men kan även vara användbart för Windowsanvändare som till exempel vill testa betaversioner av Windows, köra ett helt rent system för något känsligt program eller installera Windows XP för mjukvara som inte tål nyare versioner.
4. Mer kontroll över uppdateringar
Windows 10 Home installerar alla uppdateringar från Microsoft automatiskt, och du kan bara senarelägga dem några timmar. Det finns knep för att kringgå detta en aning, men det är inte så enkelt som att bara stänga av automatiska uppdateringar i Inställningar.
Med Windows 10 Professional kan du välja själv när uppdateringar ska installeras.
En bugg introducerad i en automatisk uppdatering av Windows 10 Media Creation Tool.
Med tanke på att flera uppdateringar från Microsoft redan har lett till problem – en uppdatering gjorde att vissa Nvidia-grafikkort inte kunde ansluta flera skärmar, och en uppdatering av basmjukvaran för Surface 3 och Surface Pro 3 misslyckades helt – kan det kännas tryggt att kunna vänta och se om en uppdatering verkar fungera ordentligt.
5. Företagsfunktioner
En del funktioner du får med Windows 10 Professional är uppenbart framtagna för företagsmarknaden. Domain join, till exempel, som gör att du kan ta med din egen dator och ansluta till företagets domän. Grupprinciphantering gör att it-administratörer kan kontrollera vad enskilda användare får göra på sina maskiner. Och om företaget kör en uråldrig webbapp som inte fungerar i några moderna webbläsare finns ett specialläge i Internet Explorer som emulerar gamla Internet Explorer 8.
Assigned Access är dock en funktion som vanligt är till för större företag – den gör att en surfplatta låses till en öppen app – som kan vara användbar även för hemanvändare. Du kan till exempel ”barnsäkra” din Surface Pro.
Så uppdaterar du från Windows 10 Home till Pro
Har du Widows 10 Home och känner att du vill uppdatera till Windows 10 Pro gör du det på mindre än två minuter genom att gå in på Inställningar, välj Uppdateringar och säkerhet och klicka på Aktivering. Ange sedan en nyckel för Windows 10 Pro och tryck Ok. Aktiveringen sker direkt.Microsoft Spartan blir Microsoft Edge – ersättaren till Internet Explorer
En av de stora nyheterna i operativsystemet är att Internet Explorer ersätts av nya webbläsaren Edge, som under en period gick under arbetsnamnet Spartan. Målet med Spartan är en webbläsare som är betydligt enklare och drar till sig mindre uppmärksamhet än Internet Explorer. Förutom det nya gränssnittet har Spartan också andra nyheter, som bättre möjligheter att dela information med andra och inbyggt stöd för Cortana.
I samband med nyheten om att den nya webbläsaren får namnet Edge presenterades också den nya loggan – som du förmodligen kommer känna igen.
Missa inte: Hej då, Internet Explorer – så här kommer vi att minnas dig (tyvärr)
Fungerar Xbox-spel i Windows 10?
Windows 10 har fått en Xbox-app som gör det möjligt att komma åt ditt konto på Xbox Live och hantera dina spel och vänner på nätverket. Dessutom går det att strömma spel för Xbox One till Windows 10 så att du kan spela dem på din pc eller surfplatta, men för att det ska fungera behöver du även en Xbox One.
Då kommer Windows 10 till Xbox One
Windows 10 släpps i olika omgångar för olika enheter. Först ut blev så klart pc-versionen, som kommer följas av mobilversionen.
Microsoft har även avslöjat lite mer om när Xbox One-versionen kan tänkas dyka upp, och det blir som tidigast senare i höst. På en direkt fråga på Twitter om när betan ska släppas svarar Xbox-chefen Phil Spencer att den kommer ”efter sommaren”. Det gäller då alltså inte den färdiga versionen utan en betaversion. Det är inte klart om den bara blir tillgänglig för utvecklare och andra partners eller om alla kommer kunna tanka ner den för att testa, som med pc- och mobilversionen av systemet.
Vi vet än så länge rätt lite om vad Windows 10 till Xbox One faktiskt innebär. Pc-versionen kommer få flera nyheter som en ny Xbox-app och strömning av spel från spelkonsol till dator. Men förutom att Xbox One får tillgång till ett urval universella appar har inte Microsoft avslöjat mycket om vad den ger användarna.
Hur mycket hårddiskutrymme kräver Windows 10?
Microsoft har faktiskt arbetat hårt på att få ner utrymmet som det nya operativsystemet tar upp. Genom smart komprimeringsteknik som nu även fungerar på systemfiler och att man har hittat på ett nytt sätt att återställa systemet till fabriksläge som inte kräver en återställningspartition har man bantat systemet.
Med 64-bitarsversionen kan du räkna med att spara in minst 6,6 gigabyte utrymme och på 32-bitarsversionen strax över 5 gigabyte. Det är särskilt viktigt för billiga pc-plattor och netbooks som kan komma med 16 eller 32 gigabyte utrymme. Även mobilversionen av systemet tar mindre plats men då det inte krävt återställningspartition tidigare blir besparingen mindre.
Missa inte: Smartare komprimering i Windows 10 frigör många gigabyte på hårddisken
Hur blir det med Directx 12 och andra nyheter kring spel i Windows 10?
Nya Directx 12 som släpps i och med Windows 10 ska ge spelutvecklare nya möjligheter att skapa häftig och verklighetstrogen grafik. Directx är den mjukvara som ligger mellan spelen och grafikkortets drivrutiner och ser till att spelen fungerar på alla grafikkort oavsett tillverkare.
Nackdelen med den lösningen är att Directx är mer abstrakt än vad hårdvaran förstår sig på så det måste ske en hel del översättning mellan världarna. Detta är en av orsakerna till varför grafiken på till exempel Xbox 360 och Playstation 3 länge hängde med pc-grafik rätt bra trots att deras hårdvara var mycket klenare. På spelkonsolerna kommer utvecklarna betydligt närmare hårdvaran än i Windows.
Directx 12 ska istället låta programmerarna knacka kod som ligger betydligt närmare något som grafikkortet förstår, i och med det behövs mindre inblandning från processorn för att översätta instruktionerna. Directx 12 ska enligt Microsofts löften ge samma effektivitet som spelkonsoler, samtidigt som det ska fungera med de flesta tillräckligt moderna grafikkort.
I samma veva kopplar Microsoft ihop Xbox One och Windows 10 betydligt mer än tidigare. Spelare kommer kunna köra multiplayerspel med varandra oavsett om de kör spelet på Xbox eller pc. Windows får också en Xbox-app som ger många av de sociala funktionerna från företagets spelkonsol, som möjligheten att se vad dina kompisar spelar och visa upp dina ”achievements” från spelen du kör.
Missa inte: “Directx 12 är som att få ett nytt grafikkort gratis”
En smartare startmeny
Till mångas glädje är startmenyn tillbaka, och det med råge. Den nya startmenyn är en sammanslagning av Windows 7 och Windows 8, vilket betyder att du kan ha både text och brickor synliga i menyn.
Startmenyn är mycket mer interaktiv än tidigare. Tack vare att du kan visa brickor i menyn kan du exempelvis se hur många olästa e-postmeddelanden du har eller om något uppdaterats på Facebook, endast genom att klicka på startmenyn.
Dessutom kan du ändra storleken på menyn både på höjden och bredden så att du kan se så många brickor som du önskar.
Appar på skrivbordet
En annan glädjande nyhet för de många användare som störde sig på Windows 8 är att appar från Windows Store som tidigare öppnades i helskärmsläge numera ligger i fönster vars storlek kan anpassas och som kan minimeras precis som vanliga program.
Aero Glass kunde ha gjort comeback
I en förhandsversion av Windows 10 hade en funktion som gjorde premiär i Windows Vista och försvann i Windows 8 kommit tillbaks. Microsoft testade nämligen att använda Aero Glass i Windows 10. Det är en grafisk effekt för gränssnittet som ger fönsterramar och andra gränssnittsdetaljer en effekt av frostat glas, där man ser igenom till det som ligger under med en lite suddig effekt.
Aero Glass introducerades som sagt i Vista och möttes med blandade reaktioner. Datorer som då var lite till åren kunde segas ner märkbart av effekten och många valde att stänga av den. I dag med moderna grafikkort, mer minne och snabbare processorer borde det dock inte märkas särskilt mycket.
Microsoft testade effekten i något som kallas ett a/b-test, som innebär att en del betatestare fick den och andra inte. Det verkar som att testet hade negativt svar, då senare testversioner av systemet inte längre hade de frostade bakgrunderna.
Virtuella skrivbord
En efterlängtad nyhet i Windows 10 är stödet för virtuella skrivbord. Det betyder att du kan skapa olika skrivbord som visar olika program. Du kan exempelvis ha ett skrivbord med där webbläsare och e-postprogram är aktivt och ett annat som visar Word och Excel. Genom att trycka Windows-tab växlar du enkelt mellan de olika skrivborden.
Precis som tidigare kan du även växla snabbt mellan program genom att trycka alt-tab. I Windows 10 har funktionen dock förbättrats jämfört med Windows 8 och du kan nu se mer av innehållet i varje program.
Åtgärdscenter
Notiser är en viktig del av moderna operativsystem, med små popuper som visar inkommande mejl och annan aktuell information. I Windows 8 fanns de, men försvann helt när de hade visats. Windows 10 åtgärdar det med det påpassligt namngivna Åtgärdscenter. Förutom gamla notiser som har arkiverats här finns snabbinställningar för bluetooth, vpn och annat.
Bättre anpassning beroende på enhet
En klar förbättring i Windows 10 är att operativsystemet nu känner av hur du använder det. Är ett tangentbord och mus anslutet kommer du automatiskt att loggas in till skrivbordet när du startar datorn. Använder du istället en surfplatta eller pekskärm visas i stället startskärmen med det moderna gränssnittet.
Integration med appar
Appar för det moderna gränssnittet (det som tidigare kallades Metro) kan nu även köras i skrivbordsmiljön. Fönsterstorleken på apparna kan du justera precis hur du vill och du kan även låsa en app till exempelvis den högra delen av bildskärmen. Upp till fyra appar kan vara låsta på skärmen.
Cortana bor nu även i Windows
Röststyrningsprogrammet Cortana kommer även till datorer. Funktionen är en intelligent röststyrd söktjänst och tanken är att hon ska bli din personliga assistent. Den liknar mycket Siri som sitter i Iphone och Ipad eller S Voice i Samsungs Android-telefoner. Cortana finns redan i mobiltelefoner som kör Windows, i alla fall om du pratar engelska, men kommer nu alltså även till datorn.
Syftet med Cortana är att kunna be henne utföra syssor eller söka information genom att prata naturligt med datorn. Ett typiskt exempel är att säga åt datorn: ”Påminn mig om tandläkaren klockan tre på tisdag”. Cortana ska förstå vilket datum och vilken tid du syftar på, och lägga in det i kalendern med en påminnelse någon timme innan.
Söktjänster ska också kunna användas med ett naturligt språk och tjänsten lär sig från dina tidigare sökningar vad du brukar mena, och kan också söka igenom hårddisken och appar för att få bättre träffar. ”Visa mig alla mina foton från december” är ett exempel som använder informationen du redan har på datorn.
Cortana finns i dagsläget inte på svenska och vi har just nu ingen information om om när det släpps på svenska. Det finns dock ett knep för att få igång Cortana på engelska:
Så får du igång Cortana i Sverige
Logga in med fingrar eller ögon
Windows 10 kommer med stöd för tekniken Fast identity online 2.0 (förkortat Fido). Det ger bra stöd för inloggningsmetoder som att verifiera sig med ögat, fingret eller ansiktets form. Så kallad biometri. Informationen om dig som används för inloggningen sparas lokalt på din egen dator och skickas alltså aldrig till Microsoft eller läggs upp i molnet. Lösningen kan kompletteras med en kod för att få till tvåstegsverifikation, något som sannolikt ökar säkerheten en hel del.
Stöd för biometri har funnits i mobiler och bärbara datorer i åratal men syftet med just Fido är att få till en enhetlig standard som hanterar ett antal olika metoder. Det är en öppen standard som även andra företag kan använda i sina produkter.
Microsoft kallar den här funktionen Windows Hello, och för att kunna logga in med ansiktet räcker det inte med vilken webbkamera som helst. Det duger nämligen bara med en Intel Realsense 3d-kamera, som antingen kan köpas till separat eller inbyggd i vissa nya bärbara datorer (till exempel Lenovo Thinkpad E550 och Dell Inspiron 15 5548). För fingeravtryck ska det duga med i princip vilken fungerande läsare som helst.
Vad hände med Windows 9?
Vi blev nog alla lite förvånade att Microsoft hoppade över ett versionsnummer och valde att kalla nästa version för Windows 10. Enligt Microsoft beror det på att Windows 10 är en sådan omfattande uppgradering jämfört med tidigare versioner att 10 är ett mer passande versionsnummer. Av samma skäl kommer det inte att släppas något Windows Phone 9.
Det var dock inte tanken från början. Enligt dokument som läckte ut förra året kallades operativsystemet för Windows 9 internt hos Microsoft.
Missa inte: Här är de 10 viktigaste nyheterna i Windows 10
Hologram i Windows 10
I slutet av Microsofts demonstration av Windows-nyheter visades en helt ny teknik upp, och det var tydligt att Microsoft ville ge oss känslan av att framtiden är här nu. Windows Holographic är kanske inte riktigt den typ av hologram vi känner igen från Star Wars men är nog häftigt ändå. Tekniken använder glasögon och sensorer för att lägga till datorgenererad grafik i verkligheten.
Microsoft har själva tagit fram ett par glasögon som är helt fristående, för att kunna göra alla beräkningar som krävs var de tvungna att ta fram en helt ny typ av processor som passande nog kallas för holografiprocessor. Stödet för tekniken finns sedan inbyggd i Windows 10 och tillgänglig för andra utvecklare, så det finns inga hinder för Occulus Rift eller Google Glass att använda den om den fungerar som utlovat. Användare kan skapa sina egna hologram i programmet Holostudio.
Microsofts konceptbilder av hur det nya “holografiska” systemet kommer fungera.