Lanseringen av Googles Bard ai-sök var helt enkelt tråkig
Googles ai-sökmotor, Bard, verkar vilsen och månader efter konkurrenterna.
Av Mark Hachman
PC för Alla
Bild: Pixabay
Google ligger redan månader efter, men nu har de äntligen långsamt börjat lanseringen av sin chatbot Bard. Det tycks dock som att sökjätten Google tar det väldigt försiktigt.
Vad är då Bard? Google beskriver det som ett ”komplement till Google sök” i sitt blogginlägg. Google avslöjade Bard-chatten redan i februari, och påpekade då också att den kommer baseras på en annan språkmodell än till exempel ai-chatten i Bing. LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) heter modellen som Bard baseras på.
Om du undrar huruvida Google nu gör ett seriöst försök att ta över chattbaserade sökningar, så är svaret nej, inte än i alla fall. Hela Googles approach verkar ganska nedtonad; företaget tycks för tillfället nöja sig med att bara vara med i leken.
Det är ganska tydligt att Bard inte är tänkt att ta världen med storm, att komplementera Googles sök låter väldigt återhållsamt med tanke på att Google redan kontrollerar runt 90 procent av sökmarknaden. Bard påminner mycket om de första versionerna av Bings ai-chatt: enkla svar och hjälp med att ta fram idéer, den sortens grejer. Vi har till exempel ingen aning om hur långa svar Bard kan generera, eller om den kommer klara av den typen av kreativa svar som Bing och ChatGPT kan skapa. Bard kommer däremot låta dig välja ett svar från ett antal olika ”utkast” som du kan läsa några meningar av. Kanske lite coolt? Foto: Google Gör du en sökning i Bard kommer du få fram alternativet att ”Googla det”, för att få fram ännu fler svar. Dock har Bard inga hänvisningar till varifrån den hämtar sina svar.
Bard kommer också begränsa antalet svar. Tidiga versioner av Bings chattar kunde bli riktigt konstiga, eller rent av hatiska, när användare hade längre samtal med dem. Bard vill inte riskera den typen av interaktion och kommer därför begränsa svaren. Google säger att det är för att svaren ska hålla sig till ämnet.
Slutligen verkar Google väldigt medvetet om att deras första demonstration av Bard innehöll ett faktafel; rymdteleskopet James Webb var inte det första teleskopet som tog en bild på en planet utanför vårt solsystem, något som Bard hävdade. I ett exempel igår så noterade Google specifikt ett sökresultat där Bard återigen hade fel. Foto: Google Men när Microsoft lagt in bildgenerering i Bing-ai:n, och Runway visat upp ai-baserad text-till-video, är det inte direkt konstigt att Bard inte tar världen med storm rätt ur startgroparna.
Google kategoriserar faktiskt inte ens Bard som en produkt, utan som ett ”experiment.” Jag får verkligen känslan av att sökmotorkungen Google får lämna ifrån sig tronen, i alla fall vad gäller ai.
För tillfället är Bard endast tillgängligt på engelska, men fler länder och språk ska komma senare.