Securitas Sverige AB är företaget som kanske mest är känt för sina väktare. Redan 1934 startades företaget under namnet Helsingborgs Nattvakt, för att senare bli Securitas Sverige AB. Verksamheten är enorm, med både väktartjänster, ordningsvakter, skyddsvakter, larmcentraler, kameralösningar, brand & räddningstjänster och runt 10 000 anställda i Sverige.
Omdöme
Positivt
- Enkelt handhavande
- Användarvänlig (både app samt webbgränssnitt)
- Kostnadsfria utryckningar
- Brett utbud av tillbehör
- Kompatibelt med flertalet Smarta hemmet-produkter
Negativt
- Installation ingår ej
- Endast en magnetkontakt ingår i larmpaketet
- Flertalet produkter kräver betalabonnemang
1988 skapades Securitas Direct, som skulle syssla med hemlarm och företagslarm till mindre företag. Denna del såldes 2006 för att senare delas upp i två företag – Verisure (riktat mot privatpersoner) samt Securitas Direct vars verksamhet riktades mot företag och privatpersoner med högre säkerhetskrav.
Förvirrande är bara förnamnet, varumärket Securitas delas med andra ord av flera företag med olika ägare. I praktiken är det inget som påverkar dig som konsument, men ibland florerar information om att Verisure och Securitas Hemlarm är en och samma leverantör, vilket alltså inte stämmer. Företagen ska faktiskt betraktas som konkurrenter (även om Securitas Hemlarm och Securitas Direct/Verisure använder sig av samma väktarorganisation, Securitas Sverige, för utryckningar).
Installation ingår inte
Precis som lösningarna ifrån Alert Alarm och Gardio är det kunden själv som får utföra installationen genom att följa en webbaserad guide. Grundpaketet innehåller en centralenhet (inklusive sim-kort), manöverpanel, en magnetkontakt, rörelsedetektor med kamera, rökdetektor samt ett antal dekaler.
Det kan initialt kännas som en övermäktig uppgift, men det är enklare än vad du tror och steg för steg-instruktionerna är pedagogiska och lättförståeliga. Vill du oavsett detta ha hjälp av en tekniker finns det som tillval för 1 795 kronor.

Vi kompletterade grundpaketet med en ip-kamera för inomhusbruk (1 495 kronor) samt en fjärrströmbrytare (495 kronor). Totalt tog installationen cirka två timmar och sedan var larmsystemet redo att skydda hemmet. Grundpaketet går givetvis att komplettera med en mängd tillval såsom en fjärrkontroll, ip-kamera för utomhusbruk, utomhussiren med blixt, en akustisk glaskrossdetektor för att nämna några exempel. Larmbrickor finns däremot inte, vare sig inkluderade i grundpaketet eller som tillval.
Securitas home fortsätter att vara ett av marknadens mest flexibla larm, extra mycket kudos för att de behållit samma priser sedan lanseringen 2018.
När det gäller larmet i sig så har centralapparaten fått en uppdatering och kommunicerar nu via 4G (ingår i abonnemang), enheten roamar och väljer den operatör som har bäst mottagning. Enheten kopplas fortfarande med fördel även till bostadens internet för att få redundans samt möjliggöra live streaming från anslutna kameror.
Securitas har även implementerat lite smarta funktioner som ska göra att du slipper vakna med maxpuls varje gång barnen glömmer larma av skalskyddet på morgonen. Nu säger man helt enkelt åt systemet att om sensor i barnens rum blir aktiverad under morgontimmarna så ska larmet istället för att lösa ut, avaktiveras. Detta är såklart en frivilligt funktion som kunden själv väljer hur och om den ska appliceras, det är ju just därför vi gillar detta larmsystem, för att vi som användare kan nyttja det som vi vill!
På produktsidan har vi bland annat fått en värmedetektor som blir väldigt användbar i miljöer där en vanlig rökdetektor blir för känslig. Det kan vara i t.ex. dammiga miljöer, denna kommer då inte reagera på luftpartiklar utan endast på värdestegringar.
Även garaget har fått produkter anpassade för sig, här har vi en dörrkontakt som är speciellt framtagen för garageportar samt en garageportsöppnare som monteras på befintlig garageportsmotor.
Tidigare, under 2020 och 2021, lanserades en rad nyheter som är varda att nämna:
- En batteridriven temperatursensor (495 kronor, Plus- eller Premium-abonnemang krävs) som fungerar både inom- och utomhus. Aktuell temperatur visas i realtid i appen och du kan även få en notifiering om temperaturen över- eller understiger angett gränsvärde.
- En vattendetektor (745 kronor) som varnar vid ett eventuellt vattenläckage vid till exempel tvätt- eller diskmaskin, frysskåp eller vattenledningar. Vid läckage ljuder en signal samtidigt som information om händelsen skickas till larmcentralen.
- Ringklocka med inbyggd kamera och tvåvägs ljud (1 995 kronor, Premium-abonnemang krävs). När någon trycker på knappen på ringklockan får du en notifiering i appen och kan både se och prata med den som står utanför dörren. Har du ett elektroniskt lås kopplat till ditt system (Dana Lock V3 eller ID Lock 150) kan du låsa upp dörren med ett knapptryck.
- Ip-kamera för utomhusbruk (1 495 kronor, Premium-abonnemang krävs) för videoövervakning i full hd. Kameran har inbyggd videoanalys som kan skilja på en människa, ett fordon eller ett djur och som kan meddela användaren om eventuella händelser via push-notiser direkt i telefonen. Den startar dessutom en automatisk inspelning om någon av dina larmande komponenter löser ut larmet. Kameran saknar inbyggt batteri utan får sin strömförsörjning via en medföljande transformator.
- Akustisk glaskrossdetektor (745 kronor) som reagerar på ljudfrekvenser av krossat glas och har en räckvidd på upp till åtta meter.
- Extra inomhussiren (745 kronor) som kompletterar ditt larmsystem med ytterligare ljudresurser och som monteras direkt i ett vägguttag. Har ett inbyggt batteri som räcker minst sex timmar vid ett eventuellt strömavbrott.
- Två av kameramodellerna har nu stöd för lokal lagring på sd-kort utöver att de lagrar händelser i molnet. Du kan alltså montera ett sd-kort i kameran och på så sätt spela in 24 timmar om dygnet.
- En ny ip-kamera i så kallat dome-utförande (1 995 kronor, kräver premium-abonnemang) med bland annat videoövervakning i full hd/1080p, videoanalys och rörelseaktiverad inspelning samt mörkerseende. En fördel med dome-kameror är att de är svårare att sabotera liksom att rikta om jämfört med vissa andra kameramodeller.
Utöver dessa lanserades även en infälld magnetkontakt (495 kr), vibrationsdetektor (745 kr) samt en garage- och förrådsdetektor med kamera (1 995 kr). En ny funktion är även på väg att lanseras för alla kunder som har ip-kameror i sitt larmsystem. Den innebär att larmoperatörerna får en indikering om det befunnit sig en person på platsen (synlig i kamerorna) under de senaste 15 minuterna innan ett larm löser ut.
Fyra abonnemang
Bor du i lägenhet på nedre botten eller i villa/radhus bör du komplettera med ett antal magnetkontakter (495 kronor styck), rökdetektorer samt eventuellt ytterligare rörelsedetektorer (båda dessa kostar 745 kronor styck). Månadsavgifter påverkas inte beroende på antalet produkter utan styrs av vilka funktioner du vill kunna använda.
Basspaketet riktar sig till den som söker ett hemlarm med ett traditionellt skydd (magnetkontakter, rökdetektor etcetera) och kostar 299 kronor i månaden. Du kan komplettera med ytterligare enheter och betalar då endast engångssumman för dessa; månadsavgifter är densamma. Vill du även kunna styra exempelvis belysning (z-wave), koppla ihop systemet med dina högtalare (Sonos, Legrand) och även skapa olika automatiseringar ska du istället välja pluspaketet för 329 kronor i månaden.
Vill du komplettera systemet med en ip-kamera för att kunna spela in och strömma video är det premium-paketet för 379 kronor som gäller.
Nytt för 2022 är ett fjärde abonnemang som inte innehåller ett traditionellt inbrottslarm, utan endast kamerafunktionerna och där användaren kan dra nytta av IP-kamerafunktionerna med videoanalys och regler, men utan att ha ett traditionellt inbrottslarm knutet till tjänsten. Då IP-kameror inte genererar larm utan endast notifieringar till kundens app eller e-post, så ingår inte några väktarutryckningar i detta abonnemang. Månadskostnader för detta abonnemang ligger på 149 kronor i månaden.

Plattformen gillar vi skarpt och det finns en hel del användbara funktioner. Via det webbaserade gränssnittet kan du lägga till och ta bort användare, med samma eller egna unika koder, lägga till flera system (exempelvis sommarstugan) eller addera kontaktpersoner som larmcentralen ska kontakta om ett larm utlöses. I aktivitetsloggen visas de senaste händelserna som skett i ditt system.
I undermenyn Automatisering kan du skapa olika regler, scheman och scener. Till viss del är det beroende av vilka komponenter du har i ditt system men ett schema kan vara att belysningen (kopplad till fjärrströmbrytare) ska tändas vid en specifik tidpunkt varje kväll eller anpassas efter solens upp- eller nergång. En regel kan vara att när du larmar av ska fjärrströmbrytaren aktiveras för att tända en lampa, under förutsättningen att solen gått ner.
En annan regel kan vara att en fjärrströmbrytare, kopplat till strykjärnet, ska slås av när du kopplar på larmet. Reglerna kan även vara platsbaserande och triggas beroende på var du befinner dig, så kallad geofencing. Den kan exempelvis slå på kaffebryggaren när du kommer in i ett visst geografiskt område. Vill du att flera saker ska aktiveras med ett enda knapptryck i appen är det under fliken Scener du skapar dessa.
Ip-kameran är smidig om du snabbt och enkelt vill strömma eller spela in video i realtid. Kameran blir integrerad i systemet och kan känna av rörelser och automatiskt starta en inspelning samt skicka meddelande till din mobiltelefon beroende på vilka inställningar du gjort eller om larmet löses ut.
Till- och frånkoppling av larmet sker via manöverpanelen och din fyrsiffriga kod, i din webbläsare, fjärrkontroll (om du valt till en sådan) eller direkt i din smartphone via den dedikerade appen.
Du kan ställa in vilken tidsfördröjning som ska gälla vid in- och utpassering, i vårt fall 30 sekunder, innan larmet aktiveras respektive avaktiveras, liksom välja mellan full tillkoppling med alla komponenter aktiva eller så kallat skalskydd där endast vissa komponenter är aktiverade. Appen i sig är för övrigt mycket användarvänlig och ger en bra överblick över systemet.
Spelar in vid skarpt läge
Om larmet löser ut registreras händelsen antingen som ett tekniskt larm eller ett larm med åtgärd och skickas vidare till Securitas larmcentral via antingen nätet eller gsm. Är det ett tekniskt larm (exempelvis batterifel eller strömavbrott) meddelas du om detta via en push-notis och/eller ett e-postmeddelande.
Om larmet aktiverats på grund av att systemet registrerat en händelse överförs larmet till Securitas larmcentral, samtidigt som rörelsedetektorn med kamera och eventuella videoenheter tar en bild respektive spelar in en videosekvens. Larmoperatör får dessa bilder och ringer därefter upp kontaktpersonerna som måste svara med sin personliga kod.
Motringning sker enligt den lista med kontaktpersoner som ni har angivit på Mina sidor. Personlig kod måste alltid uppges, stämmer koden tar man ett gemensamt beslut om det behövs en utryckning eller inte. Vid felaktigt eller uteblivet svar skickas väktare till den larmade platsen. Finns det en eventuell gärningsman på platsen kan väktaren genomföra ett så kallat envarsgripande och meddela polis. Väktaren åtgärdar även provisoriskt eventuella skador som kan ha uppkommit i samband med inbrottet.
Specifikationer

September 2019, uppdaterat december 2022
Leverantör: Securitas Sverige AB – SecuritasHome
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 x dentralapparat inkl. sim-kort, 1 x manöverpanel, 1 x magnetkontakt, 1 x rörelsedetektor med kamera, 1 x rökdetektor, dekaler
Kommunikation: Ip och 2g/3g (bredband och mobilnät)
Väktartjänst: Kostnadsfria väktarutryckningar av Securitas med yttre kontroll. Inre kontroll ingår om larmet sitter i en lägenhet, annars är Inre kontroll ett tillval.
Startkostnad grundpaket: 495 kr
Månadskostnad tjänst grundpaket: 299 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 299 kr/mån x 60 månader + 495 kr = 18 435 kr
Installation: Ingår ej