Fler router-tester
- Bästa billiga wifi 6-router (under 1500 kronor)
- Jämförande test av bästa wifi 6-routrarna
- Bästa mesh-router
Vad är wifi 6e?
Det är faktiskt ovanligt lätt att förklara. Det mesta med wifi är rätt så krånglig teknik dold bakom frekvensmoduleringstekniker och intelligenta algoritmer för effektivisering. Men här är det mer rakt på sak:
Wifi går över radiovågor. Ju högre frekvens på radiovågorna desto snabbare kan det gå. Med wifi 6e lägger man till ett nytt frekvensband, 6 GHz istället för tidigare snabbaste 5 GHz. Med andra ord, med wifi 6e kan det gå snabbare. Eller snarare, det är lättare att komma upp i de teoretiska maxhastigheterna för wifi-tekniken.
Läs också: Wifi 6e – skaffa router nu eller vänta?
6 GHz är också ett frekvensband som inte har lika mycket annan trafik på sig som 5 GHz, och därför finns det större möjligheter att hålla höga hastigheter, då risken för störningar är mindre. Med ett separat frekvensband i ditt wifi kan du också ansluta enstaka prylar som du vill ha extra hög hastighet, så att de får en gräddfil och inte störs av andra enheter som bara ska surfa eller strömma media med lägre kvalitet.
Ökad säkerhet
En tredje och sista fördel med wifi 6e är att alla anslutningar på 6 GHz måste använda säkrare wpa3-autentisering. Wpa2, som är det vanligaste i wifi-nätverk idag, har vissa säkerhetsproblem, och en anslutning med wpa3 är betydligt tryggare från intrång. Men ett wifi kan bara ge dig den högre säkerhetsnivån om alla prylar på det stödjer det.
Har du bara en äldre pryl som behöver ansluta så kan du glömma wpa3. Med separat 6 GHz-nät kan du köra wpa3 på det och wpa2 på långsammare frekvenserna, och därmed får du högre säkerhet, om än bara på de nya wifi 6e-kompatibla prylarna.
Läs också: Mesh eller fristående router? Så väljer du rätt
Är det då dags att omedelbart rusa ut och köpa en ny router? Nja, det kan definitivt finnas orsak att ha is i magen och vänta. Utbudet är litet och chansen att du hittar en router med precis lagom kapacitet och funktioner för just dig är än så länge liten.
De routrar vi hittills har sett är så kallade trippelbandsroutrar med tre frekvensband, långsamma 2,4 GHz, snabba 5 GHz och nya extra snabba 6 GHz. Det finns gott om trippelbandsroutrar med vanlig wifi 6. Då får du istället två 5 GHz-band, och de nya routrarna lägger inte till ett extra utan byter ut ett av de befintliga. Det innebär alltså att du får mindre utrymme för alla prylar som inte har wifi 6e-stöd.
Inte bara fördelar
6 GHz har också en klar nackdel. Hög frekvens innebär höga hastigheter, men en radiosignal som blir svag snabbare så du får kortare räckvidd. Det märker vi tydligt i våra tester, där vi både mätt hastighet på 5 GHz och 6 GHz med samma utrustning och på samma platser i en testlokal. Med wifi 6 på 5 GHz kan vi få tillräckligt höga hastigheter för snabba strömmar och nerladdning på upp till runt 20 meters håll med två väggar mellan oss och routern. Med wifi 6e och 6 GHz minskar det till 15 meter och en vägg.
Det passar med andra ord bäst om du vill ha toppade prestanda för ett fåtal datorer eller mobiler i en liten bostad med några rum nära routern. Sedan kan du behöva investera i antingen wifi-förlängare eller sänka ambitionerna och ansluta till 5 GHz istället.
Och ny wifi-standard är redan i kulisserna. Om ett par tre år kan vi komma att bekanta oss med wifi 7, med ännu högre hastigheter, kortare svarstider och möjlighet att dynamiskt kunna fördela trafik från en och samma klient på flera frekvensband. Har du inga stora problem med ditt wifi idag, kan det därmed vara smartare att vänta in det.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga stora routertillverkare på svenska marknaden för att se om de hade wifi 6e-routrar redan släppta eller testklara. Routrarna prestandamättes med två Android-telefoner med wifi 6e-stöd samt två bärbara Windows 11-datorer. Prestandamätningar gjordes med filöverföringar, Android-appen Wifi Speed Test och Windows-programmet LAN Speed Test.
Acer Predator Connect W6 – wifi 6e i mellanklass

Fördelar
- Snabb wan-port
- Bra räckvidd på 6 GHz
- Hyfsat kompakt
Nackdelar
- Ligger efter i prestanda
- Ofärdigt gränssnitt
- Jobbigt ljusstarka dioder
Acers första router ger ett blandat intryck. Det finns saker att gilla, som snyggt gränssnitt, wifi 6e-stöd, snabb wan-port, och inbyggt virusskydd på livstid. Men Acer behöver trimma wifi-prestanda, bygga ut funktionalitet och fila bort en del irritationsmoment innan de kan mäta sig med de största konkurrenterna.
Betyg: 3 av 5
Tillverkare: Acer
Wifi-kapacitet: Totalt ca 7 800 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Lägsta pris: Från 2 436 kronor via Prisjakt
Läs hela testet av Acer Predator Connect W6
Asus ROG Rapture GT-AXE11000 – massiv gamingrouter

Fördelar
- Snabb 6 GHz-wifi som räcker långt
- Mängder av smarta funktioner
- Effektiv speloptimering
Nackdelar
- Stor och skrymmande
- Bitvis rörigt gränssnitt
Det är en stor och otymplig bjässe till router, men får du plats med den, har du råd med den, och har du tålamod med dess bitvis bökiga gränssnitt så finns det massor av prestanda och funktioner att ha nytta av. De flesta av oss lär aldrig behöva så här toppad router, men känner du att det är rätt för dig är GT-AXE11000 ett bra val.
Betyg: 4 av 5
Tillverkare: Asus
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Lägst pris: Från 4 760 kronor via Prisjakt
Google Nest Wifi Pro – fortfarande ingen fullträff

Fördelar
- Kompakta och diskreta enheter
- Enkel installation
- Stabil drift
Nackdelar
- Svårt att på allvar utnyttja 6 GHz
- Ojämn räckvidd
- Minimalt med anslutningar och funktioner
Med meshsystemet Nest Wifi Pro går Google äntligen från att vara fem steg efter konkurrenterna till att spela i samma liga. Du får 6 Ghz och stabil drift i ett elegant designat paket, men du får nästan ingen som helst kontroll över ditt wifi själv, och den lilla kontroll du får är inte helt användarvänlig. Det är svårt att medvetet utnyttja fördelarna med wifi 6e. Då kan du lika gärna skaffa ett mer prisvärt wifi 6-paket istället, och avvakta till wifi 7 för att gå upp till 6 GHz.
Betyg: 3 av 5
Tillverkare: Google
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 + 2404 Mbit/s
Wifi-typ: Wifi 6e, mu-mimo 2×2
Pris: Från 2 222 kronor via Prisjakt (1-pack) eller 4 369 kronor via Prisjakt (3-pack)
Netgear Nighthawk RAXE500 – snabb och stilig, men inte perfekt

Fördelar
- Snabb 6 GHz och extra snabb 5 GHz
- Praktisk och snygg design
- Lätt att installera och sköta
Nackdelar
- Störande fläktkylning
- Begränsat med extrafunktioner
- Dyrt virusskydd som tillval
Nighthawk RAXE500 vill vara både vrålsnabb och design-snygg. Den lyckas med det första, men den aktivt surrande fläkten gör den allt annat än diskret. Ett rikare funktionsutbud och färre och lägre betal-väggar framför de bra funktioner som finns hade varit tacksamt.
Betyg: 3,5 av 5
Tillverkare: Netgear
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Pris: Från 6 190 kronor via Prisjakt
TP-Link Archer AXE75 – prispressad wifi 6e-router för mindre hem

Fördelar
- 6 GHz wifi till bra pris
- Solida prestanda även på 5 GHz
- Lätt att installera och administrera
- Bra uppsättning grundfunktioner
Nackdelar
- Halvdan räckvidd på 6 GHz
- Måttlig bandbredd per frekvens
- Avancerade Homeshield Pro kostar extra
- Vissa kontroller saknas i appen
Som den enda riktigt prispressade wifi 6e-routern just nu lever Archer AXE75 upp till förväntningarna. Det innebär vissa kompromisser jämfört med de dyra konkurrenterna, samt inga markanta prestandafördelar. Har du ett mindre hem och vill vara tidigt ute med att använda den nya tekniken, för att ge några enstaka prylar gräddfil i ditt wifi, är den lättanvänd och kompetent. För de flesta är dock en bra wifi 6-router, till exempel TP-links Archer AX73, fortfarande ett smartare val.
Betyg: 3,5 av 5
Tillverkare: TP-link
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Pris: 1 990 kronor hos Webhallen
TP-Link Deco XE75 – prisvärd wifi 6e-router för mindre hem

Fördelar
- Kompakt och diskret
- Lätt att installera och använda
- Pålitliga prestanda för liten lägenhet
- Bra pris
Nackdelar
- Få ethernet-ingångar och ingen usb
- Begränsade inställningsmöjligheter
Att få senaste tekniken brukar ofta vara dyrt, men inte med denna behändiga TP-Link-router. Här får du trippelbands-wifi och wifi 6e-stöd utan att behöva betala överpriser. Du har inte kapacitet för mängder av användare som ska ha hög bandbredd, men för ett mindre hem passar den utmärkt.
Betyg: 4 av 5
Tillverkare: TP-link
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Aktuellt pris: Från 1 795 kronor via Prisjakt