Expertbetyg
Fördelar
- Snabb 6 GHz och extra snabb 5 GHz
- Praktisk och snygg design
- Lätt att installera och sköta
Nackdelar
- Störande fläktkylning
- Begränsat med extrafunktioner
- Dyrt virusskydd som tillval
Omdöme
Nighthawk RAXE500 vill vara både vrålsnabb och design-snygg. Den lyckas med det första, men den aktivt surrande fläkten gör den allt annat än diskret. Ett rikare funktionsutbud och färre och lägre betal-väggar framför de bra funktioner som finns hade varit tacksamt.
Netgear Nighthawk RAXE500
Pris: Från 6 190 kronor via Prisjakt
Netgear är en av tre routertillverkare som alltid är tidigt ute med modeller med ny teknik. Det finns redan en handfull wifi 6e-routrar från tillverkaren, men bara en tillgänglig i Sverige: toppmodellen Nighthawk RAXE500. Det är i grund och botten en uppgraderad version av en tidigare toppmodell, trippelbandsroutern RAX200, fast med ett av de två 5 GHz-frekvensbanden utbytt mot 6 GHz.
Den har därför samma design och yttre egenskaper som RAX200, en bred men relativt kort router med två stora ”vingar” innehållande alla dess antenner uppfällbara på vardera sida. Det gör den lätt att duka upp och montera, men du har inte samma möjlighet att manuellt rikta antenner som den andra stora wifi 6e-routern vi testat, Asus ROG Rapture GT-AXE11000.
Routerns samtliga fysiska anslutningar sitter i en prydlig rad på baksidan. En gigabit wan-port, fyra gigabit lan och en extra lan-port på upp till 2,5 gigabit. Vill du kan möjlighet till mer än en gigabit för framtida snabbare internetuppkopplingar så finns möjligheten att köra länkaggregering på en av lan-portarna och wan-porten. Utöver det har routern också dubbla usb 3-portar för att plugga in lagring eller en delad skrivare.

Förkonfigurerat och klart
Att installera routern är enkelt med Netgears mobilapp, som utan problem identifierar den. Netgear routrar kommer dessutom alltid med unikt, säkert och fördefinierat wifi-lösenord, så det är inget du behöver fundera på om du inte vill ställa in det manuellt. Det krävs dock en registrering av ett konto hos Netgear som du knyter routern till. Detta för att få tillgång till fjärradministration och en del andra funktioner som möjlighet att dela filserver på internet. Det ser inte ut att gå att skippa.
När allt är igång har du som standard tre ssid – ett för vardera frekvens. Du kan välja att slå ihop 2,4 GHz och 5 GHz till ett och samma och låta routern välja rätt för dina klienter. Men 6 GHz-bandet står alltid fritt. Bland annat eftersom 6 GHz har krav på wpa3-säkerhet och därför alltid har separat inloggningshantering.
Det här är alltså en router i AXE11000-klass, vilket innebär knappt 1 200 Mbit/s i kapacitet på 2,4 GHz, och 4 800 Mbit/s var på 5 GHz och 6 GHz. Du får inte den hastigheten till någon enskild klient. Med en wifi 6 eller wifi 6e-mottagare som stödjer 160 MHz bandbredd och 2×2 mimo, vilket är de flesta i bättre nya bärbara datorer och mobiler, kan du komma upp i 2 400 Mbit/s.

Stabilt över en gigabit
Det här ger i sin tur en praktisk hastighet på runt 1 500 Mbit/s. Under helt ideala förhållanden, alltså. Så vi skulle säga att allt över en gigabit ska anses som ett bra resultat. Och det får vi absolut med denna router. Vi noterar den högsta hastigheten vi uppmätt i ett wifi för hemmet hittills: 1 250 Mbit/s. Det är dock ingen stor marginal till tvåan, Asus monsterrouter, och det är bara på korta avstånd som Netgear är i täten. I ett intilliggande rum hamnar den efter och två innerväggar bort har den tappat så pass mycket att 5 GHz-uppkoppling definitivt är att föredra.
5 GHz-prestandan är dock exceptionellt bra med denna router, precis som den är med RAX200, som vi testat tidigare. Det gör att om det bara handlar om wifi-prestanda så är det här den router vi just nu skulle säga är bäst, även om den inte vinner exakt varje mätning.
Det är givetvis det viktigaste, men inte allt. Ett bra tjänste- och funktionsutbud är också en faktor. Och här hamnar Netgear lite på efterkälken mot Asus. Du är mer begränsad i vad du kan använda usb-portarna till. Det handlar i stort sett bara om enkel filserver eller skrivardelning. Dock med möjlighet att öppna upp för fjärråtkomst. Och du har inte lika detaljerad föräldrakontroll om du inte köper en separat prenumerationstjänst för det, en enklare qos-funktion utan manuell kontroll och som bara nås från routerns webbgränssnitt, och enklast möjliga gästnätverk.

Det du däremot har är Armor, Netgears inbyggda virusskydd och utökad säker surf i samarbete med Bitdefender, där du också får säkerhetspaket till alla dina datorer, mobiler och plattor i hemmet. Det är dock en tjänst som kostar 99 dollar eller cirka 975 kronor per år. Ska du ändå skaffa säkerhetspaket till hela familjen är det ingen dålig deal, då Bitdefender hör till de bästa. Men för många kan det vara onödigt kostsamt.
Specifkationer
Produktnamn: Netgear Nighthawk RAXE500
Testad: April 2022
Kontakt: Netgear
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 2,5 gigabit lan, 4 st gigabit lan, 2 st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, filserver, mediaserver, Time Machine, qos, virusskydd (tillval)
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 34,9 x 22,4 x 16,8 cm
Pris: Från 6 190 kronor hos Prisjakt
Uppmätt hastighet
6 GHz wifi 6E3m: 1 249 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 661 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 185 Mbit/s
5 GHz wifi 6
3m: 1 106 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 893 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 351 Mbit/s