Expertbetyg
Fördelar
- Snabb wan-port
- Bra räckvidd på 6 GHz
- Hyfsat kompakt
Nackdelar
- Ligger efter i prestanda
- Ofärdigt gränssnitt
- Jobbigt ljusstarka dioder
Omdöme
Acers första router ger ett blandat intryck. Det finns saker att gilla, som snyggt gränssnitt, wifi 6e-stöd, snabb wan-port, och inbyggt virusskydd på livstid. Men Acer behöver trimma wifi-prestanda, bygga ut funktionalitet och fila bort en del irritationsmoment innan de kan mäta sig med de största konkurrenterna.
Bästa router med wifi 6e – första modellerna i test
Acer Predator Connect W6
Pris: 3 490 kronor hos Webhallen
Marknaden för hemmaroutrar domineras av ett fåtal stora tillverkare, i alla fall när det gäller tekniskt avancerade routrar med höga prestanda och moderna funktioner. Därför är det intressant med en ny utmanare. Nu följer taiwanesiska datortillverkaren Acer sina landsmän Asus och släpper även de routrar. Vi testar Predator Connect W6.
Predator är Acers varumärke för gaming-produkter och det här ska just vara en router med bra spelegenskaper. Snabb processor för att hantera mycket data och många anslutningar, wifi 6 och wifi 6e-stöd för kortast möjliga svarstider, och en snabb wan-port på 2,5 Gbit/s. Det är än så länge mycket ovanligt att du kan få så hög hastighet på ditt bredband, men i framtiden kan det bli aktuellt.
Den är hyfsat kompakt för att vara så kraftfull. Men skulle jag kalla Predator Connect W6 diskret vore det en grov lögn. Den har typisk gamer-estetik; kantig och fyrkantig, med stora kylgaller och rejäl rgb-belysning. Den tjänar som routerns statusdiod. Den lyser upp hela rummet argt rött om något är fel. I grundläge har den antingen ett pulserade statusljus, där grönt är normalt, eller en funktion som anger med färg hur överbelastad din wan-uppkoppling är.

Wifi 6e i mellanklass
Predator Connect W6 är en wifi 6e-router av AXE7800-typ, vilket innebär att den har tre frekvensband, 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz, som totalt ger en wifi-kapacitet på cirka 7,8 Gbit/s. Acer specificerar inte hur kapaciteten är fördelad mellan frekvensbanden, men det vanligaste är att du får cirka 600 Mbit/s på långsamma 2,4 GHz, 4,8 Gbit/s på 5 GHz och 2,4 Gbit/s på 6 GHz. Konfigurationen uppges vara 2 x 4 x 2 mimo, vilket anger hur många parallella strömmar vardera band kan hantera. Det bekräftar den fördelningen.
Det gör att den placerar sig mellan TP-link Archer AXE75 som har 2,4 Gbit/s på 5 GHz och 6 GHz och Netgear Nighthawk RAXE500 som har 4,8 Gbit/s på bägge. Den placerar sig också mitt emellan dem i pris. Ungefär 4 000 kronor får du betala för den. Det finns inte så många konkurrerande wifi 6e-routrar ännu, så med denna täcks ytterligare en prisklass in.
Med alla tre frekvensbanden på separata ssid är det upp till dig att manuellt ansluta till det du föredrar för en dator, surfplatta eller mobil. 6 GHz går extra snabbt och det är mindre risk för störningar, men räckvidden från routern är klart sämre än 5 GHz. Så det kan vara bra för en eller ett par datorer som du till exempel spelar spel eller kör videokonferens på. Då är det viktigt med snabb och framför allt laggfri uppkoppling.

Topphastighet uteblir
Routern verkar dock ha svårt att komma upp i riktiga toppnoteringar för prestanda till en enskild klient. Jag använder samma mätmetod som för andra routrar vi testat, dels filöverföring mellan två wifi 6e-laptops, dels surfhastighet på gigabit-bredband till en mobil, alla med 2 x 2 mimo-konfiguration.
Där jag når mellan 850 och 1100 Mbit/s på Netgear Nighthawk RAXE500 och TP-link Archer AXE75 får jag här nöja mig med en toppnotering på drygt 700 Mbit/s på 6 GHz och knappt 600 Mbit/s på 5 GHz. Den håller dock hastigheten högre på halvlångt avstånd på 6 GHz än vad TP-links router gör. Det kan vara viktigare för många användare, då det gör att du får godkänd 6 GHz-täckning i åtminstone en normal tvårumslägenget.
Datorn har fyra fasta nätverksportar för lan med gigabithastighet. En av portarna är märkt som gaming-port. Det innebär att den är automatiskt prioriterad för intensiv datatrafik och minimal lagg. Har du en stationär dator utan wifi, eller kanske en spelkonsol som du vill ge extra nätverksprestanda till, kan du göra det.
Exakt hur mycket bättre det går är svårt att säga. Flyttar jag nätverkskabel mellan den och en ”vanlig” port är det ingen uppenbar skillnad, utan hastigheten landar på förväntad så kallad throughput-hastighet, strax över 900 Mbit/s. Det handlar mest om att den porten prioriteras framför annan trafik.

Dugligt funktionsutbud
På sidan av routern sitter en wps-knapp, samt en usb 3-port som kan användas för att haka på en extern disk, och skapa smb- eller ftp-baserad filserver. Några fler funktioner för den, som upnp-mediaserver, Time Machine-stöd eller skrivardelning ser inte ut att vara på menyn.
Utöver det får du här samma inbyggda säkerhet som i Asus routrar, en övervakning mot skadlig kod som tillhandahålls av Trend Micro och gäller på livstid. Du får även en enkel, men fungerande, föräldrakontroll med både surfschema och innehållsfilter. Det märkliga med den är att du bara kommer åt innehållsfiltret via webbgränssnittet, men inte surfschemat.
Det måste du ha mobilappen Predator Connect för. Och det, grundläggande wifi-kontroll, och en QoS-funktion, är det enda du kan använda appen till. Det är mycket med andra inställningsmöjligheter där, och allt sköts bäst från webbgränssnittet. Fördelen med appen är att du via den kan få fjärråtkomst, då den också är knuten till ett konto hos Acer.

Dela upp ditt wifi
En intressant sak med Acers router är att den ger dig ovanligt många alternativ för att sätta upp ssid:n för ditt wifi. Varje frekvensband är för det första separat, och du kan även sätta upp separata gästnätverk på alla frekvenser. Sedan kan du även sätta upp ett separat smart hem-wifi, på alla tre frekvensbanden. Det kan ju vara behändigt att sortera in det på eget ssid om du har många iot-prylar hemma.
Överlag är det dock ingen särskilt funktionsfylld router, och inte heller en som imponerar med prestanda. Den gör sitt jobb, och verkar överlag stabil. Vid några tillfällen under tre dagars testande tappade den wan-anslutning och fick återansluta med kort avbrott som följd, men annars verkar den hyfsat stabil.
Det är sådant som förhoppningsvis kan trimmas med framtida firmwareuppdateringar. Och vi hoppas att även appen kan bli bättre och mer funktionsrik i framtiden. Tills dess kan vi bara kalla Acers routerdebut godkänd. Allt funkar, men inget imponerar stort, och pluspoäng för till exempel virusskydd på köpet vägs upp av ett gränssnitt som behöver utvecklas för att ge användaren smidigare kontroll, och flera små och stora irritationsmoment som behöver filas bort.

Specifikationer
Produktnamn: Acer Predator Connect W6
Testad: Januari 2023
Kontakt: Acer
Trådlösa protokoll: Wifi 6e
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: Totalt ca 7 800 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/Nej
Övrigt: QoS, föräldrakontroll, antivirus, gästnätverk, vpn
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 25,6 x 25,3 x 11 cm
Rek. pris: 3 990 kr
Lägsta pris: 3 490 kronor hos Webhallen
Uppmätt hastighet, 6 GHz
3m: 728 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 628 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 49 Mbit/sek
Uppmätt hastighet, 5 GHz
3m: 575 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 333 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 114 Mbit/sek