Obemannade butiker – så fungerar de nya matbutikerna
Obemannade butiker testas nu runtom i Sverige och allt pekar på att konceptet kommer att växa. Pressbyrån, Coop och Ica är alla på gång och Amazon, som var först med konceptet, kommer snart hit. Men hur fungerar det egentligen? Och hur ser kedjornas planer ut framöver? Vi reder ut.
Trots att e-handeln av dagligvaror stadigt ökar så visar även försäljningen i fysiska butiker en uppåtgående trend. Hittills i år har köpen ökat med i genomsnitt fem procent fram till augusti månad, enligt en rapport från Svensk Dagligvaruhandel.
Totalt omsätter dagligvaruhandeln i landet årligen 345 miljarder kronor enligt HUI. Rörelsemarginalen är mindre i inom dagligvaruhandeln än inom exempelvis elektronikhandeln eller sporthandeln. Det betyder att försäljningsvolymen per anställd behöver vara högre i en livsmedelsbutik än i en sportaffär om verksamheten ska generera vinst.
Personalkostnaderna är en av de största utgiftsposterna för en butik, men inköp av varor belastar resultatet mer. Svenska arbetsrättsavtal innebär att ju mer obekväm arbetstiden är desto högre är ersättningen för den som jobbar. Då blir generösa öppettider många gånger en olönsam affär för butiksägaren.
Svensk var först
Mot denna bakgrund var det bara en tidsfråga, eller snarare en teknikfråga, innan vi skulle få närbutiker utan personal, köpställen som därigenom kan hålla öppet längre – till och med dygnet runt. När historien om de obemannade butikerna skrivs är det högst troligt att datumet den 22 januari 2016 kommer räknas som en milstolpe. Då öppnade e-handelsjätten Amazon sin första obemannade butik i Seattle i USA under varumärket Amazon Go. Men en svensk var med i matchen före den multinationella koncernen.
– Jag hade den obemannade butiken klar i september 2015 och smygöppnade i december. Det som framför allt drog ut på tiden då var att Apple tog över en månad på sig att godkänna appen, minns Robert Ilijason, grundare på Honest Box, ett företag som levererar koncept och teknik till handlare som vill köra obemannat.Robert Ilijason, grundare på Honest Box. Robert Ilijasons butik finns inte kvar idag, den har blivit såld till en större aktör inom handeln. Han är dock övertygad om att det app-drivna butikskonceptet är här för att stanna och att framtiden ser ljus ut för de som nu etablerar sig.
– Sverige är det perfekta landet för den här nya sortens butiker. Vi har stort förtroende för varandra, ett nationellt id-system och är långt framme med digitala betalningar. Det är kul att små uppstickare som Lifvs och Trofeema dykt upp, men också bra att de stora jättarna vaknat. Det normaliserar fenomenet, säger han.
Pressbyrån satsar
Med över 300 butiker är Pressbyrån en av de största spelarna i marknadssegmentet som på engelska kallas convenience stores, direkt översatt bekvämlighetsbutiker. På svenska säger vi oftast närbutiker. Segmentet utgör 8 procent av dagligvaruhandeln. Hit räknas allt från 7-eleven till Preem-mackar. Den 11 juni 2020 öppnade Pressbyrån sin första personallösa butik på Kungsholmen i Stockholm. – Målet med denna första butik har varit att se hur kunderna har tagit emot konceptet, hur tekniken fungerar och optimering av driften av butiken, säger Maria Isaksson, affärsutvecklingschef på Reitan Convenience, som äger både Pressbyrån och 7-eleven.
Testbutiken har fått mestadels positiv feedback och gett mersmak för Pressbyråns ägare.
– Med Pressbyrån Go har vi möjlighet att bli än mer tillgängliga för våra kunder och vi kommer att öppna upp fler obemannade butiker på olika platser i Sverige som komplement till våra bemannade butiker. Kunderna har reagerat positivt på hur snabbt det går att handla i butiken och hur tekniken bidrar till en smidig shoppingupplevelse, säger Maria Isaksson. Maria Isaksson, affärsutvecklingschef på Reitan Convenience, som äger Pressbyrån och 7-eleven. Pressbyrån framhåller främst snabbheten och smidigheten i att handla med enbart mobilen framför utökade öppettider.
– Med hjälp av viktsensorer och kameror behöver kunden inte tänka på att vare sig skanna varor eller betala för dem i en kassa. Du loggar bara in, plockar de varor du vill ha, godkänner din varukorg och lämnar butiken, förklarar Maria Isaksson.
Lyckad hybrid
Med cirka 1 300 butiker, en marknadsandel på cirka 36 procent och över 50 000 anställda är Ica-koncernen en av landets största företag. Hittills har livsmedelsjätten inte etablerat något renodlat obemannat butikskoncept. Istället har Ica genomfört testverksamhet med något som skulle kunna kallas en hybridbutik. Det går ut på att under normala öppettider är butiken en vanlig Ica Nära med personal. Men efter stängningsdags blir butiken en obemannad affär. Det första testet har förlagts till Sillerud, en liten ort med ungefär 1 000 innevånare i Årjängs kommun i Värmland. Rikard Ohlin, vd på Ica Nära Sillerud. – Vi har just nu en paus i testet, där vi analyserar och utvärderar. Men utfallet är mycket positivt, vi har sett helt nya köpmönster och attraherat nya kundgrupper, säger Rikard Ohlin, vd på Ica Nära Sillerud.
Genom att utöka öppettiderna fram till midnatt har försäljningen till kunder i åldrarna 17–23 år ökat med 30 procent. En slutsats som dragits av pilottestet är att förbipasserande kunder kunnat nyttja hybridbutiken på grund av att den är öppen på obekväma tider. Detta har resulterat i en ökad omsättning för Ica i Sillerud.
– Jag tror att obemannade butiker kommer vara en del av framtiden och att de är bra komplement till traditionella butiker, konstaterar Rikard Ohlin.
Efter succén i Värmland vore det mycket märkligt om inte Ica låg i startgroparna för en bredare etablering, men inga detaljer om det är offentliggjorda i skrivande stund.
– Inom Ica håller vi nu på att granska tester av både obemannade och hybridbutiker. Beroende på utfallet av detta kommer vi sedan ta vidare beslut, säger Rikard Ohlin, vd på Ica Nära Sillerud.
Coop mobiliserar
Det finns cirka 800 Coop-butiker från Katterjåkk i norr till Smygehamn i söder. Dessa ägs av 3,5 miljoner medlemmar i 29 rikstäckande konsumentföreningar. Även Coop har testat obemannade butiker. De två pilotaffärerna ligger i Gävle.
– Coops obemannade butiker har öppet dygnet runt och har ett begränsat men relevant sortiment av varor. Vi kommer att erbjuda de varor som oftast efterfrågas samtidigt som en viss lokal anpassning av sortimentet kommer att göras. In- och utpassering, skanning och betalning kommer att ske via Coops nyutvecklade applikation för självskanning, Coop Scan & Pay, som lanseras i början på oktober 2020, säger Arthur Gutherc, chef för koncept och design på Coop Sverige.Det är tydligt att kooperationen kommer att satsa fullt ut på mindre butiker utan personal. – Med obemannade butiksmoduler kan vi möta efterfrågan i glesbygd, bostadsområden och i turistområden, där obemannade butiksmoduler kan erbjuda tillgång till livsmedel och där det idag inte är möjligt att ha en traditionell matbutik. Samtidigt finns det personer som av en eller annan orsak behöver ha tillgång till en dagligvarubutik vid tidpunkter då en butik vanligtvis inte har öppet och då har vi ett butikserbjudande för dem också, förklarar Arthur Gutherc.
Det är dock inte spikat när den stora utrullningen av Coops nya giv kommer att ske.Arthur Gutherc, chef för koncept och design på Coop Sverige.– Vi vill först säkerställa att våra två pilotbutiker i Gävle ger oss de svar vi vill ha och behöver, att tekniken funkar och flödena runt omkring kopplade till en butik är på plats. Sen tar vi det därifrån, förklarar Arthur Gutherc.
Hotet från jätten
Amazon omsätter redan idag en dryg miljard i Sverige. Med den kommande lanseringen av den svenska sajten i åtanke är det inte långsökt att gissa att e-handelsgiganten även tar sitt teknikdrivna butikskoncept hit. Om Amazon skulle kombinera dagligvarorna med paketutlämning skulle de snabbt bli en mycket allvarlig konkurrent till den etablerade svenska dagligvaruhandeln i allmänhet och närbutikerna i synnerhet.
– Det vet vi inte. Det vi vet är att det redan idag finns flera duktiga svenska aktörer som har obemannade butiker och ju fler vi är, desto större intresse för butikskonceptet. Samtidigt har vi möjlighet att trigga varandra och se till att utvecklas och ha det bästa kunderbjudandet, Arthur Gutherc på Coop Sverige.
– Go är mer av ett showcase än en stor grej för Amazon. Jag förväntar mig däremot att Go-tekniken kommer att användas av andra, större handlare inom några år. Innan det händer finns det en lucka för mindre och hungriga aktörer. Personligen hoppas jag att andra e-handlare än Amazon ska upptäcka fysisk handel, säger Robert Ilijason, grundare på Honest Box.
– Det är inspirerande att se hur olika aktörer väljer olika typer av tekniska lösningar för att etablera obemannade butiker. Men i Sverige är vi unika med den tekniska lösning som vi har valt för Pressbyrån, säger Maria Isaksson, på Reitan Convenience,
– Vi kommenterar inte våra framtida planer. Vårt fokus just nu är på att lansera den svenska versionen av Amazon och bygga en framgångsrik verksamhet i Sverige, säger Nick Caplin, senior manager, consumer pr, på Amazon EU.
Obemannad butik – så funkar det
Du behöver ha:
Ett kredit-eller betalkort
Mobilt bank-id.
En hyggligt modern smartphone
Uppkoppling mot internet.
Gör så här:
Ladda hem butikens app från Googles Play butik (Android) eller Apples App Store (Iphone) och installera den. Starta appen i din mobil.
Innan ditt första butiksbesök behöver du registrera dig – och koppla appen till ditt bank-id. Vissa köpställen använder Swish-betalning som alternativ, men i de flesta fall krävs ett kontokort att betala med.
Gå till butiken, öppna appen och logga in med bank-id. Skanna en qr-kod med din mobilkamera vid entrén så öppnas dörren. Plocka de varor du vill köpa. I vissa butiker behöver du skanna varorna med mobilens kamera – i andra inte. Läs vad som gäller i just den butik du besöker innan du börjar shoppa.
I appens virtuella kundkorg ser du vad du har handlat. När du är klar går du fram till utcheckningsterminalen. Den känner av att du är där och visar upp dina köp. Om allt är korrekt godkänner du – och du kan då gå ut på gatan. Betalningen dras från din kredit eller ditt bankkonto beroende på korttyp. Klart!