Så bygger du en billig nas-server – med coola Raspberry Pi
Skulle du vilja ha en liten filserver så att alla i hemmet enkelt kan spara och komma åt gemensamma filer? Vi visar hur du gör med prylar du kanske redan har i en låda.
En nas-enhet är en form av lagring anpassat för att flera olika användare samtidigt ska kunna komma åt filer från olika enheter på ett nätverk. Nas står för network-attached storage och det handlar alltså om en fristående filserver. Det kan vara bra att ha för att till exempel säkerhetskopiera olika datorer till en gemensam disk (som du sedan kan säkerhetskopiera för att ha dubbla kopior), lagra mediafiler för en Plex-server som inte själv har någon stor hårddisk, eller bara som en gemensam lagringsplats för familjen utan att blanda in molnet.
Om du är sugen på att skaffa en nas-enhet men inte på att betala de höga priserna på de flesta ”riktiga” produkterna är det möjligt att du kan bygga en själv betydligt billigare. Det går nämligen att skapa en egen nas med en Raspberry Pi och en eller flera externa hårddiskar. Det är inte speciellt krångligt, och har du en hårddisk som mer eller mindre samlar damm kan du återanvända den. I annat fall kan du köpa en ny, och det lär bli betydligt billigare än en riktig nas-enhet.
Hårdvara du behöver:
Raspberry Pi – vi rekommenderar Raspberry Pi 4 med minst 4 GB minne för bästa prestanda
Chassi
Nätadapter eller usb-c-kabel och laddare
Ethernet-kabel
Mikro sd-kort för operativsystemet
Sd kort-läsare och adapter för mikro sd-kort
Extern hårddisk
Vissa begränsningar
Innan du springer iväg och köper en Raspberry Pi och hårddisk måste vi påpeka att lösningen vi beskriver inte är hundraprocentigt jämförbar med vanliga nas-enheter. Prestandan är inte lika hög, men framför allt har den inte stöd för flera raid-sammankopplade hårddiskar. Många nas-enheter slår ihop flera diskar med till exempel raid 5 eller filsystemet zfs för att både ge högre överföringshastigheter än en enskild disk och högre pålitlighet då en eller ibland två diskar kan gå sönder utan att du förlorar data.
Vår rekommendation om du lagrar viktiga filer på den som inte även finns någon annanstans är att skaffa ytterligare en hårddisk som du säkerhetskopierar den första till.
Passande hårddiskar
Vilken usb-hårddisk som helst bör egentligen fungera, men vi rekommenderar en med extern strömkälla. Raspberry Pi kan ha problem med strömförsörjningen till vissa portabla usb-hårddiskar, vilket kan resultera i filkorruption. Ett alternativ är att du ansluter en usb-hubb med extern strömkälla och kopplar in hårddisken i den.
Det är ingen vits att använda en ssd eftersom nätverket inte kommer att vara snabbare än hårddisken. Har du en som ligger oanvänd kan du så klart använda den, och då behöver du inte någon extern ström eftersom ssd:er är betydligt mindre strömslukande än magnetiska hårddiskar.Foto: Argon
Lyxvariant med specialbyggt chassi
Efter ett lyckat Kickstarter-projekt lanserades Argon Eon, det första specialdesignade nas-chassit för Raspberry Pi. Det säljs bland annat av Electrokit i Sverige och något billigare (även med porto och importmoms) av The Pi Hut i Storbritannien. I botten av chassit placerar du en vanlig Raspberry Pi 4 model B, och ovanpå det upp till fyra hårddiskar (två 3,5-tums, två 2,5-tums). Idag finns det hårddiskar på upp till 20 terabyte (3,5 tum) och 5 terabyte (2,5 tum) så du kan ha maximalt 50 terabyte i Argon Eon.
Installera systemet
Eftersom du inte behöver någon skärm ansluten till en nas-enhet fungerar Lite-versionen av standardsystemet Raspberry Pi OS bra. Enklast är att använda programmet Raspberry Pi Imager. Välj Other, Raspberry Pi OS Lite (64-bit) som system, ditt sd-kort som mål, och aktivera ssh i de avancerade inställningarna via kugghjulet nere till höger (välj med namn och lösenord eller fyll i din publika rsa-nyckel om du har en sådan för ssh).
När programmet har skrivit klart och testat sd-kortet matar du in det i Raspberry Pi, kopplar ihop den med routern med ethernet-kabeln, och ansluter strömkabeln för att starta. Den röda lysdioden tänds och efter en stund tänds förhoppningsvis även den gröna. Den kan sedan blinka frekvens, vilket visar att den läser från eller skriver data till sd-kortet.
Anslut sedan till den via ssh. Windows 10 och senare har ssh inbyggt, som du kommer åt i Windows-terminalen eller Powershell. Skriv in:
ssh pi@raspberrypi.local
Fungerar allt som ska får du fylla i lösenordet du valde ovan (eller godkänna anslutningen om du valde inloggning med rsa-nyckel). Om det inte fungerar kan det bero på att den inte hittar ip-adressen. Du kan då se om du kan se Raspberry Pi bland anslutna enheter i din routers webbgränssnitt (det kan ligga under dhcp-inställningarna eller i en egen avdelning för anslutna enheter).
Openmediavault för enklare delning
Du skulle kunna fortsätta att göra inställningar och fixa en fungerande nätverksdisk på egen hand på kommandoraden, men det är varken särskilt enkelt eller effektivt och mycket kan gå fel. Som tur är finns det redan färdiga lösningar för att ställa in och driva filservrar. Openmediavault är ett öppet källkod-projekt som är till för just det, och optimerat för små kontor och hemmabruk – just det vi håller på med i den här guiden.
För att installera det behöver du bara logga in via ssh som ovan och köra ett enda kommando:
Det här laddar ner och kör ett installationsskript från Omv-extras, en grupp utvecklare som gör olika pluginer till Openmediavault men som även har tagit fram det här skriptet för att automatisera installationen på Raspberry Pi. Installationen tar en ganska god stund så du kan ta en fika medan du väntar. När det är klart startar systemet om, vilket du också ser då ssh-sessionen avslutas.
Grundinställningar
Nästa steg är att logga in på Openmediavaults webbgränssnitt, där du kommer göra resten av inställningarna och även hantera systemuppdateringar och annat. Skriv in raspberrypi.local eller ip-adressen i en webbläsare. Logga in med användarnamn admin och lösenord openmediavault. Det första du ska göra är så klart att ändra lösenord, vilket du gör genom att klicka på användarikonen längst upp till höger och välja Change password.
Nu kan det vara en bra idé att välja en fast ip-adress, så att du alltid hittar till inställningarna om raspberrypi.local inte skulle fungera. Du kan antingen ställa in routern att alltid ge samma ip-adress till Raspberry Pi via dhcp eller ändra till fast adress under Network, Interfaces (klicka på eth0 och sedan på redigera-knappen). Därefter rekommenderar vi att du installerar tillgängliga uppdateringar. Välj System, Update, Management, Updates i menyn till vänster och klicka på Install-knappen ovanför listan över tillgängliga uppdateringar. Godkänn och vänta tills den är klar och eventuellt har startat om.När du klickar på Dashboard i menyn får du bara en tom vy och ett meddelande om att den inte är inställd än, med en länk till att ställa in den. Klicka på den och kryssa i de saker du vill se på startskärmen när du loggar in. Förmodligen kommer du inte logga in så ofta så det är inte så noga vad du väljer, men till exempel smart-status och ”updates available” kan vara smart så att du snabbt kan se om din anslutna hårddiskar visar tecken på att börja gå sönder (via smart-statusen) och när det finns uppdateringar att installera. Nästa steg är att formatera och börja dela hårddisken. Välj Storage, Disks i menyn till vänster. Om du enbart har mikro sd-kortet och en usb-disk anslutna kommer du se dessa i listan här. Hårddisken har enhetsnamnet /dev/sda (om du har två stycken kommer de heta /dev/sda och /dev/sdb). Klicka på den och sedan på suddgummiknappen ovanför för att radera den. Bekräfta och vänta en kort stund tills det är klart.
Gå sedan till File Systems och klicka på plusknappen ovanför den tomma listan och sedan Create. Välj din usb-disk som disk och förvalet ext4 som filsystem. Gå vidare. Formateringen kan ta en rejäl stund. Sedan måste du välja disken igen i nästa steg, och välja hur full disken får bli innan systemet varnar. Klicka spara och välj att montera filsystemet. Efter varje konfigurationsändring som denna måste du även tillämpa ändringarna, vilket systemet informerar dig om i en stor gul varning. Klicka på bocken till höger. Samma varning kommer att visas flera gånger – klicka på bocken varje gång för att tillämpa ändringen så att den syns i följande steg.
Skapa delade mappar
Nu är det dags att skapa åtminstone en mapp som ska vara delad på nätverket. Välj Shared Folders under Storage, klicka på plusknappen och välj ett namn på den delade mappen. Spara och tillämpa. Gå till Services, SMB/CIFS, Settings och kryssa i Enabled. Spara och tillämpa. Gå sedan till Shares i samma avdelning och klicka på plusknappen för att skapa en ny delning. Välj den delade mappen du skapade ovan och spara. Du kan ändra filrättigheter och annat om du vill, men grundinställningarna är rätt för de flesta.
Användarkonto(n)
Innan någon kan ansluta till den delade disken behöver du åtminstone ett användarkonto. Systemet har ett standardkonto (”pi”) men det har normalt inget lösenord och du bör inte använda ett admin-konto för sådant som inte behöver admin-rättigheter, som fildelning.
Välj Users, Users och klicka på plusknappen för att skapa en ny användare. Välj ett användarnamn och lösenord. Du kan antingen skapa olika konton för varje familjemedlem så att alla kan ha sina egna mappar som andra inte kommer åt, eller ett gemensamt konto om tanken ändå är att allt som ligger på disken ska vara tillgängligt för hela familjen. Spara och tillämpa som vanligt.
Nu ska allt vara klart för att börja använda den delade disken.
Anslut från dator
För att ansluta till den delade disken på en Windows-dator kan du först titta om den har dykt upp automatiskt under Nätverk. Den heter RASPBERRYPI om du inte har ändrat namnet. Om Utforskaren varnar att nätverksidentifiering är avstängt kan du aktivera det för att servern ska kunna hittas automatiskt. Klicka på varningen och välj ja på frågan om du vill aktivera det (du hittar inställningen under Avancerade delningsinställningar i Kontrollpanelen). Syns den fortfarande inte kan du skriva in raspberrypi.local i sökvägsfältet. Går inte det heller får du använda ip-adressen efter . Du får sedan fylla i användarnamn och lösen (för kontot du skapade nyss) och strax ska din delade mapp dyka upp. Har du även Mac i hemmet gör du så här: Öppna Finder och välj Nätverk i vänsterspalten. Delningen ska synas här av sig självt. Klicka på den och sedan på Anslut, fyll i namn och lösen som ovan och anslut. Om den inte syns kan du välja Gå, Anslut till server (cmd–k) och fylla i smb://raspberrypi.local (eller ip-adressen).
Anslut från mobilen
IOS inbyggda app Filer har stöd för smb-delningar. Välj fliken Bläddra, tryck på mer-knappen uppe till höger och välj Anslut till server. När du har lagt till den kan du spara filer från andra appar via Dela-dialogen, eller kopiera dem med Filer.
Vissa Android-varianter har en inbyggd filhanterare med stöd för smb, men inte alla. Om du inte kan hitta det i din kan du testa till exempel CX File Explorer.
Du kan också ansluta direkt från mediaspelarappar, exempelvis VLC, för att spela videor, musik och annat. Om du inte har lust att bygga en mediaserver med Jellyfin eller Plex kan det här vara ett mer rudimentärt sätt att lagra media på en central plats som alla i familjen kan komma åt.
Använd som backupserver
Ett praktiskt användningsområde för en Raspberry Pi-nas är som central backup-server för alla datorer i hemmet. Med ett program som Arq Backup eller Duplicati kan du utnyttja diskutrymmet maximalt med komprimering och deduplicering för inkrementella backuper, och kryptering skyddar varje användares data.
Kom åt utifrån
Vill du komma åt din nas-server från internet? Det går så klart, men flera vanliga tekniker som port forwarding och upnp är svåra att få säkra. Vår rekommendation om du vill ge dig på det är att köra en vpn-server i routern (med wireguard eller openvpn) så att du kan ansluta till den och komma åt ditt nätverk via en krypterad tunnel. Hur du gör det är ett för stort ämne för den här guiden.