Har du en gammal trotjänare till bärbar som du tycker börjar kännas lite seg? Det finns flera sätt att få nytt liv i den, till exempel systemrensning och firmware-uppdateringar. Vill du permanent höja nivån på den så kan det finnas möjligheter till det också genom att lägga till eller byta ut hårdvarukomponenter. Saker som extra ram-minne, en större hårddisk eller en ssd istället för en mekanisk disk kan göra underverk för en trött pc.
Att uppgradera är vanligare och lättare på en stationär pc, men inte omöjligt på många bärbara. En pc är en pc och även din bärbara är byggd med standardkomponenter – till exempel processorer, grafikkort, minneskretsar och lagringsenheter som ansluts till ett moderkort.
Det är dock inte alltid samma format på komponenterna som på skrivbordsdatorn, och den bärbara kan ofta vara mer strikt med vilka ersättningskomponenter du har att välja bland. Det finns datorer som kräver att du använder komponenter certifierade av datortillverkaren, då de har specialskriven bios (datorns grundläggande systemprogram) som inte hanterar alla varianter, även om de platsar rent tekniskt. Det är trängre i en bärbar dator än i en stationär, men annars är principen densamma. Så länge du har tungan rätt i mun går det bra att uppgradera åtminstone en del av komponenterna.
Inte alltid en möjlighet
En annan viktig fråga är hur din bärbara dator är konstruerad rent fysiskt. En del, framförallt extra kompakta modeller i ultrabook-klassen, är helt tätslutande och tillåter inte att en användare själv öppnar dem för underhåll, eller kan behöva specialverktyg för det. I vissa datorer kan sådant som ssd:er och även minneskretsar vara fästa med lödning direkt på moderkortet istället för att sitta i en standardsockel.
Vilka komponenter du själv rent praktiskt kommer åt att byta ut kan därför variera stort från dator till dator. Även komponenter som du i teorin skulle kunna byta ut kan vara väldigt opraktiska att komma åt, som processor och grafikkort, om din dator har ett extra sådant. De sitter ofta bakom specialbyggda kylningslösningar som inte är byggda för att kunna lossas. De mobila processorer och grafikkort som sitter i bärbara datorer är dessutom väldigt svåra att få tag på som enskild användare.
Allt det här är saker som du behöver ta reda på först om din dator. Är datorn alltför ny så har du troligen också en garantifråga att tampas med. Läs det finstilta om vad du får göra när det gäller eget mekande, så att du inte förverkar garantier eller bryter mot eventuella service- och försäkringsavtal.
Förbered med rätta verktygen
Det vanligaste som går att byta ut i en bärbar dator är lagringen, minnet och batteriet. Här går vi igenom det du praktiskt behöver veta om du ska våga dig på att uppgradera själv. Innan du sätter igång gör du se till att du har rätta verktygen för jobbet. Rätta mejslarna är en liten investering som du kan ha nytta av länge Förutom en vanlig stjärnskruvmejsel av Philips-typ lär du behöva en extra liten så kallad finskruvmejsel, också den med Philips-kors. En extra liten flat mejsel är inte heller fel att ha tillhands, om du behöver komma åt och lyfta något inne i datorn, och dina fingertoppar är ett för klumpigt verktyg.
Om du är orolig för att statisk elektricitet ska skada elektroniken på de öppna kretskorten, och det finns alltid en liten risk för det, kan du också skaffa ett antistat-armband eller tunna så kallade esd-handskar. De säljs där du köper datorkomponenter och kostar under en hundralapp.
Del 1: Att komma åt komponenterna
Har du en dator som är byggd för att kunna komma in i så är det vanligaste sättet att du lossar ett gäng skruvar på baksidan. Här kommer du med största sannolikhet att behöva en finskrivmejsel eftersom det rör sig om riktigt små skruvar, men det kan ibland gå bra med en mer normalstor mejsel. Därefter kan du antingen lyfta bort bakstycket, eller ovandelen med tangentbordet, beroende på hur moderkortet är monterat.
En del bärbara gör det enklare för dig, med speciella mindre luckor på baksidan som ger direkt tillgång till komponentplatser. Under en sådan kan du hitta både minneskretsar, extra pci express-plats för en ssd och släde för att dra ut en 2,5 tums sata-hårddisk om datorn har en sådan. Det allra vanligaste är just plats för minnesuppgradering. Här lär du fortfarande behöva en fin skruvmejsel för att öppna luckan i fråga, men du behöver inte oroa dig för att skada övrig elektronik. Ibland är det så tydligt guidat att det är utmärkt på undersidan vad som gömmer under en chassi-lucka. I detta fall både ram-minne och hårddisk. Vanligt på speciellt lite äldre modeller och datorer riktade till företag, är att batteriet är en extern modul som du kan plocka loss och snäppa på plats utan verktyg. Då behöver du inte ”komma in” i datorn alls. Tanken är att du både lätt ska kunna ersätta ett gammalt och utslitet batteri, och att du ska kunna ha ett uppladdat reservbatteri med dig och byta ut för extra mobil arbetstid.
Vägen in inte alltid uppenbar
Har din dator inga service-luckor av denna typ, och inte heller några uppenbara skruvar att lossa på undersidan? Ge inte upp direkt. Många modeller är visserligen helt omöjliga att öppna på egen hand, speciellt tunna premium-modeller med helgjutet unibody-chassi, som kan kräva speciella serviceverktyg för att underhålla.
Men det finns undantag. Skruvar kan vara placerade under datorns gummifötter på undersidan, och en del datorer har inte skruvfästen alls för höljet, utan plastskal med snäppfästen i skarvar som det går att försiktigt bända upp. Det här ska dock göras med yttersta försiktighet, och bara efter att du kollat upp om det över huvud taget är en möjlighet på just din datormodell. Har du inte en komplett handbok till datorn där sådant är angivet brukar det gå att ladda hem från datortillverkarens hemsida.
Del 2: Uppgradera ram-minnet
Ram-minnet är det som är lättast att komma åt i många bärbara datorer. Det är det som är vanligast att hitta under serviceluckor, och sitter med enkelt sockelfäste på moderkortet i de flesta datorer av den typ du kan underhålla själv.
Det är samma sorts minnen rent tekniskt som i en stationär pc, men i formatet so-dimm istället för dimm. Det innebär tunnare kretsar som är kortare och högre än de långsmala dimm-minnesenheterna. So-dimm för bärbara finns det gott om i datorhandeln, till ungefär samma pris som för dimm-minnen, kanske lite dyrare per gigabyte då de inte säljs löst i lika stora volymer.
Minneskretsarna du vill stoppa in måste vara av en klass, ddr3 eller ddr4, samt klockfrekvens som din dator stödjer. Enklaste sättet att ta reda på detta är att öppna datorn och se efter vilken typ av so-dimm som sitter i. Har du en extra ledig minnesplats så köper du ett likadant minne och stoppar in där. Då har du enkelt fördubblat ram-minnet. So-dimm, lite smalare, men högre, än dimm-minnena i en stationär pc.Mycket att läsa på Du kan också blanda olika storlekar på minne men vi rekommenderar att du inte gör det, då det inte är säkert att datorn utnyttjar det på bästa sätt. Det du absolut inte kan blanda är klockfrekvenser eller minnestyper. Har du bara en minnesplats behöver du också kolla upp hur stora minnen som din dator som mest har stöd för.
Vissa datorer, till exempel Apple Macbook och vissa Lenovo-, Dell- och HP-datorer, kräver märkesspecifika minneskretsar. Det innebär inte att minnet tillverkas och säljs av datortillverkaren, men att de har certifierat minnet för att köras i datorn. De flesta vanliga konsumentdatorer kan du dock stoppa in standardminnen i.
Är du osäker på vad du har för minnen och minnesplatser i datorn finns det hjälp att få. Vi rekommenderar gratisprogrammet Mr Memory Scan My PC. Kör det, och den berättar vilka utbytbara minnesplatser du har (eller om minnena inte går att byta) och vilka minnestyper du kan sätta där, med rekommendationer på minnen du kan köpa. Mr Memory är en brittisk datorbutik, men du kan givetvis köpa samma i svensk handel istället. Att montera so-dimm-minnen kräver för det mesta inga verktyg. De är bara att trycka fast.
Enkel montering
När du har dina nya minnen, börja med att lokalisera din datorns minneskretsar, antingen under en lucka på datorn eller genom att lossa hela bakstycket. So-dimm-enheten kan sitta helt öppet eller bakom en skyddande tejp, som du i så fall försiktigt lossar. Ibland har datorn en minnesplats, om du har tur två, som då ofta sitter ovanpå varandra.
Minnet som sitter instucket på bredden i sockeln tas ut genom att du drar två metallklaffar på vardera sida utåt. Då åker minnet uppåt en aning så att det är lättare att greppa (det kan variera, men det är den absolut vanligaste lösningen) och du kan lätt dra loss det. Tryck in ditt nya minne på samma plats, vilket ska kunna ske utan mycket kraft, och fäll sedan ned det, så att det fäster i metallhakarna igen med ett klick.
Har du två minnesplatser i datorn, men bara en minneskrets, ska den sitta i den nedre av de två, närmast moderkortet. Ska du komplettera med en extra minneskrets behöver du inte lossa den första, bara stoppa i det nya minnet i platsen ovanför. Därefter kan du stänga datorn och starta upp den, och du bör ha mer ram-minne att jobba med.
Del 3: Uppgradera lagringen
Det knepiga med att uppgradera lagring är att du behöver föra över innehållet till den nya disken innan du installerar den. Det kan du behöva även om du tänkte börja om på ny kula med ett rent system. När du köper en bärbar kommer den nämligen med systemspecifika drivrutiner och program på en egen installationspartition på disken.
Så du behöver rädda den från datorn, genom att klona din nuvarande systemdisk till den nya innan du stoppar in den. Därför behöver du inte bara en ny disk, utan också ett externt kabinett som du kan stoppa in den i och göra den till en usb-disk, som du ansluter och gör en komplett disk-kloning till.
Om din nuvarande disk är en stor hårddisk och du ska byta ut den till en mindre ssd, måste du börja med att se till att innehållet på den gamla disken ryms på den nya. Du kan behöva rensa ut onödiga filer och program. Är den nya disken större eller lika stor kan du strunta i det.
Smidig överföring med gratisprogram
Det enklaste sättet att sedan göra en diskkloning är med ett av flera program för det som är gratis att använda för privatpersoner. Vi rekommenderar EaseUS Todo Backup Free, som är helt gratis och låter dig på ett enkelt sätt klona en hårddisk till en annan. Bara plugga in din nya disk i en usb-port på den bärbara och starta programmet. Det tjatar lite på att du ska uppgradera till betalversion, men det kan du ignorera.
Väl inne går du till sidomenyn och väljer alternativet Clone, en ikon med två fyrkanter. Då får du upp en ruta där du först väljer källa (disken i datorn) och sedan ett mål (disken på usb). Här är det viktigt att du på bägge ställena väljer hela disken (oftast Hard disk 0, den som innehåller en partition som heter C:), och inte enskilda partitioner. Sedan klickar du Next för att se hur slutresultatet kommer se ut, och slutligen Proceed. Det tar inte mer än fem musklick att klona din disk. Om din nya disk är större än din gamla kommer C-volymen på datorn fortfarande vara lika stor, men disken har då extra outnyttjat utrymme. Då kan du expandera din C-volym i efterhand i Windows eller skapa en separat ny D-partition.
Enklare med äldre disk
Att installera din nya disk är sedan ungefär lika enkelt som att uppgradera minnet. I datorn har du antingen en 2.5 tums sata-disk som kan vara en ssd eller en mekanisk hårddisk. Då kan du skaffa vilken annan ny disk som helst och köra. Den är rätt så stor inne i datorn och svår att missa. Det är bara att skruva loss enheten, dra ut dess breda kontakt på ena kortsidan, och fästa den nya disken på samma ställe.
Eller så har datorn ssd i nya m.2-formatet. Den ser mer ut som en ram-minneskrets och monteras i en sockel på moderkortet. Det finns undantag, kompakta bärbara kan ha emmc- och ufs-lagring av samma typ som i mobiltelefoner. Med i dessa har du ingen chans att göra några byten. En sata-disk i 2,5-tumsformat har en bred kontakt på ena sidan, och sitter fäst i datorn med en eller att par skruvar. M.2-enheter finns i ett par olika typer, de som fortfarande använder sata-protokoll, och de som använder nyare och snabbare nvme-teknik. Ibland går det att byta från en m-2 av sata-typ till en m.2 av nvme-typ men, det är inte alltid så att platsen i datorn har stöd för bägge. För säkerhets skull bör du hålla dig till samma typ som redan sitter där.
Små men snabba ssd
Här kan du återigen använda Mr Memorys verktyg för att få förslag på vad som passar i din dator. En del större bärbara har dubbla diskar, eller fri plats för en extra disk, antingen m.2 eller 2,5-tums, men det är ganska ovanligt.
En m.2-disk är ett avlångt kretskort med kontakter på ena kortsidan. Du monterar den på samma sätt som en minneskrets, genom att trycka in den i den lätt uppfällda sockeln, och sedan trycker du ned den mot moderkortet. Där fästs den sedan, ofta med en skruv, men ibland med en metallhake. Samsungs EVO-ssd är ett populärt val för uppgradering av både bärbara och stationära datorer. I en kompakt bärbar bör du vara noga med att inte köpa en m.2-ssd som är för extrem i prestanda och kräver extra kylning. Detta eftersom de ofta har ett par millimeter extra kylflänsar påmonterade. Öppna datorn först och kolla vad som sitter där så att du inte köper en ssd som sticker ut för mycket uppåt från moderkortet. Då kanske du inte får på locket i efterhand.
Del 4: Uppgradera batteriet
Att skaffa nytt batteri till din dator är egentligen inte en uppgradering utan snarare ett underhåll för att förlänga livslängden på den. Batterier har bara en viss livslängd, och börjar tröttas ut efter ett visst antal laddcykler. Då börjar de rymma allt mindre energi och du får kortare och kortare batteritid. Ett fräscht batteri efter några år kan hjälpa mycket.
Batteriet är med största sannolikhet den största klumpen i datorn och är lätt att hitta. En del bärbara har batterier i separata fack som du snäpper fast på utsidan utan att du behöver öppna datorn. Då är det extremt enkelt att byta och du behöver nästan aldrig några verktyg. Ser det inte ut på det viset kan det fortfarande finnas möjlighet att byta det.
Det första du behöver ta reda på är om ett kompatibelt ersättningsbatteri finns att köpa. Det kan finnas både från originaltillverkaren och tredjepart. Men det är viktigt att du får tag på ett för precis din datormodell. De varierar i stort i design och form. Ett ersättningsbatteri som passar för Thinkpad X1- och Yoga X1-datorer.
Byt, ladda, kör
Hittar du rätt batteri är det inte mycket svårare än att nya en 2.5 tums hårddisk. Du öppnar datorn, och lokaliserar batteriet. Det sitter sannolikt fast med ett par, tre skruvar som du försiktigt kan lossa, och sedan lyfta upp batteriet. En kabel från batteriet går för det mesta till en kontakt på moderkortet, som då du lossar. Alternativt har batteriet inbyggda kontaktytor och ansluter när det sätts på plats.
Sedan placerar du ditt nya batteri på samma plats, trycker fast kabeln om det behövs, och skruvar fast med samma skruvar som fäste gamla batteriet. Sedan kan du sätta på locket och njuta av en dator som förhoppningsvis har lite bättre batteritid. Bli inte orolig om datorn inte startar direkt. Batteriet kan levereras oladdat, och då kan det behövas upp till en timme med strömkontakt i innan det är användbart.