Fjärrstyrning av datorer är äldre än pc:n som fenomen. I princip har det funnits sedan de första datorerna som programmerades på en fristående terminal, och möjligheten att logga in på en fjärrdator har varit en viktig del av nätverkande datorer i ett halvt sekel.
Både då och nu används fjärrstyrning huvudsakligen av organisationer och inte privatpersoner. De flesta hemanvändare har helt enkelt inte sett något behov av det, eller haft kunskap om hur de ska göra. Det är synd, för fjärrstyrning kan vara nog så praktiskt även i hemmet. Det kan handla om att styra en gammal dator du använder som mediaserver, att hjälpa släktingar med datorbekymmer eller för att ansluta till den stora dator hemma på skrivbordet när du är ute på språng. För att bara nämna några exempel.
Att komma igång är inte svårt, men det finns några saker du bör tänka på för att inte utsätta dig för onödiga säkerhetsrisker. I den här guiden visar vi hur du använder några av de vanligaste teknikerna och går igenom hur du håller dig säker.
Microsofts Fjärrskrivbord
Windows har i många år haft en inbyggd funktion för att styra en annan Windows-dator på distans. Windows Remote Desktop Protocol (rdp) eller Fjärrskrivbord som det heter i den svenska översättningen. Det är ett pålitligt system som används även av stora företag, men för hemanvändare har det två stora problem:
Du kan inte aktivera serverfunktionen för att ta emot ankommande anslutningar på en Windows Home-licens, varken med nya Windows 11 eller någon äldre version.
För att kunna ansluta över internet måste du antingen öppna för direktanslutning genom att öppna en port i routern (vilket är en stor säkerhetsrisk) eller ställa in en egen vpn-server så att du kan ansluta till ditt hemmanätverk krypterat (vilket är krångligt).
För att styra en gammal dator du har ställt i skrubben som server eller en annan dator på samma nätverk är Fjärrskrivbord enkelt och praktiskt, så länge datorn du vill ansluta till har en Pro-licens på Windows.
Vnc – öppen källkod men krångligt
Om du inte litar på kommersiella aktörer kan du kika på vnc, ett system som i grunden är öppen källkod även om vissa varianter är slutna betalprogram. Det finns många olika program, där en handfull uppdateras regelbundet och därmed är säkrare och bättre. För att använda det behöver du installera en server på datorn du ska styra och en klient på datorn du ska styra från.
Precis som Microsofts Fjärrskrivbord saknar vnc inbyggda funktioner för att ta sig igenom en router, så för att inte öppna din dator för attacker från internet måste du fixa en egen vpn-server för att ge dig åtkomst till ditt hemmanätverk utifrån.
Överlag är vnc krångligare än andra lösningar, och du behöver vara någorlunda kunnig för att inte riskera att göra din dator eller nätverk sårbara. Några av de mer namnkunniga vnc-varianterna är Tightvnc, Tigervnc och Ultravnc (öppen källkod) och kommersiella programmet Realvnc som påstår sig vara det ”äkta” vnc.
Vettigare alternativ
Om du vill styra din egen eller andras Windows-datorer över internet, eller bara vill hitta en lösning som är enkel och fungerar med Home-licens, finns det en hel del program att välja mellan. Så många att det kan kännas som en djungel. I webbplatsen Lifewires genomgång av olika alternativ nämns till exempel hela 16 program. Alla är definitivt inte lika bra, säkra eller enkla att använda, så vi har valt ut några alternativ vi tycker är värda att kika på.
Varje program vi har valt har något det är bäst på och de passar olika bra för olika scenarier. Så läs igenom och välj det du tycker verkar passa dig bäst.
Windows Snabbhjälp – för släktens ”it-support”
Om du framför allt vill kunna se och styra olika släktingars datorer för att hjälpa till när de har problem med datorn rekommenderar vi Windows inbyggda Snabbhjälp. Det använder samma teknik som Fjärrskrivbord men fungerar med Home-licens och är extremt enkelt att använda. Den du ska hjälpa behöver bara göra ett par saker:
Öppna programmet Snabbhjälp (till exempel via Windows-sök).
Fyll i en kod hen får av dig (se nedan).
Godkänna att du får styra datorn.
Du som ska hjälpa till startar också Snabbhjälp, men klickar istället på Hjälp någon annan. Logga in på ditt Microsoft-konto – du kan välja att stanna inloggad så går det snabbare nästa gång. Du får sedan en kod du skickar till eller läser upp för släktingen du ska hjälpa. När hen har fyllt i den och gått vidare får du upp en fråga om du vill styra eller bara se släktingens dator. Välj att styra om du vill kunna ta över mus och tangentbord. Gå vidare och vänta tills släktingen har godkänt. Snabbhjälp är det i särklass enklaste sättet för att fjärrstyra andras datorer vid enstaka tillfällen. Eftersom det är inbyggt kan även de mest datorokunniga av släktingar få igång det. Däremot är det omständligt om du ofta behöver styra datorn i fråga, och du kan inte alls använda det för att styra dina egna datorer eftersom du måste sitta framför datorn så att du kan fylla i koden och godkänna.
Google Chrome – enkelt, gratis och fungerar även om ingen är inloggad på datorn
Det här alternativet kan tyckas lite märkligt, men som du ska fjärrstyra en av dina egna datorer är den enklaste metoden vi känner till med Google Chrome Remote Desktop. Det är både ett tillägg du installerar via Chrome Web Store och ett litet serverprogram som läggs till i Windows när du följer instruktionerna från Google. Det finns två olika varianter av fjärrstyrning i Chrome Remote Desktop: Fjärråtkomst och Fjärrsupport. I båda fallen behöver du vara inloggad på ett Google-konto, och ska du logga in på och styra en egen dator måste du så klart vara inloggad på samma konto på både den och den du styr från.
Börja med att gå till remotedesktop.google.com i Chrome och följ något av alternativen (vilket spelar ingen roll, du kan växla mellan båda när du väl har installerat och är inloggad).
Logga in på Google-kontot och följ instruktionerna för att installera via Chrome-butiken. Godkänn i alla dialoger.
Om du valde Fjärråtkomst måste du nu välja en pin-kod för den här datorn. Den koden kommer du sedan använda för att logga in på och styra den från någon av dina andra enheter.
Valde du Dela min skärm får du välja mellan att skapa en kod som någon annan kan använda för att ansluta till din dator, eller fylla i en sådan kod för att styra en annan dator. Med det här alternativet kan de två datorerna vara inloggade på olika Google-konton.
Upprepa på varje dator du vill ansluta till (eller hjälp en släkting göra detsamma om du vill kunna styra släktingens dator – visa då också hur hen skapar en kod så du kan ansluta).
För funktionen Fjärråtkomst rekommenderar vi att du väljer en lång och säker kod och sparar den säkert, till exempel i en lösenordshanterare.
Något av det mest praktiska med Chrome Remote Desktop är att du inte ens behöver vara inloggad på datorn du ska styra. Det innebär bland annat att du kan starta om datorn och ansluta igen när den har startat. Det här fungerar dock inte om du använder Bitlocker eller en annan lösning för krypterad hårddisk, eftersom du då måste fylla i lösenord innan Windows faktiskt startas.
Teamviewer – gammal goding som håller än
En av de äldsta kommersiella lösningarna för fjärrstyrning är Teamviewer. Det släpptes 2005 och är ett av de populäraste systemen med över två miljarder installationer. Programmet är gratis för hemanvändare som bara använder det i icke-kommersiella syften.
Teamviewer finns till många plattformar, så du kan styra din dator från till exempel en Mac, en Ipad eller en Android-mobil. Serverprogrammet finns för Windows, Mac OS och många Linux-distributioner.
Programmet är inte fokuserat på något visst användningsområde och det har funktioner både för enkel åtkomst till dina egna maskiner utan fysisk interaktion och för teknisk support med tillfällig inloggning på andras datorer. Med Teamviewer för eget bruk installerar du programmet på både datorn du vill styra och den du ska styra från, alternativt även appen för IOS eller Android om du vill kunna styra via mobilen.
Om du vill komma åt en dator även efter en omstart av Windows måste du aktivera något som kallas Easy Access som du hittar i Teamviewers inställningar under Security -> Unattended access. Det innebär att Teamviewer körs som en Windows-tjänst så att ingen användare behöver vara inloggad för att programmet ska vara igång och tillåta inkommande anslutningar. Teamviewer rekommenderar att du tar bort och stänger av inloggning med lösenord på datorer du har aktiverat Easy Access på, eftersom det utgör en säkerhetsrisk. Då kan du enbart ansluta från en dator där du är inloggad på ditt Teamviewer-konto, som i sin tur kan vara skyddat med tvåfaktor-autentisering.
Parsec – din egen molnspeltjänst
Har du en kraftfull spel-pc hemma på skrivbordet medan du själv ofta befinner dig någon annanstans och önskar att du hade den till hands? Då kan du testa Parsec, ett modernt fjärrstyrningsprogram som lånar idéer från spelstreamingtjänster som Nvidia Geforce Now och strömmar innehållet från värddatorn med så korta svarstider som möjligt.
Med övriga lösningar blir det oftast lite lagg mellan dina inmatningar och när de syns på datorn du styr, men har du snabb internetanslutning både hemma och på enheten du använder kan Parsec bli snabbt nog att spela spel med 60 bilder per sekund. Parsec är gratis för hemanvändare, även om vissa funktionen bara är tillgängliga för betalande kunder. För de flesta är den stora nackdelen att färgerna använder så kallad krominansundersampling (4:2:0 istället för 4:4:4 som med vanliga rgb-färger), ungefär som i många videokameror. 4:4:4 kräver mer bandbredd så det är inte säkert du kan utnyttja det även om du betalar de cirka 860 kronorna om året ett individuellt abonnemang kostar. För spel har Parsec flera andra trevligheter som stöd för handkontroller. Vi har till exempel testat att ansluta med en Macbook Pro som kör Parsec i Mac OS med en Playstation Dualshock 4-handkontroll, ansluten till en Windows 10-dator och handkontrollen fungerar som en emulerad Xbox-handkontroll. När vi testar fungerar det i både Star Wars Battlefront 2 och även i emulatorn Cemu där den i sin tur emulerar en Nintendo-handkontroll.
Du kan också bjuda in kompisar att dela spelupplevelsen för spel som har så kallad hotseat-multiplayer, det vill säga att du kan spela med flera handkontroller anslutna. Tänk till exempel Stardew Valley, Rocket League, Gears of War 4 eller varför inte It Takes Two från Josef Fares studio Hazelight på delad skärm.
För vanliga program är Parsec också bra om du framför allt vill ha korta svarstider och en jämn upplevelse. Jämfört med till exempel Chrome Remote Desktop går det mycket snabbare. Men upplösningen och detaljrikedomen kan gå förlorad en aning. Så här använder du Parsec:
Ladda ner och installera programmet på alla datorer du vill styra eller styra från. Du gör det på parsec.app.
Skapa ett konto och logga in på det på samtliga maskiner.
När programmet är igång kommer du efter en stund se dina olika tillgängliga maskiner och kan ansluta till en.
Parsec öppnar normalt anslutningen i helskärmsläge men du kan även byta till fönsterläge.
Medan du är ansluten till en annan dator fångar Parsec musen så att du inte ska råka styra din egen dator. Du kan lösgöra den med kortkommandot Ctrl–Alt–Z. Fler praktiska kortkommandon hittar du här.
Säkerhet
Att lämna en dator öppen för fjärrstyrning över internet är så klart en säkerhetsrisk, oavsett hur du gör det. Men det är stor skillnad mellan att ha en vnc-server igång och en port öppen i router och brandvägg så att vem som helst kan försöka logga in, och att använda en modern fjärrstyrningslösning med tvåfaktor-autentisering och anslutning utan några öppna portar.
Några allmänna råd:
Stäng av fjärrstyrningsfunktionen när du inte behöver den.
Använd tvåfaktor-autentisering när det erbjuds.
Läs på om säkerhet för just det program du har valt att använda.