Surface Laptop Go 2: En försiktig och lyckad uppgradering
Microsoft trimmar prestanda och filar bort en del småproblem från föregångaren. Dess huvudsakliga styrkor och svagheter består, men helheten är ett solklart lyft.
Prestandan tar ett blygsamt steg upp, batteritiden likaså, samtidigt som kylningen är mer dämpad och diskret. Den begränsande skärmen är fortsatt ett svagt kort, som vi hade hoppats få se uppgraderad. Men med flera andra små förbättringar, och dessutom sänkt pris, kan den unikt kompakta Surface Laptop Go 2 bli helt rätt för vissa användare. Stort test: 10 bärbara datorer i den lägsta viktklassen
När vi hösten 2020 testade Microsoft minsta och billigaste laptop Surface Laptop Go blev vi inte helt övertygade. Den hade rätta prestandan för en liten och prisvärd laptop, men ett format som vi inte blev vän med, en lågupplöst skärm, batteritid som inte övertygade och en samling andra småproblem. Nu har Microsoft till slut släppt en uppföljare, Surface Laptop Go 2. Har de lyckats bättre denna gång? Mycket är sig likt. Design, chassi och format är desamma, en kompakt laptop med ett chassi som kombinerar aluminium med repfri och greppvänlig plast. Även om den till det yttre är likadan ska det ha skett en del förändringar i hur chassit är konstruerat, så att den blir lättare att underhålla. Tidigare gick det bara gick att byta ssd. Nu är bland annat även batteri och skärm utbytbara, för bättre livslängd.
Datorn är trevligt tunn och väger 1,13 kilo, men känns fortfarande övertygande solid att greppa, bära på och använda. Inget som sviktar eller knakar, och inget som känns ömtåligt. Vad som skiljer den från en ”vanlig” ultralätt 13-tummare är bredden. Surface Laptop Go 2 och dess föregångare har en 12,4 tums skärm, med för Microsoft det typiska bildförhållandet 2:3.
Det gör den ungefär 2,5 centimeter smalare än en slimmad 13-tummare. Trots det är tangentbordet inte ohållbart trångt att jobba på, och dessutom utmärkt välbyggt. Det saknar bakbelysning, men är annars i toppklass. Musplattan håller också utmärkt kvalitet.
Samma trånga skärm, men bättre gränssnitt
Skärmen verkar även den vara likadan som i Surface Laptop Go, och är datorns svagaste punkt. Den har en upplösning på 1 536 x 1 024 bildpunkter. Alltså inte ens full 1080p-upplösning på höjden. Det gör att det snabbt blir trångt med utrymme på skärmen. Två program eller webbläsarfönster sida vid sida är ingen höjdare, men Windows 11 ser ut att vara ett bättre gränssnitt för den upplösningen än Windows 10 var, vi slipper en del av det vi störde oss på med den i förra modellen. Windows 11 passar bättre på skärmens begränsade arbetsyta än vad Windows 10 gjorde. Skärmen håller annars bra grundkvalitet med färg i srgb-klass, ljusstyrka på drygt 350 cd/m2 och jämn ljusfördelning. Kontrasten skiftar vid snäva betraktningsvinklar, men vi kan inte avgöra om det beror på skärmpanelen eller glasytan framför. Men då är vi petiga, det här är en stabilt bra skärm för surf och kontorsarbete, samt enklare filmströmning. Om man bara ser till bildkvalitet alltså, vi är fortfarande inte förtjusta i formatet.
Givetvis är det en pekskärm, det är ju en av huvudpoängerna med en Surface, och pek-kontrollen går inte att klaga på. Det är oklart om det går att använda penna. Microsofts egna Surface Pen och dess funktioner har Surface Laptop Go 2 i alla fall inte stöd för.
Trimmat ljud och usb-portar
Det ser också ut att vara samma högtalare datorn som i föregångaren. Men Microsoft verkar ha trimmat ljudrutinerna och åtgärdat den alltför dämpade diskant som gjorde att ljudet kändes instängt. Nu får vi ett välbalanserat och överraskande fylligt ljud, som även ger fin detaljåtergivning i de högre frekvenserna.
Datorn har till synes samma portar som föregångaren, usb c, usb a, hörlur och proprietära Surface Connect-porten, som ansluter laddare eller Microsofts egna dockningslösningar. Usb c-porten har också den bra egenskaper för dockning, med strömförsörjning och stöd för bildskärm. Surface Connect. Proprietär men praktisk port för laddaren. Microsoft är inte särskilt tydliga på denna punkt, i specifikationerna på deras webb står det bara ”usb c”, så det hade kunnat vara en usb 2-port. Med efter att ha grävt hittar vi att det är usb3 gen 2 med 10 gigabit på bägge usb-portarna. Det är ett steg upp från usb3 gen 1 i föregångaren. Dubbel hastighet tackar vi inte nej till För övrigt har typ c-porten, precis som tidigare, stöd för displayport alt mode för bildskärm, samt stödjer usb power delivery för strömförsörjning.
Operativsystemet är givetvis Windows 11. Den här gång är det inte det begränsande S-läget, utan Surface Laptop Go 2 levereras med vanliga Windows 11 Home. Det tycker vi är helt rätt i en dator som den här, som har kontorsprestanda och möjlighet till varierad användning. Och som vi tidigare nämnt, det passar visuellt bättre i den lilla skärmen.
Liten med betydelsefull uppgradering
Den stora uppgraderingen är annars givetvis ny processor, 11:e generationens Intel Core i5 istället för 10:e generationen. Visst hade senaste 12:e generationen varit att föredra, men det här är typiskt Surface, alltid snäppet efter hårdvaruutvecklingen. Den ger fortfarande stabila och energieffektiva prestanda för webb- och kontorsarbete, runt 20 procent bättre än processorn i förra Surface Laptop Go. Inte minst är Iris Xe-grafiken i nya processorn markant snabbare än UHD Graphics G1. Bra kontroll även med finger på skärmen. Med nya processorn, och kanske tack vare ny intern design som ändrar luftflöde inne i datorn, har den fått påtagligt mer dämpad kylning. Den kan fortfarande dra igång med högljutt väsande vid enstaka tillfällen, men för det mesta är den passiv, eller kör på diskret halvfart.
Batteritiden har också fått sig ett lyft, om än inte ett stort sådant. Nu kan vi faktiskt nästan få ut de utlovade 13 timmarna under försiktig användning, med en svagt upplyst bildskärm, där vi tidigare bara nådde i nio timmar. Men det är siffror som inte representerar praktisk normalanvändning. Du behöver absolut ha med dig en laddare, för en dag på språng.
Trimmat pris överraskar
Microsoft har trots uppgraderingarna lyckats hyvla av priset. Nypris för första Laptop Go med åtta gigabyte ramminne var 9 499 kronor med 128 gigabyte ssd eller 11 699 kronor med 256 gigabyte ssd. Surface Laptop Go 2, med samma mängd minne och lagring, kostar 8 799 respektive 10 099 kronor. Detta trots två års inflation och ett komponentpris som ökat i ännu högre takt. Hatten av för det.
De har nu också skippat emmc-lagringen, som den billigaste modellen i förra generationen av datorn hade. Nu är det ssd i alla modellerna 128 eller 256 gigabyte. Men vi rekommenderar ändå att du håller dig ifrån den billigaste modellen, som bara har fyra gigabyte ramminne. Vår testade modell har åtta gigabyte. Samma portar som förr, men snabbare. Sedan får du i den modellen inte heller någon fingeravtrycksläsare. Då webbkameran inte har ir går den inte att använda för biometri, och då får du ingen Windows Hello-inloggning. Webbkameran levererar plikttrogna 720p med 30 bilder per sekund och har godkänd ljus- och färgautomatik. Men bilden är både brusig och ger oss hårda kompressionsartefakter som smetar ut detaljer. Vi gillar dock mikrofonen med fint röstfokus och effektivt brusfilter, även om vi får något metallisk klang i rösten.
I Surface Laptop Go var det för mycket som kändes ofärdigt, opolerat eller ogenomtänkt. I generation två har Microsoft filat bort flera irritationsmoment, och Windows 11 visar sig gränssnittsmässigt passa bättre för det fortfarande opraktiskt trånga skärmformatet. Det är inga revolutionerande nyheter eller uppgraderingar, men Microsoft lyckas gå från en medioker helhet till en bra. När de dessutom sänker priset blir det en rekommendation.
Specifikationer
Produktnamn: Surface Laptop Go 2 Testad: Juni 2022 Tillverkare: Microsoft Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 Minne: 4/8 GB ddr4 Lagring: 128/256 GB ssd Bildskärm: 12,4 tum blank ips, 1 536 x 1 024 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, usb 2 gen 2 typ a, headset, Surface Connect Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 2 tim 50 min (hög belastning), 11 tim 20 min (låg belastning) Storlek: 27,8 x 20,6 x 1,6 cm Vikt: 1,13 kg Rek. pris: 7 499 kr (4/128 GB) , 8 799 kr (8/128 GB) , 10 099 kr (8/256 GB) Pris: 10 099 kr hos Microsoft (testad modell, 8/256 GB)
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 4 522 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 339 poäng Geekbench 5, cpu: 4 237 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 344 poäng Geekbench 5, gpu: 15 168 poäng Disk, läsning: upp till 2 392,37 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 579,92 MB/s