Försäljaren ger mig ett brett leende och pekar på en av datorerna på hyllan. Han plockar också fram sitt bästa försäljningsargument: ”Den här datorn är IBM-kompatibel”.
Annons: Missa inte vårt stora specialnummer om smarta hemmet
Ett oräkneligt antal teknikköp senare skulle jag säga att kompatibilitet är en förutsättning för de flesta lyckade köp. De företag som förstår sina kunders behov låser inte in dem.
Visst kan låsta lösningar kortsiktigt vara lockande för ett företag, men det leder sällan till några långsiktiga vinster och det är förödande för hela branschens utveckling.
Året är 1989 och jag ska köpa mig mitt livs första dator. Vad ”kompatibel” betyder har jag ingen aning om, men hans förklaring övertygar mig. På den här tiden fanns det en spretig flora med datorsystem som var låsta till tillverkarens egna program och tillbehör, men en IBM-kompatibel dator var däremot ett öppet system.
Jag föll för hans argument, och under många år var jag tacksam för det rådet.
Annons: Missa inte vårt stora specialnummer om smarta hemmet
Ett oräkneligt antal teknikköp senare skulle jag säga att kompatibilitet är en förutsättning för de flesta lyckade köp. De företag som förstår sina kunders behov låser inte in dem.
Vi konsumenter vill kunna köpa glödlampor utan att fundera på om de heter Philips eller Osram. Vi vill kunna använda samma eluttag till Electrolux-brödrosten och Nordica-vattenkokare – och vi vill kunna köpa Clas Ohlson-batterier till vår Microsoft-mus.
Förklaringen till att vi har ett så enormt utbud av tillbehör till våra datorer är att usb-kontakten är en standard som används av nästan alla tillverkare. Hade HP, Acer, Lenovo och Asus valt fyra olika lösningar hade vi knappast sett samma breda tillbehörsutbud.
Smarta hemmet-branschen har däremot länge varit kvar i 80-talstänkandet, där varje tillverkare tar fram sina egna lösningar. När jag själv ville blanda Philips Hue-glödlampor med en rullgardin från Ikea och en termometer från Telldus insåg jag att jag skulle få koppla tre specialdosor till min router och skaffa tre olika appar.
Den tekniskt kunnige kan förstås hitta vägar runt de här begränsningarna, men de flesta av oss vill kunna använda en ny pryl utan några krångliga inställningar. Om smarta hemmet-branschen ska få ett bredare genombrott kan man inte kräva att folk ska lära sig olika märkliga konfigurationsinställningar.
Att många smarta hemmet-prylar än så länge väntar på sitt stora genombrott tror jag delvis beror på den här bristen på standarder, och efter lång väntan var det här faktiskt något som även de stora tillverkarna började inse. I somras presenterades Matter, som är namnet på den standard som de stora smarta hemmet-jättarna har ställt sig bakom. Eftersom Google, Ikea, Apple och Amazon står bakom standarden tror jag vi kan räkna med ganska stora förändringar.
Nyligen utlovade även Samsung stöd för Matter, vilket förstås var ett välkommet besked.
Planen var att vi skulle få se Matter redan under året, men covid-19 har lett till förseningar. Först 2022 väntas de första Matter-produkterna presenteras.
Själv är jag spänd och nyfiken. Om Matter gör att det blir lika enkelt att köpa smarta hemmet prylar som det är att köpa glödlampor och brödrostar tror jag att mycket kommer att hända.