Fokuset ligger fortfarande på spelande, men Corsairs skärm har också rätta egenskaperna för en del kreativt skapande så länge du inte är fullblodsproffs med extra höga krav. Priset är lite i högsta laget med tanke på vad den levererar, men den snygga stilen kan vara värd en extra slant för den som inte vill ha en typisk gamer-skärm. Test: Breda 21:9-skärmar för kreatörer och gamers
Corsair känner vi bäst som tillverkare av datorkomponenter, främst minnen och kylning. Men de har andra strängar på lyran. Vi har tidigare testat deras headset, tangentbord och inte minst kraftfulla cylinderdatorn Corsair One. Nu släpper de sin första datorskärm. Det är i alla fall den första från Corsair som vi sett och som säljs i Sverige. Xeneon 32QHD165 heter den och är 32 tum stor med 2 560 x 1 440 bildpunkters upplösning.
Corsair kallar den för en gaming-skärm och ja då, den har alla egenskaper som krävs för det. Korta svarstider, så lite som 1 millisekund, hög bildfrekvens och rätta synkningsteknikerna, både AMD Freesync Premium och Nvidia G-sync. Men det är en mer mångsidig skärm än så, och passar även bra för mediaskapande, tack vare stort färgomfång.
Precis som i datorn One håller sig Corsair här undan från traditionell gaming-design. Inga fartränder, neonfärgade detaljer, stora loggor eller kantiga avfasningar i chassit, utan Xeneon har en mycket seriös och sober framtoning. Den har ett chassi i mörkt gråsvart plastkomposit, med tunn skärmkant på framsidan och lätt välvning på baksidan. Mitt på baksidan sitter en extra puckel för att rymma kraft, bildingångar och kylning samt ett 100×100 millimeters vesa-fäste.
Medföljande fot, en lika snygg men relativt bred historia, skruvas fast just i vesa-fästet. Då får du inte bara en utmärkt stadig upphängning av skärmen. Den är också höjbar en dryg decimeter, och har generös vridning i sidled samt tilt, alla med tillfredsställande solid känsla i mekaniken. Det enda som saknas i rörlighet skulle vara pivot-funktion. På baksidan av foten sitter ett behändigt kabelfäste, och du får med en handfull extra som går att trycka dit. Corsair Xeneon 32QHD165 ger ett sobert intryck. Mycket mer än de flesta gaming-skärmar.
Mycket färg, måttlig hdr
Skärmpanelen är av ips-typ, vilket brukar innebära bra färger och breda betraktningsvinklar, men snäppet lägre kontrast än till exempel en va-skärm. Du får riktigt stort färgomfång som ger extra intensitet i färgtoner. Och skärmpanelen i sig levererar perfekt bild i alla vinklar, och kontrasten är övertygande, med djup svärta som mer liknar den i en va-panel. Däremot innebär den matta ytan framför att upplevelsen blir blek i för snäva vinklar på grund av för mycket refraktion i infallande ljus. Du bör också se till att du inte har fönster med dagsljus precis bakom dig, då räcker inte ljusstyrkan till.
Skärmen skiner som mest med cirka 450 cd/m2 vid hdr-visning. Det gör att hdr-upplevelsen inte blir optimal. Den stödjer Vesa Display HDR400, vilket inte är så mycket för just dynamiken vid filmvisning. Men det borgar för bra färgomfång vilket är ett krav Vesa ställer. Och här får vi mycket riktigt hundraprocentig matchning för srgb och Adobe RGB, och nästan lika bra för dci-p3. Färgkorrektheten verkar god, men vi kan inte säga säkert att det är proffsklass på den.
För en professionell mediaskapare kan den också vara lite för enkel. Dels vill du då kanske helst ha 4k på en så här pass stor yta. Dels har du inte riktigt den hundraprocentiga kontroll över skärmen som en riktigt kräsen användare kan kräva. Skärmen kan hanteras med en enkel meny som styrs med ett behändigt styrkors på baksidan. Den proffsiga foten hör till skärmens starkare sidor.
Lätt att kontrollera, men begränsad
Ännu enklare är det att installera programmet Icue som laddas hem från Corsair. Det ger dels prestandaövervakning för din dator, dels kontroll över alla Corsair-produkter du kan tänkas ha anslutna. För skärmens del innebär det enkelt sätt att uppdatera firmware, och smidigare åtkomst till alla inställningar. För att det ska fungera behöver du dock ansluta med en usb typ c-sladd till din dator. Vilket ju ändå kan vara bra, så det ger dig en två portars usb 3-hubb.
Du kan välja mellan en handfull profiler: Standard, Game, sRGB, Creative, Movie och Text. De mest intressanta här är sRGB som begränsar färgomfånget till exakt srgb, Creative som maxar färgintensiteten och även pressar upp gamma en aning, och ett spelläge som minimerar svarstid.
De gör alla ett bra jobb för sina respektive syften, men för den riktigt proffsanvändaren saknar vi möjlighet att skilja mellan fler färgstandarder, som Adobe RGB och rec.2020. Du kan också manuellt ställa in färgbalans, ljusstyrka, skärpa och så vidare, samt manuellt aktivera ett diskret blåljusfilter för att skydda ögonen om du sitter framför skärmen länge. Inga överraskningar bland anslutningarna. Men det är alltid positivt med valmöjligheter, både traditionell displayport och via usb typ c.
Bra för blandat bruk
Skärmen har inga högtalare, men ljudet från hdmi och displayport skickas till ett hörlursuttag, och du kan styra volymen via skärmen. Det känns dock lite som en onödig funktion att ens ha i en skärm. Har du datorhögtalare att plugga in kan du ju lika gärna göra det i den anslutna datorn.
Corsair Xeneon 32QHD165 har ett pris på 8 290 kronor. Det gör den till en av de dyrare 32-tummarna med 1440p-upplösning som du kan köpa. Är den värd det? Den gör definitivt inga fel om du till exempel är en gamer som också vill kunna strömma och redigera och publicera gameplay-videor. Den håller då hög kvalitet, levererar en snygg upplevelse och är bekväm och smidig att använda. Och ser bra ut på skrivbordet. Det kan vara viktigt det också.
Det blir också plus i kanten för ett par intressanta bonusmöjligheter. Via Icue-mjukvaran går den att kontrollera med externa kontrollpaneler. Dels Elgatos egna Icue Nexus, dels med Elgato Streamdeck. Är du redan bekant med dessa så blir det en intressant möjlighet. Det är superlätt att sköta skärmen via Icue-programmet. Inte för att du har särskilt detaljerade alternativ.
För riktigt kräsna kreatörer och mediaproffs saknar den dock det sista lilla extra för att den ska kunna konkurrera med proffsskärmar. Vi uppskattar dock en generös garanti på tre år, och Corsairs så kallade ”Zero Dead Pixel”-garanti som lovar att varje pixel fungerar som den ska.
Specifikationer
Produktnamn: Corsair Xeneon 32QHD165 Testad: September 2021 Tillverkare: Corsair Storlek: 32 tum, 16:9 bildförhållande Upplösning: 2560×1440 bildpunkter Paneltyp: IPS med matt yta Ljusstyrka: Ca 400 cd/m2 (sdr), 450 cd/m2 (hdr) Kontrast: 1000:1 statisk Färgdjup: 8 bitar HDR: VESA DisplayHDR 400 Uppdateringsfrekvens: 165 Hz Svarstid: 1 ms (MPRT), < 3 ms (GtG) Adaptiv synk: AMD FreeSync Premium, Nvidia G-sync Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.4, usb-c med displayport 1.4 Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3-hub (2 portar), hörlursport, 3 års garanti Storlek (uppfälld): 73,2 x 31,6 x 49,1-60,2 cm Vikt inkl stativ: 9,5 kg Rek. Pris: 8 290 kr Pris: Från 8 290 kronor på Prisjakt