Gratis och royaltyfria foton du kan använda hur du vill
Behöver du gratis bilder till exempelvis en blogg, sajt, presentation, tidning? Här är de bästa fria bildbankerna – och så här använder du dem.
Av Martin Appel
PC för Alla
En snygg layout kräver som regel både text och bilder. Oavsett vilket layoutverktyg du använder och oavsett vilket dokument du skapar lär du vilja lägga till en del bilder.
Ska du på något sätt offentliggöra dina alster är det viktigt att hålla koll på reglerna för upphovsrätt. Tekniskt sett är det visserligen lätt att hämta bilder på nätet, men det är ofta olagligt. Den som har tagit ett foto eller skapat en illustration har upphovsrätt till bilden, och för att få använda den krävs alltså dennes tillåtelse.
Många bilder som vi hittar på nätet har dessutom ofta för dålig teknisk kvalitet, vilket gör att de inte duger när du ska trycka eller skriva ut något.
Har du själv fotograferat en bra bild går det förstås att använda den. Moderna mobiltelefoner tar som regel bilder som är tillräckligt bra för att fungera i tryck.
Billigt eller gratis
Om dina privata bilder inte räcker är det enkelt att köpa bilder från någon av nätets bildbyråer. En bild kostar som regel bara några tior hos tjänster som Istockphoto, Shutterstock och Mostphotos.
Och du behöver faktiskt inte betala. Det finns gott om människor som skänker bort sina bilder till allmänheten. Det här brukar kallas för upphovsrättfria bilder och det finns gott om tjänster.
Så här använder man Pixabay, som är ett av de bästa alternativen: 1. Surfa till www.pixabay.com och skriv in det du söker efter i sökfältet i mitten. Om du bara vill söka efter fotografier klickar du på pilen till höger och väljer Photos. På samma sätt kan du välja att bara söka efter grafik, illustrationer eller video. 2. Nu visas alla bilder och som standard ser du de populäraste överst. Föredrar du att sortera dem kronologiskt byter du alternativ i verktygsfältet högst upp. Som du ser kan du även avgränsa din sökning i det här verktygsfältet. Under Orientation kan du exempelvis välja om du bara vill ha bilder som är liggande (”breddare”) eller stående (”höjdare”), medan Size låter dig skriva i en minimistorlek. Du kan även visa bilder inom speciella kategorier via Category – och om du bara vill visa svartvita bilder eller sådana som har en viss huvudfärg klickar du på Color. 3. Klicka på en bild så får du mer information. För att ladda ned trycker du på Free download och väljer bildens storlek. De allra högsta bildstorlekarna kräver inloggning, men det är som regel helt onödigt. Tryck på Ladda ner, intyga att du inte är en robot (Recapcha) och välj Ladda ner så sparar du filen på din hårddisk. 4. Observera att Pixabay är en reklamfinansierad tjänst. I ditt sökresultat kommer du även att se bilder under vinjetten Sponsored Images. Det här är bilder som inte är gratis utan som du får köpa genom kommersiella tjänster som Istockphoto.
5 sajter för gratis foton
500 miljoner gratisbilder
Upphovsrättsfria bilder använder ofta ett system som heter Creative Commons, och via söktjänsten CC Search kan du hitta 500 miljoner bilder som ska vara fria att använda.
Det är dock viktigt att dubbelkolla vilka regler som gäller innan du använder den – precis som andra söktjänster kan det hända att den visar fel.
Pxhere är en bildbank med ungefär samma upplägg som Pixabay. Tjänsten har har många bilder och ett förhållandevis brett utbud, men det krävs inloggning för att kunna ladda hem bilderna.
Klassiska Morguefile grundades redan 1996, men den är fortfarande populär. Morguefile vänder sig framför allt till dig som vill redigera bilder och på så sätt skapa ett nytt verk. Vill du använda bilden “som den är” måste den vara i ett sammanhang med annat innehåll och du måste ange upphovsmannens namn.
Pexel är inte bara en fri bildbank – det är dessutom en sökmotor för bilder. Om du söker här får du med andra ord både fram Pexels egna bilder och bilder från exempelvis Pixabay.