Bredband har blivit mer eller mindre en livsnödvändighet under senaste decenniet, och mer och mer av det vi gör är beroende av snabb och pålitlig uppkoppling. Från att konsumera media till att hålla kontakt med nära och kära, utföra bankärenden, hitta myndighetsinformation, och kort och gott göra det mesta i samhället.
Många av oss ringer telefonsamtal över internet numera, även om vi kanske inte tänker på det på det sättet. Men har du ip-telefon istället för traditionell fast telefon har du voip. Med volte- eller vowifi-funktion i din mobiltelefon går även dina mobilsamtal som datapaket.
De flesta av oss har snabbt fast bredband hemma, med fiber i väggen, via kabel tv-leverantören eller fortfarande en och annan via adsl-lösningar. Med det är inte alltid ett gångbart alternativ. Speciellt som det sista rent tekniskt blivit frånsprunget av trådlösa alternativ. Ett mobilt bredbandsabonnemang och en bra router för det kan ge dig stabil uppkoppling där andra alternativ är för opraktiska eller dyra att skaffa.
Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper en router
Helt vanlig router, plus lite till
Här har vi testat fem routrar som du kan använda tillsamman med ett mobilabonnemang. Det är bara att plugga in ett sim-kort och surfa på som om du var inkopplad i väggen. Eftersom det handlar om ”vanliga” routrar för hemma-nätverk fast med lte-modem, får du här alla funktioner som du får i en sådan.
De ger dig snabbt wifi på 5 GHz och bra räckvidd på 2,4 GHz, gott om möjlighet att koppa upp alla hemmets enheter, inklusive alla uppkopplade smarta hemmet-prylar, från belysning och larm till tv och spelkonsol. De har alla dessutom möjlighet att ansluta fast bredband från ett ethernet-uttag. Det är praktiskt om du har bredband men inte litar helt på att den är stabil nog. Då kan du växla till det mobila som reserv.
Du kan plugga in stationära datorer och annat som inte har egen wifi i routerns ethernet-portar och du får ett komplett lokalt nätverk där du kan dela mappar, servrar och skrivare. Du kan skapa och dela tillfälligt gästnätverk. Du har (för det mesta) tillgång till funktioner som föräldrakontroll, inbyggd brandvägg, vpn-tunnel och alla andra funktioner som standardroutrar numera erbjuder.
Tänk dock på att många mobilabonnemang har ett maxtak för hur mycket data du får förbruka. Tittar du mycket på film och tv kan det med andra ord vara klokt att välja ett abonnemang med högt maxtak – eller ett som erbjuder obegränsad surf.

Hur snabb teknik behöver jag?
Det är en brokig skara routrar vi testat. En av dem har flera år på nacken medan de andra lanserades 2020. Vid en första anblick märks det dock inte, det här är routrar byggda på wifi 5 och lte, det vill säga mobildata på 4g. Det är teknik som hängt med länge och även om tekniken förfinats genom åren är det ingen avgörande skillnad i prestanda.
Kraftfullt wifi 5 har det funnits länge och det är inte åldern på en router är som avgör, utan vad du är beredd att betala för det. Det kan finnas en vits att inte snåla på wifi, även om du har långsammare bredband, om du vill kunna dela filer och media snabbt internt på nätverket.
Det som framförallt har utvecklats är vassare versioner av lte-tekniken, och här hittar vi både enklare och mer maxade modem inbyggda i routrarna. Lte delas in i olika så kallade kategorier, från 1 till 19. Som regel kan man säga att ju högre kategori desto snabbare, med enstaka undantag.
Lte cat 3 har en maxgräns på 102 Mbit/s i nerladdningshastighet, oftast förenklat till 100. För cat 6 hamnar vi på cirka 300 Mbit/s, cat 12 når cirka 600 Mbit/s och cat 18 cirka 1,2 gigabit.
Många siffror svåra att nå
Det är dock hastigheter som du aldrig lär komma upp till, om du inte har en väldigt välvillig mobiloperatör och tur med både placering av basstation, tilldelning av frekvens från den, minimalt med andra användare i närheten, och till och med vädret för dagen.
Under vårt test av dessa routrar använde vi oss av ett mobilt bredbandsabonnemang från Tele2 och ett annat från Tre. Bägge uppger själva att en hastighet på runt 35-40 Mbit/s ska anses som normalt, och det är också det vi får med bägge under dagtid. Vid enstaka tillfällen när mobiltrafiken går ner får vi lite mer bandbredd och kan komma upp i 100 till 150 Mbit/s, men det ska verkligen ses som undantag. Operatörerna lovar aldrig mer är 10-20 megabit.
Så finns det någon anledning att stirra sig blind på kategorierna och betala extra för en router, telefon eller modem med snabbare lte? Ja och nej. Högre maxkapacitet verkar gå hand i hand med högre lägstanivå, och lite högre genomsnittliga hastigheter. Det ska dock inte ses som avgörande, då den stora prestanda-flaskhalsen inte är du och din teknik, utan vad du får från operatören. Vi lägger därför större vikt vid stabil uppkoppling och bättre uppladdningshastighet, något som skiljer routrarna åt mer än nerladdningshastigheten.

Men 5g då?
Det dröjer länge innan 5g blir ett riktigt intressant val för fast bredband. De byggs nu så sakta ut i svenska storstäder och därefter i mindre tätorter. Det är platser där det för det mesta redan är fiber dragna in i de flesta hem och den som inte har det har andra alternativ för fast bredband.
Därför är det mer intressant med 5g i just mobiltelefoner, där utvecklingen har gått snabbare och alla nya toppmobiler och flera i mellanklass har 5g-stöd. Det har dock släppts ett gäng 5g-routrar, men nästan uteslutande små mobila och batteridrivna enheter. De kan bli riktigt intressanta framåt våren när du kan göra stadsparken till ditt nya kontor, om det fortfarande är social distansering som gäller på jobbet.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga stora routerleverantörer som säljer fasta 4g-routrar i Sverige och bad dem ställa upp med en aktuell modell. Av sju leverantörer fick vi in routrar från fem. Asus kunde inte leverera sin router i tid till testet, och ZTE fick vi inte svar från.
Routrarna testades en och en i ett hem i en närförort till Stockholm med installation och daglig användning under två dygn eller mer. Vi gjorde regelbundna prestandamätningar mot Bredbandskollen.se och Speedtest.net under olika tider på dygnet. För mobilt bredband använde vi om vartannat ett abonnemang från Tele2 samt ett kontantkort från Tre. Generella routerprestanda testades mot en gigabit fiberuppkoppling.
D-Link DWR-953: Godkänd uppkoppling, men saknar viktiga funktioner
Denna router med inbyggt mobilmodem ger uppkoppling i alla lägen. Det är i stort allt.

Omdöme
Positivt
- Stabil mobiluppkoppling.
- Tar upp lite plats.
- Bra pris.
Negativt
- Prestanda steget efter.
- Nästan inga extra funktioner.
- Bara 100 megabit lan.
Testad: Februari 2021
Mobilt bredband: Lte cat 4, upp till 150 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Wifi-kapacitet: 300 + 866 Mbit/s
Rek. Pris: 1 490 kr
Pris:1 487 kronos hos ComputerSalg.
Läs hela testet av D-Link DWR-953
Huawei 4G Router B535: Diskret 4g-router håller hög kvalitet
Huaweis stilrena router fungerar lika bra i lägenheten med fiber som i sommarstugan med mobilt bredband.

Omdöme
Positivt
- Godkända mobilprestanda.
- Bra wifi-räckvidd.
- Kompakt design.
- Godkänt funktionsutbud.
Negativt
- Ojämn uppladdning.
- Lite snålt med statusinformation.
Testad: Februari 2021
Mobilt bredband: Lte cat 7, upp till 300 Mbit/s ner, 100 Mbit/s upp
Wifi-kapacitet: 300 + 867 Mbit/s
Rek. Pris: 1 790 kr
Pris:990 kronor hos Proshop
Läs hela testet av Huawei 4G Router B535
Netgear Orbi LBR20: Maxade mobildata men hisnande dyr
Denna fristående Orbi-enhet blir till en router i mellanklass, med ett extra snabbt lte-modem instoppat. Rättfärdigar detta det höga priset?

Omdöme
Positivt
- God individuell wifi-prestanda.
- Stabil och relativt snabb lte.
- Intressanta tillvalstjänster.
Negativt
- Få nätverksportar.
- Måttlig wifi-räckvidd.
- En del funktionalitet kostar extra.
- Väldigt dyr för vad man får.
Testad: Februari 2021
Mobilt bredband: Lte cat 18, upp till 1 174 Mbit/s ner, upplänk ej specificerad
Wifi-kapacitet: 400 + 866 + 866 (mesh) Mbit/s
Rek. Pris: 4 690 kr
Pris: 3 716 kronor hos CDON.
Läs hela testet av Netgear Orbi LBR20
TP-Link Archer MR600: Snygg, snabb och problemfri 4g-router
Med 4g-routern Archer MR600 gör TP-Link inget märkvärdigt, men levererar en bra balans av rätt teknik och funktioner i ett användarvänligt paket.

Omdöme
Positivt
- Goda prestanda.
- Utmärkt användarvänlighet.
- Grundläggande men bra funktionsutbud.
Negativt
- Kan bli svårplacerad för optimal signal.
- Något kort räckvidd för wifi.
Testad: Februari 2021
Mobilt bredband: Lte cat 6, upp till 300 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Wifi-kapacitet: 300 + 867 Mbit/s
Rek. Pris: 1 790 kr
Pris:1 686 kronor hos CDON.
Läs hela testet av Archer MR600
Zyxel LTE5388: Kompetent router som prövar tålamodet
Ett stiligt torn med inbyggt 4g och intressanta funktioner. Det som saknas för Zyxel är ett bättre gränssnitt.

Omdöme
Positivt
- God kapacitet i wifi.
- Stabil och snabb lte.
- Kompakt och diskret.
- Bra bonusfunktionalitet.
Negativt
- Rörigt gränssnitt.
- Bara två ethernet-portar.
- Inte bästa räckvidden på wifi.
Testad: Februari 2021
Mobilt bredband: Lte cat 12, upp till 600 Mbit/s ner, 100 Mbit/s upp
Wifi-kapacitet: 300 + 1733 Mbit/s
Rek. Pris: 2 690 kr
Pris:2 236 kronor hos ComputerSalg.