Vad hände, Huawei? Den större modellen av Huaweis billigare laptop ligger steget efter på många punkter. Den är inte egentligen dålig, men har potential för mycket mer.
Det är omöjligt att inte jämföra Matebook D 15 med mycket snarlika Matebook D 14, som du kan få för samma pris. Varför 15-tummaren då ska ha mindre batteri, sämre tangentbord, sämre skärm och sämre ljud känns väldigt märkligt. I konkurrens med andra 15-tummare i samma prisklass är den godkänd, med vissa fördelar, men också ett par påtagliga nackdelar. Stort test: Bästa laptop – under 10 000 kronor
Vi testade nyligen nya Huawei Matebook D 14 och gillade vad den hade att komma med. Rätta prestandan för priset, stilren design och bra kvalitet på det mesta. Därmed borde väl Matebook D 15, vilken vid första anblicken ser ut att vara exakt samma dator, fast större, vara precis lika bra? Sakta i backarna. Man skulle kunna tro det, men Huawei gör här en handfull till synes obegripliga nedgraderingar.
Den har samma eleganta utformning som sitt småsyskon, ett chassi mestadels i mörkgrå aluminium, med delar i plastkomposit som håller samma höga kvalitetskänsla. Datorn är inte överdrivet tung och är faktiskt aningen tunnare än 14-tummaren, antagligen för att det går att få in mer komponenter på bredden istället. Men det är marginellt och med utstickande gummifötter på undersidan har de samma höjd över bordsytan. Det är tunna ramar runt bildskärmen och bekväma ytor att vila handlederna på.
Mitt i översta tangentbordsraden sitter samma dolda webbkamera inbyggd i en knapp som Huawei har i ett flertal modeller. Det är en rolig lösning, som både ser iögonfallande ut och som gör att den får ett linsskydd när den inte används. Men det är mer spektakulärt än det är praktiskt, du presenteras i ett osmickrande grodperspektiv och kan inte heller justera vinkeln som du kan med en kamera som sitter överst i skärmlocket.
Huawei har inte försökt tränga in en sifferknappsats vid sidan av, så tangentbordet är bekvämt centralt placerat och har stora knappar. Här hittar vi första nedgraderingen jämfört med Matebook D 14. Tangentborden ser nästan identiska ut, men här får du ingen bakbelysning i tangenterna, och själva konstruktionen och känslan är av klart lägre kvalitet. Matebook D 15 har rätt stilen. På behörigt avstånd. Det är plastiga ytor och stum respons. Varför Huawei inte stoppat in exakt samma tangentbord i bägge datorerna känns som ett mysterium, det borde inte vara svårt. Även musplattan har en strävare yta. Men kontrollen går inte att klaga på. Huaweis behändiga fingeravtrycksläsare i strömbrytarknappen, som läser av fingret direkt när du startar datorn, sitter placerad vid sidan av tangentbordet.
Pålitliga prestanda och tyst kylning
Till skillnad från Matebook D 14 finns D 15 i två varianter, förutom den vi testat med 512 gigabyte ssd finns även en ännu mer prispressad modell med 256 gigabyte. Vår testade modell har exakt samma hårdvara som 14-tummaren, Core i5-1135G7, åtta gigabyte ram, 512 gigabyte ssd och inget diskret grafikkort utöver Intel Iris Xe. Den presterar exakt lika bra, kanske till och med marginellt bättre, vilket innebär pigga och trygga prestanda för surf, mediaströmning, webbaserat arbete, kontorsarbete och, om du är ambitiös, enklare bildredigering.
Datorn kan hålla sig till passiv kylning i de flesta vardagssituationer, men kan då och då behöva dra igång fläktarna. Då är den dock fortfarande återhållsam och kylningen är väl konstruerad så att luftflödet inte väser mer än absolut nödvändigt. Det finns också ett ”prestandaläge” du snabbt kommer åt med en tangentbordskombination. Det ger dig konstant fläktkylning, vilket inte höjer maxprestandan i våra mätningar, utan gör snarare att den kan hålla en högre nivå längre. Skillnaden är dock inte så stor att det känns värt oljudet.
Om du letar efter Matebook D 15 kan det vara klokt att detaljkolla specifikationerna innan du slår till. Det verkar finnas en äldre modell från 2021 i butiker, med Windows 10 och wifi 5 istället för Windows 11 och wifi 6 som i vårens nya modell. Det är de enda skillnaderna vi kan se på pappret, men vi vet inte vad mer som kan skilja dem åt, som till exempel skillnad i skärmkvalitet. Gömd webbkamera. Coolare än bra. Huawei levererar som vanligt en dator nästan helt fri från extra mjukvara, och en minimalistisk och avskalad upplevelse i systemet. Det gillar vi! De program och funktioner som finns som tillägg är också bra. En behändig snabbpanel för åtkomst till en handfull funktioner, och bra verktyg för att hålla drivrutiner uppdaterade och systemet väl trimmat. De funktioner som är låsta till Huawei-tillbehör, som deras skärmar, hörlurar, mobiler samt plattor, som knappt längre finns i Sverige, är mindre uppskattat, men givetvis ett plus om du mot förmodan har en sådan produkt.
Behaglig men något blek skärm
Skärmen är inte värst imponerande. Den är inte dålig för sin prisklass, en behaglig 1080p ips-panel med neutrala färger och jämn ljusfördelning, utan större ljusläckage eller skiftningar utmed kanterna. Men här finns en till skillnad jämfört med Matebook D 14: skärmen har påtagligt lägre färgomfång. Där D 14 kom nära srgb-klass och var ett stort lyft mot tidigare generationer, ligger D 15 ett par snäpp lägre i intensitet och färgmättnad. Den har också påtagliga skiftningar i vitpunkt i olika betraktningsvinklar.
Ljusstyrkan på ungefär 250 cd/m2 är oförändrad, och gör att den kan bli knepig att använda utomhus i dagsljus. Men det är en egenskap som den delar med de flesta enklare laptops i samma prisklass, även om det finns undantag.
Vi kan inte ge underkänt till skärmen, dess flimmerfria panel och diskreta, men effektiva blåljusfilter gör den perfekt för just långa arbetspass med Office eller webb. Precis vad den är tänkt för, med andra ord. Men efter att Matebook D 14 var så övertygande hade vi hoppats på något extra. Två usb-portar på ena sidan, och två till på den andra.
Fler försämringar
Även högtalarna har problem vi inte upplevde med Matebook D 14. Det är snyggt och detaljrikt i diskanten, men tunnare i mellanregistret. Om vi inte pressar upp volymen högt, då det istället blir skränigt. Bastonerna har inte heller någon direkt tyngd.
Slutligen har vi batteritiden, som är ett stort steg i fel riktning. Trots större chassi har den ett mindre batteri. Tre celler mot fyra och 42 istället för 56 wattimmars kapacitet. Lägg till det att du har en större skärmyta att lysa upp, och batteritiden blir markant kortare. Vi kommer som bäst upp i strax under åtta timmar med mycket försiktigt användande och en skärm dämpad så långt det går, utan att den blir oanvändbar
Är Matebook D 15 en diskvalificerade dålig dator? Absolut inte. Den har rätta prestandan för pengarna, utmärkt, diskret kylning, snyggare stil än de flesta, ett rent snyggt system och egentligen väl godkänd bildskärm. Det är bara det att på punkt efter punkt är 14-tummaren av samma dator bättre. Ibland lite bättre, ibland mycket. Så om du inte absolut måste ha större skärm, köp den istället.
Specifikationer
Produktnamn: Matebook D 15 BoD-WDH9DL Testad: Maj 2022 Tillverkare: Huawei Processor: Intel Core i5-1135G7, 4st kärnor 2,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe Graphics Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ a, 2st usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1, nfc (för Huawei Share) Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-37 dBa Batteritid: 1 tim 5 min (hög belastning), 7h 30 tim (låg belastning) Storlek: 35,8 x 23 x 1,7 cm Vikt: 1,72 kg Rek. pris: 8 990 kr Pris:5 990 kr hos MediaMarkt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 218 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 316 poäng Geekbench 5, cpu: 4 900 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 396 poäng Geekbench 5, gpu: 15 153 poäng Disk, läsning: upp till 2 513,53 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 902,77 MB/s