Det är snyggt, kraftfullt, välbyggt och proffsigt sammansatt. Att en del funktioner bara fungerar med Huawei-produkter du inte kan köpa i Sverige kan vi ignorera, för all grundfunktion håller hög kvalitet, och det utan att priset skenar. Stort test av bärbara datorer – kraftfulla laptops för kreativa jobb
Huaweis bärbara datorer har utmärkt sig som enkla, men väldesignade rena pc-upplevelser. Slimmade och lätta premiumdatorer eller avskalade bärbara budgetdatorer. Med nya Matebook 14s besöker de oprövad mark med prestandaprocessor och därmed också tjockare chassi för att få plats med väl behövd kylning, men fortfarande med samma strama design och höga byggkvalitet. Matebook 14s är 1,7 centimeter tjock och väger 1,43 kilo. Den hamnar inte riktigt i den ultratunna klassen, men inte så värst långt ifrån. Den är byggd i ett aluminiumstycke med halvmörk ytbehandling, med utmärkt kvalitet i alla detaljer. Från skärmen, som går att öppna med en hand men ändå har stadigt gångjärn, till snygg avfasning runt kanten som ger datorn en läcker glänsande rand.
Skärmen på 14 tum är i 3:2-format och med sina tunna skärmkanter är datorn inte bredare än de flesta 13-tummare. Trots det har datorn plats för ett rymligt tangentbord med hög kvalitetskänsla och fin respons i knapparna. Det är som alltid i slimmade laptops kort slaghöjd, men tack vare bra mekanisk respons får vi ändå rätt känsla. Är det något vi kan klaga på är det att den maximala ljusstyrkan på bakbelysningen är aningen låg. Den är ställbar i två steg, men i det högre läget hade vi önskat oss mer.
Med större mått får Huawei plats med fler portar på sidorna än vad deras tunnaste modeller har. Här sitter både en usb av typ a och en hdmi i standardstorlek. Och givetvis ett par snabba usb-3 portar av typ c. En av dem har full Thunderbolt-funktion medan den andra enbart är usb-port.
Kamera på traditionell plats
En sak vi uppskattar är att Huawei flyttat upp webbkameran till mer traditionell placering ovanför skärmen. Den satt i en del tidigare datorer från tillverkaren dold i en tangentbordsknapp, som fälldes upp, och gav användaren ett synnerligen osmickande grodperspektiv.
Det var en smart lösning på två sätt, dels kunde Huawei göra skärmkanterna tunnare. Dels fungerade det som linsskydd för högre sekretess. I dagens Zoom-era är kvalitet och presentation dock för viktiga för att kompromissa bort. Matebook 14s har ingen exceptionell webbkamera, men den är fullt acceptabel, med brusfri bild och snabb respons.
En del rörelseutjämning i bilden gör den något släpig. Färgtonerna är dock varma och överlag är det klart godkänt. Med sina utmärkta inbyggda mikrofoner som plockar upp en fin, djup röstton med gott om detaljer, samtidigt som de lyckas hålla bakgrundsbrus borta, höjs videosamtalsupplevelsen ytterligare. Den är inte slimmad som en ultrabook, men med tanke på prestandan under huven är den ändå övertygande kompakt.
Stabila prestanda och stor ssd
Datorn är ett litet kraftpaket med elfte generationens Intel Core i7 av H-klass, det vill säga en som håller högre och jämnare prestanda än de som sitter i ultratunna laptops, men på bekostnad av högre strömförbrukning och mer behov av fläktkylning. Det är en processor för långvarigt kreativt och produktivt jobb.
Är det fel tajmat att släppa en dator med generation 11 av Core när nästa generation precis står för dörren? Kanske, vi har reflekterat över precis samma sak när vi nyligen testat nya datorer från HP och Microsoft. Men det här är å andra sidan beprövad teknik och du vet exakt vad du får. Vilket är en solitt snabb pc.
Med 16 gigabyte ramminne och en snabb ssd på en hel terabyte är det en dator som riktar sig mot samma typ av användare som annars skulle kika på en Dell XPS-dator eller kanske en Surface Laptop 4. Och det till ett pris som är klart lägre om du ska ha samma minnes- och ssd-storlek. Matebook 14s säljs i för närvarande bara via Elgiganten i Sverige och kostar 15 490 kronor.
Det som möjligen saknas är ett separat grafikkort som de flesta medieredigeringsprogram numera drar nytta av för extra prestanda. Här får du nöja dig med Intels egna Iris Xe. Det är i och för sig inte dåligt det heller, men hade Huawei fått in ett av de enklare RTX-korten i datorn hade det höjt dess potential som mediaskapardator ytterligare. Det hade vi kunnat betala en hel del extra för. Pekskärmen har snabb och följsam respons.
Snygg, snabb och skarp
Skärmen är väl avvägd för videoredigering med sin höga upplösning, välkalibrerade färger och nästan perfekta srgb-färgmatchning. I en del situationer hade det dock varit bra med större färgomfång enligt dci-p3 eller AdobeRGB-standard, men med tanke på att det här inte är en dyr proffsdator är det fortfarande väl godkänt. Annars är den behagligt ljusstark med cirka 420 cd/m2 i maxläge. Det är alltid ett plus för en laptop med pekskärm, eftersom dess blanka yta ger mer risk för reflexer.
Den har också 90 Hz uppdateringsfrekvens. Frekvens över 60 är vanligt i gaming-datorer, men här är det främst till för att göra gränssnittsanimeringar och scrollning på webbsidor snyggare. Det skyltas inte med det, men det finns ett snabbkommando i tangentbordet, Fn+R, som snabbt växlar mellan 60 och 90 Hz. Den använder 60 Hz som standard, antagligen för att spara batteri.
Med srgb-matchningen, relativt hög kontrast och all punkttäthet du kan tänkas behöva på en skärm i den här storleken, passar den utmärkt att strömma 4k-film på, trots att du får skala ner bilden. Du kan få svarta kanter i ovan- och nederkanten, men det påverkar inte upplevelsen negativt. Datorn har också fyra kraftfulla högtalare som ger ett distinkt och detaljerat ljud med all bas vi kan begära ur en kompakt laptop. Lljudhanteringsmjukvaran gör ett bra jobb i bakgrunden, men vi saknar möjlighet att anpassa ljudbilden manuellt. Usb-c, hörlur och hdmi på ena sidan. På den andra sitter bara en usb a-port. Är det något vi saknar är det möjligen en sd-kortläsare.
Batteritid enligt förväntan
I en dator som den här, med högupplöst skärm, pekfunktion, och kraftfull processor, ska du inte förvänta dig alltför mycket av batteritiden. Pressar vi Matebook 14s till max lyckas vi också tömma batteriet helt på nästan exakt en timme.
En arbetsdag med blandad enklare och tyngre processorlast kan gå att ta sig igenom utan att behöva ladda batteriet, men det är ingen garanti. Därför är det ett plus att datorns laddare, som ansluts till en av dess två usb c-portar, är liten och nätt. Med 90 watts effekt och dynamisk effektkontroll kan du lätt ha den som universalladdare även till mobilen och diverse tillbehör.
Huaweis Windowsdatorer har alltid haft en ren installation utan onödig tredjeparts bloatware. Förutom det som Microsoft själva tvingar på oss, men det kan vi inte beskylla Huawei för. Däremot kompletterar de Windows med egen funktionalitet. I programmet PC Manager hittar vi bland annat laddningsinställningar som förlänger hållbarheten på batteriet samt röstförbättring för mikrofonen, så att den känner igen och isolerar din röst under videosamtal.
Mer funktion om du har rätt tillbehör
Det finns också en knippe funktioner som tillåter och underlättar både skärm- och fildelning mellan olika enheter, datorn, mobiler och surfplattor, samt snabbsynkning av hörlurar med en nfc-enhet inbyggd i musplattan. Det är ett system som på pappret låter mycket smidigt, där du kan skapa en ”superenhet” av flera olika prylar. Initialt säljs bara den grå modell vi testat, men den som har tålamod kan se fram mot denna gröna. Problemet här är att det enbart gäller för Huaweis egna mobiler och plattor. Och de är det numera ont om i Sverige. En del funktioner som att använda surfplatta som förlängd skärm är bara aktuellt med nyaste Huawei-plattorna eller mobilerna med HamonyOS som inte släppts här. Vi testade dock att ansluta ett par av deras hörlurar Freebuds, vilket gick mycket smidigt.
Att bygga komplett ekosystem á la Apple går bara om prylarna du behöver faktiskt finns att få tag på. Och inte ens då är det givet. Samsung har försökt i flera år, men de flesta användare ignorerar det. Trots att denna bonusfunktionlitet är något som de flesta svenska användare går miste om är Matebook 14s en bra dator.
Den ska inte bedömas utifrån att viss bonusfunktion är mer eller mindre regionslåst, om du inte köper Huawei-mobil och platta på import. Se istället till byggkvalitet, den höga klassen på skärm, mus och tangentbord, den stabila prestandan och generösa lagringen till ett fördelaktigt pris. Ett upphottat alternativ med ännu mer minne och diskret grafikkort hade varit pricken över i, men har du inte behov av det har du en höjdardator här.
Kan det finnas en poäng med att vänta på datorer med nyare processor istället? Kanske, men det är tveksamt om du kan få en sådan som matchar den här i pris, med tanke på all annan kvalitet du får.
Specifikationer
Produktnamn: Matebook 14s Testad: April 2022 Tillverkare: Huawei Processor: Intel Core i7-11370H, 3,3-4,8 GHz quad core Grafik: Intel Iris Xe Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB ssd Bildskärm: 14,2 tum blank ltps, 2520 x 1680 bildpunkter, 3:2, multitouch, 90 Hz Webbkamera: 720p Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3 gen 1 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ a, hdmi, 3,5 mm headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning Ljudnivå: 0-40 dBa Batteritid: 1 tim 15 min (hög belastning), ca 15 tim (låg belastning) Storlek: 31,4 x 23 x 1,7 cm Vikt: 1,43 kg Rek. pris: 15 490 kr Aktuellt pris: Kostar 14 990 kr hos Webhallen
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 930 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 483 poäng Geekbench 5, cpu: 5 435 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 319 poäng Geekbench 5, grafik: 18 480 poäng Disk, läsning: upp till 2 988,7 MB/s Disk, skrivning: upp till 2 621,22 MB/s