Test: Intel Alder Lake Core i9 – en helt ny nivå av prestanda
Nu släpps även Intels 12:e generation Core-processorer till laptop. I MSI:s prestandabjässe, som dessutom har nya RTX 3080 ti, spänner Alder Lake musklerna.
Nya Core i9-processorn tar täten i prestadaracet och i kombination med RTX 3080 ti-grafik kan datorer leverera mobil spelprestanda som aldrig förr. Bägge kräver dock mycket energi och kylning för att leverera på topp, men inte så extremt mycket som vi befarade. I en stor laptop med mycket utrymme fungerar det bra. Frågan är om det fungerar med mindre bärbara, något som framtiden får utvisa. Stort test av bärbara datorer – 9 kraftfulla laptops för kreativa jobb
Intels nya generation Core-processorer presenterades i höstas, men först enbart för stationära datorer. Laptop-versioner fanns givetvis i kulisserna och nu kommer de första bärbara datorerna med Alder Lake-H-processorer. Vi har fått tag på en riktig best till dator från MSI, GE76 Raider med den tyngsta processormodellen, och också det bästa du kan stoppa in i en dator i grafikkortsväg, nya Geforce RTX 3080ti.
Den snålar inte på några andra punkter heller. Med snabba ramminnen av ddr5-typ och ssd med riktigt hög läs- och skrivhastighet, över fem gigabyte per sekund som mest, är det inte mycket som kan hindra cpu och gpu från att göra bra ifrån sig. Datorn är ett riktigt skrytbygge för övrigt, med en färgstark, ljusstark skärm, hög klass på detaljer som byggkvalitet, ljud, tangentbord och uppkopplingsmöjligheter.
Med så få kompromisser är det givetvis ett par punkter som får stryka på foten. För det första är det här ingenting för den budgetmedvetne. GE76 Raider går idag att förbeställa i en handfull svenska butiker för leverans i slutet av februari. Modellen med Core i9 och RTX 3080 ti kostar 53 990 kronor.
Vår testdator är ett engineering sample tillhandahållet av Intel. Den skiljer sig från datorerna som släpps i Sverige på två punkter: Vår dator har 32 gigabyte ram istället för 64, och den har 1080p-skärm istället för 4k. För att testa gaming-prestanda på 4k anslöt vi den till extern 4k-skärm via Displayport. Vi håller oss från att göra en komplett recension av datorn, då vi inte kan bedöma sådant som bildkvalitet i skärmen eller hur den påverkar batteritiden. Får vi tag på en ”riktig” Sverigeaktuell modell senare kompletterar vi med ett test av den. Foto: Intel Det här är en typisk släpbar pc snarare än behändigt bärbar. Sjuttontumsformatet och extra utrymme för både komponenter och kylning gör den till en bastant pjäs. Men storleken gör den perfekt för att se vad processor och grafikkort kan prestera.
Toppad hårdvara kräver energi
Batteritid är ändå aldrig i fokus i den här typen av dator, utan finns mest där för att du inte ska behöva stänga av datorn om du måste flytta den från ett rum till ett annat. Vi får också acceptera en hel del fläktljud. Mellan varven kan datorn dock köras med dämpad fläkt och till och med tidvis med passiv kylning, vilket är ett gott tecken på att processorn har bra flexibilitet och inte drar energi i onödan.
Kontrollprogrammet MSI Center i datorn ger oss snabb tillgång till olika kylningsprofiler, från Extreme Preformance till Super Battery. För våra prestandatester kör vi datorn i Extreme Performance-läget. Det innebär aktiv kylning för att få ut så mycket som möjligt ur hårdvaran.
Processorn är alltså nya Intel Core i9-12900HK. K i modellbeteckningen innebär att den är upplåst för överklockning. Men det är inget vi testar här, utan vi vill se basprestandan i standardkonfiguration.
Det är samma upplägg för kärnorna som desktop-modellen, ett gäng högpresterande kärnor som kan multitrådas, kombinerat med ett gäng energieffektiva som ska ta hand om bakgrundsaktivitet, så att prestandakärnorna kan jobba obehindrat. Men här är det sex prestandakärnor istället för åtta, inte lika hög maxfrekvens och givetvis inte samma effektnivå. Stora hål för effektiv avkylning i vår testdator. Bra för att se hur mycket processorn klarar av som mest, men det gör också att vi inte kan säga säkert hur den klarar sig i en mer kompakt laptop.
Det går givetvis att kombinera processorns kapacitet till en och samma uppgift, det är upp till programmen som använder processorn, och upp till operativsystemet. Här ska Windows 11 vara bra anpassat för att fördela processer på rätt kärnor.
Flera faktorer lyfter prestanda
Råstyrkan i processorn går inte att ta miste på. I testmoment mot testmoment är det ett påtagligt lyft jämfört med förra generationens mobila Intel Core i9, senaste generationen AMD Ryzen 9, och Apples M1 Max. Mellan cirka 10 och 50 procent beroende på testmoment, hur många trådar och kärnor som utnyttjas, med mera. I samtliga fall är det dock mer än bara processorn som påverkar resultatet. De laptops vi testat med de andra processorerna har inte GE76 Raiders rymliga chassi, effektiva kylning samt ddr5-minne.
Vi kan nog ändå, trots skillnader på testdatorerna, med viss säkerhet säga att Intels påstående om att Core i9-12900HK är världens mest kraftfulla laptop-processor inte är en överdrift. Och det med bekväm marginal. Betyder det att den automatiskt är bäst? Nja, det finns andra faktorer som spelar in, som energiförbrukning och värmeutveckling. Core i9-12900HK har typisk baseffekt på 45 Watt och turbo-effekt på 115 Watt, och uppenbart behov av aggressiv kylning för att klämma ur den de sista procenten prestanda ut den.
Här har till exempel Apple M1-arkitekturen med fem istället för tio nanometers halvledare en klar fördel med mycket mer beräkningskraft per Watt. Och Apple kryper närmre i verkliga livet-prestada tack vare möjligheten att optimera Mac OS och program mycket mer för hårdvaran än vad Windows kan. Men ska du ha en prestandatoppad bärbar dator och inte bryr dig om annat än råkraft är valet solklart.
Tunga spelprestanda med ny RTX
Ska det dessutom vara en gaming-pc, då är Raider GE76 en stark dator på andra sätt. En kompromisslös processor är givetvis en bra grund och med nya grafikkretsen, Geforce RTX 3080ti, slår den även bärbart rekord i spelprestanda.
När Intel själva presenterar interna benchmarksiffror är de mycket ivriga att tillskriva hela presstandaökningen till processorn, men deras två testdatorer hade RTX 3080 respektive RTX 3080 ti, så en del av äran ska nog också gå till Nvidia. RTX 3080 ti har 20 procent fler kärnor (grafikprocessorer, till skillnad från vanliga cpu, har tusentals), och inte minst dubbelt så mycket videominne. MSI GE76 Raider är utan tvekan en gaming-laptop, med rgb-dioder i både chassi och tangentbord för att bevisa detta. Och inte minst det nya och snabbaste laptop-grafikkortet från Nvidia. Eftersom vi inte bara kan stoppa in en RTX 3080 i samma dator och jämföra är det svårt att säga exakt vad det innebär, men det är ett påtagligt lyft. På 4k-skärm kör vi ett stort antal krävande spel med grafikinställningar högt ställda och landar på 60 fps eller bättre med endast grundläggande dlss till hjälp. Det inkluderar spel med mycket strålspårning som Cyberpunk 2077 och Metro Exodus.
Andra spel där strålspårning är mer sparsam eller inte används alls kan vi få fint 4k-flyt runt 90-100 fps, ibland mer. Är vi konservativa och kör 1080p-upplösning ligger de flesta krävande spel stabilt över 100 fps, och många andra mellan 150 och 300 fps.
Med en typisk effekt på 115 Watt äter den givetvis batteri. Men MSI-datorn visar att det kan byggas med smart kylning som gör att det inte lägger till mer fläktbrus än marginellt.
Kampen är inte över
Kan Intel obehindrat krönas till laptopkung 2021? Det ser lovande ut, men det finns fortfarande frågetecken att räta ut. Det här är bara toppmodellen för de tyngsta, snabbaste och dyraste datorerna. Den stora kampen om kunderna kommer ske med mer beskedliga och framförallt mer strömsnåla processorserierna som kommer framöver. Kan även de ge Apple en match?
Sedan väntar vi också på vad AMD har i rockärmen, deras bärbara med 6000-serien av Ryzen med nya förfinade Zen3+ ska börja skeppas i februari. De ser ut att ha mer traditionellt upplägg och är inte samma stora skifte som Alder Lake. Men AMD har övertygat stort de senaste två åren och ska inte räknas ut. Och efter att Apple visat att det går att bygga arm-baserat på den här nivån är det öppet för flera överraskningar. Det blir en högintressant vår för bärbar prestanda. Och ett högintressant laptop-år överlag.
Specifikationer, testdator
Produktnamn: MSI GE76 Raider 12UHS Testad: Januari 2022 Tillverkare: MSI Processor: Intel Core i9-12900HK, 6st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient 2,5 GHz Grafik: NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti, 16 GB Minne: 32 GB ddr5 (64 GB i Sverige) Lagring: 2 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 17,3 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 360 Hz (3840×2160, 120 Hz i Sverige) Operativsystem: Windows 11 Home Storlek: 39,7 x 28,4 x 2,6 cm Vikt: 2,9 kg
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 16 542 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 842 poäng Geekbench 5, cpu: 12 621 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 725 poäng Geekbench 5, grafik: 142 537 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 28 290 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 13 009 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 8 416 poäng Disk, läsning: upp till 7 016,23 MB/s Disk, skrivning: upp till 5 184,29 MB/s