Så står sig nya Firefox mot Chrome, Edge och Opera
Vi testar prestanda och funktionalitet i de fyra största webbläsarna för att avgöra vilken som just nu är bäst och bör vara din standardwebbläsare.
Av PC för Alla
PC för Alla
Webbläsaren är det i särklass viktigaste programmet på din dator – åtminstone för en stor majoritet av användarna. Om du inte knackar kod eller redigerar nästa Star Wars-rulle är sannolikheten stor att du tillbringar huvuddelen av din tid framför datorn i webbläsaren på vanliga sajter eller i webbappar.
Därför är det viktigt att se till att du har det bästa verktyget för jobbet, och 2017 inkluderar det inte Internet Explorer. Om du fortfarande vill ha ett medföljande program i Windows är det Edge som gäller, men det är svårt att hålla sig till bara Edge med alternativ som Chrome, Firefox och Opera.
I den här artikeln tar vi en koll på de fyra största webbläsarna till pc och ser hur de står sig mot varandra. De senaste månaderna har flera stora förändringar skett och att utse en vinnare är långt ifrån självklart. Microsoft har släppt Windows 10 Fall Creators Update med nyheter i Edge och vårt test visar att det verkar ha gett stor effekt.
Men den riktigt stora nyheten är lanseringen av Firefox 57, även känd som Firefox Quantum. Det är en totalt omarbetad version av Firefox. Den har bytt från pluginer till tillägg, gränssnittet har putsats till, och framför allt ska den vara dubbelt så snabb och använda 30 procent mindre minne än Chrome.
Chrome
Användarnas favorit – Google Chrome toppar listorna i både Statcounter och Netmarketshare med stor marginal. Googles webbläsare har byggt upp en trogen användarbas tack vare sitt stora tilläggsbibliotek och filosofin att kliva åt sidan och fokusera på webbplatserna du besöker istället för själva programmet.
Chrome är inte riktigt lika minimalistiskt som den en gång var, men är fortfarande lättanvänt. Förutom adressfältet är gränssnittet ganska tomt med bara de mest grundläggande reglagen, knappar för tillägg, och öppna flikar.
Och ändå lyckas Google dölja en massa funktioner i programmet, inklusive djup integrering i sina olika tjänster. Det gör att du kan synka bokmärken, lösenord, öppna flikar och annat mellan olika maskiner. Chrome har även stöd för användarkonton så att du kan använda det på en delad familjedator utan att behöva ha separata konton i Windows, inbyggd pdf-läsare, automatisk Google-översättning, en aktivitetshanterare och den smidiga klistra in och sök-funktionen du kommer åt via högerklick i adressfältet.
Är det en sak användare klagar över med Chrome så är det att webbläsaren äter en hel del minne. Men det börjar se bättre ut även på den fronten.
Firefox
För användare som vill ha mer integritetsskydd än en webbläsare från Google kan erbjuda är Mozilla Firefox ett bra alternativ. Firefox var en pionjär för webbläsartillägg och det nya upplägget gör förhoppningsvis att Firefox tilläggskatalog snart kommer matcha Chrome Web Store. Firefox har också en synkfunktion för öppna och nyligen stängda flikar, historik och bokmärken till alla dina enheter.
Firefox 57 har ett nytt uppdaterat gränssnitt med uppfräschade ikoner och en ny avdelning som samlar bokmärken, historik, hämtade filer och läslistan. Det finns också ett praktiskt inbyggt verktyg för skärmdumpar.
Ett område där Firefox verkligen har glänst de senaste åren är i webbläsarens inkognitoläge. Alla moderna webbläsare har ett privat läge där sajterna du besöker och dess kakor inte sparas bortom sessionen. Men i vanliga fall kan sajter fortfarande spåra dig så länge fönstret är öppet. Firefox sätter stopp för det med inbyggd reklam- och spårningsblockering så fort du öppnar ett privat fönster.
Opera
Innan Chrome kom var Opera ett populärt val bland avancerade användare, något som Operas före detta vd Jon Sephenson von Tetzchner försöker återupprätta med Vivaldi. Opera i dag är snarare en av de mest undervärderade webbläsarna på marknaden. Den bygger på samma motor som Chrome (renderingsmotorn Blink och javascriptmotorn V8), vilket gör att den kan använda många Chrome-tillägg. Det finns till och med ett Opera-tillägg för att installera tillägg från Chrome Web Store.
Opera har också några unika funktioner som Turbo, som sparar tid och bandbredd genom att komprimera webbsidor på Operas servrar. Det finns också en väldigt trevlig säkerhetsfunktion kallad domänbelysning, som gör att det mesta av en webbadress döljs så att du kan se på vilken domän du faktiskt befinner dig. Det gör det enkelt att upptäcka falska domäner.
Nyligen har Opera introducerat en egen version av det sociala sidofältet med snabblänkar till Whatsapp, Facebook Messenger och Telegram. Precis som Chrome och Firefox har Opera en egen synktjänst för att hålla alla dina enheter uppdaterade med nya bokmärken och annat.
Microsoft Edge
Microsoft Edge är fortfarande ett ofärdigt projekt. Som du kommer se i testet som följer har den väldigt hög prestanda, men det är inte det enda som är av vikt i en webbläsare 2017. Edge tilläggsbibliotek är litet men växande, synkfunktionen är fortfarande begränsad till favoritet och läslistan, och den uppdateras inte i närheten lagom snabbt. Det sista kanske blir bättre nu när Microsoft kan uppdatera Edge utan att uppdatera Windows.
Trots sina begränsningar har Edge flera hjälpsamma funktioner som kan locka en del användare. Edge är djupt integrerad med det stöd för handskrift med penna som finns i Windows 10, liksom med Onenote vilket gör det lätt att ta en skärmdump, märka upp och kommentera den och spara den till en anteckningsbok.
Likt Chrome har Edge en funktion för att skicka video till tv:n. Det finns också en smart funktion för att spara undan en samling flikar och stöd för att läsa eböcker direkt i webbläsaren.
I Windows 10 Fall Creators Update fick Edge flera nya funktioner, till exempel förmågan att märka upp pdf:er och e-böcker, möjligheten att lägga genvägar till favoriter direkt i aktivitetsfältet, helskärmsläge, enkla inställningar för webbplatsers behörigheter, och en hjälpmedelsfunktion som läser upp sidor.
Den kanske bästa nyheten är Fortsätt på pc, som gör att du kan skicka en webbplats till datorn där hemma från mobilen med rätt app installerad.
Benchmarktest
För att se vilken webbläsare som förtjänar att vara din standardwebbläsare 2017 har vi använt ett flertal testredskap. För att bedöma javascript har vi kört Jetstream och de äldre testen Octane 2.0 och Sunspider 1.0.2. Vi har också vänt oss till Webxprt 2015 och Speedometer för att se hur webbläsarna klarar en simulerad arbetsbörda.
Till sist har vi tittat på cpu- och minnesanvändning. Vi öppnade 20 webbplatser i snabb följd i ett fönster, antingen med hjälp av en batch-fil eller ett kommandoradsskript beroende på vilken webbläsare det är. När alla flikarna har öppnats väntar vi 45 sekunder och mäter därefter cpu- och minnesanvändningen. Idéen är att se hur stora systemresurser webbläsarna gör anspråk på under en tung arbetsbörda.
Till skillnad från när vi har gjort liknande test tidigare har vi totalt ignorerat Flash i det här testet. Vi har lämnat webbläsarna precis som de är vid installation – inga tillägg, inga konton, inget fiffel med inställningarna.
Testerna har utförts på en Acer Aspire 15-575-33BM med Windows 10 Home (Fall Creators Update), 1 terabyte hårddisk, 4 gigabyte internminne och Intel Core I3-7100U-processor. Internetanslutningen som har använts är väl tilltagen.
Edge gör stora framsteg
I både Jetstream och Sunspider vinner Edge med bred marginal. Sunspider utvecklas inte längre men resultaten var väntade utifrån resultat tidigare i år. Firefox Sunspider-resultat har blivit betydligt bättre i nya versionen – 365,5 mot 290 tidigare. Firefox har också ökat också kraftigt i Jetstream med 125,43 mot 108 tidigare, och är nu tvåa efter Edge.Foto: Katherine Stevenson / IDGJavascript-testet Jetstream och Sunspider fortsätter premiera Microsofts webbläsare Edge.Foto: Katherine Stevenson / IDGFirefox 57 är inte i närheten lika snabbt som Edge i Sunspider-testet, men betydligt snabbare än tidigare och snabbare än Chrome och Opera.I Octane 2.0 vinner Edge också, med Opera som tvåa och Chrome trea, medan Firefox ligger långt efter.Foto: Katherine Stevenson / IDGEdge vinner igen. I det mer moderna Speedometer, som snabbt går igenom en html5-baserad att göra-lista, ligger Chrome i topp. Opera är bara snäppet efter, men både Edge och Firefox får betydligt sämre resultat.Foto: Katherine Stevenson / IDGChrome och Opera behåller ledningen i Speedometer-testet, precis som i tidigare tester. Resultaten är mycket jämnare i Webxprt 2015-testet, som använder en rad webbappar, från fotohanterare till anteckningsappar. Det här testet är lite som ett Pcmark för webbläsare, och är enligt oss ett av de mest verklighetsförankrade och därmed viktiga testerna. I det här testet vinner Firefox, med Edge långt efter på andra plats och därefter Opera och sist Chrome.Foto: Katherine Stevenson / IDGFirefox har gått från sista plats till klar ledning i det här testet som mäter prestanda på olika webbappar. Till sist kommer vi fram till minnes- och cpu-testet. Att smälla upp 20 flikar med mediatunga webbplatser samtidigt på en medelmåttig pc slukar oundvikligen en rejäl bit av både cpu och minne. De fyra tävlandena gör oss inte besvikna i den aspekten. Faktum är att samtliga har sämre resultat i dag än för bara några månader sedan. Vi gissar att det här inte är utvecklarna av webbläsarnas fel utan någon ändring i Windows 10 Fall Creators Update som gör att alla förbrukar mer resurser. Det har heller inte med Flash att göra som du kunde tro, eftersom Firefox också påverkades och inte har Flash förinstallerat.
Chrome står som segrare i cpu-testet med drygt 60 procent cpu som mest. Opera följer strax efter med knappt 70 procent. Firefox har blivit bättre, och när alla 20 flikar hade laddat färdigt faller Firefox cpu-användning till nästan inget alls vilket är mycket bättre än de tre andra. Vi har inte inkluderat den siffran i resultaten, men det är intressant att se att Firefox har blivit så effektivt på att hålla igång öppna sidor.Foto: Katherine Stevenson / IDGResultaten visar cpu-användning medan alla sidorna laddas, när det är klart sjunker den dramatiskt på samtliga webbläsare. Resultaten är liknande i minnesförbrukning med Chrome i täten följd av Opera, Firefox och Edge. Precis som tidigare är Edge resultat lite problematiska eftersom webbläsaren får hela datorn att frysa till medan den laddar de 20 flikarna och vi har inte lyckats ta skärmdumpar på aktivitetshanteraren i rätt ögonblick. Men det talar sitt tydliga språk: Edge kommer fortfarande ställa till det för användare som ofta har många flikar öppna.Foto: Katherine Stevenson / IDGPrecis som tidigare är det svårt att rekommendera Edge till de som ofta har många flikar öppna. Vad gäller Firefox kan vi inte se några av de förbättringar som Mozilla har utlovat i Firefox 57-uppdateringen, åtminstone inte i det här testet. En intressant detalj är att Firefox har ett helt annat upplägg på hur de 20 sidorna laddas. I de andra tre laddas de parallellt, medan Firefox sprider ut dem i följd.
Slutsats – vinnaren är …
Så vilken webbläsare segrar? Så här tänker vi.
Edge får ett hedersomnämnande för att ha gjort stora framsteg i prestanda på kort tid och visade rejält bra resultat i vissa benchmarktester. Men när vi räknar in möjligheterna att anpassa och bygga ut webbläsaren och resultaten i vårt stresstest ser vi att Microsofts utvecklare fortfarande har mycket att göra, som exempelvis ett större utbud av tillägg och en mer fullständig synkfunktion.
Chrome fortsätter kapitalisera på sina styrkor och förbättrad prestanda genom effektiv resurshantering. Det gör den till en av våra klara favoriter.
Men vi tänker ändå utse Firefox 57 till delad vinnare tillsammans med Chrome. Den här nya versionen av Firefox är dramatiskt mycket bättre än föregångarna. Prestandaresultaten är imponerande, med undantag för stresstestet, med framför allt resultatet i Webxprt som en höjdpunkt. Den nya versionen är dessutom snyggare och trevligare att jobba med, och vi hoppas att tilläggskatalogen snabbt kommer byggas ut och bli en riktig rival till Chromes. Redan som den är idag bör Firefox ha alla tillägg du behöver med undantag för ett och annat obskyrt Chrome-tillägg.
Opera landar den här gången på tredje plats. Den klarar sig bra i vårt stresstest, bara strax efter kusinen Chrome. Om du har lust att sluta köra Chrome men är osäker på Firefox är Opera ett riktigt vasst alternativ eftersom den har nästan alla fördelarna i Chrome men kommer från en annan utvecklare. Den nya sociala sidopanelen kan också uppskattas mycket av en del användare.
Slutsatsen blir alltså: Om du kör Chrome och gillar det, fortsätt med det. Men om du har längtat efter en riktig konkurrent från Mozilla är det dags att ge Firefox en ny chans.